top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Prof. Dr. Afşar Timuçin'i yitirdik



Sosyal medya hesabında Yusuf Çötüksöken az önce yazdı:

"ACI BİR HABER

AFŞAR TİMUÇİN HOCAYI YİTİRDİK....

Biraz önce felsefeci Doç.Dr. Mustafa Günay Hocamızdan bir ölüm haberi geldi:

 Prof.Dr. Afşar Timuçin Hocamızı (31.08.1939- 26.07.2024) yitirmişiz. Işıklar içinde uyusun.

Felsefeci, yazar, edebiyatçı, çevirmen Afşar Hocamızı, felsefeci arkadaşları en iyi biçimde anacaklardır yapacakları toplantılarda.

Ben Afşar Hocayla 1978 yılında Eray Canberk Abimizin Alaz Yayınevinde tanıştık, arada bir uğrar söyleşirdik; bana kendi çıkardığı Felsefe Dergilerinden, Nazım üzerine yazdığı kitaptan, çevirilerinden, şiir kitaplarından armağan etmişti... Uğradığım günlerden birinde, "Yusuf dedi, Milliyet-Sanat dergisinden Akal Atila aradı beni dün, "Türk edebiyatında çalıntılar" konulu bir yazı dizisi hazırlamamı istedi. (Daha önce sevgili Konur Ertop'tan rica etmiş, o yazamam demiş) Ben tek başıma yapamam, sen Türk dili ve edebiyatı öğretmenisin (o sıralarda Saint-Joseph Lisesinde öğretmendim), seninle yapabiliriz. İki ay vaktimiz var, dedi. Aramızdaki sevgi ve saygı gereği bu fırsatı kaçırmazdım, hemen işe koyulduk, ben konuyu "Türk edebiyatında etkilenmeler ve çalıntılar" olarak genişlettim, Hoca da kabul etti, iki üç aylık kitaplık çalışması, danışmalar (Hocamız Prof. Dr. Mehmet Kaplan, kendisine danıştığımda, "araştırmak lazım", deyip başından savdı beni. Ancak Behçet Necatigil Hocamız, evine davet etti, Beşiktaş'taki evinde 4-5 saat onunla söyleştik, konuyu tartıştık, bana elindeki yazıları verdi.) ve iki ay sonunda hazırladığımız yazıyı Akal Beye verdik. Yazı 1978 yılında "Milliyet-Sanat" dergisinde 10 hafta yayımlandı...

Afşar Hocam, konuşmalarınız, söyleşileriniz, sakin ve kendinden emin tartışmalarınızın tadı hala kulağımda, yaptığınız güzel keklerin tadı damağımda..

Işıklar içinde uyu değerli Hocam... Sizinle tanışıp görüşmenin, ortak yazı yazmanın engin mutluluğunu tattırdınız bana. Daha ne isterim ki..."


Afşar Timuçin, 28 Temmuz Pazar günü Ataköy'de kılınacak cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu'daki aile mezarlığına defnedilecek.

AFŞAR TİMUÇİN KİMDİR? 




Afşar Timuçin Manisa Akhisar'da 1939'da dünyaya geldi. Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde başladı. 1967 yılında, eğitimini tamamlamak üzere Kanada'ya gitti. 1967'de Montreal Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde lisans eğitimini, 1970'te İstanbul Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.

1968–1970 yılları arasında Fransızca okutmanlığı yaptı. 1974-2002 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite'sinde Felsefe, Estetik, Halk Bilim, Sanat Tarihi, Halk Edebiyatı dersleri verdi. 1981 yılında doçent, 1992 yılında profesör oldu. Bir süre Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanlığı görevini yürüttü. Kocaeli Üniversitesi'nden 2006 yılında emekli oldu.

Afşar Timuçin'in Ataç, Dönem, Milliyet Sanat, Papirüs, Soyut, Yazko, Yelken, Yeni Edebiyat, Yeni Ufuklar, Varlık dergilerinde şiirleri yayımlandı.



106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page