Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Çanakkale şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz. Bu arada o dönemin bütün tıbbiyeli ve askeri öğrencilerine de şükran borçluyuz. 1915 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye kaydolan tıp, diş hekimliği öğrencilerin yanında İstanbul Erkek Lisesi ve diğer okullardaki çok sayıda gönüllü yurtsever genç Çanakkale cephesine yarıma gitmişlerdir.
Osmanlı döneminde çoğunluğu alaylı olan subay-askerlerin yerine eğitimli subay ve öğrencilerin katılımı ile İngiliz Emperyalizmine karşı strateji ve kararlıkla Türkiye'nin bağımsızlık yolunun açılmasına katkı koymuş oldular.
Tarih Bilincini doğrudan Yerinden Kazandırmak Önemli
Çoğunluğunun Çanakkale’de şehit düşen gençlerin dönemin seçkin eğitimli kişileriydiler. Şahsi görüşüm eğitimin %3-5 düzeyde olduğu bir dönemde dönemin yükseköğretimli gençleri ülkenin genetik materyali olarak ne yazık ki kaybedilmiştir. Anıları ve kazanımları yol gösterici olsun. Bu bağlamda tarihin doğru anlaşılması ve tarih bilincinin kazandırılması için bütün öğrencilerin lise eğitimin başlangıcında belirli bir program dayalı olarak Çanakkale’ye götürülerek, müzeleri gezdirilerek geçmişin nasıl yaratıldığının daha doğru anlaşılması sağlanmalıdır. Yaşamlarını kaybeden şehir ve gazilere bir kez daha minnet duyguları ile iyi ki yaşadınız. Ruhunuz şad olsun.
Comments