top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Çocuk Vakfı'nın 100. yıla özel girişimi



Genel başkanlığını şair, yazar Mustafa Ruhi Şirin'in yaptığı Çocuk Vakfı Cumhuriyetimizin 100. Yılında TÜRKİYE ÇOCUK YILLIĞI 2023’ü Hazırlıyor.

 Önce Çocuk Cumhuriyeti Ödevi yaklaşımıyla hazırlanan yıllık için Türkiye genelinde çocuk görüşü alınıyor.

 İlk 100 yılın çocuk karnesi yanında Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için öneriler geliştiriliyor.  Yıllıkta 8-17 yaş grubu çocuklarımızın çocuk hakları, eğitim ve yaşama ortamları konularında görüşleri yer alacak.

Türkiye Çocuk Yıllığı 2023’ün Amacı Yıllığın amacı, Türkiye’nin 100 yıllık çocuk gerçeğini çocukluk tarihimiz bağlamında bütün bileşenleriyle belgelemek olarak belirlendi. Yıllıkta sorun değil sorumluluk ve çözüm odaklı yaklaşımla Cumhuriyet döneminin birinci yüzyılı çerçevesinde yazılacak düşünce ve değerlendirme yazılarına yer verilecek.

Yıllığın diğer amacı ise Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için öneriler geliştirmek olacak. On üç bölümden oluşacak Türkiye Çocuk Yıllığı 2023’te ayrıca görüş mülakatı yöntemiyle alınacak görüşlere yer verilecek.

Önce Çocuk Görüşü Çocuk Vakfı, kurulduğu tarihten bu yana çocukla ilgili her konuda “önce çocuk görüşü” alınması ilkesinden hareket ediyor. Türkiye Çocuk Yıllığı 2023’te yer alacak yazılara çocuk görüşü yansıtılacağı gibi söyleşilerin çocuk sorularıyla başlaması ilkesine uyuluyor.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için 8-17 yaş grubu çocuklarımızın ülke ölçekli görüşlerini almak amacıyla üç konu belirlendi.

Yetişkinlere Çocuk Hakları Ödevleri Vermeye Hazırlanıyoruz Çocukluğunun bir kısmını Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında geçirdin ve geri kalan kısmını ikinci yüzyılda geçireceksin. Birinci yüzyıldan ikinci yüzyıla bakınca çocukların (kendin, akranların ve sizlerden sonra dünyaya gelecek kardeşlerin) haklarını yaşayabilmesi için neler yapılması gerektiğini anlatır mısın?

Görüşlerinizin Eğitimi Belirlemesini İster misiniz? Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kendin, akranların ve doğacak kardeşlerin için eğitim sistemi ve okullardan neler bekliyorsun?.. Bize dilediğince nasıl bir eğitim almak istediğini anlatır mısın?

Yaşamak İstediğin Ortamları ve Çevreyi Anlatır mısın? Sence Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kendin, akranların ve doğacak kardeşlerin için yaşayacağınız ev, mahalle, eğitim ortamları, şehirler, ülkemiz ve dünyanın nasıl olmasını düşlüyorsun? Bize dilediğince bu dünyayı yazı ya da resimle anlatabilir misin?.

Türkiye Çocuk Yıllığı 2023 için 8-17 yaş grubu çocuklarımız 25 Eylül 2023 tarihine kadar görüşlerini https://www.cocukvakfi.org.tr/calisma-alanlarimiz/turkiye-cocuk-yilligi2023/yilligin-amaci/ internet sayfası üzerinden iletebilecek. Belirlenen konularda yıllıkta yer alacak görüşleri çocukların akranları belirleyecek. Her başlık için 100 çocuğun görüşü yıllıkta yer alacak, diğer çocuk görüşleri ise karekod yöntemiyle yıllığa yansıtılacak.

Türkiye Çocuk Yıllığı 2023’ün 29 Ekim tarihinde kitap olarak basılması ve dijital erişime açık duruma getirilmesi öngörülüyor.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page