top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Özdemir Asaf, Ayhan Şahenk, Erol Pekcan, Mehmet Öz





Bugün 11 Haziran. Özdemir Asaf, Ayhan Şahenk, Erol Pekcan, Mehmet Öz'ün doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayan değerlerimizi saygı ile anarken, yaşayanlara sağlıklı, huzurlu yaşlar dileriz.


Doğum günü: Özdemir Asaf kimdir?



(11 Haziran 1923, Ankara - 28 Ocak 1981, İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir.[1]

11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in üyelerindendir. Babasının öldüğü yıl, 1930, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi. 1941 yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı.

İlk yazısı Servet-i Fünûn (Uyanış) dergisinde çıktı. 1951 yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı. 1962'de Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurucularından oldu.[2]

28 Ocak 1981'de hayata veda eden Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır.

Eserleri


Şiir kitapları



  • Dünya Kaçtı Gözüme (1955)

  • Sen Sen Sen (1956)

  • Bir Kapı Önünde (1957)

  • Yumuşaklıklar Değil (1962)

  • Nasılsın (1970)

  • Çiçekleri Yemeyin (1975)

  • Ben Değildim (1978)

  • Bugün ve Bugün (Yayımlanmamış şiirler) (1984)

  • Benden Sonra Mutluluk (Yayımlanmamış şiirler)

  • Çiçek Senfonisi (Toplu şiirler) (2008)

  • Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (Kendi sesinden şiirler) (2012)

  • Yalnızlığa Övgü (Yalnızlık Paylaşılmaz)

  • Lavinia

Etika

Öykü

Otokopi, deneme

Çevirdiği Kitap


Doğum günü: Ayhan Şahenk kimdir?



11 Haziran 1929 günü Niğde'de dünyaya geldi. Ankara Hukuk Fakültesi'nde okurken, inşaat işine girdi (1950). 9 bin lira sermaye ile kurduğu inşaat şirketi, TBMM'nin yol, asfalt ve kanalizasyon işleri ihalesini aldı. İrili ufaklı 16 baraj ve toplam 66 inşaat projesini gerçekleştirdi. Türkiye'nin baraj yapan ilk inşaat şirketi olan Doğuş İnşaat, Doğuş grubunun büyümesinin motoru oldu.

Doğuş Grubu, Ayhan Şahenk'in önderliğinde inşaat, bankacılık, iletişim, turizm, gıda, otomotiv alanlarında önemli yatırımlar yaptı.

 Doğuş Holding Başkanı Ayhan Şahenk, topluma ve insanlara yaptığı hayır işlerini kurumsallaştırmak amacıyla 5 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da Ayhan Şahenk Vakfı'nı kurdu. Vakıf bir çok yerleşim merkezinde, okullar açtı, okullara ve öğrencilere malzeme yardımı yaptı. 1997 yılında uygulanmaya başlanan "Halk Sağlığı Programı" çerçevesinde mobil sağlık araçları ile alt sosyo ekonomik yörelerdeki ilk öğretim öğrencilerinin ve bölge sakinlerinin yararlandığı sağlık programları sundu.

ABD'nin ünlü ekonomi dergisi Forbes'ın her sene geleneksel olarak yaptığı sıralamada 1998 yılında, dünyanın en zengin 200 kişisi arasında bulunuyordu. Ayhan Şahenk, 148. sıradaydı.

3 Nisan 2001 yılında hayatını kaybetti.


Doğum günü: Erol Pekcan kimdir?



(d. 11 Haziran 1933 [1] İstanbul - ö. 11 Ocak 1994;[2] Ankara), Türk cazcı (cazbantçî) ve baterist.

Özellikle 1978 yılında Tuna Ötenel ve Kudret Öztoprak ile birlikte yaptığı "Jazz Semai" albümü ile tanınır ve bu albüm Türk cazının temel taşlarından biri kabul edilir.

İlk kez 1953'te Avusturyalı bir grupla beraber çalarak profesyonel hayatına başlayan Erol Pekcan, 1954 yılında Erdoğan Çaplı ile birlikte oluşturduğu düo ile, sonra da 1957'de Melih Gürel (piyano) ve Selçuk Sun (bas) ile bir üçlü kurarak kariyerini TRT Ankara Radyosu'nda uzun süre sürdürdü. Böylece Erol Pekcan Türkiye'deki ilk caz gruplarının kurucuları arasındadır.

1 Şubat 1958'de Türk-Amerikan Derneği'nde verdiği bir konser sonrasında İstanbul Radyosu'nda caz programlarına başladı. 1984'te ABD Hükûmeti'nin davetlisi olarak ve bir Türk Hafif Batı Müziği sanatçısı sıfatıyla ABD'nin ünlü caz merkezlerini dolaşarak konferanslar verdi.

Erol Pekcan evli olup, Sebla Pekcan adında bir kızı vardır. 11 Ocak 1994 tarihinde Ankara'da öldü. Kızı Sebla Pekcan 1984-1989 tarihleri arasında Cem Özer ile evli kalmıştır.


Doğum günü: Mehmet Öz kimdir?



Columbia Üniversitesi’nde başkan yardımcısı ve cerrahi profesörü.

Mehmet Öz, 11 Haziran 1960 tarihinde Cleveland, Ohio, ABD'de dünyaya geldi.

İlk öğrenimini kendisi gibi doktor olan babası Mustafa Öz'ün görev yeri olan Cleveland'da tamamlayan Öz, Harvard Üniversitesi'nden mezun oldu. 

Mehmet Öz, minimal invasif kalp cerrahisi, tamamlayıcı ilaç, kalp bakımı sonuç analizi ve kalp değişimi ile ilgili araştırmalarda bulundu.

Kliniksel uzmanlık alanları; minimal invasif kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı ve aort cerrahisi, yetişkin kalp nakli, mekanik kalp yardımcılığı ve koroner baypastır.

1985 senesinde Lisa Öz ile evlenen Mehmet Öz, dört çocuk babasıdır. 

Mehmet Öz, halen Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Kardiyoloji Direktörlüğü'nün yanı sıra Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi'nde, cerrah olarak mesleğini devam ettirmektedir. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi’nde başkan yardımcısıdır.

 

Bazı Ödülleri:

Ekonomi dergisi Forbes, 2011 yılının en etkili 3. kişisi

Hippocrates Magazin Dergisi tarafından "Yılın Doktoru"

Healthy Living Magazine Dergisi tarafından "Milenyum’un İyileştiricisi"

New York Magazin Dergisi tarafından "Yılın En İyi Doktoru"

World Economic Forum tarafından "Yarının Küresel Lideri" 

Aynı zamanda 1996 yılında "Yılın Türk-Amerikalısı" seçildi. 

"For Healing from the Heart" kitabı ile "Books for a Better America Award"’a değer görüldü. 

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page