Bugün 13 Haziran 2024. Herkes için 'herhangi bir gün." BRT Yayın Grubu'nun Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci, Yazar, Emekli TRT Şef Prodüktörü Alâettin Bahçekapılı için öyle değil. Eğitiminden geçtiği ustalarına yaraşık olma çabasındaki Bahçekapılı, gazeteciliğin özelliklerinden biri olan "fikri takip" ilkesine öylesine tutkun ki, 2 yıl önce aşağıda ayrıntılarını okuyacağınız haberin asli unsurunu, yani "Çocuk yazını ve çocuk hakları kültürü" denildiğinde ilk akla gelen aydınlardan Mustafa Ruhi Şirin'i, bu ilke doğrultusunda yeniden gündeme getiriyor. Bu kez mecramız Trabzon'da bütün dünyaya seslenen Kültür ve Edebiyat Dergisi KIYI. Bahçekapılı, 320. sayıya ulaşan bu dergnin iki yıldan beri Sanat Yönetmenliğini yapıyor. Fethi Yılmaz'ın sahipliğinde yayımlanan KIYI dergisinin Yazı Kurulu'na Yük. Mimar Bekir Gerçek, Öykücü Zekeriya Saka, Şairler Mehmet İş ve Ömer Turan omuz veriyor. Görsel Danışmanlığını Mustafa Reşat Sümerkan'ın yaptığı KIYI dergisinin 321. sayısındaki Atardamar dosyasının konuğu Mustafa Ruhi Şirin olacak. Bu dosyada Şirin'le Bahçekapılı'nın oylumlu bir söyleşisini, Şirin'in yazın ve çocuk kültürü emeğinin değişik yönlerini değerlendiren dostlarının yazılarını bulabileceksiniz. An itibariyle kimlerin bu imeceye katıldığını açıklayalım: Gülten Dayıoğlu, Abdülkadir Budak, Prof. Dr. Sedat Sever, Doç. Dr. Şener Şükrü Yiğiter, Nazmı Ağıl, Fatih Erdoğan, Şeref Bilsel, Doğan Gündüz, Atakan Yavuz. Verdiğimiz sürenin sonuna değin yazmasını beklediğimiz başkaca dostlarımız da var. Şimdiden duyurmuş olalım...
Ve iki yıl önce bugün yazdığımız habere yeniden göz atalım... (Vefa, yalnızca Fatih'te bir sent adı değildir ve gazetecilikte fikri takip esastır...AB)
Çocuk edebiyatı ve hakları denildiğinde ilk akla gelen aydınlardan biri olan, Çocuk Vakfı'nın başkanı Mustafa Ruhi Şirin, bugün doğduğu toprakların çocuklarıyla buluştu. Trabzon'un Of ilçesinde 1955'te doğan Şirin, Of Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk Vakfı ve Çocuk Edebiyat Okulu'nun işbirliğiyle Of'ta üç gün sürecek etkinlikte okullarda "Okuma Kültürü" temalı etkinliğe katılıyor. Bu sabah saat 10.00'da 28 Şubat İlkokulu'nda "Kitapları Sevmeye Nereden Başlayalım?" sorusunun yanıtı hakkında görüşlerini açıklayan Mustafa Ruhi Şirin, saat 14.00'te Of İlçe Halk Kütüphanesi'nde Şiir, Çocukları ve Kitapları Çok Sever (Şiirli Okuma Kültürü Yolculuğu) konulu konferans verecek.
Geçtiğimiz günlerde "Hiroşima Çocukları" ve "Çocuk Bayramı Ülkesi" şiirleri Türkolof Manami Koyano tarafında Japonca'ya çevrilen Mustafa Ruhi Şirin, yarın saat 10.00'da Ali Yeşilyurt İmam Hatip Ortaokulu'nda Yazı Kültürü mü Görsel Kültür mü? konulu konferansının ardından saat 14.00'te de Ali Yeşilyurt İmam Hatip Ortaokulu'nda (ŞAT ve ÇP Lisesi Öğrencileri ile) Türkçenin Şairlerine Saygıyla Of’ta Şiir Buluşması etkinliğine katılacak. Şirin'in bugünkü programı saat 18.00'te 1948 Ulusoy Lisesi'nde veli ve öğretmenlere yönelik Okuma Kültürünün Medya ile İmtihanı konulu konferansta konuşacak.
Of Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk Vakfı ve Çocuk Edebiyat Okulu'nun işbirliğiyle hazırlanan etkinlikler çarşamba günü saat 10.00'da Uğurlu Hacıahmetoğlu Ortaokulu'nda Mustafa Ruhi Şirin'in Okuma Kültürü Kozamı Köyde Örmeye Başladım başlığıyla sunacağı anlatımıyla sona erecek.
Mustafa Ruhi Şirin kimdir?
1955 yılında Trabzon’un Of ilçesine bağlı Uğurlu Köyü’nde doğdu. Çocukluğunu doğduğu köy, Maçka, Ahlat ve Karadeniz’in kıyısında geçirdi. Yedi yaşındayken vefat eden ve hiç unutamadığı babasının çıkıp geleceği günü beklemekten yorulmadı. Uzak yol gemilerine kaptan olma hayaliyle büyüdü. 1973 yılında Of Şehit Ahmet Türkkan Lisesi’ni bitirdikten sonra radyo ve televizyon programcılığı alanında yükseköğrenim gördü. 1977’de TRT’de çalışmaya başladı. Üniversitelerde iletişim ve çocuk edebiyatı alanlarında dersler verdi. 1990 yılında otuz beş yaşındayken Çocuk Vakfı’nı kurdu. Türkiye’de çocuk hakları savunucusu ve çocuk yazarı olarak tanınıyor. Masal Mektuplar (mektup, 1983), Gökyüzü Çiçekleri (şiir, 1983), Bir Şemsiyem Olsa Kuşlardan (şiir, 2004), Okula Giden Kedi (şiir, 2012), Dünyanın En Güzel Yeri (şiir, 2012), Harflerin Kardeşliği (şiir, 2012), Eşek Nasıl Kral Oldu? (şiirli masal, 1986), Guguklu Saatin Kumrusu (sanat masalı, 1989), Her Çocuğun Bir Yıldızı Var (hikâye, 1993), Mavi Rüyalar Gören Çocuk (masal, 2003), Geceleri Mızıka Çalan Kedi (hikâye, 2004), Aşk Olsun Çocuğum Aşk Olsun (deneme, 2004), Dünyaya Gülen Adam (şiirli Nasrettin Hoca Fıkraları, 2004), Dünya Kardeş Sobe! (deneme, 2006), Şarkılı Küçük Irmak (masal, 2021), Ay’a Türkü Söyleyen At (hikâye, 2021), Anne Ben Balık mıyım? (şiir, 2021). Yazarın ayrıca çocuk ve yetişkinler için yazıp hazırladığı çok sayıda kitabı yayımlandı. Şiir, hikâye ve sanat masalları Arapça, Almanca, Farsça, İngilizce, Macarca, Makedonca, Rusça, Rumence, Sırpça-Bosnaca, Özbekçe, Korece, Moğolca, Nepalce ve Urducaya çevrildi; Kiril alfabesine aktarıldı. Yazarın çocuk edebiyatı yönü ile ilgili olarak yüksek lisans, doktora ve doçentlik tezleri yapıldı. Masal Mektuplar kitabı 1982 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın çocuk kitabı seçildi; Kuş Ağacı adlı resimli masal kitabına (resimleyen, Nazan Erkmen) UNESCO Asya Kültür Merkezi Resimli Çocuk Kitapları Ödülü (1993) verildi. Çocuk hakları alanındaki çalışmaları Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası 23 Nisan Şenliği’nde Hayat Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü (2012). Çocuk edebiyatı ve çocuk haklarının gelişimine katkısı nedeniyle Kırklareli Üniversitesi Senatosu tarafından kendisine fahri doktora unvanı verildi (Mayıs, 2012). 7. İstanbul Edebiyat Mevsimi Festivali Çocuk Edebiyatı Büyük Ödülü (2015) ve TYB Üstün Hizmet Ödülü (2020) ile ödüllendirildİ.
Comments