Türk resim sanatının unutulmaz ismi Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 49. ‘’ölüm yıl dönümü’’ anısına cumartesi günü (21 Eylül 2024) Ankara’daki Mustafa Ayaz Müzesi’nde “Tutkulu İki Yürek Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu”nun yapıtlarından oluşan bir sergi açılacak. Saat 13.00’te açılışı yapılacak serginin ardından iki sanatçıyı merkeze alan bir panel gerçekleştirilecek. Saat 14.00’te başlayacak panelde Prof. Hasan Pekmezci (Ressam, Akademisyen), Prof. Aydın Ayan (Ressam, Akademisyen), Ömer Faruk Şerifoğlu (Sanat Tarihçi) ve S. Rahmi Eyüboğlu, Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu’nun yaşamına, sanatına ilişkin değerlendirmelerde bulunacak.
17 Kasım’a dek Balgat’taki Mustafa Ayaz Müzesi’nde açık kalacak “Tutkulu İki Yürek Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu” sergisinin, 21-29 Eylül tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu Festivali kapsamında ücretsiz olacağı açıklandı.
Küratörlüklerini Siret Uyanık ve Ömer Faruk Şerifoğlu’nun gerçekleştirdiği sergi için kapsamlı bir sergi kataloğu hazırlandı. 128 sayfalık katalogda “Tutkulu İki Yürek”in az görülmüş fotoğraflarının yanı sıra Türk resim sanatına damgasını vurmuş yapıtları da yer alıyor.
Ressam, Akademisyen Prof. Aydın Ayan ve Sanat Tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu’nun metinlerinden oluşan kataloğ, iki gün önce yitirdiğimiz Ressam Mustafa Ayaz’ın kurarak kendi adını verdiği Müze’nin yönetim kurulu üyeleri Ayla Ayaz Aydın ile Nilay Ayaz’ın yazısıyla başlıyor:
“Dünyaya güzelliğin penceresinden bakabilmek, yaşamı anlamlı kılmanın en etkili yollarından biridir. Bu pencereyi aralamak ve hayata sanatın ışığıyla bakabilmek, ancak evreni sanatın diliyle kavrayabilmekle mümkündür. ‘Tutkulu İki Yürek’; Bedri Rahmi ve Eren Eyüboğlu, Türk sanat tarihinde derin bir iz bırakmış, Anadolu’ya olan sevgilerini sanatın eşsiz diliyle ifade ederek, kalplerimize dokunmuşlardır.
İkisi de, Anadolu’nun kadim kültüründen esinlenmiş, doğanın ve insanın özündeki güzellikleri eserlerine yansıtmışlardır. Onların eserleri, yalnızca sanatsal birer yapıt olmanın ötesine geçerek, toplumun derinlerine işleyen bir sevgi ve iletişim köprüsü olmuş, sanat aracılığıyla topluma ayna tutarak, kültürel mirasımızın değerini nesiller boyu aktarılabilir hale getirmişlerdir.
Müzemizin kurucusu Prof. Ressam Mustafa Ayaz’ın da söylediği gibi; ‘’Tek gerçek, yaşamla bütünleşen düşünme biçimidir. Sanatsal gerçek ise, düşünme biçiminin görünür hale gelmesidir. Sanatçı sadece tuval üzerinde değil, tüm yaşamını sanatsal gerçeğe göre yaşamalıdır.” Eyüboğlu ailesi de, gerek düşünme, gerekse yaşam biçimleriyle; yarattıkları eserlerle sanatın yaşamla nasıl bütünleşebileceğinin ve bu bütünleşmenin toplum üzerinde ne denli güçlü bir etki bırakabileceğinin en güçlü örneklerinden olmuşlardır.
Mustafa Ayaz Müzesi olarak, ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’ kapsamında, Türk resim sanatının bu iki büyük ismini ve eserlerini müzemizde ağırlamanın ve sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyor, bu anlamlı etkinliğin hayata geçmesine katkı sağlayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve başta Eyüboğlu ailesi olmak üzere, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sanatla ve sevgiyle kalın…”
Serginin küratörlerinden Siret Uyanık’ın katalogda yer alan yazısı ise şöyle:
“Sevmek bu dünyayı kiriyle pasıyla
Sevmek bu dünyayı çerden çöpten
Sevmek durup dinlenmeden sevmek
Mümkün müdür ey dost mümkün müdür?
Bir büyük usta geçti bu dünyadan Türk resim sanatına yeni ufuklar açan, edebiyat ve plastik sanatlar alanında unutulmaz eserler bırakan çok yönlü ve öncü bir sanatçı, şair, ressam, akademisyen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 49. Ölüm yıldönümünde, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Ankara Mustafa Ayaz Müzesi’nde sevgili eşi usta ressam Eren Eyüboğlu ile birlikte Tutkulu İki Yürek sergisini açmanın tarifsiz heyecanını yaşıyorum.
Ressam, akademisyen Prof. Dr. Turan Erol’un da dediği gibi; “Dünya sanatını Anadolu ile buluşturma gücüne sahip başka bir ressam yoktur.” Ernestine Letoni, Romanya’da dünyaya gelen ve Paris’te resim eğitimi alırken Bedri Rahmi Eyüboğlu ile tanışıp evlenerek Eren adını alan Eren Eyüboğlu da aynı tutku ve bağlılıkla Anadolu’nun ruhunu eserlerine yansıtarak bu eşsiz sanat yolculuğunda Bedri Rahmi’ye eşlik etmiştir.
Bu iki sanatçının eserleri Anadolu’dan aldıkları ilhamla sadece sanat tarihimize değil, aynı zamanda ülkemizin kültürel ve toplumsal hafızasına da derin izler bırakmıştır. Geleneksel Türk sanatının modern bir öncüsü olan sanatçı, halk sanatını resme ve şiire sok muş, memleketini derin bir sevgiyle eserlerine yansıtmıştır.
Eren Eyüboğlu ise bu ülkenin halısını, kilimini, kültürünü ve insanını resimlere konu eden bir sanatçıdır. Anadolu’nun yerel motiflerini ve yaşam biçimini eserlerinde canlandıran sanatçı, Bedri Rahmi’nin dediği gibi doğuştan ressamdır.
Bu sergide onların tutkusu olan Anadolu’nun izinde sanatın kültürel izlerle, insanla buluştuğu, bu toprakların kültürel zenginliğinin ve derin tarihinin modern bir dille anlatıldığı eşsiz bir koleksiyonu sunuyoruz.
Bu dünyadan iki tutkulu yürek Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu geçti. Onlar memleketlerine duydukları derin sevgi ve sanat aşkıyla bizlere unutulmaz eserler bıraktılar. Ankara’nın kalbinde bir müze kuran yaşayan büyük usta, ressam Mustafa Ayaz’ın kurduğu müze, onların sanatını ve yaşamlarını bir kez daha hatırlamak ve anmak için önemli bir fırsat sunuyor.
Sergi için aile koleksiyonlarını bize açan ve desteklerini esirgemeyen Eyüboğlu ailesine ve değerli Rahmi Eyüboğlu beyefendiye, sergi için özverili çalışan Mustafa Ayaz Müzesi ekibine, desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Aydın Ayan’a ve sergiyi hayata geçirmemizi sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunuyorum.”
“İki Tutkulu Yürek”in torunları S. Rahmi Eyüboğlu’nun “Nenoni ve Dedoni” yazısının duygusal boyutuyla, Prof. Aydın Ayan’ın “Romen Ernestine Letoni’den Türk Ressam Eren Eyüboğlu’na…” yazısının sanatsal kapsamı ve Ömer Faruk Şerifoğlu’nun “Anadolu Bilgesi Bedri Rahmi Eyüboğlu” yazısının yazınsal derinliği kataloğu serginin dışına taşan bir öneme sahip kılıyor.
Haber: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı
Comments