top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Zübeyde Hanım, Safiye Ayla, Asım Gündüz, M.Emin Yurdakul, E.Naci Gökşen, N.Terziyan, Onno Tunç vb



Bugün 14 Ocak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, film dünyamızın duayenlerinden Kemal Seden ve Turgut Demirağ, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından General Asım Gündüz, şair-yazarlar Mehmet Emin Yurdakul, Enver Naci Gökşen, sanatçılar Nubar Terziyan, Onno Tunç ve Safiye Ayla'nın ölüm yıldönümleri.


BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

Zübeyde Hanım kimdir?


Zübeyde Hanım, 1857 yılında Selanik’te doğmuştur. Aslen Karamanlı olan Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal Atatürk ile Makbule Atadan’ın annesidir. Osmanlı devrinde, II. Mehmed zamanında Karaman’dan Rumeli'ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza'da toprak işleri ile uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofu ailesindendir. Mustafa Kemal Atatürk’ün anne soyu da, Karaman’dan gelerek Selanik ile Manastır’ın arasında bulunan Vodina Sancağı’na bağlı “Sarıgöl” de denilen “Kayalar” Nahiyesine yerleştiler. Aile, sonradan Selanik yakınlarında bugün de kaplıcaları ile meşhur olan Langaza’ya yerleşmiştir.


ATATÜRK’ÜN BABASI ALİ RIZA EFENDİ İLE EVLİLİĞİ Selanik’te Gümrük Muhafaza Teşkilatında memur Ali Rıza ile 1871 yılında henüz 14 yaşında iken evlenmiştir. Ali Rıza, sarışın ve mavi gözlü bir kadınla evlenmeyi düşlerken, kendisinden 20 yaş küçük olan, siyah saçlı ve derin mavi gözlü bu kadına sevdalandığını belirtmiştir. Yeni çift Selanik Yenikapı semtinde yeni hayatını başlatmış ve Zübeyde Fatma, Ömer ve Ahmet adlı çocukları doğmuştur. Ancak Fatma bu dönemde ölmüştür. Eşi Ali Rıza’nın Yunanistan sınırında Çayağzı (ya da Papaz Köprüsü)’na tayin ediliği için taşınmış ve orada Ömer ve Ahmet hayatını kaybetmiştir. 1881'de dördüncü çocukları Mustafa, 1885'te Makbule, 1889'da Naciye doğmuştur. Naciye, küçük yaşta veremden hayatını kaybetmiştir. Ali Rıza Efendi de 1888 yılında ölmüştür. Zübeyde, çocuklarını da alarak abisi Hüseyin Bey’in Langaza’daki çiftliğine git Babasının erken ölümünün ve dayısının çiftliğinde ailenin erkeği olarak yaşadıklarının Mustafa üzerinde derin etkileri olduğu düşünülmektedir. ZÜBEYDE HANIM’IN İKİNCİ EVLİLİĞİ Abisine daha fazla yük olmak istemeyen Zübeyde Hanım, ikinci evliliğini Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yapmıştır. Ragıp Bey’in de önceki evliliğinden dört çocuğu vardı. Bu evlilik, babasının hatırasına saygı gösterilmediğini düşünen Mustafa Kemal’i kızdırmıştır. Zübeyde Hanım Balkan Savaşı'ndan sonra Ragıp Bey'den ayrılmış ve artık Osmanlı toprağı olmaktan çıkan Selanik'i terk ederek kızı Makbule ile birlikte İstanbul'a göç edip Beşiktaş Akaretler'de bir eve yerleşmiştir.


1919'da Anadolu’ya çıktığından beri görmediği ve üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal ile ancak 14 Haziran 1922'de Adapazarı'nda tekrar buluşan Zübeyde Hanım, onun yanına Ankara'ya yerleşmiştir. Ancak bu şehrin sert iklim koşulları sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla 18 Aralık 1922’de İzmir’e gitmiştir. Son günlerini Latife Hanım Köşkü’nde geçiren Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923’te 66 yaşında hayatını kaybetmiştir. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan anıt mezarda yatmaktadır.


Safiye Ayla kimdir?



Safiye Ayla Targan, (d. 14 Temmuz 1917, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu – ö. 14 Ocak 1998, İstanbul, Türkiye) cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın Türk kadın sanatçılarından. Mısırlı Hicazîzade Hafız Abdullah Bey'in kızıdır. Safiye Ayla henüz doğmadan Abdullah Bey vefat etmiştir. Annesini de henüz üç yaşındayken kaybeden Safiye Ayla kimsesiz kalınca Sadabad Sarayı olarak inşa edilmiş Kağıthane'deki Çağlayan Darüleytamı'na verildi. İlkokulu bitirdikten sonra da Bursa Muallim Mektebi'ne yazıldı. Müziğe küçük yaşta piyano çalarak başladı. Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitirdi ve Beyoğlu'nda ilkokul öğretmenliğine atandı. Eyyubi Mustafa Sunar'dan müzik dersleri alan Ayla, Darüttalim Musiki Heyeti'nin konserlerine katıldıktan bir süre sonra öğretmenlikten ayrıldı ve gazinolarda çalışmaya başladı. Yesari Asım Arsoy, Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey'in müzik bilgilerinden yararlandı. 1932'de İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Atatürk'ün huzurunda ilk kez şarkı söyledi ve kendisinin en beğendiği seslerden biri oldu. 1950'de besteci Şerif Muhittin Targan ile evlendi. Başta, açılışından itibaren İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beşyüzden fazla plak doldurdu. Büyük beğeni toplayan sesiyle ünü yurt sınırlarını aştı.

Safiye Ayla'nın dönemin diğer kadın yorumcularından ayrı, kendine özgü bir okuyuş tarzı vardı.[kaynak belirtilmeli] Okuyuşuna yansıyan Batı müziği beğenisi bu tavrın belirgin bir özelliğidir. 2004 yılında Kalan Müzik tarafından çıkarılan derleme albümünün kapağı Ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, düzgün, aynı zamanda da coşkun, çekici bir tavırla okurdu. Sesindeki pürüzsüz akış en tiz perdelerde bile kaybolmazdı. Zamanın gözde şarkılarıyla fantezilerini olduğu kadar, Rumeli türküleriyle klasik örnekleri de içine alan repertuvarlarıyla geniş bir dinleyici kesimince çok sevilmiş, beğenilmişti. "Seninle doğan güldür bu gönül" ve "Aşk yaprağına konarak koza öresim gelir" adlı iki de bestesi bulunan Safiye Ayla, 1942'de Rey Kardeşler'in "Alabanda" revüsünde Kraliçe Mimoza rolündeki başarısıyla yetenekli bir oyuncu olduğunu da kanıtladı. Safiye Ayla Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği sanatçılardan da birisidir. Ayla'nın Mustafa Kemal Paşa adına düzenlediği konserde "Yanık Ömer" adlı şarkısını okumuş ve Paşa büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını söylemiştir. Konser sonunda Mustafa Kemal Atatürk, Safiye Ayla'nın yanına gelerek: "Safiye çok teşekkür ederim, çok güzel yorumladın" der ve sonra ekler: "Bu türküyü bir operada söylemeni çok isterim. Bunu başarırsan, beni gerçekten çok mutlu edersin." der. Safiye Ayla her yere başvuru yapar, bir operada bu türküyü icraa edebilecek tek yer bulamaz ve Atatürk'ün bu vasiyetini yerine getiremeden 80 yaşındayken vefat eder.

Özel Yaşamı Safiye Ayla,8 Nisan 1950 tarihinde son Mekke Şerifi Vezir Ali Haydar Paşa'nın oğlu bestekar Şerif Muhittin Targan ile evlenir.17 yıl süren evlilikleri Şerif Muhittin Targan'ın 1967 yılındaki vefatıyla sona erer.


Kemal Seden kimdir?



Gerçek AdıMehmed Kemalettin Seden Ölüm Tarihi 14 Ocak 1941 Doğum Yeri Şile, İstanbul

Kemal Film'in sahibi ve Türk Sinemasının ünlü yönetmenlerinden OSMAN F. Seden'in babasıdır. Ayrıca aynı taşıyan (Osman Seden'in oğlu) bir de torunu vardır. Kendileri bildiğimiz kadarıyla 3 kardeşmişler .Öbürleri Şakir ve müh. Süleyman beyler. Babaları mülkiye kaymakamlarından Ahmet Hamdi. Cenazesi ise 15.1. 941 de Beyoğlu İstiklal cad. 373 no.lu Banka Han' daki evinden alınarak öğle namazından sonra Eyüp' de toprağa verilmiş.

Mehmet Emin Yurdakul kimdir?



Mehmet Emin Yurdakul (d. 13 Mayıs 1869, İstanbul - ö. 14 Ocak 1944, İstanbul)

Şair, milletvekili.

Mehmet Emin Millî Edebiyat şiirinin öncü sesidir. Çünkü 1898'de yayımladığı "Türkçe Şiirler" adlı şiir mecmuasıyla daha 10 yıl öncesinden milli şiir ahenginin öncülüğünü yapmıştır. Üstelik bu kitabın Servet-i Fünûn şiirinin en güçlü döneminde yayımlanmış olması ayrıca önemlidir.

Mehmet Emin'in bütün şiirlerinin ortak paydası halkı içinde bulunduğu karamsar ruh halinden, gerilikten, bilinçsizlikten kurtarmaktır. Kimliği ve tarihini hatırlatarak kendine güven duygusunu aşılamak maddî ve manevî açılardan kalkınmasını sağlamaktır. Bu açıdan bakıldığında Yurdakul; milliyetçi, idealist, halkçı ve medeniyetçi bir şairdir.

Mehmet Emin Yurdakul "milli romantik duyuş tarzı"nın ilk temsilcisidir. Bütün bu özelliklerinden dolayı Mehmet Emin Yurdakul edebiyat tarihimize "Milli Şair" unvanı ile anılmıştır.

Mehmet Emin Yurdakul Şiirinin Genel Özellikleri

  • Yazmaya şiirle başladı. İlk şiiri 1897'de Servet-i Fünun dergisinde yayınlandı.

  • Oldukça sade bir dil kullanmayı tercih etmiştir.

  • Dili, kuru ve suni bir yapı arz etmiştir.

  • Birçok araştırmacı, onun şiirlerini Türkçenin sıcaklığı, ahengi ve doğallığına uzak bulmuştur.

  • Konularını halkın hayatından ve Türk tarihinden almıştır.

  • "Ben bir Türküm; dinim, cinsim uludur" dizesi ile tanınmıştır. (Cenge Giderken adlı şiirinin en meşhur dizesidir)

  • Cenge Giderken yahut Anadolu'dan Bir Ses, Mehmet Emin'in çıkışını sağlayan en önemli şiiridir. Bu şiiri Türk Yunan Savaşı (1897) esnasında kaleme almıştır.

  • Sanat hayatının başlangıcından itibaren hece ölçüsünü tercih etmiştir.

  • Hece vezninde halk şiirinde sıklıkla kullanılan yedili, sekizli, on birli kalıpları değil çok az veya hiç kullanılmamış kalıpları tercih etmiştir. (On beşli, on altılı, on sekizli, on dokuzlu).

  • Şiirlerinin çoğu, kullandığı bu farklı kalıplardan ötürü duraksızdır. Mehmet Emin Yurdakul, Türk şiirinde durağı kaldıran şair olarak anılmıştır.

  • Nazım şekli bakımından halk şiiri geleneğine uzak durmuştur; büyük ölçüde sone, terza-rima gibi Batılı veya kendinin belirlediği nazım şekillerini tercih etmiştir.

  • Çoğu zaman uzun manzumeyi tercih etmiştir.

  • Kafiye konusunda oldukça zayıftır. Kimi zaman yarım kafiye daha çok ise kelime tekrarına dayalı redif kullanmıştır.

  • Şiirleri, teknik açıdan mükemmellik endişesinden uzaktır.

  • Güzelliği değil faydalıyı arar onun şiiri.

  • Lirizmden ziyade didaktizme yakındır.

  • Yusuf Akçura ile birlikte Milli Mücadele'ye katıldı.

  • Düşüncelerinin şekillenmesinde büyük oranda Cemalleddin Efgani etkisi vardır. Efgani için "Beni o yoğurmuştur." ifadesini kullanmıştır.

Mehmet Emin Yurdakul'un Eserleri


ŞİİR:

  • Türkçe Şiirler (1899-1918)

  • Türk Sazı (1914)

  • Ey Türk Uyan (1914)

  • Tan Sesleri (1915, 1956)

  • Ordunun Destanı (1915)

  • Dicle Önünde (1916)

  • Hastabakıcı Hanımlar (1917)

  • Turana Doğru (1918)

  • Zafer Yolunda (1918)

  • İsyan ve Dua (1918)

  • Aydın Kızları (1919)

  • Mustafa Kemal (1928, şiir ve düzyazı)

  • Ankara (1939)

DÜZYAZI:

  • Fazilet ve Asalet (1890)

  • Türkün Hukuku (1919)

  • Kral Corc'a (1923)

  • Dante'ye (1928)

Asım Gündüz kimdir?



1880 yılında Kütahya’da doğdu. Kütahya Rüştiyesi’ni bitirdikten sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. Harp Akademisini 1905'de tamamladıktan sonra, 1909 — 1911′de Alman Harp Akademisi'nde okudu ve Alman Genel Kurmayı'nda staj yaptı. 27 Kasım 1911′de Binbaşı, 14 Eylül 1915′de Yüzbaşı, 12 Mayıs 1918′de Albay olmuş çeşitli kurmay görevlerinde bulunduktan sonra 2 Ekim 1918′de Şam dolaylarında İngilizlere esir düşmüştür. 22 Temmuz 1919′da esaretten İstanbul’a dönmüş Harp Akademisi Tabya Öğretmenliği ve aynı zamanda Şehzade Öğretmenliği yapmıştır. 3 Ağustos 1921′de Anadolu’ya geçmiş, 18 Ağustos 1921′de Batı Cephesi Komutanlığı Kurmay Başkanlığına vekaleten ve bir ay sonrada (Kolordu Komutanı yetkisiyle) asaleten atanarak, İstiklâl Harbi’nin sonuna kadar bu görevde kalmıştır. 31 Ağustos 1922′de Tümgeneralliğe yükseltilmiş, 2 Eylül 1923′de Genelkurmay İkinci Başkanlığına atanmıştır. 8 ve 9 ncu Kolordu Komutanlıklarında bulunduktan sonra 30 Ağustos 1926′da Korgeneral olmuş, 5 nci Kolordu Komutanı iken 5 Ocak 1929′da tekrar Genelkurmay İkinci Başkanlığına atanmış, bu görevdeyken 30 Ağustos 1937′de Orgeneral olmuştur. 1938’de Hatay’ın Türkiye’ye katılması için Antakya’da Fransızlarla yapılan görüşmelerde Türk Askeri Heyetinin başkanlığını yapmıştır. 1 Aralık 1943′de Yüksek Askeri Şura Üyeliğine atanmış, 3 Ağustos 1945′de yaş haddinden emekliye ayrılmıştır. 1946'da siyasi hayata atıldı. 1946 ve 1950 seçimlerinde CHP Kütahya milletvekili oldu. 1954’e kadar bu görevini sürdürdü. 14 Ocak 1970 yılında vefat etti. Almanca ve Fransızca biliyordu. Katıldığı Savaşlar: 1912 — 1913 Balkan Harbi, Genel Karargah Harekat Şube Müdür Yardımcısı, 1914 — 1918 Birinci Dünya Harbi, Kolordu Kurmay Başkanı, Sina Cephesi Kurmay Başkanı, Tümen Komutanı (48 inci Tümen) 1919 — 1922 Batı Cephesi Kurmay Başkanı (İstiklâl Harbinde) Nişan ve Madalyaları: Beşinci ve Üçüncü Rütbelerden Mecidi Nişanları Dördüncü Rütbeden Osmani Nişanı, Harp Madalyası Gümüş Muharebe Liyakat, Gümüş Muharebe İmtiyaz Madalyaları Alman Üçüncü Rütbeden Muharebe Kırmızı Kartal ve İkinci Sınıf Demir Salip Nişanları Avusturya – Macaristan Üçüncü Rütbeden Harp Alametli Liyakat Salibi, Bavyara Üçüncü Rütbeden Kılıçlı Meziyet Nişanları Afgan, Yugoslavya ve Yunan Nişanları İstiklâl Madalyası ve Takdirname Yazdığı Eserler: On yedi eseri olup; Sahra Tahkimatı, Mevzi İnşası, Yakın Muharebe Araçları, Lağım Muharebeleri, Şeria Muharebeleri, İstihkam Kıtaları, ve Kaleler başlıcalarıdır.


Enver Naci Gökşen kimdir?



1916'da İstanbul'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul'da yaptı. 1935 yılında İstanbul İlköğretmen okulunu, 1937 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. Adapazarı, Bandırma, Haydarpaşa liselerinde Türkçe-edebiyat öğretmenliği yaptı. İstanbul Eğitim Enstitüsü'nde görev yaptıktan sonra emekli oldu. Servet_i Fünun/Uyanış, Yarım Ay dergilerinde çıkan yazı ve hikayeleri ile edebiyat dünyasına giren Gökşen, daha sonra Türk dili ve edebiyatı sahasında çalışmalar yaptı. Eserleri 1939 İnan Bana 1942 Son Çare 1949 Durakta Bir Adam 1951 Çardak Altı 1960 Çocuklar İçin Edebiyat 1962 Mehmed Emin Yurdakul 1964 Elebaşı, Nasrettin Hoca'dan Fıkralar 1966 Örnekleriyle Çocuk Edebiyatımız, Yazma Yolu Ve Yeni İmla Kuralları 1967 Dördüncü İyilik 1969 Kompozisyon İlkeleri Ve Antolojisi 1970 Ayça 1972 Behçet Kemal Çağlar 1974 Açıklamalar Ve Hikayelerle Atasözleri Ve Deyimler

Kaynaklar•Resimli Şairler Ve Yazarlar Sözlüğü

Turgut Demirağ kimdir?



Doğum Tarihi : 1920, Sivas Ölüm Tarihi : 1987, İstanbul

Boğaziçi ve Kabataş Liseleri'nde okudu. 1939 yılında tarım mühendisi olmak için ABD'ye gitti. Fakat Southern California Üniversitesine girerek Sinema Bölümünden mezun oldu. Amerika'da sinemacılık eğitimi Gören ilk yönetmenimiz. 1945 yılında And Film şirketini kurdu.

1947 yılında çekimlerine başladığı, "Evvel Zaman İçinde" Türkiye'de yapılan ilk çizgi film, ilk renkli film ve Uzun metrajlı ilk animasyon olma özelliğini taşımaktaydı. Sinemalarda gösterime çıkabilmesi için 35mm profesyonel formata basılması gerekiyordu. Bu amaçla Amerika'ya gönderildi. Fakat filmler kayboldu. Yönetmen Demirağ, laboratuar aleyhine ABD mahkemelerinde tazminat davası açtı. Yaklaşık iki yıl Süren duruşmaların sonucunda laboratuarı kusurlu bulan Amerikan Bölge Mahkemesi, yapımcı şirketine 82 bin 500 dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Turgut Demirağ'ın tam adı Ömer Turgut Demirağ'dır. Babaannesi küçükken "Turram benim" diye çağırırmış. Bazı filmlerde yönetmen adı olarak kullandığı Ömer Turra'nın açıklaması böyledir. Ömer Turra adı Sami Şekeroğlu'nun yönettiği Sinema TV Enstitüsü çalışanı tarafından bizzat Turgut Demirağ'ın kendisine sorulmuştur. Ayrıca yapım şirketi olan AND Film'in AND kelimesinin kaynağı da Ahmet Nuri Demirağ isminin Baş harfleridir. Bu kişi Turgut Demirağ'ın babası veya amcasıdır. Ahmet Nuri Demirağ ise Türkiye'de Uçak fabrikasını ilk yapan adamlardan birisidir. Türk Film prodüktörleri Cemiyeti (Film Yapımcıları Derneği) başkanlığı da yapan Turgut Demirağ sanatçı Melike Demirağ'ın babasıdır.

Yönetmen Filmografisi

Domatesler Ve Silahlar - 1974 Aynı Yolun Yolcusu - 1972 Üç Kızgın Cengaver - 1971 Ayrı Dünyalar - 1969 Abbase Sultan - 1968 Parmaksız Salih - 1968 Felaket Kuşu - 1967 Bir Dağ Masalı - 1967 Kadın Avcıları - 1966 Kocamın Nişanlısı - 1965 Çanakkale Aslanları - 1964 Aşk ve Kin - 1964 Cumbadan Rumbaya - 1960 Karasu - 1958 Ahretten Gelen Adam - 1954 Evvel Zaman İçinde - 1951 .... Uzun Metraj, Canlandırma, Renkli, 01:30:00 Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm - 1949 Kanlı Taşlar - 1948 Hülya - 1947 Bir Dağ Masalı - 1947

Yapımcı Filmografisi

Domatesler Ve Silahlar - 1974 Hazreti Ömer'in Adaleti - 1973 Aynı Yolun Yolcusu - 1972 İpi Boynunda Bil - 1971 Üç Kızgın Cengaver - 1971 Kurşunla Selamlarım - 1971 Şampiyon - 1970 Esmerin Tadı Sarışının Adı - 1969 Ayrı Dünyalar - 1969 Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm - 1969 Dişi Eşkiya - 1969 Abbase Sultan - 1968 Hacı Murat Geliyor - 1968 Parmaksız Salih - 1968 Kafkas Kartalı - 1968 Gecekondu Peşinde - 1967 Harun Reşid'ın Gözdesi - 1967 Yılmayan Adam - 1967 Devlerin İntikamı - 1967 Bir Dağ Masalı - 1967 Hacı Murat - 1967 Kızıl Tehlike - 1967 İçimdeki Alev - 1966 Kadın Avcıları - 1966 Mahzun Gönüller - 1966 Kocamın Nişanlısı - 1965 Yalancının Mumu - 1965 Dağ Başını Duman Almış - 1964 Çanakkale Aslanları - 1964 Ankara'ya Üç Bilet - 1964 İki Sene Mektep Tatili - 1964 Aşk ve Kin - 1964 Genç Kızlar - 1963 Yabancı Kız - 1963 Mevlid (Süleyman Çelebi) - 1962 Zorla Evlendik - 1962 Sepetçioğlu - 1961 Şeytanın Kılıcı - 1961 Hazreti Ömer'ın Adaleti - 1961 Cumbadan Rumbaya - 1960 Hasret Şarkısı - 1959 Bir Kadın Tuzağı - 1958 Karasu - 1958 Çölde Bir İstanbul Kızı - 1957 Günah Bizimdir - 1956 Ada Sahillerinde - 1956 Kara Vadi - 1955 Ahretten Gelen Adam - 1954 Drakula İstanbul'da - 1953 Zıt Kardeşler Polis Hafiyesi - 1953 Deli - 1952 Bu Kız Böyle Düştü - 1952 Tanrı Şahidimdir - 1951 Evvel Zaman İçinde - 1951 Çakırcalı Mehmet Efe - 1950 Akdeniz Korsanları - 1950 İstanbul Geceleri - 1950 Parmaksız Salih - 1950 Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm - 1949 Üvey Baba - 1949 Kanlı Taşlar - 1948 Hülya - 1947 Bir Dağ Masalı - 1947

Senarist Filmografisi

Aynı Yolun Yolcusu - 1972 Üç Kızgın Cengaver - 1971 Şampiyon - 1970 Ayrı Dünyalar - 1969 Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm - 1969 Abbase Sultan - 1968 Parmaksız Salih - 1968 Bir Dağ Masalı - 1967 Kocamın Nişanlısı - 1965 Çanakkale Aslanları - 1964 Aşk ve Kin - 1964 Cumbadan Rumbaya - 1960 Hasret Şarkısı - 1959 .... Eser Karasu - 1958 Ahretten Gelen Adam - 1954 .... Eser, Senarist Drakula İstanbul'da - 1953 Zıt Kardeşler Polis Hafiyesi - 1953 Deli - 1952 İstanbul Geceleri - 1950 .... Eser, Senarist Sihirli Define - 1950 .... Eser, Senarist Bir Dağ Masalı - 1947

Diğer Filmografisi

En Büyük Şaban - 1983 .... Oyuncu Aşk ve Kin - 1964 .... Oyuncu Drakula İstanbul'da - 1953 .... Müzik Evvel Zaman İçinde - 1951 .... Görüntü Yönetmeni

Ödülleri

2. Antalya Film Şenliği, - 1965, Keşanlı Ali Destanı, En İyi Yönetmen Yerli Film Yapanlar Cemiyeti Ödülleri, - 1948, Bir Dağ Masalı, En Başarılı Senaryo Aşk ve Kin - Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, En İyi Birinci Film Ödülü. - 1965

Kaynak Türk Sineması Veri Tabanı Internet Movie Database

Nubar Terziyan kimdir?



1909’da istanbul’da doğdu. bezciyan lisesi’ni bitirdi. sivil polis olmak ve darülbedayi’de oynamak hayallerinin gerçekleşmeyeceğini anlayınca bir yandan baba mesleği manifaturacılığı sürdürdü, bir yandan da arkadaşlarıyla kurduğu yarı-amatör gençler temaşa heyeti’nin oyunlarında sahneye çıktı. 1948’da atlas film’in davetiyle efsuncu baba filminde rol aldı ve bu, ilk sinema deneyimi oldu. 50’li yılların sinemasında iyi polis, iyi dost ve babacan-iyi adam rolleriyle sağlam bir yer edindi (kanun namına, 1952)... yeşilçam’ın altın döneminde yüzlerce filmde oynadı (istanbul çiçekleri, ingiliz kemal lavrens´e karşı, küçük hanımefendi, çalıkuşu, kaçak, zeyno, kezban roma´da, nöri kantar ailesi, vahşi gelin, gizli yara, bodrum hakimi...) ömrünün son yılında, 5. ankara film festivali´nin 1993 emek ödülü´ne layık bulundu. iletisim.com.tr'den

Onno Tunç kimdir?



1948 yılında İstanbul/Feriköy’de doğdu. Baba adı Setrak, anne adı ise Valantin’dir. Türk pop müziğine besteci ve aranjör (düzenlemeci) olarak eserler kazandırdı. Aynı zamanda bas gitaristtir. Okay Temiz’in Zikir (1981) albümünde bas,MFÖ’nün Yalnızlık Ömür Boyu (1984 – Ele güne karşı yapayalnız) ve Mustafa Sandal’ın Beni ağlatma (1994 – Suç Bende) , Bülent Ortaçgil’in Benimle Oynar mısın (1974 – Benimle Oynar mısın ) albüm ve şarkılarında bas çalmıştır. Sayısız kez Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri’nde besteci ve aranjör olarak yer almış, 1978 ve 1981 yıllarında aranjör ve orkestra şefi olarak bu yarışmada Türkiye’yi temsil etmiştir. Pop müzik bestelerinin yanı sıra solo saksafon ve orkestra için “Su” adında bir parçası vardır. Yaptığı düzenlemelerdeki armoniler, orkestralama tekniği ve yakaladığı sound ile Türkiye’deki pek çok müzisyen tarafından hayranlıkla izlenmiştir. Ayrıca 1987 yapımı Rumuz Goncagül isimli film ve 1986 yapımı Aaahh Belinda isimli filmlerin müziklerini yapmıştır. Müzik dünyasında Gülden Karaböcek, Sezen Aksu, Nükhet Duru, Nilüfer gibi pek çok şarkıcının aranjörlüğünü de yapan Onno Tunç, 1996 yılında Bursa’dan İstanbul’a dönerken,14 Ocak 1996 Pazar günü arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte kullanmakta oldukları-aynı uçuş grubundan(Bonair)arkadaşları-Nurettin Hasman’a ait Bonanza tipi uçağın Selimiye köyü yakınlarında düşmesi sonucu arkadaşı Hasan Kanık ile birlikte hayatını kaybetmiştir. Cenaze töreni için kardeşi Arto Tunç’un yurtdışından dönmesi beklenmiş ve Onno Tunç ölümünden beş gün sonra (19 Ocak 1996 günü) Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’nde yapılan ayin sonrası Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi. Sanatçının ölümünün 11. yılı anısına özel olarak bir albüm hazırlanmıştır.Bu albümde pek çok sanatçı kendi seçtikleri Onno Tunç şarkılarını seslendirdi. Onno Tunç Şarkıları 2007 yılında, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Zerrin Özer, Nilüfer gibi müziğin devleriyle Şebnem Ferah, Sertab Erener, Levent Yüksel, Mor ve Ötesi, Ceza, Emre Altuğ, Hüsnü Şenlendirici, Aylin Aslım ve Zeynep Dizdar bazı Onno Tunç şarkılarını seslendirmişlerdir. Sanatçının ilk eşi, Canan Ateş’tir. Ayda ve Selin isimli iki kızı vardır.

ONNO TUNÇ’UN ESERLERİ Ah Mazi Alev Alev (Ayşegül Aldinç-Alev Alev-1994) Ayrılık (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Ayrılıklar Bitmez (Sezen Aksu – Firuze) – 1982 Bana Ellerini Ver (Harun Kolçak-Beni Affet-1990) Ben Yoldan Gönüllü Çıktım (Yeşim Salkım-Hiç Keyfim Yok-1994) Beni Bırakın (Levent Yüksel-Med Cezir-1993) Beni Unutma Bir Başka Aşk Bir Çocuk Sevdim Bu Gece Değer mi Deli Gönlüm Demek ki Öyle (söz: Ülkü Aker, Ayşe Mine – 1978 ) Dokun Bana (Nilüfer-Yine Yeni Yeniden-1992) Düet (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Dünden Sonra Yarından Önce (Zuhal Olcay) Eğrisi Doğrusu (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994) Geçer (söz:Sezen Aksu-1988) Geri Dön Gir Kanıma (Harun Kolçak-Beni Affet-1990) Git Gözlerin Bulutlu (Nükhet Duru -1981) Güzel Şeyler Söyle (Aşkın Nur Yengi&Harun Kolçak-Eurovision Türkiye Finali 1987) Hadi Bakalım Haydi Gel Benimle Ol Hep Bana (Zerrin Özer-Olay Olay-1992) Hoşgörü İyisin (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Kapında Güllerim (Bendeniz II – 1995) Kavaklar Kış Masalı Kızmayın Bana (Neco, Söz: Mehmet Teoman – 1975) Kolay Değil Müptelayım Sana (Harun Kolçak-Beni Affet-1990) Ne Masal Ne Rüya (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994) Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam (Sezen Aksu-Gülümse-1991) Olay Olay (Zerrin Özer-Olay Olay-1992) Oldu mu? Oldu Olanlar (Serpil Barlas ,Söz: Zeren , 1976) Olsun Varsın (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994) Oyuncu (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Öyle Bakma (Fatih Erkoç-Eurovision Türkiye Finali 1989) (Aşkın Nur Yengi-Sevgiliye-1990) Papatya Falı (Nükhet Duru – 1981) Ruhun Duymaz (Emel-Ruhun Duymaz-1995) Sen Ağlama Seni İstiyorum Seninle (Nükhet Duru – Nükhet Duru 81 ) Son Bakış Sonbahar Sultan Süleyman Şinanay Şiribim Şiribom (Gökben – Şiribim Şiribom/Ve Birgün Sen 45’lik(1976) ve Şiribim Şiribom (1977) Şov Yapma (Nilüfer-Yine Yeni Yeniden-1992) Tam Bana Göresin (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994) Tango (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Tenna Uçurtma Bayramları (Levent Yüksel-Med Cezir-1993) Uykun Olsam (Zuhal Olcay-Oyuncu-1993) Ünzile Vurulmuşum Sana (Asya-Asya-1994) Yeni Aşk (Zerrin Özer-Olay Olay-1992) (Yeşim Salkım-Hiç Keyfim Yok-1994) Yeniden Sev (Nilüfer-Yine Yeni Yeniden-1992) Yıllar (Harun Kolçak-Beni Affet-1990) Yoksun (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994) Zorba (Nilüfer-Ne Masal Ne Rüya-1994)

81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page