top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Orman yangınlarında son durum. Herkes yardıma koşuyor...



Orman yangınlarında son durum: Mersin ve Gazipaşa ve Bodrum'daki yangınlar kontrol altına alındı İki kentte 5 noktada yangın devam ediyor.

Yurdun her yerinden yangın bölgelerine söndürme desteği için araç gereç gönderiliyor.

Antalya'nın Manavgat, Akseki, Muğla'nın, Marmaris, Köyceğiz ile Milas ilçelerinde orman yangınlarıyla mücadele devam ediyor. Mersin Silifke'de çıkan 2 yangın ve Antalya Gazipaşa ve Bodrum'daki yangın kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınların kontrol altına alındığı noktalarda soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Orman Genel Müdürlüğü 28 Temmuz -1 Ağustos tarihleri arasında çıkan 112 orman yangınında 107'sinin kontrol altına alındığını duyurdu.

Milas'ta çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle Bodrum'a bağlı 60 hanenin bulunduğu Gökpınar Mahallesi ile 85 haneli Mazı Mahallesi ve Armutçuk mevkisine ulaştı. 2 mahallenin büyük kısmı tahliye edilirken, alevlere çok sayıda ekip müdahalede bulunuyor. Muğla'nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında alevler Bodrum ilçesinin Gökpınar Mahallesi'ne ulaştı. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangına müdahale için, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın söndürme çalışmalarına 3 helikopter, çok sayıda yangın söndürme aracı ve ekiplerce devam ediliyor. Rüzgârın etkisiyle mahalledeki yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangında, bazı evler alevlerin arasında kaldı. Vatandaşların zarar görmemesi için mahalle sakinleri tahliye edildi. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek veriyor. Yangın havadan ve karadan kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Bodrum'da 1 mahalle daha tahliye edildi Milas'ın kırsal Beyciler Mahallesindeki kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle Bodrum'a bağlı Aşağı Mazı Mahallesi'ne de ulaştı. Ekiplerin yangına müdahalesi sürerken, çevredekiler Sahil Güvenlik botları ve özel tur tekneleriyle bölgeden tahliye edildi. Yangının Milas'ta bağlı Ören Mahallesi'ne doğru ilerlediği öğrenildi.


Her yerden yardıma koşanlar var...

İBB’DEN YANGIN BÖLGESİNE EKOLOJİYE UYGUN 1 MİLYON FİDAN DİKİMİ


Başkan Ekrem İmamoğlu, İBB ve iştirakler adına yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan dikeceklerini açıkladı. Dikilecek fidanların türü, zamanı ve yerleri ile ilgili çalışma başlatan İBB Park Bahçeler Daire Başkanlığı, dikimleri ekolojik sürece uygun olarak yapacak. İBB’nin Manavgat ve Marmaris’e gönderdiği itfaiye ve İSKİ ekipleri ise yangın söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’yi üzüntüye boğan Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan dikme kararı aldı. Sosyal medyadan kararı duyuran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İBB ve iştiraklerimiz adına yangın bölgelerine 1 milyon 85 bin fidan dikeceğiz. Hiçbir şeyin, tüm yaşayan canlılarıyla yok olan ormanları birden geri getirmeyeceğini biliyoruz ancak hızlıca dikeceğimiz fidanlar doğanın canlanmasına katkı sağlayacaktır” dedi. İBB Park Bahçeler Daire Başkanlığı bünyesinde Türkiye’de ilk kez kurulan Kentsel Ekolojik Sistemler Müdürlüğü, dikilecek fidanların türü, zamanı ve yerleri ile ilgili çalışmalara başladı. Tüm fidanların ekolojik sürece uygun olarak yapılacağı çalışmada, tüm fidanlar Türkiye’den temin edilecek. Özellikle yangına dayanıklı ve bölgenin ekolojik yapısına uygun ağaçlar tercih edilecek.

İBB EKİPLERİ MANAVGAT VE MARMARİS’TE Antalya’nın Manavgat ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarına destek olmak için ekiplerini bölgeye sevk eden İBB, Muğla’nın Marmaris ilçesinde devam eden yangın için de ekipler görevlendirdi. 101 personel ve 14 araçtan oluşan ekip, bölgede çalışan diğer ekiplerle koordine olarak Gazipaşa ilçesindeki farklı noktalarda yangın söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Antalya İtfaiyesi ile koordine olarak Gazipaşa ilçesine geçen İBB ekipleri, bu bölgedeki farklı noktalarda yangın söndürme çalışmalarına devam ediyor. Muğla Marmaris ekibi Muğla İtfaiyesi ile koordine olarak İçmeler ve Hisarönü bölgelerine geçmiş ve bu noktalarda yangın söndürme çalışmalarını sürdürüyor. İSKİ’nin 8 personel ve 4 araçtan oluşan destek ekibi de bölgeye ulaştı, Antalya Su ve Atıksu İdaresi ile koordineli şekilde çalışmalara başladı.


Öte yandan İstanbul Ataşehir Belediyesi de Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine iki su tankeri, bir tam teşekküllü afet müdahale aracı ve arama kurtarma ekibi gönderdi.

Artvin'den yangın bölgesine destek



BRT Yayın Grubu'nun Artvin Muhabiri Hayata Akbaş'ın bildirdiğine göre, Artvin’in, Artvin-Hopa ve Kemalpaşa Belediyeleri de yangın bölgelerine İtfaiye araçlarını gönderdi.





Artvin, Hopa ve Kemalpaşa Belediyeleri itfaiye ekipleri Antalya ve çevresini etkisi altına alan yangını söndürme çalışmalarına destek olmak üzere bölgeye hareket etti.

Artvin’de Başkanı Demirhan Elçin, Hopa’da başkan Taner Ekmekçi ve Kemalpaşa’da da Başkan Ergül Akçiçek tarafından uğurlanan İtfaiye araçları ve itfaiye ekiplerinin bugün itibariyle yangın bölgelerinde söndürme çalışmalarına destek vermeleri bekleniyor.

Artvin’de bulunan Milletvekili Uğur Bayraktutan ’da “Belediye Belediye Başkanlarımıza, itfaiye ekiplerimize sonsuz teşekkürler. Birlik ve beraberlik duygularıyla yaraların hep birlikte sarılacağına olan inançla; Ülkemizin her köşesindeki yangınlarla büyük özveriyle mücadele eden tüm ekiplere çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” açıklaması yaptı.


MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ DE YANGIN BÖLGESİNDE


Mersin Yenişehir Belediyesi, Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Aydıncık ilçesinde de çıkan ve 4 günün ardından kontrol altına alınabilen orman yangınına tüm imkânlarıyla müdahale etti. Yenişehir Belediyesi Sosyal Hizmet Ekipleri ise hasar tespit çalışması yaparak, vatandaşların acil ihtiyaçları karşıladı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de yangın bölgesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Mersin Yenişehir Belediyesi, Aydıncık ilçesindeki yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına destek verdi. Aydıncık’taki yangının büyümesinin ardından anında harekete geçen Yenişehir Belediyesi, yukarıdan tazyikli su püskürtebilen ve 15’er metrelik çift taraflı sulama hortumu olan 1 arasöz, 20 ton su kapasiteli 1 tanker, 1 kepçe, 1 damperli kamyon ve 1 tır ile yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Ayrıca 15 personelden oluşan Yenişehir Belediyesi Sosyal Hizmet Ekibi de yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına katılan birimlere soğuk su, ayran ve yiyecek ulaştırırken, yangından etkilenen evleri de tek tek gezerek hasar tespiti yapıyor. Ekipler ayrıca vatandaşların acil ihtiyaçlarını da kısa sürede karşılıyor.



Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Aydıncık ilçesini ziyaret ederek, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Başkan Özyiğit, Aydıncık Kaymakamı Volkan Özer ve Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan ile görüşerek devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesinin sıcak yemek ikramında bulunduğu alanda CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ile birlikte vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Abdullah Özyiğit, talep ve önerileri tek tek dinledi. Aydıncık’ın Yenikaş Mahallesinde evleri yanan vatandaşları ziyaret eden Başkan Özyiğit, yangında bisikletini kaybeden 12 yaşındaki Ahmet’e yeni bisikletini teslim etti.

Yangın felaketi nedeniyle yaşanan zor süreci hep birlikte dayanışmayla atlatacaklarını vurgulayan Başkan Özyiğit, Yenişehir Belediyesi olarak yangın bölgesinde seferber olduklarını söyledi. Başkan Özyiğit, Yenişehir Belediyesi ekiplerinin bölgede çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page