top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Trabzon'da da 'maden ihalelerine' tepki



TRABZON- Yurdun değişik yerlerinde ormanların, yaylaların maden sahası olarak ihaleye çıkarılması çevre halkının tepkisini çekerken, bir karşı duruş da Trabzon'dan geldi.

Doğu Karadeniz Bölgesi Çevre ve Yaşam Platformu Yürütmeleri ve Karadere Vadisi ve Yaylaları Koruma Derneği öncülüğünde çevre duyarlılığı olan Trabzonlular bugün saat 12.00'de Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması yaptı.

Meydan Parkı'nda toplanıp türkülerle, şarkılarla, sloganlarla Gazeteciler Cemiyeti'ne yürüyen topluluk burada yaptıkları açıklamayla, son aylarda planlanan "Maden Sahaları İhaleleri" için 500'den fazla alanda yıkıma hazırlık olduğunu, bu kapsamda Karadenız Bölgesi dahilinde Trabzon ve çevre illeri için 9 Ağustos 2024'te ihaleler yapılacağını duyurdu.




"Sömürge madenciliğine HAYIR, ihaleler iptal edilsin" pankartı taşıyan topluluk, "Altına hücum halka zülüm", "Toprağın suyun telafisi yoktur", "Atadan miras çocuklara emanet", "Doğaya saygı toprağa adalet" yazılı dövizler eşliğinde 9 Ağustos'ta yapılacak Gümüşhane, Rize, Bayburt ile birlikte sadece Trabzon’da Karaçam, Köknar, Uzuntarla, Arpalı, Erikli  bölgelerinde 5 adet IV. Grup maden ruhsatları ihalesine tepki gösterdi.




Ruhsatların toplam 8.038 km² alanı kapsadığını duyuran eylemciler, basın açıklamasında

"Biliyoruz ki dağlarımızda, vadilerimizde girişilecek her türlü madencilik faaliyeti; doğamızın organlarının sökülmesi, her türlü canlı için yaşamın sonu olması demektir. Doğamız, her canlı ile iç içe bir bütündür. Bizler florası ve faunasıyla birlikte bir kadim yaşam kültürünü bugüne kadar birlikte sürdürdük. Yaşam sahalarına atom bombası attırmayacak, doğamızın organlarını söktürmeyecek, kadim kültürümüzü sömürgecilere peşkeş çektirmeyecek; dağlarımıza, vadilerimize, akarsularımıza sahip çıkarak hep birlikte geleceğe taşıyacağız." dediler.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nü "uyardıklarını", "yapılan ihalelerin iptalini" yapılacak olanlardan da "vazgeçilmesini" isteyen Trabzonlu duyarlı çevreciler, "doğamızı halkımızın azim ve kararlılığının kurtaracağını" da vurguladılar.



Haber: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı

Görseller: ÇYDD Trabzon Şb. Bşk. Metin Serdar





214 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page