top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Prof. Dr. Berke Vardar, Org. Semih Sancar, Azra Akın


Bugün 8 Aralık. Dilbilimci, yazar, akademisyen Prof. Dr. Berke Vardar'ın aramızdan ayrılışının 34. yıldönümü bugün. 6 Mart 1973 - 7 Mart 1978 tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı yapmış Org. Semih Sancar'ın da 39. ölüm yıldönümü bugün.

Bugün aynı zamanda Türkiye ve Dünya Güzeli Azra Akın'ın doğum günü.

Prof. Dr. Berke Vardar kimdir?


1934'de İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Galatasaray ve Işık liselerinde (1954), yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı (1958). Bir yıl sonra bitirdiği bölümde asistan oldu (1959). Sözlükbilim konusundaki doktora tezi kabul edildi (1964). Doçent (1970), profesör (1977) oldu. Türk Dili ve Dilbilim dergilerindeki yazılarının yanı sıra dilbilim alanındaki yetkin Fransızca ve Türkçe çalışmalarıyla tanındı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu müdürlüğünde bulundu (1978-1982). Türk Dil Kurumu'nda yönetim kurulu üyeliği yaptı (1972-1983). İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Tarihi Enstitüsü müdürü oldu (1989). Fransız hükümeti kendisine Palmes Académiques Nişanı'nın "şövalye" (1978) ve "officier" (1988) payeleriyle, Ordre National de Méritè Nişanı'nın "şövalye" payesini (1958) verdi.

8 Aralık 1989'da İstanbul'da vefat etti.


"Atatürk ve Barış" üzerine bir konuşması Alâettin Bahçekapılı'nın yazdığı Sesleri Bende Kaldı kitabının eki olan DVD'dedir.


Başlıca yapıtları: "Fransız Edebiyatı" (3 cilt, 1965-1972), "Dilbilim Sorunları" (1967), "Dil Devrimi Üstüne" (1977), "Dilbilimin Temel Kavram ve İlkeleri" (1982). Ayrıca dilbilimde çağdaş araştırma yöntemleriyle ilgili, yabancı dilbilimcilerin yazdığı bazı yapıtları Türkçeye çevirmiştir: "Anlambilim" (P. Guiraud'dan, 1975); "Genel Dilbilim Dersleri" (F. de Saussure'den, 1976-1978); "İşlevsel Genel Dilbilim" (A. Martinet'den, 1985).


Org. Semih Sancar kimdir?





Türk Silahlı Kuvvetlerinin 16'ncı Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Semih SANCAR, 1911 yılında Erzurum'da doğmuş, 1932 yılında Kara Harp Okulundan, 1934 yılında Topçu Okulundan mezun olmuştur.

1939 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Batarya Takım Komutanlığı yapmıştır. 1942 yılında Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; Genelkurmay Karargâhında Proje Subaylığı, 3'üncü Uçaksavar Alayında Batarya Komutanlığı, Hava Savunma Genel Komutanlığında Karargâh Subaylığı, 9'uncu Kolordu Motorlu Topçu Alayında Tabur Komutanlığı, 3'üncü Ordu Harekât Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği ve 2'nci Kolordu Topçu Komutan Yardımcılığı görevlerini yürütmüştür.

1960 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 4'üncü Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Personel Başkanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı yapmış, 1963 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Harp Akademileri Komutan Vekilliği, 5'inci Kolordu Komutan Vekilliği ve Kara Kuvvetleri Harekât Kurmay Yarbaşkanlığı görevlerinde bulunmuş, 1964 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Eğitim Kolordusu ve 9'uncu Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1969 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesinde Jandarma Genel Komutanlığı, 2'nci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 6 Mart 1973 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 7 Mart 1978 tarihinde emekli olmuştur.

Bayan Vefika SANCAR ile evlenmiş olan Orgeneral Semih SANCAR'ın iki çocuğu vardır. Fransızca bilmektedir.

8 Aralık 1984 tarihinde vefat etmiş, Ankara'da Cebeci Şehitliği'nde toprağa verilmiştir.


Doğum günü : Azra Akın kimdir?



8 Aralık 1981'de Hollanda'nın Almelo kentinde doğdu. 2002'de Türkiye güzeli ve ardından da Miss World Dünya Güzellik Yarışması'nda dünya güzeli seçildi.

Babası aslen Uşak'ın Karahallı ilçesinden bir zamanlar Eskişehirspor'da futbol oynamış Yıldız Teknik Üniversitesi'nden mezun ve şimdi tercümanlık yapan Nazım Akın, annesi ise Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinden Hollanda'da öğretmenlik yapan Ayda Akın'dır. Aile 1971 yılında Hollanda'ya yerleşmiştir. Akın'ın kendisinden iki yaş küçük Doruk adlı bir kız kardeşi vardır.

Azra Akın, Hollanda'da bale, resim ve müzik gibi sanat dallarında eğitim görmüştür.

1998 yılında Elite Model yarışması Türkiye ayağında birincilik kazanmıştır. Daha sonra 2002 yılında Star TV'nin düzenlediği Türkiye güzellik yarışmasında birinci olmuştur. Bu yarışma sonucu Miss World yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır. İlk olarak Nijerya'da düzenlenmesi planlanan yarışma, bu ülkede Amina Lawal adlı kadının evlenmeden çocuk sahibi olması ve bunun sonuncunda ölümle cezalandırılmasını protesto için birçok ülke tarafından boykot edilme tehlikesiyle karşılaşınca Londra'ya alınmıştır. Yarışma sonucunda Miss World unvanını 1932'de Keriman Halis'in ardından Türkiye'ye Istanbulma ikinci defa getiren kişi olmuştur. Bu unvan 1954'te bir Mısırlı güzele verilen dünya güzelliği ödülünden bu yana nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkeye gitmemişti.

Manken - modellik yapmaya devam eden Azra Akın, aynı zamanda reklamlarda ve TV dizilerinde oyunculuk da yapmaktadır.

2004'te başrolü Tamer Karadağlı ile paylaştığı Yağmur Zamanı adlı dizide Eylül karakterini canlandırmıştır. 2009'da Sadri Alışık Tiyatrosu'nda Kemal Başar'ın yönetmenliğinde, 72. Koğuş adlı oyunda rol almıştır. Acun Medya tarafından Show TV'de düzenlenen Yok Böyle Dans yarışmasında yarışmacı olarak bulunmuştur. 2011 yılında Star TV'de yayınlanan Geniş Aile dizisinde rol almıştır. 2012'de M.U.C.K. dizisinde müzik öğretmeni olan Elif Hoca karakterini canlandırmıştır. 2014 yılında Kanal D'de yayınlanan Galip Derviş dizisinde konuk oyuncu olarak Gülten rolünü canlandırdı. Son olarak 2014 yılında konuk olarak Arkadaşım Hoşgeldin'e katılmıştır. Eylül 2014'te vizyona giren Çilek isimli filmde başrol olarak oynamıştır.[1] 2015'te başrollerini İlker Kaleli ve Burçin Terzioğlu'nun paylaştığı Poyraz Karayel adlı diziye, Çiğdem karakteriyle katıldı.

77 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page