top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Şükrü Erbaş ve Ataol Behramoğlu Ataşehirlileri şiire doyurdu



İSTANBUL/ATAŞEHİR- Ataşehir Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri'nin bugünkü konukları ünlü şairler Şükrü Erbaş ve Ataol Behramoğlu idi. Şükrü Erbaş, dar zamana sığdırmak gayretinde bulunduğu konuşmasında insanın şiirle dünya arasında kurduğu ilişkiyi değerlendirirken, Ataol Behramoğlu da, yazdığı şiirlerin yaşam süreçleriyle örtüşmesine örnekler göstererek okuduğu şiirlerle Ataşehirlileri mest etti. Şiir Günleri'nde ayrıca Emel İrtem, Arzu Altunbulak ve Haydar Ergülen, Behramoğlu'nun şiiri konusundaki görüşlerini seyircilere sundu.


Ataşehir Belediyesi'nin bu yıl 5.'sini düzenlediği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri'nin 3. gününde Atatürk Mahallesi'ndeki Amfili Park'ta ilkin ünlü şair Şükrü Erbaş Ataşehirlilerle birlikte oldu. Erbaş, konuşmasına insanın şiirle dünya arasında kurduğu ilişkiyi değerlendirerek başladı. "İnsanın duygularının bir vahiy gibi göklerden inmediğini, içinde çırpındığımız dünyanın onu bize bağışladığını" dile getiren Şükrü Erbaş, şiiri şöyle konumlandırdı: "Şiir kinden doğmaz. Nefretten doğmaz. Şiir, yalnız insanın değil bütün varlıklarla doğanın da şarkısıdır. Bütün zamanların dilidir. İnsanın en kalabalık, en yaratıcı, en merhametli yalnızlığıdır. Şiir gönül yorguniuğu ile yazılmaz. Kara bir sıkıntıyla nesneleri anlayamayız. Içimizden geçmeyen bir dünyanın müziği de şiiri de olmaz. Biri bize dokunmazsa ruhumuz ışıyamaz. Sözcükleri hayal gücümüzle büyütemezsek z.an inan iare gücüm hayatla gönül bağımız kalmaz. İnsana inanmadan şiire inanamayız." Erbaş, yeni yazdığı şiirleri seyircilere sunmadan önce sözlerini şöyle bağladı:

"Devrim düşüncesine öldükten sonra da inanmayı sürdüreceğim. Başka halkları, dilleri, kültürleri öldükten sonra da saygıyla seveceğim. Doğadan başka tanrıya inanmadım, öldükten sonra da inanmayacağım. Çocuklara büyüklerden çok büyük saygı duydum, öldükten sonra da duyacağım. Şiirden başka iyiliğim olmadı, öldükten sonra da olmayacak. Dünyanın bütün şarkılarını söyledim, öldükten sonra da söyleyeceğim. Bana bu düşünceleri bağışladığı için ölüme rağmen dünyayı büyük bir tutkuyla sevdim, öldükten sonra da seveceğim!"



Erbaş'ın seyircilerce coşkunlukla alkışlanan şiirlerinden sonra, etkinlik direktörü Haydar Ergülen, şairler Emel İrtem ve Arzu Altunbulak bu yılkı etkinliğin onur konuğu Ataol Behramoğlu'nun şiirini değerlendirdikleri bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Ergülen, "bazı kitaplar, bazı şiirler ve şairler kimi dönemi etkiler, dönem onların adlarıyla anılır" diyerek başladığı konuşmasında, "Behramoğlu'nun 68 kuşağını Bir Gün Mutlaka kitabıyla etkilediğini" dile getirerek şiirlerini 7 başlık altında değerlendirdi. Arzu Altunbulak Behramoğlu'nun "yarattığı şiir dokusunda kendine özgü çekiciliği ile gerçekliğin temellerini güçlü bir biçimde kavrayışla yazdığı şiirlerde siyasi görüşü şiirin oluşmasını sağlayan ve dokusunu yaratan imgelere dayandırdığını" ifade ederken, Emel İrtem, Behramoğlu'nun şiirini yaşanmışlıklar ve gerçekçilik açılarından değerlendirdi.



Ardından Ataşehir Belediyesi 5. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, onur konuğu şair Ataol Behramoğlu’nun şiirlerinin yaşam süreçleriyle örtüşmesine örnekler verdiği konuşmasıyla sürdü. Behramoğlu'nun etkili sunuşuyla okuduğu şiirlerinden sonra konuk Fransız şairlerin şiir okumalarının yer aldığı etkinlik Latif Tiftikçi'nin tek başına oynadığı Nâzım Hikmet’in "Benerci Kendini Niçin Öldürdü?" adlı tiyatro oyunu ile son buldu.


BUHARA PARK’TA NÂZIM HİKMET ÖLÜMSÜZLÜĞÜ İLE ANILACAK


Şiir Günleri’nin dördüncü ve son etkinlik programı ise 10 Eylül Pazar günü Fetih Mahallesi Buhara Park’ta gerçekleştirilecek. Program ilk olarak saat 14.00’te Prof. Dr. Baki Asiltürk’ün, “Cumhuriyet Dönemi Şiirimiz ve Nâzım Hikmet’in 60. Ölüm Yıl Dönümü” isimli konuşmasıyla başlayacak. Devamında ise saat 15.00’te yazar – gazeteci Alâettin Bahçekapılı’nın “Mektuplardan Çıkan Yoldaş Nâzım” ve Osman Bozkurt’un “Her Yerde Muhalif Nâzım” isimli söyleşi programlarıyla devam edecek. Programda ayrıca Alâettin Bahçekapılı’nın “Ağaçlar Nâzım İçin Mektup Açtı” Nâzım Hikmet 60. Yıl Mektupları Sergisi de yer alacak.


Program saat 15.30’da Fransız Şiir Paneli, saat 16.30’da yazar Buket Uzuner’in “Nesiri Besleyen Nâzım” - “Şiirin Beslediği Romanlar: Benim Şairlerim” adlı söyleşisi ve 17.30’da konuk şairlerin şiir okumalarıyla sürecek. Saat 19.00’da başlayacak Haluk Çetin’in gitarı eşliğinde “Ataol Behramoğlu Şiir Dinletisi” etkinliğiyle “Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri” son bulacak.


Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı





76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page