top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Türkiye'den 88 şairin Çin'e çağrısı

Güncelleme tarihi: 8 Tem 2021



Türkiye'den 88 şair insan onurunu hiçe sayan tutuma dolayısıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistanlılardan ve insanlıktan özür dilemeye çağırdı. Türkiye'den 88 şairin yaptığı çağrı Türkçe, Çince ve İngilizce olarak uluslararası medyaya, Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütlere, insan hakları kuruluşlarına, Türkiye'de elçilik ve büyükelçiliği olan ülke temsilcilerine duyuruldu.



Dünya Doğu Türkistan Dayanışması İçin Türkiye'den Çocuk Vakfı, Dünya Çocuk Elçiliği ve İnsanlık Savunma Hattı'nın girişimiyle 88 şair bir çağrıya imza attı.

Dünya Doğu Türkistan Dayanışması için Türkiye'den şairler, Çin Halk Cumhuriyeti'ne Doğu Türkistanlılardan ve insanlıktan özür dileme çağrısı yaptı.

Ortak çağrı Türkçe, Çince ve İngilizce olarak yayınlandı.

Doğu Türkistan'da sistematik olarak uygulanan "etnik ve kültürel soykırım" karşısında sessiz kalan ülkeler, Birleşmiş Milletlere bağlı örgütler ve dünyadaki "Çin lobisi"nin kontrol ettiği insan hakları kuruluşları uyarıldı.


Çağrının Ana Teması: "Etnik ve Kültürel Soykırım"

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1949 yılından bu yana özellikle Müslüman Uygurlar olmak üzere Kazak, Kırgız ve Özbeklere yönelik "etnik ve kültürel soykırım" uygulamalarına son verilmesi istendi.

Çağrıda, 2016'dan itibaren ısrarla sürdürülen "Çinlileştirme politikası"yla ilgili olarak uluslararası raporlarda yer alan hak ihlalleri vurgulandı. Aydınların hapse atılması, fazla çocuk sahibi olmanın yasaklanması, "zorunlu propaganda dersleri"ne katılmayanların "gizli gözaltı merkezleri"nde tutulması konularına dikkat çekildi.

Şairler ayrıca, bebek, çocuk, kadın ve her yaştan masum insana uygulanan "Çin işkencesi" karşısında duydukları tepkiyi de dile getirdiler.

Dünyada ilk kez Türkiye'den şairlerin Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı çağrıda, Doğu Türkistan'da 500 bin insanın öldürüldüğü, sistematik asimilasyonun sürdürüldüğü, inanç özgürlüğünün engellendiği, dini kurumlara el konulduğu ve okullarda Uygurca eğitimin yasaklandığı da hatırlatıldı. "Doğuştan gelen ve sonradan kazanılan insan haklarının bu denli apaçık ihlali karşısında suskun kalınabilir mi? Doğu Türkistan'ın yürek yakan çığlığı duyulmadıkça insanlık düştüğü yerden kalkabilir mi?" diye soran şairler, bütün bu olanlara "Hayır? dediklerini bildirdiler; "İnsan varsa şiir vardır. Şiirin amacı, aynı zamanda din, dil, ırk, sınıf, cinsiyet gözetmeksizin bütün insani değerleri savunmaktır." görüşünü seslendirdiler.



Çocuk Vakfı Başkanı (Türkiye) ve Dünya Çocuk Elçiliği Sözcüsü Şair Mustafa Ruhi Şirin'in çağrı için açıklaması:

"Dünya sistemi, 21. yüzyılın ilk eşiğinde insan hakları ihlallerini çözemeyen çaresizlik sarmalı içindedir. Türkiye'nin şairleri hak ihlalleriyle insan onurunun ve masumiyetin yok edilmeye çalışıldığı her yer için insanlığın ayağa kalkmasını öneriyorlar. Dünyanın kardeşlik, barış ve esenliği için yeryüzünün bütün şairlerinin seslerini masumiyetin öldürülmeye çalışıldığı her yere ve Doğu Türkistan'a duyurmalarını diliyoruz."

Doğu Türkistan için Çin Halk Cumhuriyeti'ne Türkiye'den 88 şairin yaptığı çağrı Türkçe, Çince ve İngilizce olarak uluslararası medyaya, Birleşmiş Milletler’e bağlı örgütlere, insan hakları kuruluşlarına, Türkiye'de elçilik ve büyükelçiliği olan ülke temsilcilerine duyuruldu.


Dünya Doğu Türkistan Dayanışması için Türkiye'den Çağrı Yapan Şairler

Mustafa Akar, Hasan Akay, Gökhan Akçiçek, Hüseyin Akın, Yusuf Alper, Günel Altıntaş, Zeynep Arkan, Gökhan Arslan, Bahtiyar Aslan, Arif Ay, Mehmet Aycı, Ali Ayçil, Mustafa Aydoğan, Nihat Hayri Azamat, Alâettin Bahçekapılı, Mehmet Baş, Atıf Bedir, Yaşar Bedri, Süreyya Berfe, Kâmil Eşfak Berki, Şeref Bilsel, Abdülkadir Budak, Rıdvan Canım, Veysel Çolak, İmdat Demir, İhsan Deniz, Nurettin Durman, Yusuf Dursun, Betül Dünder, Ahmet Efe, Mustafa Baki Efe, Ali Emre, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Sıddık Ertaş, Mehmet Ocaktan, Mustafa Ökkeş Evren, Nurullah Genç, Çağrı Gürel, Hakan Güzeldere, Gülseli İnal, Adil Izci, Arife Kalender, Eşref Karadağ, Müştehir Karakaya, Ismail Karakurt, Hidayet Karakuş, Muala Kâtip, Hüseyin Kaya, Bilal Kemikli, Cem Kertiş, Hakan Keysan, Hicabi Kırlangıç, Cahit Koytak, Mustafa Köz, Şakir Kurtulmuş, Muhsin Macit, Ahmet Mercan, Salih Mercanoğlu, Mehmet Nadi, Şadi Oğuzhan, Cengizhan Orakçı, Mustafa Özçelik, Adnan Özer, Nâzım Payam, Kenan Sarıalioğu, Melek Özlem Sezer, Murat Soyak, Özlem Maya Kılınçarslan (Sözbilir), Muhsin İlyas Subaşı, Esat Şenyuva, Tacettin Şimşek, Mustafa Ruhi Şirin, Ramazan Teknikel, Orhan Tepebaş, Adem Turan, Engin Turgut, Serkan Türk, Mustafa Uçurum, Nurgül Ulu, A. Ali Ural, Özcan Ünlü, Atakan Yavuz, Bestami Yazgan, Mavisel Yener, Ahmethan Yılmaz, H. Salih Zengin, Mevlâna İdris Zengin.

94 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page