top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Unutma: Tekin Aral, Ömer Kavur, İlhan Şeşen, Mazlum Çimen, Hüseyin Köroğlu, Bilgehan Demir, Ezgi Asaroğlu



Bugün 18 Haziran. Tekin Aral, Ömer Kavur, İlhan Şeşen, Mazlum Çimen, Hüseyin Köroğlu, Bilgehan Demir ve Ezgi Asaroğlu'nun doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak, bu değerlerimizden aramızda olmayanları saygı ile anarken, yaşayanlara huzurlu, sağlıklı ömürler dileriz.


Doğum günü: Tekin Aral kimdir?





Tekin Aral, 18 Haziran 1941 tarihinde İstanbul Silivri’de Mediha-İsmail Aral çiftinin üç çocuğundan ortancası olarak doğmuştur. Babasını 4 yaşında kaybetti. Annesi ve iki kardeşiyle birlikte anneannesinin İstanbul Üsküdar’daki evine yerleşirler. Karikatürist Oğuz Aral‘ın kardeşi, Güzin Aral‘ın abisidir.

Darüşşafaka Lisesi mezunu olan Aral, karikatür denemelerine okul dergisinde başladı. ilk Karikatürü 1956 yılında Dolmuş dergisinde yayımlandı.

Dolmuş Dergisi’nde çizmeye başlayan Tekin Aral’ın karikatürleri daha sonra Tef, Karikatür, Vatan, Yeni Tanin, Yeni Sabah ve Akşam gazete ve dergilerinde de yayınlandı. 1968 yılında Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. 1972 yılında Mizah dergisi Gırgır’ı abisi Oğuz Aral’la birlikte çıkardı.



1976 yılında Fırt adlı bir dergi çıkardı, yarattığı “Arap Kadri” tiplemesi ilgi gördü. Karikatürcü bir kuşağın yetişmesinde büyük rol oynadı ve gülmece içerikli yazılar yazdı.

Tekin Aral, 7 Eylül 1985 tarihinden beri de Hürriyet Gazetesi’ndeki “TV’de Ne Var Ne Yok” adlı köşesinde ilk kez yazılı-çizili televizyon eleştirileri yapıyordu.

Tekin Aral, İnci haeteci Ayşe Aral (d. 05 Şubat 1971 )ve Ayça adında iki kızı oldu.

Mizah dünyasının ünlü ismi Tekin Aral, böbrek yetmezliği tanısıyla 3 aydır tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi yoğun bakım servisinde kalp yetmezliğinden 20 Nisan 1999 günü 58 yaşında yaşamını yitirdi.



Doğum günü: Ömer Kavur kimdir?




Doğum Tarihi - Yeri: 18 Haziran 1944 - Ankara Vefat Tarihi - Yeri: 12 Mayıs 2005 - İstanbul

Ömer Kavur, 18 Haziran 1944 yılında Ankara’da doğdu. Diplomat bir baba ile evhanımı bir annenin tek çocuğuydu.   İlkokul birinci sınıfı Ankara’da, kalan dört yılını ise İstanbul’da okudu. Ortaokuldan lise birinci sınıfın sonuna kadar Robert Koleji’ne devam etti. Liseyi Kabataş Erkek Lisesi’nde bitirdi. Üniversite eğitimi için Fransa’ya gitti. Conservatoire Indépendent du Cinéma Français’de sinema eğitimi gördü. Sorbonne Üniversitesi Sinema Tarihi bölümünde yüksek lisans yaptı. Ayrıca Hautes Etudes du Journalisme’de sosyal bilimler okudu.   Fransa’daki öğrencilik yıllarında Cinématheque Française’de çok sayıda izlediği film, Ömer Kavur sinemasını etkiledi. Bryan Forbes’in Chaillot’lu Deli (La Folle de Chaillot,1969), Alain Robbe-Grillet’in Yalan Söyleyen Adam (L’homme Qui Ment, 1968) ve Fransa’da çekilen TV filmlerinde asistanlık yaptı. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul, Atatürk ve Ankara, İzmir ve Boğaziçi Köprüsü isimli belgeselleri çekti. 1974’te Refik Halid Karay’ın eserinden uyarladığı Yatık Emine filmi ile yönetmenliğe başladı.   Sinemasal ve toplumsal koşullar nedeniyle 1979 yılına kadar film çekmedi. Bu yılda çektiği Yusuf ile Kenan, sansüre uğrayarak yasaklandı. Ancak 1,5 yıl sonra gösterime girebildi. Daha sonra sırasıyla Ah Güzel İstanbul (1981), Göl (1982), Körebe (1985) filmlerini tamamladı. Bu filmlerinde dönemin gözde oyuncusu Müjde Ar ve Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray'ı alışılmışın dışında farklı rollerde oynattı.   1981 yılında çektiği Kırık Bir Aşk Hikâyesi filminin senaryosunu Selim İleri ile birlikte yazdı. 1985’te Amansız Yol filmi ile devam eden yolculuğunda 1986 yılında Yusuf Atılgan’ın aynı adlı yapıtından sinemaya aktardığı Anayurt Oteli, hem kendi filmografisinin hem de Türk sinemasının başyapıtlarından biri oldu. Bu film ile Venedik Film Festivali Eleştirmenler Ödülü, İstanbul Film Festivali En İyi Türk Filmi Ödülü gibi birçok ödül kazandı. Ömer Kavur Türk sineması içinde edebiyatçılarla yaptığı işbirliği ve uyarlamalarıyla dikkat çekti.   1987’de Gece Yolculuğu, 1990’da Orhan Pamuk’un Kara Kitap adlı eserinin ana temasından yola çıkarak sinemalaştırdığı Gizli Yüz, 1995’te Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey, 1996’da Akrebin Yolculuğu, 2000’de Melekler Evi ve 2002 yılında Karşılaşma filmlerini çekti.   Ömer Kavur’un kendine has üslubu, filmlerinde üzerinde durduğu ‘zaman’ ve zaman ile birlikte yabancılaşma teması onu Türk sineması içinde özgünleştirdi. Uzun süre lenf kanseri tedavisi gören yönetmen, 12 Mayıs 2005’te vefat etti.

Yazan: Banu Kibar



Doğum günü: İlhan Şeşen kimdir?



18 Haziran 1948’de Manisa’da doğan İlhan Şeşen, Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 10 yıl serbest avukat olarak çalıştı.1968’de dans müziği orkestralarında şarkıcılık yaparak müziğe başladı ve aynı yıl gitar çalmayı öğrendi. 1971 yılında “Kavga” isimli bir kırkbeşlik plak çıkarttı. 1983’te avukatlık mesleğini bırakarak yeğenleri Gökhan ve Burhan Şeşen ile beraber Grup Gündoğarken’i kurdu.

Grubun çalışmalarına ara verdiği dönemde, 1994 yılında “Aşk Haklı” isimli solo albümünü yaptı. TRT’ye “Gençler Haklı” isimli bir program hazırlayan Şeşen, 1995 yılında bu defa özel bir kanalda “Arka Pencere” isimli bir programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi. “Amcam Burada” isimli bir de radyo programı hazırlayan İlhan Şeşen, TRT1’de yayınlanan “Cesur Kuşku” adlı dizide rol aldı. İkinci solo albümü “Neler Oluyor Bize” yi 2002 Ocak ayında sevenleriyle buluşturan İlhan Şeşen, albümün içindeki bütün şarkıları ve özellikle “Neler Oluyor Bize” adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yakaladı. 1,5 yıl aradan sonra Türk Pop Müziğinin “amca”sı İlhan Şeşen, yeni solo albümü “Şimdi Ben Bu Şarkıları Kime Söyleyeyim?” ile sevenleriyle buluştu.

Aynı dönemde TRT1’de yayınlanmakta olan “Mühürlü Güller” isimli dizide rol aldı. Dördüncü solo albümü “Aşk Yalan” ise Mayıs 2005’te müzik marketlerdeki yerini aldı.  2013 yılında “Gel” albümünü piyasaya çıkarttı. Ayrıca günümüze kadar “Aliye” ”Annem” ”Hayatımın Rolü” ”Görüş Günü Kadınları” ”Aşk Yalanı Sever” ”Milat” ve “Paramparça” isimli dizilerde rol aldı.

2017 yılı Mayıs ayında Sony Music etiketiyle “İstanbullu Şarkılar” albümü yayınlandı. Sanatçı bu albümde “Ayrılık Üstüne” isimli şarkısını kliplendirdi. Şeşen, beğeni toplayan albümün ardından 2018 yılında sözü ve müziği kendisine, tüm düzenlemeleri ise dünya çapında başarılarını ispatlamış piyanist Burçin Büke’ye ait olan, İlhan Şeşen ve Burçin Büke ortaklığında derlenen “Ciddi Eğlence” albümünü müzikseverlerle buluşturdu.

Usta sanatçının aynı yıl yayımlanan “Hediyem” isimli tribute albümünde ise, birbirinden değerli sanatçı dostlarının yorumları yer alıyor. Sanatçının 47. Sanat yılını da taçlandıran 14 İlhan Şeşen şarkısının yer aldığı albümde; “Sensiz Olmaz” (Yalın), “Sıcaklardandır” (Dilhan Şeşen) ve “Sen Benim Şarkılarımsın” (İhtiyaç Molası) şarkılarıyla kliplendirildi.

Usta sanatçılar İlhan Şeşen ve Vedat Sakman’ın 2013 yılında sahne projesi olarak doğan ve zaman içinde ortak bir albüme evrilen çalışmaları “Akustik Hikayeler” 2020 Haziran ayında Sony Music etiketiyle müzikseverlerin beğenisine sunuluyor.   


Doğum günü: Mazlum Çimen kimdir?



Mazlum Çimen, 18 Haziran 1958 tarihinde Kahramanmaraş, Elbistan’da Sevdilli köyünde doğmuştur. Aslen Tunceli Hozat’lıdır. Kalaycılık da yapan Halk müziği sanatçısı Nesimi Çimen’in oğludur. Annesi Dilber Çimen’dir. Ailesi İstanbul‘a göç ettikten sonra ilkokula Anadolu Hisarı Kavacık’da Selahattin Karakaşlı ilköğretim okulunda başladı. Akabinde İstanbul Devlet Konservatuarı Keman Bölümüne girdi ve 4 yıl sonra aynı okulun bale bölümüne geçti. Okulun ilk mezunları olarak 1981 yılında mezun oldu. Ayrıca kendisini bildi bileli bağlama çalmaktadır.2Temmuz 1993‘te Sivas‘ta düzenlenen Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında Madımak Oteli‘nin radikal İslamcılar tarafından yakılması sonucu 35 aydın, yazar ve ozan yanarak ölmüştü. Mazlum Çimen’in babası halk ozanı Nesimi Çimen de bu sırada yanarak ölmüştür.Kendi çalışmalarına, 1980‘lerin başında kendi bestelerini oluşturmaya adım atarak başladı. Daha sonra babasının ve İhsan Yüce‘nin desteklemesi ile film müziği alanına geçti ve en büyük desteği de Onat Kutlar’dan aldı.Mazlum Çimen, Konservatuardan mezun olunca İstanbul devlet opera ve balesinde bale sanatçısı olarak göreve başladı. Aynı zamanda birçok film ve televizyon dizinin müziklerini yaptı.Mazlum Çimen. Yirmi yıl onlarca klasik eserde, Şan Tiyatrosu’nda da “Yedi Kocalı Hürmüz”den “Hisseli Harikalar Kumpanyası”na sayısız müzikalde dans etti. “Artiz Mektebi”yle müzikaller dönemini, 2002’de “Emrah ile Selvihan”la da bale faslını kapattı.Babasıyla alışmalarına katılmış, bir yandan da Orhan Gencebay‘ınkiler dahil pek çok albümde bağlama çalmıştır.1989 yılında müzik hayatında yepyeni bir dönem açılır: Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda “Yunus Emre” oyunu için koreograf ve besteci aranmaktadır. Öyle bir adam ki klasik müziği de, Aleviliği de, tasavvufu da, baleyi de bilecek. Akla gelen ilk ve tek isimdir Mazlum Çimen. Oyunun başarısı onu memleketin önde gelen film müziği bestecilerinden biri yapacak yolu da açar.“Aysarının Zilleri” ilk çalışması olmuştu. Ardından yaptığı “Mem û Zin” geldi… Ve sırasıyla; “Soğuk Geceler”, “Hollywood Kaçakları”, “Işıklar Sönmesin”, “Nazım Hikmet Ziyaretçin Var”, “Gönlümdeki Köşk Olmasa”, “Büyük Adam Küçük Aşk”, “Oyun”, “Son Cellat”, “Umut” film müzikleri, bir kaç dizi müziği, belgesel müzikleri ve “Yunus Emre” (1989 Diyarbakır Devlet Tiyatrosu) “Ferhat ile Şirin” (İstanbul Şehir Tiyatrosu) oyun müziklerini yaptı.4 Altın Portakal, 3 Altın Koza, 1 Ankara Hitit Güneşi en iyi film müziği ödülü, 1 Orhan Murat Arıburnu ödülü, 1 İsviçre ödülü ve 2008 Montpellier Fransa Film Festivali en iyi film müziği ödülünü kazandı. Toplamda 14 en iyi müzik ödülü sahibidir. Aday olduğu her festivalde “En İyi Film Müziği” ödülünü aldı.Eskiden Banu Kırbağ, Edip Akbayram, Fatih Kısaparmak gibi isimlere verdiği bestelerini kendi seslendirmeye başladı. 2009 yılında piyanist oğlu Saki Çimen ile birlikte “Çimen Müzik” şirketini kurdu.Mazlum Çimen, 1982 yılında Türk halk müziği ses sanatçısı Yasemin Göksu ile evlendi. 1997 yılında boşandı. Evrim Saki Çimen (d.1983) adında bir oğlu vardır.Ödülleri:2008 – 30.Montpellier Film Festivali – En İyi Müzik (Nokta)2008 – 45.Antalya Film Şenliği – En İyi Müzik (Nokta)2008 – 15.Adana Altın Koza Film Şenliği – En İyi Müzik (Nokta)2002 – 39. Antalya Film Şenliği – En İyi Özgün Müzik (Martılar Açken)2002 – 39. Antalya Film Şenliği – En İyi Müzik (Gönlümdeki Köşk Olmasa)1997 – 9. Ankara Film Festivali – En İyi Özgün Müzik (Işıklar Sönmesin)Albümleri :1991 – Eski Bir Sevda1994 – Mem û Zîn (feat. Musa Anter)1995 – Çimen Türküleri2001 – Büyük Adam Küçük Aşk2001 – Çimen Sesleri2002 – Feryadı İsyanım2006 – Buluşmalar2012 – Hanımın Çiftliği Film Müziği (Soundtrack)2013 – Lal Figan2013 – Umut (Orijinal Film Müzikleri)2014 – Kötü Yol (Dizi Müzikleri)2014 – Nokta (Orjinal Film Müzikleri)Filmleri ve Dizileri :Yapımcı :2010 – Kaledeki Yalnızlık (Sinema Filmi)Oyuncu :2015 – Eksik (Sinema Filmi)2014 – İyi Biri (Sinema Filmi)2014 – Manda Yuvası (Sinema Filmi)2009 – Yahşi Batı (Wanted Şerif 1) (Sinema Filmi)2009 – Umut (Recep Sarı) (Sinema Filmi)2008 – Son Cellat (Ampul Kafa) (Sinema Filmi)2008 – Kağıt (Büfeci) (Sinema Filmi)2004 – Anlat İstanbul (Şehmuz) (Sinema Filmi)2002 – Gönlümdeki Köşk Olmasa (Ali) (Sinema Filmi)1998 – Hoşçakal Yarın (Yusuf Arslan) (Sinema Filmi)1977 – Seyahatname (Erkal) (TV Dizisi)Müzik :2014 – Manda Yuvası (Sinema Filmi)2013 – Karayel Poyraz (Sinema Filmi)2012 – Kötü Yol (TV Dizisi)2012 – 2013 – Dila Hanım (TV Dizisi)2011 – Ağır Abi (Sinema Filmi)2010 – Kaledeki Yalnızlık (Sinema Filmi)2009 – Umut (Sinema Filmi)2009 – Teslimiyet (Sinema Filmi)2009 – 2010 – Hanımın Çiftliği (TV Dizisi)2008 – Son Cellat (Sinema Filmi)2008 – Nokta (Sinema Filmi)2007 – Solgun Duvarlı Kent (Kısa Film)2007 – Kara Duvak (TV Dizisi)2006 – Hacı (TV Dizisi)2005 – Oyun (Sinema Filmi)2003 – Şıh Senem (TV Dizisi)2003 – Gelin (TV Dizisi)2002 – Martılar Açken (Sinema Filmi)2002 – Gönlümdeki Köşk Olmasa (Sinema Filmi)2001 – Büyük Adam Küçük Aşk (Sinema Filmi)1996 – Işıklar Sönmesin (Sinema Filmi)1996 – Hollywood Kaçakları (Sinema Filmi)1994 – Soğuk Geceler / Devlerin Ölümü (Sinema Filmi)1993 – Gelincik Tarlası (Sinema Filmi)1991 – Mem-ü Zin (Sinema Filmi)1991 – Aysarının Zilleri (TV Dizisi)


Doğum günü: Hüseyin Köroğlu kimdir?





1964 yılında KKTC’de doğdu.


İlkokul ve ortaokulu Gönendere’de, liseyi de Lefkoşa Türk Lisesi’nde okudu.

Lise öğrencisiyken sahneye çıktı. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldu. Başta Cüneyt Gökçer, Bozkurt Kuruç, Asuman Korad, Lemi Bilgin olmak üzere, Türk Tiyatrosu’na emek vermiş birçok değerli sanatçı konservatuvarda hocası idi. Genel Sanat Yönetmeni Gencay Gürün döneminde İBB Şehir Tiyatroları’na 1989’da katıldı.

1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’ında on yaşında bir çocukken savaşı yaşadı. Bu yüzden yönettiği oyunlarda, daha çok savaşın dünya üstünde yaşayan canlılar için ne kadar aşağılık bir düzen olduğunu anlatmaya çalışıyor. Tiyatroya girdiği yıl tanıştığı Şenay Saçbüker ile 1991 yılında evlendi, Alara adında bir kızı var. Hüseyin Köroğlu ayrıca birçok televizyon filmi ve dizisinde, birçok sinema filminde de önemli roller oynadı, oynamaya da devam ediyor.


Rol Aldığı Oyunlardan Bazıları:

Tuzak 1987 (Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu); Theope 1991, Şahane Züğürtler 1992 (Dormen Tiyatrosu); Altı Derece Uzak 1993, Savaş ve Barış 1995, Bir Ata Krallığım 1996, Aydınlanma Ateşi 1998, Kafkas Tebeşir Dairesi 1998, Önce İnsan 1999, Troilos ile Kressida 2001, Othello 2002, Hadi Tut Şu Elimi 2004 (Kozmoz Evrensel Tiyatrosu); IV. Murat 2004, Üç Kız Kardeş 2006, Emanet 2006 (Kozmoz Evrensel Tiyatrosu), Coriolanus 2009 (İBB Şehir Tiyatroları), Kaçık Gelin Şaşkın Damat 2010 (Kozmoz Alfabeler Kumpanyası), Dünyanın Ortasında Bir Yer 2010 (İBB Şehir Tiyatroları), Kısasa Kısas 2015 (İBB Şehir Tiyatroları), Kanatsız Güvercinler 2016 (Tiyatro AŞHK), Radyonun İçindekiler 2016 (İBB Şehir Tiyatroları), Esaretten Özgürlüğe 2017 (Tiyatro AŞHK)


Yönettiği Oyunlar:

Hadi Tut Şu Elimi 2004 (Kozmoz Evrensel Tiyatrosu), Saygılı Yosma 2006 (İBB Şehir Tiyatroları), Düş Oyuncakları 2006 (İBB Şehir Tiyatroları), Emanet 2007 (Kozmoz Evrensel Tiyatrosu), Divane Ağaç-Yunus Emre 2007 (İBB Şehir Tiyatroları), Canavar Sofrası 2008 (Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ve İBB Şehir Tiyatroları ortak yapımı), Hayatımda İlk Kez Biri Tarafından Öpülüyorum 2008 (Kozmoz Alfabeler Kumpanyası), Kuyruk Sallanırsa Erkek Dellenirse 2009 (Kozmoz Alfabeler Kumpanyası), Kaçık Gelin Şaşkın Damat 2010 (Kozmoz Alfabeler Kumpanyası), Arka Bahçe 2012 (İBB Şehir Tiyatroları), Kanatsız Güvercinler 2016 (Tiyatro AŞHK), Esaretten Özgürlüğe 2017 (Tiyatro AŞHK), Divane Ağaç-Yunus Emre 2018 (Ankara Devlet Tiyatrosu).


Doğum günü: Bilgehan Demir kimdir?



Türkiye’de Dövüş Sporları koordinatörü ve organizatörü görevinde bulunan ve aynı zamanda dövüş sporlarının spikerliğini yapan Bilgehan Demir, babasının öğretmenlik yaptığı yıllarda 18 Haziran 1976’da Bayburt şehrinde dünyaya geldi. Mehmet Bilgehan Demir, ilk, orta, lise ve üniversite öğrenimlerini Bursa’da yaptı… 2000’de Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünden futbol ana branşı ile mezun oldu. AIPS (Dünya Spor Yazarları Birliği) üyeliği bulunan Demir, aynı zamanda Türkiye Spor Yazarları üyesidir. 

Flash TV’de Gerçek Kesit ile başlayan televizyon rüyası daha sonra Bursa FM, Cine-5, SuperSport, TGRT, Doğan Haber Ajansı (Kanal D, CNN Türk) ve Fox TV’de devam etti.  Barbaros Talı, Ercan Taner, İlker Yasin, Orhan Ayhan gibi usta spikerlerin yanında yetişti. Ekrem Özdamar ve Faik Gürses gibi üstad derecesindeki spor müdürlerinin yanında pişen yapımcı spiker, futbol muhabirliği yıllarını çok önemsemektedir. Eski bir futbolcu olan Demir, kariyerinde uzun yıllar futbol muhabirliği de yaptı. Galatasaray’ın UEFA şampiyonu olduğu sezon, Galatasaray’ın final hariç diğer Avrupa maçlarında canlı yayın röportajları ile ekranda kendini gösterdi. 2004 ve 2005’te Beşiktaş ve A Milli futbol takımının baş muhabirliğini yaptı. Olaylı İsviçre – Türkiye maçlarında canlı yayında olayları ilk aktaran isim oldu. 

2007’de İngiltere Premier Ligi maçlarıyla birlikte FOX’ta Boks’u anlatmaya başladı. 2008’den itibaren ise tamamen mücadele sporlarına yöneldi ve markalaşmaya gitti. Tarihe geçen K-1, Glory, It’s Showtime, Smackdown, RAW, Impact Wrestling, HBO Boxing ve Sinan Şamil Sam’ın maç anlatımlarıyla bir döneme damga vuran yayınlara imza attı.  

2010’da kurduğu prodüksiyon şirketi MBD PRO ile özel yapımlara imza atarken boks yayınlarının Türkiye sahibi olarak yoluna devam etti. Türkiye’nin ilk profesyonel güreş organizasyonu Turkish Power Wrestling’i kurdu. Ülkemizin en büyük iki yağlı güreş organizasyonu olan Kırkpınar ve Elmalı’nın da canlı yayın TV Prodüksiyonunu yine Demir’in başında bulunduğu MBD PRO gerçekleştirmektedir. Dev proje Fight Club Exxen yine Bilgehan Demir’in yönetiminde MBD Pro ile seyircisi ile buluştu. Büyük heyecan veren Robot Savaşları projesinde de yine sesi ve görüntüsü ile ekran başına kilitledi.  

Deliormanlı Sinema ve Kertenkele Dizi filminde sunucu olarak rol aldı. 

Yapımcı Spiker Bilgehan Demir evli, 2 erkek ve bir kız babası olarak hayatına devam etmektedir. 

Ben nakavt oldum mu? Hem de iki kez!Lakin ayağa kalkmasını bildin mi pek sorun olmuyor.


Doğum günü. Ezgi Asaroğlu kimdir?



18 Haziran 1987 tarihinde İzmir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Sosyal Antropoloji Anabilim Dalı'nda lisans yapan oyuncu, ilk çıkışını 2004 yılında aynı zamanda ilk TV deneyimi olan "Bir Dilim Aşk" adlı dizi ile yaptı. Takip eden yıllarda kariyerine çeşitli dizi (Menekşe ile Halil, Hatırla Sevgili, Gece Sesleri, Binbir Gece...), kısa metraj film (ödüllü What's Love Doing in the Mountains) ve reklam projeleriyle devam eden oyuncunun ilk sinema tecrübesi, 2007 yılında çekilmeye başlanan Avusturya-Fransa ortak yapım ödüllü film For a Moment Freedom (2008) ile oldu. 30 uluslararası ödülü olan filmde canlandırdığı karakterle yurtdışında da başarı kazanan, birçok sinema eleştirmeni ve yazarının dikkatini çeken  Ezgi Asaroğlu, filmin 2010 Oscar Ödülleri için Avusturya’nın Oscar aday adayı[8] olması ile kariyerine artı kattı. Asaroğlu, “Kampüste Çıplak Ayaklar” ve "Acı Aşk" filmlerinin ardından, En Mutlu Olduğum Yer filmi ile bir kez daha beğeni topladı.  Leyla ile Mecnun dizisisonrasında Yağmurdan Kaçarken dizisiyle televizyon ekranlarında; Aşk Kırmızı, Cennetten Kovulmak, Sağ Salim 2 gibi sinema filmleriyle de beyazperdedeki yerini korudu. Aşk Kırmızı filmiyle oyunculuğuna dair aldığı övgüler artarken, başrolünü üstlendiği bir diğer film Cennetten Kovulmak da 50. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi film Ödülü"nü] alırken, Ezgi Asaroğlu da filmdeki rolüyle Dublin Silk Road Film Festivali'nden "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüyle döndü. En son sinema filmi Sağ Salim 2 gişedeki başarısına[26] devam ederken, ünlü oyuncu O Hayat Benim adlı yeni dizisinin çekimlerine başladı. Dört sezon boyunca FOX ekranlarında seyirciyle buluşan ve yayınlandığı 75 ülkede de büyük başarı yakalayan dizi, 131. bölümüyle final yaptı. Seçiciliğiyle bilinen oyuncunun sıradaki projesi merakla beklenirken, Ezgi Asaroğlu Mucize Doktor dizisinde bipolar bir karakter olan Ezo rolündeki başarılı performansıyla bir kere daha FOX ekranlarında seyirciyle buluşmuş oldu.



EZGİ ASAROĞLU  FİLM VE DİZİLERİ

2005 Ne Gezer Aşk Dağlarda

2009 Kampüste Çıplak Ayaklar

2009 Acı Aşk

2010 En Mutlu Olduğum Yer

2012 Cennetten Kovulmak

2013 Aşk Kırmızı

2014 Sağ Salim 2: Sil Baştan 

2006 Kızlar Yurdu 

2007 Menekşe ile Halil 

2008 Hatırla Sevgili 

2008-2009 Gece Sesleri 

2009 Binbir Gece 

2011 Leyla ile Mecnun 

2013 Yağmurdan Kaçarken İ 

2014-2017 O Hayat Benim 

2020-2021 Mucize Doktor


101 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page