top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Nâzım Hikmet, Moskova'da ve Türkiye'de 'hasretle' anıldı





Türk şiirinin evrensel ismi, dünya şairi Nâzım Hikmet Ran, yaşama veda edişinin 61. yıldönümünde, gözlerini yaşama yumduğu Moskova’da mezarı başında yapılan törenle anılırken, yurtta da yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği etkinliklerle büyük şaire olan “hasret” dile getirildi.

Yurt dışında ve yurtta yapılan etkinliklerde “Nâzım’ın siyasal inançları doğrultusunda savaşımdan geri durmayan büyük bir şair olduğu, ilkelerini kararlılıkla savunduğu için dünyanın her yerinde özgürlüklerden, bağımsızlıktan ve sömürüye karşı olmaktan yana duruş sergileyen insanların sevgisini kazandığı” vurgulandı.


Nazım Hikmet, ölümünün 61. yılında mezarı başında anıldı

Şair Nazım Hikmet Ran'ın, ölümünün 61'inci yılı dolayısıyla Rusya'nın başkenti Moskova'daki mezarı başında anma etkinliği yapıldı.





Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinin himayesinde, Rus-Türk İş İnsanları Birliği (RTİB) öncülüğünde ve Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı işbirliğinde Novodeviçi Mezarlığı'nda tören düzenlendi.

Törende, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, RTİB Başkan Vekilleri Recep Haki ve Nurullah Bakır, Moskova Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır, Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdürü Aleksandra İlyina, sanatçı Zülfü Livaneli ve Serenad Bağcan ile Türk ve Rus vatandaşları hazır bulundu.


Anma konuşmalarının yapıldığı törende, Büyükelçi Bilgiç ve törene katılanlar Nazım Hikmet'in mezarına çelenk ve karanfiller bıraktı.

Büyükelçi Bilgiç yaptığı konuşmada, Nazım Hikmet'in sadece Türkiye değil dünyaya mal olduğunu belirterek, "Nazım yalın diliyle sıra dışı hayatında yaşadığı tecrübelerini, aşklarını, hasretlerini, hayallerini, tutkularını nesilleri aşan şekilde şiirleriyle bizlere anlatmaya hala devam ediyor." dedi.

Hayatı uluslararası siyasi konjonktüre bağlı olarak birçok tartışmaya yol açmış olsa da Nazım Hikmet'in sadece şiirleriyle değil, insan sevgisi, yaşam tutkusu, fikirleri ve hayatıyla tarihe damgasını vurduğunu kaydeden Bilgiç, şairin eserlerinde herkesin kendi hayatına dair bir şeyler bulabileceğini ifade etti.

Bilgiç, "Nazım Hikmet vefatını takip eden bunca yıla rağmen Türkiye ve Rusya arasında bir gönül köprüsü olmaya hala devam etmektedir. Nitekim bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştireceğiz. Merkezin açılışında emeği geçenlere Nazım'ın huzurunda teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.


Karşıyaka Belediyesi, Nâzım Hikmet’i unutmadı


Karşıyaka Belediyesi, dünya şairi Nazım Hikmet’in vefatının 61'inci yılı dolayısıyla anma töreni düzenledi. Büyük ustanın şiirleriyle anıldığı törene katılan Belediye Başkanı Yıldız Ünsal “Aşkın, barışın, emeğin ve yurtseverliğin evrensel sesi olan Nazım Hikmet, bizim için unutulmazlar ve ölümsüzler arasındadır” dedi.




(İZMİR)- Karşıyaka Belediyesi, dünya şairi Nazım Hikmet’in vefatının 61'inci yılı dolayısıyla anma töreni düzenledi. Büyük ustanın şiirleriyle anıldığı törene katılan Belediye Başkanı Yıldız Ünsal “Aşkın, barışın, emeğin ve yurtseverliğin evrensel sesi olan Nazım Hikmet, bizim için unutulmazlar ve ölümsüzler arasındadır” dedi.Türkiye’nin en büyük şairlerinden biri olan ve sadece sanatıyla değil, ömrünü adadığı özgürlük ve demokrasi mücadelesiyle de ardında silinmez izler bırakan Nazım Hikmet, Karşıyaka’da törenle anıldı. Karşıyaka Belediyesi tarafından Nazım Hikmet Heykeli önünde düzenlenen törene Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, meclis üyeleri, Karşıyakalı edebiyat insanları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törende Nazım Hikmet’in unutulmaz eserleri seslendirildi, şiir ve sanat dünyasındaki önemine dair anekdotlar paylaşıldı. Ayrıca, geçmiş yıllarda haziran ayı içerisinde hayata veda eden ölümsüz edebiyat ustaları Ahmed Arif, Orhan Kemal ve Ahmet Haşim de saygıyla anıldı."Bir ağaç gibi tek ve hür…"

Nazım Hikmet Heykeli’ne kırmızı karanfiller bırakan Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Böylesine özel ve ölümsüz değerleri olan bir halk, aydınlık ve güzel günleri mutlaka yeniden yakalayacak ve yarınlarına armağan edecektir. Bu uğurda çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bir ağaç gibi tek ve hür… Ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamayı mutlaka öğreneceğiz. Kaybettiğimiz değerleri özlem ve saygıyla anıyorum” diye konuştu.


Nâzım Hikmet, Ölümünün 61. yılında Balıkesir’de anıldı







(BALIKESİR) - Usta şair ve yazar Nazım Hikmet Ran, 61’inci ölüm yılında Balıkesir’de anıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Nazım, gurbette hep yurtsever bir Türk genci şuuruyla yaşamış. Onun vatan aşkını, Ulu Önder’imiz Atatürk’e duyduğu büyük sevgiyi hatırlatmak borcumuz” dedi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Avlu Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilen “Nazım Hikmet’i Anıyoruz” etkinliği, Halk TV’de Serhan Asker’in sunduğu “Görkemli Hatıralar” programında canlı olarak yayınlandı. 

Başkan Akın, Nazım Hikmet belgeselinin yönetmeni gazeteci-yazar Nebil Özgentürk ile sevilen ses ve tiyatro sanatçı Zuhal Olcay’ın konuk olduğu programda Nazım Hikmet anıldı. Nazım Hikmet’in ağıtlarla, türkülerle, şarkılarla, şiirlerle anıldığı programda Nebil Özgentürk, Nazım’ın hayatından kesitler anlattı.

Nazım Hikmet'in şiirlerine ve onun için yazılan eserlere hayat veren Zuhal Olcay da “Memleketim”, “Kız Çocuğu”, “Yiğidim Aslanım” ve “Lüküs Hayat” şarkılarını seslendirdi. 

Programda konuşan Başkan Akın, şunları söyledi:

“Artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyorum. Balıkesir Kuvayımilliye’nin başşehri ve yiğit Balıkesirliler bunun en güzel sembolü. Bu sembole de Kuvayı Milliye ruhunu hem şiirlerinde hem de hayatı boyunca memleket hasreti çektiği dönemde en iyi şekilde anlatan Nazım Hikmet’i ölümünün 61. yılında en güzel şekilde anmak düşer. 78 yıl sonra Balıkesir’de bir değişim oldu. Biz, bunu bir dönüşüme eviriyoruz. Bu dönüşümü hep beraber yapacağız. Sonuna kadar hemşehrilerime güveniyorum. Ekibimizle birlikte bütün Balıkesir’i, kimseyi ayırmadan kucaklıyoruz. Bizler, Kuvayımilliye’nin evlatlarıyız, kimseyi ayırmadan herkesi sevmeyi kendimize şiar edindik.”  

Nazım Hikmet’in “Kuvayı Milliye Destanı” şiirinden kendisini en çok etkileyen dizeleri okuyan Akın, şöyle devam etti:

“İşte, bu bakış Türk milletinin zaferinin en güzel göstergesi. Nazım Hikmet; cumhuriyetimizin tartışılmaz sembol isimlerindendir. Gurbette hep yurtsever bir Türk genci şuuruyla yaşamış. Onun vatan aşkını, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu derin ve çok büyük sevgiyi bir kez daha buradan hatırlatmak borcumuz. Vatanına duymuş olduğu derin özlem ve hasret karşısında saygıyla eğiliyorum.” .

Akın, ardından Nazım Hikmet’in “Davet” şiirini seslendirdi.



Usta şair Nâzım Hikmet, Beşiktaş’ta düzenlenen törende anıldı 





Beşiktaş Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle usta şair ve yazar Nâzım Hikmet'ın ölümünün 61. yıl dönümü nedeniyle Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda bir anma töreni düzenledi. Törene katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Nâzım Hikmet’in güzel günlerin geleceğine dair beslediği umudunu kendilerine örnek aldıklarını kaydederek, “Hep bir ağızdan sevinçli bir destan okur gibi yaşamanın güzelliğini hep beraber tadacağız” dedi.



(İSTANBUL) - Beşiktaş Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle usta şair ve yazar Nâzım Hikmet Ran’ın ölümünün 61. yıl dönümü nedeniyle Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda bir anma töreni düzenledi. Törene katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Nâzım Hikmet’in güzel günlerin geleceğine dair beslediği umudunu kendilerine örnek aldıklarını kaydederek, “Hep bir ağızdan sevinçli bir destan okur gibi yaşamanın güzelliğini hep beraber tadacağız” dedi.

Usta şair ve yazar Nâzım Hikmet Ran, ölümünün 61. yıl dönümünde Beşiktaş Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda anıldı. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Beşiktaş Belediyesi ortaklığında düzenlenen programa Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Başkan Akpolat, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Başkan Vekili Özcan Arca, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı üyesi Zeynep Oral, sanatçılar Mazlum Çimen ve Altan Gördüm, CHP Parti Meclisi Üyesi Ali Haydar Fırat ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Anma programı, sanatçı Rutkay Aziz’in konuşmasıyla başladı. Aziz, Cüneyt Arkın Sanatçılar Parkı’nda bulunan Nâzım Hikmet anıtının yapılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, usta sanatçıyı ölüm yıl dönümünde saygıyla andığını dile getirdi. 

Başkan Akpolat da Nâzım Hikmet Ran’ın çok büyük bir şair ve yazar olduğuna değinerek, şunları söyledi:

“Nâzım Hikmet’i açıklayan çok güzel bir söz var: ‘Nâzım Hikmet, Memleket... Memleket, Nâzım Hikmet…’ Nâzım Hikmet’i en iyi ifade edecek belki de yüzlerce cümle yerine geçecek tek cümle bence bu olabilir. Yaşadığı süreç boyunca gencin, yoksulun, işçinin, köylünün yanında olmuş, ezenden değil ezilenden yana olmuş, yaşamanın çok ciddi bir iş olduğunu ifade ederek, sağcısıyla solcusuyla hepimizin memleket sevdalısı olarak ifade ettiğimiz tarihsel bir kişilik. Büyük şairimiz Nâzım Hikmet’i tekrar sevgi, saygı ve rahmetle anıyor; hepinizi selamlıyorum.”  


Başkan Akpolat’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan sinema ve tiyatro oyuncusu Altan Gördüm, Nazım Hikmet’in ‘Yaşamaya Dair’, ‘Tuna’ ve ‘Akrep Gibisin Kardeşim’ adlı ölümsüz şiirlerini seslendirdi.

Mazlum Çimen ve Mehmet Yöntem’in verdiği müzik dinletisiyle devam eden anma programı, katılımcılar tarafından Nâzım Hikmet anıtına karanfil bırakılmasıyla son buldu.



124 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page