top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Trabzon'dan 'beşibiryerde' haber





CHP Trabzon'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi



CHP Trabzon'da düzenlenen bayramlaşma törenine, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Trabzon İlçe Başkanı Haluk Batmaz, CHP Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, CHP Trabzon Beşikdüzü Belediye Başkanı Cahit Erdem, CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Süha Saral ile birlikte çok sayıda partili katılım sağladı.



Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, törende yaptığı konuşmada, "Şeker tadında bir bayram yaşıyoruz. Bütün ulusumuzun bayramını kutluyorum. Tüm Türkiye’de bir mutluluk yaşattık. Kahramanı olan sizlere teşekkür ediyorum. Katkınız çoktur. Bugün Türkiye’nin gururu bizim yüz akımız Sayın Ekrem İmamoğlu Trabzon’a gelecek. 12.00’de Trabzon’da olacak. Ertesi gün 13.30’da Ortahisar belediyemiz önünde sizlerle bayramlaşmak ve konuşma yapacak. Hepinizi eksiksiz olarak oraya davet ediyorum. Çok güzel günlerdeyiz. Bu bayram kısa sürsün istemiyoruz. Bu bayramı 365 güne yaymak bizlerin elinde. Adil ve şeffaf bir belediyecilik ile bunu tüm Türkiye’ye yaşatmak mümkün. Kibir ve israftan uzak, vatandaş ile aradaki duvarları kaldırmış tek derdi vatandaşlara hizmet etmek amacında olan bir anlayış içerisinde olacağız. Şehrimize katacaklarımıza odaklanacağız. Hizmete odaklanacağız. Allah inşallah bizleri, kimseyi mahcup etmesin. Yarın 12.00’de Ekrem İmamoğlu başkanımızı karşılamaya sizleri bekliyorum. Ertesi gün 13.30’da ise bayramlaşmaya sizleri davet ediyorum." ifadelerini kullandı.


Akçaabat Atatürk Parkı'nda Geleneksel Bayramlaşma Töreni



Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Kaymakamlığı tarafından organize edilen geleneksel bayramlaşma töreni, Akçaabat Atatürk Parkı'nda gerçekleştirildi. Törene, Akçaabat Kaymakamı Yusuf Cankatar, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güngör, Akçaabat protokolü, kurum ve kuruluşların daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, bayramların birlik ve beraberlik içinde geçmesinin önemine vurgu yaparak duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Başkan Ekim konuşmasında, "Ramazan Bayramımızın, bayram havasında geçmesini temenni ediyorum. Rabbim, tüm dünyada yüzlerin güldüğü, çocukların mutlu olduğu, barışın ve huzurun hakim olduğu, rızkımızın bereketlendiği ve sıhhatimizin daim olduğu bir bayram geçirmemizi nasip eylesin. Bu duygu ve düşüncelerle başta Akçaabatlı hemşehrilerim olmak üzere tüm İslam Aleminin Ramazan Bayramını yürekten tebrik ediyor, Yüce Allah’tan bir sonraki bayrama hep birlikte kavuşmamızı niyaz ediyorum." ifadelerine yer verdi.



DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDEN 414 MİLYON DOLARLIK İHRACAT





Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamada 2024 yılı ilk çeyreğinde 414 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.


TRABZON-Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından yapılan açıklamada 2024 yılı ilk çeyreğinde 414 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 414 Milyon 660 bin 923 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiştir. 2024 yılı ilk üç ayında Bölgeden gerçekleşen ihracatın; 319 Milyon 994 Bin doları Trabzon ilimizden, 60 Milyon 833 Bin doları Rize ilimizden, 21 Milyon 355 Bin doları Artvin’den ve 12 Milyon 477 Bin doları ise Gümüşhane’den gerçekleşti. Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre, Rize'den gerçekleştirilen ihracatta rekor bir oranla yüzde 45 oranında artış sağlanırken, Trabzon'dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 2, Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 12, Artvin'den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 29 oranında artış sağlanmıştır.

2024 yılı ilk çeyreğinde Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;

  • 199 Milyon 623 bin 486 dolar ile Fındık,

  • 51 Milyon 948 Bin 715 dolar ile Su Ürünleri ve Mamulleri,

  • 50 Milyon 680 Bin 902 dolar ile Yaş Meyve Sebze,

  • 49 Milyon 664 Bin 465 dolar ile Maden ve Metaller,

  • 9 Milyon 460 Bin 326 dolar ile Taşıt Araçları ve Yan Sanayi olarak sıralanmıştır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2024 yılı Ocak-Mart döneminde 115 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Çin olmuştur. Bu ülkelerden Gürcistan'a yapılan ihracatımızda yüzde 20, Almanya'ya gerçekleştirilen ihracatımızda ise %16, Çin'e gerçekleştirilen ihracatımızda ise %36  oranında artış yaşanmış olup, Bölge ihracatımız Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %8 oranında bir artış gerçekleştirmiştir.

İhracat yapılan ülkelerden Peru, Vietnam, Güney Kore, Avustralya, Japonya, Tayvan, Tunus ve  Hırvatistan'a yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanmış, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak Fas, Venezuela, Sri Lanka, Moğolistan, Palau, Filipinler, Mayotte, Mali, Kenya, Umman gibi farklı ülkelere ihracat gerçekleştirilmiştir.



Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu,  yurt dışı piyasalardaki toparlanmanın yavaş seyretmesi nedeniyle bu durumun Bölge ihracatına da yansıdığını belirterek, ihracat maliyetlerinin yükselmesi, döviz kurlarındaki baskılama ve finansmana erişiminde yaşanmakta olan sorunlar ihracatçının rekabet imkanlarını sıfırlaması Bölge ihracatımızın gerçek potansiyeli ölçeğinde artmasını olumsuz etkilediğini belirtti 

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu; seçim sürecinin geride kaldığını, Türk milletinin çok güzel  bir demokrasi kültürü ile iradesini sandığa yansıttığına vurgu yaparak, Doğu Karadeniz Bölgesi illerinde seçilen tüm yerel idarecileri tebrik ederek, kendilerinin   Ülkemiz ve Bölgemiz için hayırlı görevlerde bulunmaları temennilerinde bulundu. Sayın Kalyoncu; ihracatçılar olarak özellikle yerel idarecilerden en önemli beklentilerinin Ülkemizin 2050 vizyonuna uygun, Bölge illerine vizyon katacak, halkın yaşamını kolaylaştıracak projelere odaklanmalarını ve Bölgemizi Yeşil Dönüşüme hazırlayacak, şehir merkezlerini modern ve akıllı kentlere dönüştürecek projeleri yapmaları ve tarımın önceliklenerek, Doğu Karadeniz Bölgesinde boşalan köylere dönüşü teşvik edecek projeler geliştirilmesi olduğunu belirtti. Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin en önemli beklentisinin trafik sorununun çözümü olduğunu ve bunun için de tüm yerel idarelerin Samsun – Sarp Güney Çevre yolunun yeşil dönüşüme uyumlu tren hattı ile birlikte Sarp kapısına ulaşımını sağlayacak projeye odaklanmaları ve Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Yatırımı ile Bölge illerinde ihtiyacı had safhaya ulaşan yeni yatırım alanlarının ve organize sanayi Bölgelerinin oluşturulmasının Doğu Karadeniz Bölgesine vizyon katacak projeler olacağını sözlerine ekledi. 

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu; önümüzde 4 yıl seçimsiz bir yıl olduğunu ve bu durumun çok iyi bir şekilde değerlendirilerek ekonominin ön plana alınması, enflasyonun düşürülerek, üretimi ve ihracatı destekleyen politikaların tavizsiz bir şekilde uygulanması, ihracatçının uygun oranla finansmana erişim imkâna kavuşturulması halinde ihracatçılarımızın hedeflenen ihracat rakamlarının çok daha üstünde bir ihracat   rakamlarına ulaşma başarısı yakalayacaktır.

Hayati Akbaş/Artvin


Trabzon - Suudi Arabistan Uçuşları 4 Haziran'da Başlıyor!



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamasına göre, yaz sezonunda Trabzon ile Suudi Arabistan arasında direkt uçuşlar 4 Haziran'da başlayacak. Bu gelişme, Trabzon'un ticaret ve turizmine önemli katkılar sunacak.


Suudi Arabistan'ın Trabzon'a olan ziyaretçi akını dikkate alındığında, bu direkt uçuşların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Arab turistlerin Trabzon'da günlük ortalama 110 dolar harcaması, bölge ekonomisi için büyük bir ivme sağlıyor.

Bakan Uraloğlu'nun belirttiğine göre, haftalık 5 sefer olarak planlanan uçuşlar, turizm ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Salı ve perşembe günleri saat 09.55'te Trabzon'dan kalkacak uçaklar, çarşamba, cuma ve pazar günleri ise saat 09.15'te kalkış yapacak.

Ayrıca, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki elektronik vize uygulamasının devreye alınmasıyla, vatandaşlar 5 dakikadan daha kısa sürede vize alabilecekler. Bu durum, şehirlerarası yolculuk yapar gibi Suudi Arabistan'a seyahat etmeyi mümkün kılacak.


Trabzon ve çevre illerdeki vatandaşlar için de büyük bir kolaylık sağlayacak olan bu uçuşlar, Hac ibadeti ve Umre seyahatlerini gerçekleştirecek kişilere de önemli bir alternatif sunacak. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ve bölge ekonomisinin daha da canlanmasına katkı sağlayacak.


Uzungöl Turizm Altyapısı İçin Çağrı: "Çalışmaların Turizm Sezonuna Kadar Bitirilmesi Gerekiyor"





Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ve Turizm Komisyonu üyeleri, Uzungöl'deki turizm sezonu öncesinde altyapı çalışmalarını inceledi ve sektörün taleplerini dinledi. Çelebi, Uzungöl'deki yoğun trafiği felç eden altyapı çalışmalarının turizm sezonuna kadar tamamlanması gerektiğini belirtirken, çözüm için hızlı adımlar atılması çağrısında bulundu.


Uzungöl'ün girişinden itibaren devam eden yol ve altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Çelebi, iş makinelerinin çalışmaması ve yeterli işçinin bulunmamasının sorunları daha da artırdığını ifade etti. Nevruz ve Ramazan Bayramı tatillerinde yaşanan yoğun araç trafiğinin sorunları gözler önüne serdiğini belirten Çelebi, sezon öncesinde çalışmaların bitirilmesi gerektiğini vurguladı.


Toplantıda sektör temsilcileri, inşaat alanında güvenlik önlemlerinin alınmamasının ve trafik düzenlemelerinin yapılmamasının sıkışıklığı artırdığını dile getirdi. Ayrıca otopark alanlarının artırılması, trafik düzenlemelerinin yeniden yapılması ve ring uygulamasının başlatılması gibi konular da ele alındı.

Uzungöl'ün acilen bir ulaşım planına kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Çelebi ve komisyon üyeleri, turizm sezonunun verimli geçmesi için alınacak tedbirlerin önemini vurguladılar. www.takagazete.com.tr/AYŞE SANCAK

EDİTÖR: Birol Sancak



111 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page