top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri'ne başvurular başladı


11 Nisan 1980’de faşist katillerce öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci Yazar Ümit Kaftancıoğlu adına Yalın Ses Yayınları tarafından bu yıl 21.si düzenlenen öykü yarışmasına başvurular başladı.

Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cucunel, Eşref Karadağ, Armağan Can ve Öztürk Tatar’dan oluşan seçici kurulun iki aşamalı değerlendirmeleri sonucunda dereceye giren ilk 10 öykünün yazarlarına ödülleri takdim edilecek.

İki aşamalı bir değerlendirme sisteminin olacağı Öykü Yarışmasında:

 

Yarışmaya katılım için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olup diğer şartlar aşağıda sıralanmıştır.

 1- Eser sahipleri yayımlanmamış ve ödül almamış tek öykü ile katılacaklardır. Konu sınırı yoktur.

2- Öyküler (bilgisayarda 12 punto ile yazılmış) en az 3 en çok 14 sayfa olacaktır.

3- Öykülerin yazılı olduğu dosyanın sağ üst köşesine büyük harflerle rumuz yazılacaktır. Kesinlikle gerçek ad ve soyadı belirtilmeyecektir.

4- Katılımcılar öykülerini 4 kopya olarak gönderecekler ve gönderinin içine ayrı bir dosyada kısa özyaşamı, adresi ve telefon bilgilerini belirteceklerdir. Aksi durumda öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır

5- Değerlendirme 1., 2., ve 3. şeklinde olacak, ilk 10'a giren öyküler kitap olarak basımı yapılacaktır.  Dereceye giren katılımcılar plaket ve kitap seti ile ödüllendirileceklerdir.

6- 31.12.2024 son katılım tarihidir. Gecikmelerden ve kaybolmalardan düzenleyen kurum sorumlu değildir. Öykü yarışması sonuçları 30.03.2025 tarihinde basın yolu ile açıklanacaktır.

7- 2025 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Gecesi 12.04.2025 tarihinde yapılacaktır.

8- Yarışmaya katılacak olan tüm katılımcılar dereceye giren öykülerin kitap olarak basımını kabul etmiş sayılır. 

 

TESLİM VE GÖNDERİM BULUNAĞI:

ÖZTÜRK TATAR

YÜZYIL MAH. BARBAROS CAD. No: 109A

BAĞCILAR/İSTANBUL

TEL: 0531 608 40 33



ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR? 1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı köyünde dünyaya geldi. İlkokul eğitiminin ardından Cılavuz Köy Enstitüsü’nün ardılı olan Kâzım Karabekir Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Askerlik görevinin ardından TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda ‘Av Bizim Avlak Bizim’, ‘Dilden Dile’ ve ‘Yurdun Dört Bucağından’ gibi programlarla halk kültürünü, halk aşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır” diyen Ümit Kaftancıoğlu, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. ‘Evreşe Yolları Dar’ ve ‘Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar’ türküleri Ümit Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasında yer aldı. Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Ümit Kaftancıoğlu, ‘Dönemeç’ ile TRT Büyük Ödülü birinciliği (1970) ve ‘Hakullah ile Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 sabahı Ümit Kaftancıoğlu, 13 yaşındaki kızı Pınar’ı okula bırakmak için Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi Ünsal Sokak’taki evinden çıktı. Kızıyla arabaya yürüdükleri sırada eşi Nurcan Kaftancıoğlu, kızının beslenme çantasına elma koyup koymadığını hatırlayamayınca babasının peşinden giden kızını eve çağırdı. Geri dönüp annesiyle konuşan Pınar Kaftancıoğlu babasının yanına giderken iki kişi Ümit Kaftancıoğlu’na yaklaştı. Saldırganlar art arda ateş etmeye başladı. Ümit Kaftancıoğlu, kızının gözleri önünde 5 yerinden vurulmuştu. Saldırganlar daha sonra çalıntı olduğu anlaşılacak lacivert bir otomobille olay yerinden uzaklaştı. Hastaneye kaldırılan Ümit Kaftancıoğlu, 45 yaşında hayatını kaybetti. Ümit Kaftancıoğlu, 12 Nisan 1980 günü Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. İstanbul Radyosu önünde yapılması planlanan törene Sıkıyönetim Komutanlığı izin vermedi.


Görseller: Ümit Kaftancıoğlu ile Alâettin Bahçekapılı, 1974

42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page