top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Sedat Simavi, Asım Us, Nihal Atsız, Adile Naşit, Nihat Aybars, Mucap Ofluoğlu, Erdal Uğurlu



Bugün 11 Aralık. Sedat Simavi, Asım Us, Nihal Atsız, Adile Naşit, Nihat Aybars, Mucap Ofluoğlu ve Erdal Uğurlu gibi değerlerimizin ölüm yıldönümü bugün.

BRT Yayın Grubu olarak değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


Sedat Simavi kimdir?



Sedat Simavi İstanbul’da doğdu (1896) ve Galatasaray Lisesinde eğitim gördü. 1914 yılında haftalık Hande dergisini yayımladı. 21 Temmuz 1920 de Dersaadet (Mutluluk Kapısı anlamında İstanbul ‘un isimlerinden biri) Gazetesini yayımladı. Milli Kurtuluş hareketini destekleyen bu gazete, mütareke ve işgal sansürünün çeşitli baskılarına ancak 128 gün dayanabildi. Bu defa 8 Şubat 1921 günü Payıtaht (Başkent) gazetesini yayımladı. Bu gazete de sansürlerin sürekli hedefi oldu. Yayım hayatı 54 gün sürdü. 15 Mayıs 1933 günü yayımladığı Yedi Gün Dergisi ise döneminde 54 bin tiraja tırmanarak o zamanın gazeteler ile birlikte Harf Devriminin yayılmasında öncülerinden biri oldu. Sedat SİMAVİ 1 Mayıs 1948 günü, ülkenin basın hayatına yeni ufuklar açan HÜRRİYET gazetesini kurdu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘nin bir kurucu üyesi.1946–49 döneminde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevini üstlendi. 1948 yayın hayatını başlattığı Hürriyet Gazetesindeki işlerinin ağırlığından dolayı kendi isteği ile başkanlık görevinden ayrıldı. Özgürlükçü Demokrasi Disiplini çerçevesinde basın ve hürriyetlerinin geliştirilmesi amacına yönelik çalıştı. Hizmet döneminde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kapsamlı, bağımsız, ülke sorunlarında ağırlıklı bir kuruluş olarak gelişmesi için çalıştı. Üyelere sosyal yardım uygulamalarını başlattı. İstanbul Üniversitesi bünyesinde bir Gazetecilik Enstitüsü kurulması için girişimde bulundu. 11 Aralık 1953'te vefat etti.

Asım Us kimdir?



Mehmet Asım Us (1884; Gördes, Manisa - 11 Aralık 1967), Türk siyasetçi.


Mülkiye Mektebi mezunudur. Ziraat Bankası Piyango Kalemi Katipliği, Gördes Kaymakam Vekilliği, Elmalı Kaymakamlığı, Tanin gazetesi yazarlığı, Üsküdar İdadisi, İstanbul Darü'l-Muallimin-i Aliye ve Mekteb-i Sultani Lisesi Öğretmenliği, Maliye Vekaleti Hususi Kalem Müdürlüğü 2. Mümeyyizliği, Vakit gazetesi sahibi ve başyazarlığı, Yazarlık, TBMM III. ve IV. Dönem Artvin, V., VI., VII.ve VII. Dönem Çoruh Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır. Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Adile Naşit kimdir?



Hababam Sınıfı’nın elinde okul zili koridorlarda koşturan Hafize Ana’sı, Gülen Gözler’de Münir Özkul’un tonton eşi Nezaket Hanım’ı, Neşeli Günler’in turşucu annesi, inatçı Saadet Hanım’ı, ‘Uykudan Önce’ isimli televizyon programının Masalcı Teyze’si Adile Naşit…Türk sinemasının unutulmaz kadını Adile Naşit’in bugün 32. ölüm yıl dönümü .

TİYATROCU AİLEDE DOĞDU

1930 doğumlu olan Adile Naşit tiyatrocu aileden geliyordu. Babası ünlü komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Ermeni kökenli tiyatro oyuncusu Amelya Hanım. Adile Naşit 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi.



TİYATROYA ADIM

Halide Pişkin'in grubunda 'Her Şeyden Biraz' oyunu ile İstanbul turnesine çıkan Adile Naşit, sonradan Muammer Karaca'nın tiyatrosuna girdi. 1948-1951 arasında komedyen Aziz Basmacı ve Vahi Öz ile birlikte kurdukları toplulukta çalıştı.


KENDİ TİYATROSUNU KURDU

1961'de eşi Ziya Keskiner ve ağabeyi Selim Naşit Özcan ile birlikte kurdukları Naşit Tiyatrosu dağıldıktan sonra, 1963'ten 1975'e kadar "Gazanfer Özcan - Gönül Ülkü" tiyatrosunda çalıştı.

Tiyatro oyunlarının yanı sıra Hisseli Harikalar Kumpanyası, Neşe-i Muhabbet, Şen Sazın Bülbülleri gibi müzikallerde beğeni topladı.



SİNEMAYA ADIM

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin yönettiği 'Yara' filmiyle olmuştur, ancak 1970'lerde filmlerde yoğun olarak rol almaya başladı.

1976'da 'İşte Hayat' adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Hababam Sınıfı film serisindeki rolüyle de büyük beğeni kazandı.



MASALCI TEYZE

1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde oynadı.

TRT'de 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün'ün (1946-2003) yapımcısı olduğu 'Uykudan Önce' isimli çocuk programıyla birlikte Masalcı Teyze diye anılmaya başladı.

Masal ve öykü anlattığı bu program tek kanallı televizyon döneminde çocuklar tarafından büyük ilgi gördü.

11 Aralık 1987'de İstanbul'da hayatını kaybetti.


Nihal Atsız kimdir?



Sivri dilli üslubuyla tanınan yazar, öğretmen, şair Hüseyin Nihal Atsız'ın hayat hikayesidir.

Atlıyı atından indirecek üslupla yazılar yazan adam, Hüseyin Nihal Atsız.

Arkasından böyle cümleler kurdurtacak kadar dik duruş sergilenmiş bir hayat, kuşkusuz ki çok az insanın başardığı bir yaşam şeklidir. Ne mutlu ki, Hüseyin Nihal bunu başarmış ve umarım ki hayata mutlu veda etmiştir.

Bunca dik duruşun getirdiği bedeller muhakkak ki onun da canını yaktı. Ama anne ve babasının ona sunduklarının üzerine ekleyebildikleriyle, o aslında belli ki kendi gözünden güzel bir hayat yaşadı. Memuriyeti, yazdıkları, övdükleri ve yerdikleriyle o bir bütündü.

Dilerim hayatı boyunca hissettiği her duygunun karşılığını sonsuz yaşadı…

Çocukluğu ve ailesi

Hüseyin, 12 Ocak 1905’te Kadıköy İstanbuL’da Mehmet Nail Bey ve Fatma Zehra Hanım’ın ilk çocukları olarak dünyaya geldi.

Babası Mehmet Nail Bey, Gümüşhane ilinin Torul kazasında bulunan Midi köyünün Çiftçioğulları ailesindendi ve Deniz Güverte Binbaşısı idi. Büyük büyük dedelerinin başlattığı denizcilik, onun da mesleği olmuştu. 1877 ve 1944 yılları arasında yaşayan Mehmet Nail Bey, Osmanlı donanmasına girmiş ve Deniz Kuvvetleri’nden Deniz Güverte Binbaşısı olarak emekli olmuştur.

Annesi Fatma Zehra Hanım ise Trabzon’un Kadığılları ailesinden Deniz Yarbayı Osman Fevzi Bey’in kızı idi.

Mehmet Nail Bey ve Fatma Zehra Hanım severek evlenmiş bir çiftti. Ancak Fatma Zehra 1930’da damar sertliğinden öldü. Babası, Hüseyin ve 2 kardeşi Fatma Zehra Hanım’ın olmadığı bir dünyada kaldılar. Annesini kaybettiğinde Hüseyin, 25 yaşındaydı, ama yine de duygusal adamın hali başkaydı.

Mehmet Nail Bey bir yıl sonra tekrar evlendi. Evlendiği kadının adı, yine Fatma Zehra idi. Bir yıl sonra bir kızları oldu. Ancak iki yıl sonra geçimsizlik sebebiyle ayrıldılar.

Eğitimi hayatı

Hüseyin, ilk öğrenimini neredeyse Kadıköy’de o okuldan bu okula geçerek tamamladı. Orta öğreniminde ise Kadıköy ve İstanbul Sultanileri, yani İstanbul Lisesi’ndeydi. Mezuniyetini tamamladığında Askeri Tıbbiye’ye kayıt oldu.

Askeri Tıbbiye zamanlarında Türkçülük akımının etkisine de girmişti. 3. sınıfa geçmişti ki, Ziya Gökalp’in cenaze töreninin gecesinde bu fikre ters düşen kişilerle bir kavgaya tutuştu. Bugünden yadigar kalan bir anlaşmazlık ile Arap asıllı Mesut Süreyya Efendi adında bir teğmene selam vermediği gerekçesiyle okuldan atıldı. Tarih, 4 Mart 1925'ti.

Bu yaşananların ardından üç ay Kabataş Erkek Lisesi’nde yardımcı öğretmenlik yaptı. Öğrenimine zorunlu olarak verdiği bir sondan sonra tekrar üniversite yollarına dönene kadar bir de Deniz Yolları’na ait Mahmut Şevket Paşa adlı vapurunda Katip muavini olarak çalıştı.


Üniversite eğitimi

Hüseyin, Askeri Tıbbiye’den atıldıktan sonra bir yıl ara verdi ve 1926’da İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesi Edebiyat Bölümü’ne ve yatılı kısım olan Yüksek Muallim Mektebi’ne kaydoldu. Ancak yine zamanı değildi belli ki. Çünkü bir hafta sonra askere çağırıldı. İstanbul Taşkışla 5. Piyade Alayı’na er olarak gitti.

Askerliği 9 ay sürecekti. Askerlik dönüşünde okul mezuniyeti için çalışmalarına devam etti. Neredeyse başlamadan bırakmak zorunda kaldığı yerden yeniden başlamalıydı.

Arkadaşı Ahmet Naci ile “Anadolu’da Türklere Ait Yer İsimleri” adını verdikleri bir makale hazırladılar ve bu makale Türkiyat Mecmuası İkinci cildinde yayınlandı.

Bu adımları hocası Mehmet Fuad Köprülü’nün dikkatinden kaçmadı. Bu vesileyle Hüseyin, 1930’da Edirneli Nazmi’nin divanı üzerine mezuniyet çalışması yaptı. Aynı yıl mezun oldu.

Not: Hüseyin Nihal Atlı’nın tezi; Divan-ı Türk-i Basit, Gramer ve Lügati, 1930, 111 s, Türkiyat Enstitüsü Mezuniyet Tezi, no.82'dir.

Asistan Hüseyin Nihal

Hüseyin, sonunda mezun olabilmişti. Aynı zamanda Edebiyat Fakültesi Dekanı olan hocası Prof. Dr. Mehmet Fuad Köprülü, Yüksek Muallim Mektebi’ni de bitirdiği için liselerde yapması zorunlu olan mecburi hizmetlerden muaf tutulması için elinden geleni yaptı. Bunların sonucunda da Hüseyin’e ilk profesyonel işini verdi. Hüseyin, 25 Ocak 1931’de hocasının asistanı oldu.

Bu dönemler ayrıca yazma merakının iyiden iyiye nüksettiği zamanlardı. İlk profesyonel işinin ardından 15 Mayıs 1931 – 25 Eylül 1932 tarihleri arasında “Atsız Mecmua” yı çıkardı. Hocasıyla yanında "Zeki Velidi Togani, Abdülkadir İnan" gibi isimlerle bir kadro oluşturmuş ve yayın hayatına ilk adımını atmıştı. Bu adım her şeyden öte Cumhuriyet dönemi Türkçülük akımının öncüsü oldu.

Hüseyin Nihal evlendi

Mehpare Hanım 1931’de Darülfünun’un Felsefe Bölümü’nden mezun olduğunda yolları Hüseyin Nihal ile kesişti. Aynı yıl evlendiler.

Bu evlilikten bir çocukları olmadı ve sadece 4 yıl sürebildi. İlk evliliğiydi, ancak son olmayacaktı.

Hüseyin Nihal’in yazım hayatı

Hüseyin Nihal kendini tanıtmaya başlayan ilk yazılarını kendi dergisi “Atsız Mecmua”da yayınladı. Yazılarını “H. Nihal”, hikayelerini ise “Y.D.” imzasıyla yayınlıyordu. Yazmak onun için kendini ifade etme biçimiydi. Ancak tepkileri üzerine çekecek hareketleri de vardı.

Temmuz 1932’de Ankara’da Birinci Türk Tarih Kongresi toplandı. Dr. Reşid Galib, Prof. Dr. Zeki Velidi Togan hakkında eleştirilerde bulundu. Bu eleştirilere cevaben Hüseyin Nihal, içinde sonradan ikinci eşi olacak olan Bedriye Atsız ve Pertev Boratav’ın da bulunduğu 8 arkadaşı ile "Dr. Galib’e, Prof. Dr. Togan’ın talebesi olmakla iftihar ederiz" yazılı bir telgraf ile protesto etti. Dr. Galib bunun üzerine daha da tepkili olacaktı.

Hüseyin Nihal yazmaya devam ededursun, Dr. Galib 19 Eylül 1932’de Maarif Vekili oldu. Bir süre sonra Mehmet Fuad Köprülü de dekanlıktan ayrıldı. Bunun üzerine Edebiyat Fakültesi Dekanı Ali Muzaffer Bey oldu. Dr. Galib de elindeki hakları kullanmakta gecikmedi. Hüseyin Nihal’in dergisindeki 17. Makaleyi (Darülfünun Kara – Yüz Kızartacak Listesi) sebep göstererek Dekanlığa baskı yaptı ve 13 Mart 1933’te Hüseyin Nihal’in asistanlık görevine son verdi.

Ancak Hüseyin Nihal’in bu duruma karşı tepkisi de fevri oldu. Birkaç gün sonra Edebiyat Fakültesi Dekanını yakalayıp insanların gözü önünde hırpaladı. Bu hadisenin üzerinde fazla durulmadı ve ceza almadı. Ancak görülen o ki, bir daha böyle bir işinin olmama ihtimalini neredeyse kesin kılmıştı.


Hüseyin Nihal’in memuriyet zamanları

Üniversite asistanlığından çıkarılışının ardından Hüseyin Nihal’in tayini Türkçe Öğretmeni olarak Malatya Ortaokulu’na çıktı. Burada sadece Nisan ve Temmuz 1933 ayları arasında görev yaptı. Bir sonraki atamasının yapıldığı yer Edirne Lisesi Edebiyat Öğretmenliği idi. Ancak burada da Eylül – Aralık 1933 zaman aralığı kadar kaldı. Bir süre öğretmenliğine ara verildi.

Edirne’ye geldiği zamanlarda, 5 Kasım 1933, “Atsız Mecmua” nın devamı niteliğinde aylık olarak çıkaracağı Türkçü akımının etkisindeki “Orhun” dergisini yayımladı. Ancak burada da dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Çünkü dergide “Türk Tarih Kurumu”nun çıkardığı, lisede ders kitabı olarak okutulan dört cilt halindeki bu kitaplarda bulduğunu iddia ettiği yanlışlar konusunda ağır eleştirilerde bulunuyordu. Bu sebeple 28 Aralık 1933’te Bakanlık emrine alındı. Dergi de dokuzuncu sayısının yayınlanmasının ardından, 16 Temmuz 1934’te kapatıldı.

Dokuz ay boyunca dergisiyle birlikte Bakanlık gözetiminde kalan Hüseyin Nihal, 9 Eylül 1934’te Türkçe Öğretmeni olarak Kasımpaşa’da bulunan Deniz Gedikli Hazırlama Okulu’na atandı. İlk kez burada uzun kalabilecekti. 4 yıl kaldı, ancak 4 yılın sonunda 1 Temmuz 1938’de görevinden ihraç edildi.

Artık özel eğitim kurumlarına yönelmişti. 1937 – 1939 yılları arasında Özel Yüce – Ülkü Lisesi’nde görev yaptı. 19 Mayıs 1939 – 7 Nisan 1944 yılları arasında da Boğaziçi Lisesi’nde bulundu. Buradaki görevinde iken Basın ve Yayın Genel Müdürü Selim Sarper’in teşvikiyle “Orhun” dergisini kaldığı 10. Sayıdan itibaren 1 Ekim 1943’te yeniden yayınlamaya başladı. Ancak sadece 7 sayı yayınlanacak ve 1 Nisan 1944’te kapanacaktı.

Hüseyin Nihal ikinci kez evlendi

Hüseyin Nihal, Şubat 1936’da ikinci kez Bedriye Hanım ile evlendi. Çiftin bu evlilikten 4 Kasım 1939’da Yağmur ve 14 Temmuz 1946’da da Buğra adını verdikleri iki oğulları oldu. Ayrıca bir de Kaniye adında evlatlık kızı vardı.

Aslında mutlu ve çocuklu bir evlilikleri vardı. Ancak çift 35 yıllık evliliklerini Mart 1975’te sonlandırdı.


II. Dünya Savaşı dönemi

Hüseyin Nihal haliyle II. Dünya savaşının içinden geçiyordu ve Türkiye’de komünist düşünce ve faaliyetlerin arttığını düşünüyordu. “Orhun” dergisinin Mart 1944’deki 15. Sayısında Şükrü Saraçoğlu’nun 5 Ağustos 1942 meclis konuşmasındaki şu cümlelerine hitaben bir açık mektup yayınladı: “Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar ve laakal o kadar bir vicdan ve kültür meselesidir.”

Çok geçmeden bir sonraki ay 16. Sayıda ikinci açık mektubunu da yayınladı. Bu mektubun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i komünistleri kolladığını ileri sürerek istifaya çağırdı. Hatta bu mektup Türkçü düşünceyi destekleyen kişiler arasında büyük bir kaosa sebep oldu. İstanbul ve Ankara’nın öncülüğünde birçok şehir antikonünist gösterilere ev sahipliği yaptı. Hasan Ali Yücel de tüm bu kaosa sebep olan Hüseyin Nihal’in Boğaziçi Lisesi’ndeki görevine 7 Nisan 1944’te son verdi.

Orhun dergisi tekrar kapatıldı

Tüm bu kaosun ışığında Orhun dergisi de zaten en fazla 16. Sayısını görebildi ve Bakanlar Kurulu kararınca ikinci kez kapatıldı. Hüseyin Nihal aleyhinde dava da açıldı, çünkü Sabahattin Ali’ye “vatan haini” diyordu.

Hüseyin Nihal de bu durum üzerine dava için Ankara’ya gitti. Trenden indiğinde istasyonda onu Türkçü gençler karşıladı. Hüseyin Nihal’in aleyhindeki hakaret davasının ilk oturumu 26 Nisan 1944’te yapıldı ve olaylı bir gün oldu. Üniversite öğrencilerinin varlığı belli ki ortamı geriyordu. Bu sebeple 3 Mayıs 1944’te yapılan ikinci oturuma öğrenciler kabul edilmedi. Ancak bu karar öğrencileri yıldırmadı ve kapı önünde yapılan eylemler sonucu birçok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

9 Mayıs karar oturumunda Hüseyin Nihal, Sabahattin Ali’ye “vatan haini” dediği gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ancak Hakim “milli tahrik” olduğu görüşüyle cezayı 4 aya indirdi ve erteledi.

Irkçılık – Turancılık davası

1944 yılı 19 Mayıs törenlerinde dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Hüseyin Nihal ve arkadaşlarını ağır bir şekilde eleştiren nutkunu söyledi. Bunun üzerine Hüseyin Nihal ve 34 arkadaşı 1 Numaralı İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılandı. Alparslan Türkeş’in de aralarında bulunduğu birçok önemli isim ifade verdi.

Irkçılık – Turancılık davası adı verilen bu yargılama 7 Eylül 1944’te başladı ve mahkeme haftada 3 gün 65 oturum şeklinde devam etti. 29 Mart 1945 tarihinde mahkeme sonuçlandı. Hüseyin Nihal, 6 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Hüseyin Nihal bu kararın temyizini istedi ve Askeri Yargıtay mahkemenin kararını esastan bozdu.

Sonuçta Hüseyin Nihal, bir buçuk yıl kadar ceza çekti ve 23 Ekim 1945’te tahliye edildi.


Hüseyin Nihal’in işsizlik zamanları

Hüseyin Nihal bir süre işsiz kaldı. Özellikle Ekim 1945 – Temmuz 1949 yılları arasında geçinmek için kitaplarını satmak zorunda kaldı. Hatta öyle ki, yazmaya devam etse de kendi adını kullanarak kitap yayınlayamayacağının dahi farkına varmıştı. Bu sebepten bir süreliğine Türkiye Yayınevi’nde iş bulduğunda Türk – Rus savaşlarını özetlediği kitabı“Türkiye Asla Boyun Eğmeyecektir” i “Sururi Ermete” adlı kişinin kimliği ile yayınladı.

Neyse ki zamanla kaderi yüzüne gülecekti. Sınıf arkadaşlarından Prof. Dr. Tahsin Banguoğlu Milli Eğitim Bakanı oldu ve böylece işsizliği de sona erdi. Arkadaşının vasıtasıyla 25 Temmuz 1949’da Süleymaniye Kütüphanesi’ne “Uzman” olarak tayin edildi.

Burada görevini sürdürdüğü sıralarda Demokrat Parti iktidara gelmişti. Bu sefer de Hüseyin Nihal, 21 Eylül 1950’de Edebiyat Öğretmeni olarak Haydarpaşa Lisesi’ne atandı. Ancak yazmaya ve konuşmaya devam ediyor, sivri dilinden kaçış mümkün olmuyordu. Ancak şu bir gerçek ki, bir şekilde bir şeylerin bedelini de ödüyordu.

4 Mayıs 1952’de Hüseyin Nihal, Ankara Atatürk Lisesi’nde “Türkiye’nin Kurtuluşu” adlı bir konferans düzenledi. Bunun üzerine Cumhuriyet gazetesi de aleyhine haberleryayınlamakta gecikmedi. Bir adım sonrasında da Bakanlık tarafından hakkında soruşturma açılmıştı. Aslında verdiği konferansın bilimsel olduğu tespit edildi, ama yine de Haydarpaşa Lisesi’ndeki görevinden 13 Mayıs 1952’de “muvakkat” kaydı ile alınarak Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki görevine geri gönderildi.

Hüseyin Nihal emekli oldu

Tüm yaşadıklarının üstüne bu son süreç onu daha da yormuştu. Kütüphanedeki görevine dönüşünden sonra 31 Mayıs 1952’de emekliliğini istedi. Ancak 1 Nisan 1969 tarihine kadar bu kütüphanede çalışmaya devam etti. Bu süre onun en uzun memuriyet zamanını kapsıyordu.

Belli ki durulmuş ya da kitapların içinde olmak ona iyi gelmişti.


Olgunluk dönemi yazarlığı

Ne yaşarsa yaşasın bir şekilde yazmaya ve yazdıklarını yayınlamaya devam etti. 1950 – 1952 yılları arasında haftalık olarak çıkan “Orkun” dergisinde başyazarlık yaptı. Artık daha tecrübeliydi ve daha sağlam adımları vardı. 1962’de kurulan Türkçüler Derneği’nin genel başkanlığını da bu sebepten üstlendi.

1964’te “Ötüken” dergisini yayınlamaya başladı ve ölene kadar da devam edecekti. Elbette bu zaman dilimlerinde bir yandan da Hüseyin Nihal kendi olmaya devam edecekti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, bir gün Gaziantep’e giderken bir işçinin kendisine kurduğu “İdareciler Araplara toprak veriyor, biz Türklere vermiyor” cümleye karşılık, “Türk topraklarında yaşayan herkes Türk’tür” dedi.

Hüseyin Nihal bu konuyu dergisinde işlemekte gecikmedi. Nisan 1967’de Ötüken’in 40. Sayısından başlayarak “Konuşmalar – I”, “Konuşmalar – II” derken 48. Sayıya kadar bölümlere özel isimler vererek yazmaya devam etti. Bu makalelerde ortak düşünce olarak Marksistlerin Doğu bölgelerde çalışmalar yaptığını iddia ediyordu. Haliyle sonunda hakkında soruşturma açıldı.

İlk aşamada hakkında hiçbir suçlama bulunmasa da, Ankara sokakları Hüseyin Nihal adına hazırlanan bildirgelerle donatılıyordu. En nihayetinde Hasan Dinçer’in Adalet Bakanı olduğu dönemde Bakanlık tahkikat başlatıldı ve Hüseyin Nihal ömrü hayatında bir kere daha mahkeme yüzü gördü.

Dava 6 yıl boyunca devam etti ve uzun duruşmalardan sonra Hüseyin Nihal ve derginin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kavabek’in on beşer ay hapsi istendi. Ancak karar temyiz edildi ve Yargıtay tarafından bozuldu. Fakat mahkeme kararda ısrar etti. Bunun üzerine mahkumiyet kararı kesinleşti.

Hüseyin Nihal hasta oldu

Karar kesinleşmişti, ancak Hüseyin Nihal'in kronik enfarktüs, yüksek tansiyon ve ağır romatizmadan şikayetle Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne yatışı yapıldı. Hatta hakkında“cezaevine konulamaz” raporu bile verildi. Ama Adli Tıp sadece 4 aylık bir süreci kabul etti. Bu sebepten rapor “Reviri olan bir cezaevinde kalabilir” olarak yeniden düzenlendi.

Böylece İnfaz Savcılığı 14 Kasım 1973’te Hüseyin Nihal’i evinden aldırarak Toptaşı Cezaevi’ne yerleştirdi. Buradan da Sağmalcılar Cezaevi’ne nakledilecekti.

Kesinleşen 15 aylık cezasını çekmek için artık hapisteydi. Ancak bir grup üniversite hocası ve öğrenciler Cumhurbaşkanlığı’na Hüseyin Nihal’in affedilmesi için başvuruda bulundu. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk de kendi yetkisini kullanarak Hüseyin Nihal’in cezasını affetti. 22 Ocak 1974’te tahliye olan Hüseyin Nihal böylece sadece 2,5 ay hapiste kalmış oldu.


Hüseyin Nihal öldü

Kasım 1975’te Hüseyin Nihal hasta olduğunu hissederek hastaneye gitti. Ancak yapılan testler sonucunda herhangi bir şey çıkmadı. Oysaki daha önceden birçok şikayetle hastanede yatmışlığı vardı.

10 Aralık 1975’te akşam saatlerinde geçirdiği kalp krizi geçirdi. Ancak gelen doktor enfarktüs olduğunu anlayamadı. Ertesi günün akşamında Hüseyin Nihal bir kriz daha geçirdi ve kalbi dünkü kadar güçlü duramamıştı. Hüseyin Nihal, 11 Aralık 1975’te kalp krizi sebebiyle öldü.

13 Aralık Kurban Bayramı’nın ilk günüydü. İşte bugün Kadıköy Osmanağa Camii’nde kılınan İkindi namazının ardından kılınan cenaze namazı ile cansız bedeni Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Şöyle bir anekdot da var cenaze gününden: Cenaze namazının ardından İmam “Merhumu nasıl bilirsiniz?” diye sorduğunda içlerinden Fethi Gemuhluoğlu’nun cevabı olabildiğince yüksek sesle geldi; “Bu musalla taşı, Hüseyin Nihal Atsız kadar gerçek bir er kişiyi az görmüştür, Hoca Efendi.”

Ruhun şad olsun sevgili Hüseyin Nihal Atsız…

Damla Karakuş



Nihat Aybars kimdir?



İstanbul'da 1916 yılında dünyaya gelen Nihat Aybars, 1943'te Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümü'nü bitirdi. Öğrencilik yıllarından itibaren Tatbikat Sahnesi'nde rol alan Aybars, 1948 yılında Hollywood'a giderek film teknikleri öğrenimi gördü. Sanatçı, daha sonra da bir bölümü Hollywood'da, bir bölümü ise Türkiye'de geçen “Hollywood Rüyası” isimli filmi çekerek, bu konuda bir ilki gerçekleştirdi.

Devlet Tiyatroları'nda 1949 yılından itibaren sanatçı ve rejisör olarak çalışan Aybars, görev yaptığı yıllar boyunca “Kibarlık Budalası”, “Miras”, “Gelin”, “Kıl Payı”, “Cadı Kazanı” ve ”Vanya Dayı” gibi oyunlarda rol aldı. Aybars, ayrıca “Yanlış Üstüne Yanlış”, “Ayrı Masalar” ve “Yatık Emine” gibi oyunları yönetti.

Emekliye ayrılarak İstanbul'a yerleşen Nihat Aybars, Kenter Tiyatrosu'nda “Vanya Dayı”yı oynadı, Taksim Sahnesi'nde “Mariana Pinada” ve Oda Tiyatrosu'nda da “Yanlış Üstüne Yanlış” isimli oyunları sahneye koydu. Sanatçı Aybars, Ankara, İstanbul ve İzmir sahnelerinde daha önce oynadığı oyunlardan seçme tek kişilik gösteriler de yaptı.


Mucap Ofluoğlu kimdir?



4 Kasım 1923 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1970’ler başında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda canlandırdığı Cyrano de Bergerac’la ün kazanan sanatçı, 1979’da Moliere’in Hastalık Hastası oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koyan kişi oldu. Bir seslendirme sanatçısı olarak 1960’larda bir çok filmde Öztürk Serengil’e ses vermesi ile tanınmıştır.

1962 yılında Çevirmen Filiz Karabey ile evlendi.

2007’de Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Onur Ödülü’nü, 2006’da verilen Afife Tiyatro Ödülleri’nde ise Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü’nü almıştı.

Dokuz kitabı bulunan Ofluoğlu, Sabahattin Ali’nin 25 Kasım 1946’da yayına başlayan siyasi mizah gazetesi MARKO PAŞA’nın yazar kadrosunda yer almış, 17 Mart 1947’de derginin sahibi ve yazı işleri müdürü olmuştu. İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda yer alan sanatçı, Moliere’in “Hastalık Hastası” adlı oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koymuş, tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatroları’nda oynadığı ‘Cyrano de Bergerac’ rolü ile yapmıştı.

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yapılan yönetim ve tüzük değişiklikleri tiyatro sanatçıları tarafından 10 Mayıs 2012’de protesto edilmiş, usta tiyatrocu da yaptığı konuşma sırasında duygusal anlar yaşanırken hem kendisi hem de tiyatro sanatçıları gözyaşlarını tutamamıştı.

Usta tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu 11 Aralık 2012 günü 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Sanatçı için 12 Aralık 2012 günü saat 10.00’da Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Buradaki törenin ardından sanatçı için Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde cenaze namazı kılındı. Ardından Ofluoğlu, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’ndaki törene, Mücap Ofluoğlu’nun arkadaşları ve yakınları katıldı. Ofluoğlu’nun Türk bayrağına sarılı tabutunun, yıllarca çıktığı tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatro sanatçısı Tijen Par, Ofluoğlu anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koydu.

Törende, tiyatrocu Levent Üzümcü, Ofluoğlu’nun özgeçmişini okudu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, törende yaptığı konuşmada, Türk tiyatrosunun son derece önemli bir ismi yitirdiğini ifade etti. Salonun büyük bölümünün boş kaldığını belirten Şen, “Burada daha çok kalabalık beklerdim. Zannediyorum, Mücap Ofluoğlu’nu son yıllarda televizyon dünyasında yer almaması, katılımın az olmasına neden oldu. Ancak ustalar değerlerinden bir şey yitirmiyor. Kültür dünyamızda, ‘Alimin kaybı alemin kaybı gibidir’ şeklinde bir söz vardır. Mücap usta, bir alimdi. Bir alimi yitirdik. Tiyatromuzun başı sağolsun” dedi.

Ödülleri

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, 2007, Onur Ödülü

2006: 10. Afife Tiyatro Ödülleri – Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü

Kitapları

Fotoğraftaki Çocuk Şiir, Artshop Yayınları,2011,ISBN 978 9989 8778 145

Silinmiş Alkışlar İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,Haziran 2008 İstanbul,ISBN 978 9944 8834 81

Aynada Tiyatro Anıları, Mitos Boyut Yayınları, Mayıs 2006

Suya Yazı Yazanlar, Mitos Boyut Yayınları, Kasım 2003, ISBN 978-975-7468-58-5

Ağlamakla Gülmek Arasında, Mitos Boyut Yayınları, Ekim 1993, ISBN 978-975-7468-62-2

Dünya Bir Sahnedir, Mitos Boyut Yayınları, Sonbahar 1995, 9789758023028

Bir Avuç Alkış (Anılar), Mitos Boyut Yayınları, Mart 1996, ISBN 9789755080528

Aynadaki Anılar – 2 , Anı,Mektup, Çağdaş Yayınları,1991

Mücap Ofluoğlu 40. Sanat Yılı , 87 sayfa,1983 İstanbul

Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar

Cyrano de Bergerac

Cimri

Tartuffe

Hamlet

Kral Lear

Kuru Gürültü

Çayhane

Fizikçiler

Pazartesi Perşembe

Jül Sezar

Yedinci Köpek

Aman Avcı

Ömür Satan Hüsam Çelebi

Hastalık Hastası

Eski Moda

Kaktüs Çiçeği

Filmografisi

Kurtuluş- 1994

Süper Baba – 1993

Hadi Gel Bar – 1992

Bir Tren Yolculuğu – 1988

Biri Ve Diğerleri – 1987

Şahane Kadın – 1961

Günahkarlar Cenneti – 1958

Son Baskın – 1954

Kaldırım Çiçeği – 1953

Kırk Gün Kırk Gece – 1953

Kanlı Para – 1953

İki Kafadar Deliler Pansiyonunda – 1952

Kızıltuğ – 1952

Edi İle Büdü Tiyatrocu – 1952

Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk – 1952

Vatan İçin – 1951

Dertli Pınar – 1943


Erdal Uğurlu kimdir?



1965 yılında Ankara’da doğdu. 1975 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümü’nden 1984 yılında mezun oldu. 1984-1989 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde solist ve baş dansçı olarak, 1989 yılında geçiş yaptığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde de baş dansçı olarak bir çok eserde dans etti. 11 Aralık 2022'de aramızdan ayrıldı.



Sanatçının dans ettiği bazı eserler ve çalıştığı koreograflar şunlardır:

“Budala”(Rrogojin)-Valery Panov, 1987; “Antonius Cleopatra” (Cezar-Antonius)- Valery Panov, 1989; “Şımarık Kız”(Colas),1989; Romeo & Juliet (Romeo-Mercutio),1991; “Cennet Mekan”,1992; “Bisocosus Populi”- Ashley Page, 1993; “Coppelia” (Franz), 1994; “Spartacus” (Crassus-Spartacus)-Youri Vamos,1995.

1994 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne ilk tek perdelik çalışması olan “Vesaire”nin (Vivaldi) koreografisini yapan sanatçı, aynı yıl bu eserin bir bölümüyle Hannover’de düzenlenen Uluslararası Koreograflar Yarışması’nda finale kaldı.

Koreografisini yaptığı opera eserleri:Turandot, Aida, IV.Murat, Hoffmann’ın Masalları, Palyaço, Fantastik ve Il Trovatore.

Koreografisini yaptığı baleler: Vesaire, Ucuz İlişkilerin Anlamı Yok, Taşikardi, Sonkiüçdört, Kayıp Eşya, Çekmeceler, Gönüllü Çekmeceler.


29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page