top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Ressam Teoman Südor toprağa verildi



'Sonsuzluğun ve ışığın ressamı' diye adlandırılan, Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi Ressam Teoman Südor, Türkiye sanat camiasının önemli isimlerinden biri olarak dün son yolculuğuna uğurlandı.

Ressam Teoman Südor’un Cenaze Töreni

Sanatçı Teoman Südor, Fenerbahçe Camii’nde düzenlenen cenaze namazı sonrası son yolculuğuna uğurlandı. Törende, eşi Gülseren Südor ve kızı Telga Südor Mendi taziyeleri kabul etti.

Gülseren Südor’un Duyguları

Teoman Südor’un eşi Gülseren Südor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “56 yıl boyunca birlikte geçirdiğimiz mutlu bir hayatımız oldu. Kendisi çocukluğundan beri gerçek bir İstanbul beyefendisiydi ve önemli bir ressamdı. Son resmine hastaneye gitmeden önce başlamıştı. Ancak o resim yarım kaldı ve şu anda atölyesinde duruyor. Türk sanat dünyası değerli bir ismini kaybetti ve binlerce öğrenci yetiştirdi. Onunla gurur duyuyorum,” dedi.

Telga Südor Mendi’nin Anıları

Telga Südor Mendi ise, babasının Türk sanatının önemli bir ismi olduğunu belirterek, “Sanat dünyamızın başı sağ olsun. Eserleriyle yaşayacak. Onun bana kattıklarıyla güçlü bir kadın oldum. Hem iyi bir sanatçı hem de harika bir babaydı. Onunla her zaman gurur duyuyorum,” şeklinde konuştu.

Ertuğrul Günay’ın Anıları

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Teoman Südor’un yurt dışında da tanınmış bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, “Teoman Bey, değerli bir dostumdu. Kendisi sevecen, sıcak kanlı ve her zaman hayata olumlu bakan biriydi. Kaybından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Umarım adı bilinecek ve hatırlanacaktır,” ifadelerini kullandı.

Teoman Südor’un Sanat Hayatı

1943’te İstanbul’da dünyaya gelen Teoman Südor, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1968-1970 yılları arasında Özel Kadıköy Mimarlık Mühendislik Yüksek Okulu’nda Ercüment Kalmık ve Sabri Berkel’in asistanlığını üstlendi. Daha sonrasında İtalya’da eğitim aldı. Çok sayıda kişisel sergi açmış olan Südor’un eserleri, hem yurt içinde hem de uluslararası alanda önemli koleksiyonlarda yer almaktadır.

Teoman Südor, cenaze namazının ardından Küçükyalı Aile Mezarlığı’na defnedildi.



Ressam Teoman Südor, Fenerbahçe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolcuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Südor'un ailesi, sevenleri, okul arkadaşı Prof. Dr. Aydın Ayan, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay (sağ 3) da cenazeye katıldı.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page