top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Çanakkalelilerin sesi: JESler masum değil! Daha fazlasını istemiyoruz!



ÇANAKKALE- Çanakkale İl Özel İdaresi, 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını 24 Temmuz’da saat 13.30’da birer dakika ara ile ihale edeceğini duyurdu.

İhale edilecek alanların Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer aldığı açıklandı.

24 Temmuz'da birer dakika ara ile yapılacak ihaleler öncesinde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği bir açıklama yaparak "JESlerin masum bir yatırım olmadığını, bölgede daha fazla JES istemediklerini" duyurdu.

Jeotermal kaynak açısından Çanakkale ilinin zengin olduğunun, bu nedenle bölgenin uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında bulunduğunun ifade edildiği bildiride şu hususlara dikkat çekildi:



" Halihazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan Babadere JES (MTN ), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA)  adlı dört adet jeotermal enerji santralı var. Ayrıca, ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var. Bu projelere karşı mücaledemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi.

Çanakkale İl Özel idaresi, 13/07/2017 tarihinde 21 adet,  28 Şubat 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmış, 2019 ihalesi, Derneğimizin de içinde yer aldığı “Çanakkale’de JES’lere Hayır” platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi  Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve ve CİMER üzerindende itirazlarımızı yapmıştık. Yoğun  mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi  iptal etmek durumunda kalmıştı.  Ancak söz konusu sahalar yeni  saha ile birlikte yeniden ediliyor. Büyüklükleri 273,45 ila 4 bin 963,98 hektar arasında değişen alanların toplamı 191.262, 84 hektar.

Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santrallar, yöre halkının şikayetlerine konu olmuş, tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmiş, Tuzla Çayı’nda balık ölümleri gerçekleşmiştir.  Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santralların yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcuttur. DSİ’nin EGE bölgesindeki JES’lerin etkilerine  ilişkin raporlarında yer altı sularındaki arsenik gibi ağır metal kirliliğinin artışlara dikkat çekilmiştir.

JES’lerden kaynaklanan sorunlar şöyle sıralanabilir;

* Gaz Çıkışı; Santrallerde dışarıya buhar verilmektedir. Bu buharın içinde karbon dioksit ve hidrojen sülfür ile düşük konsantrasyonlarda metan, hidrojen, kükürt dioksit, amonyak ve partikül madde vardır. Bu gazlar havaya karışmakta ve hem insan sağlığı, hem de tarıma zarar vermektedir. Ayrıca JES’ler havaya değişen miktarlarda radon gazı karışmasına neden olurlar. Radyoaktif ve kanserojen olan radon gazı insan sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir. 

* Su kirliliği; Yeraltından çıkarılan sıcak su yeniden yeraltına verilmelidir, ancak JES firmaları daha düşük maliyetler nedeniyle sıcak suyu yakındaki dere ve arazilere bırakmaktadır. Bu da suların ve toprağın kirlenmesine, zehirlenmesine, ısınmasına, tuzlanmasına, bor ve arsenik artışına yol açmaktadır.

* Arazi çökmesi; Tesiste kullanılan akışkanın yer altına ya hiç ya da yeterli miktarda verilmemesi nedeniyle,  yeraltında boşluk oluşmakta ve bu boşluklar zamanla çökmektedir.

* Depremin Tetiklenmesi; Yeraltından akışkan çekilmesi ve akışkanın yeniden geri basılmaması  deprem hareketlerini tetiklemektedir.

* Su kullanımı; JES doğal su kaynaklarının rezervini aşırı tüketmektedir

* Yıkıcı olaylar ve kazalar; Jeotermal faaliyetlerin çeşitli aşamalarında, kuyu püskürmesi, patlama, borularının yırtılması, türbin kusurları, yangın gibi etkenler çeşitli çevre felaketlerine yol açmaktadır.

Bu nedenlerle, bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santralların denetlenmesi ve 24 Temmuz 2014 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini ve söz konusu alanlar için daha sonra da yeni ihale açılmamasını istiyoruz."



50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page