top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Ölümünün 43. yılında İlhan Erdost için duygulu anma




ANKARA - 12 Eylül faşist darbesinin adından tutuklanarak gönderildiği Mamak Askeri Cezaevi’nde 7 Kasım 1980 tarihinde dövülerek öldürülen Sol ve Onur Yayınları’nın yöneticilerinden İlhan Erdost, öldürülüşünün 43. Yılında, Ankara’da iki ayrı törenle anıldı.

İlk tören, İlhan Erdost’un Karşıyaka Mezarlığı’daki gömütü başında yapıldı. Buradaki törene Erdost ailesi ve İlhan’ın dostları katıldı.


Her yıl yalnızca gömütü başında anılan İlhan Erdost için bu yıl ilk kez geniş katılımlı bir salon toplantısı da düzenlendi.

Çankaya Belediyesi’nin Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki etkinliğe, İlhan Erdost’un ailesi ve arkadaşlarının yanı sıra çok sayıda yazar, ozan, sanatçı, gazeteci, siyasetçi katıldı. Yakınlarını siyasal cinayetlere kurban vermiş ailelerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu ile Devrimci 78’liler Federasyonu üyeleri de gecede yer aldı. CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ise programının yoğunluğu nedeniyle katılamadığı anma toplantısına ileti gönderdi. Geceye gelen konukları, İlhan Erdost'un eşi Gül Erdost, kızları Alaz ve Türküler karşılarken Çankaya Belediyesi de ikramda bulundu. Bu arada ÇSM fuayesinde, Erdost'un 12 Eylül Utanç Müzesi’nde sergilenmiş eşyaları ziyarete açıldı.


Sunuculuğunu oyuncu Şebnem Gürsoy’un yaptığı etkinliğin açılışında, Muzaffer Erdost’un kardeşi için yazdığı bir

şiir kendi sesinden dinletildi. Ardından kürsüye gelen İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, etkinliğe katkı verenlere ayrı ayrı teşekkür ederken, “Bir teşekkürüm de babanın adını adına ekleyerek onu yaşatan sevgili amcam Muzaffer Erdost’a” dedi.



Törende ilk konuşmayı, Devrimci 78’liler Federasyonu Ankara Şubesi Başkanı Hüseyin Esentürk yaptı. 12 Eylül darbesinin devrimcilere yönelik zulmünü ve ülkeye verdiği zararları anlatan Esentürk, sözlerini “İlhan Erdost hep yanımızda, hep akımızda olacak” diye bitirdi.



Erdost'un kızlarından Türküler ve Alaz katılımcılara teşekkür etti...


DOSTLARI KONUŞTU

Daha sonra arkadaşlarının kolları arasında kürsüye güçlükle çıkan Erdost ailesinin en yakın dostlarından yazar ve yayıcı Vahap Erdoğdu, hasta olduğunu söyleyerek konuşma metnini bir başka arkadaşın okumasını istedi. Vahap Erdoğdu'nun konuşmasını, faşistler tarafından 12 Eylül sonrası Ankara’da öldürülen Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz’ün oyuncu ve yönetmen kızı Bengi Öz okudu. Ankara dışında bulunan Işık Kansu’nun konuşmasını da TİHAK (Türkiye İnsan Hakları Kurumu) Başkanı Oğuz Gemalmaz sundu.

Etkinliğe görüntülü ileti ile katılan Erdost ailesinin yakınlarından ve yazar Talip Apaydın’ın kızı Su Apaydın Öge ise tanığı olduğu eski günlere bir yolculuk yaparak İlhan Erdost ile Gül’ün nasıl tanışıp evlendiklerini anlattı. Türküler Erdost’un babası için yazdığı “Benin Babam” adlı şiirin ardından Tolga Kaya ve Mazlum Çimen’in ayrı ayrı sundukları dinletideki ağıtlar, salondakileri hüzne boğdu.



HALK KOROSUNDAN “LEYLİM LEY”

Gecenin sürprizi ise Toplumsal Bellek Platformu’nda yer alan aile üyelerinin, etkinliğin sonunda hep birlikte sahneye çıkarak doğal bir koro halinde “Leylim Ley” türküsünü seslendirmeleri oldu.

İlhan Erdost’un anısına adanan duygu yüklü etkinlik, ailenin katılımcılara teşekkürü ile sona erdi.


(NOT: Haberin ve görsellerin ulaştırılmasını sağlayan deneyimli gazeteci Attila Aşut'a teşekkürlerle-BRT Yayın Grubu)

55 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page