top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Sedat Veyis Örnek



Bugün 15 Kasım. Sedat Veyis Örnek'in ölüm yıldönümü.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerimizi saygıyla anıyoruz.


Sedat Veyis Örnek kimdir?



Yazar (D. 1928, Zara / Sivas - Ö. 15 Kasım 1980, Ankara). Ankara İlâhiyat Fakültesi mezunu. Dinler tarihi ve etnoloji dalında hazırladığı doktorasını Almanya’da Tübingen Üniversitesinde tamamladı. Dönüşünde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine öğretim üyesi olarak girdi, burada profesörlüğe yükseldi (1971) ve emekliye ayrıldı. Hikâye ve eleştirileri, Varlık ve Yeditepe dergilerinde yayımlandı. Oyunları çeşitli tiyatrolarda sahnelendi. Halkbilimi alanında yaptı araştırma ve icelemelerle tanındı.


Emrullah Güney çizimi

Pertev Naili Boratav ile İlhan Başgöz’ün görevden alınmasından sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde kesintiye uğrayan halkbilim araştırmaları ve eğitimi, 1961 yılında Nermin Erdentuğ’un öncülüğünde Antropoloji Bölümü’ne bağlı olarak kurulan Etnoloji Kürsüsü’nde devam ettirildi. Kürsünün gelişmesine iki bilim adamı büyük katkılarda bulundu; bunlardan birisi Orhan Acıpayamlı ve diğeri ise Sedat Veyis Örnek’ti.” (Prof. Dr. Remzi Demir)

ESERLERİ:

İNCELEME: Sivas ve Çevresinde Hayatın Çeşitli Safhalarıyla İlgili Batıl İnançların ve Büyüsel İşlemlerin Etnolojik Tetkiki (1966), Etnoloji Sözlüğü (1971), 100 Soruda İlkelerde Din, Büyü, Sanat, Efsane (1971), Anadolu Folklorunda Ölüm (1971), Budun Bilim Terimleri Sözlüğü (1973), Türk Halk-Bilimi (1977), Geleneksel Kültürümüzde Çocuk (1979).

OYUN: Kurt (1964-65), Pirinçler Yeşerecek (1969).

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page