top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Nâzım Hikmet, 58. ölüm yıldönümünde anılıyor…

Türk şiirinin evrensel ismi Nazım Hikmet Ran, hayata gözlerini yumduğu Moskova’da, ölümünün 58. yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak.


Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Rusya ve Doğu Kulübü ile birlikte, şairin ölüm yıl dönümüne özel etkinlikler gerçekleştirileceklerini açıkladı. Nâzım Hikmet’in yaşamına ve eserlerine dayanan “1.Uluslararası Bilimsel ve Uygulamalı Gençlik Konferansı” 2 Haziran 2021 saat 12.00 de Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsünde düzenlendi.

“Şairin sınırları ve zamanları aşan sesi: Kültürler arası bağlamda Nazım Hikmet’in yaratıcı mirası” başlıklı konferansın temaları ise ‘Çağdaş Türk Edebiyatı: Nâzım Hikmet ve çağdaşlarının şiirsel mirası’ ve ‘Türkiye ve SSCB’deki düşünce tarihi ve siyasi rejimlerin ideolojik kökenleri: Nâzım Hikmet’in hayatı ve eserlerinin dünya bağlamında etkisi’ oldu. Etkinlikte akademisyenler ve öğrenciler sunum gerçekleştirdi ve derece alanlara sertifika verildi.

Öte yandan, bu yılki “Nazım Hikmet Dostluk Ödülü” Rusya ve Türkiye arasındaki kültür ilişkilerine, bilim ve eğitim alanındaki iş birliğinin pekiştirilmesine katkılarından dolayı Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü adına Enstitü Direktörü Igor I. Abylgaziev’e T.C Büyükelçisi Mehmet Samsar tarafından takdim edildi.

Şairin hayata gözlerini yumduğu gün olan 3 Haziran Perşembe günü ise büyükelçilik, Yunus Emre Enstitüsü, Rus-Türk İş Adamları Derneği (RTİB) ve Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın katılımıyla şairin mezarında anma ve çiçek koyma töreni gerçekleştirilecek.

Rus-Türk İş Adamları Derneği (RTİB) ve Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği himayesinde şair Nazım Hikmet’in 58. yıldönümü vesilesiyle 3 Haziran Perşembe günü ‘Nazım Hikmet’i Anma Programı’ başlıklı etkinlik düzenlenecek.




Şairin Moskova’daki mezarı başında saat 10:00’da başlayacak anma programı, aynı gün saat 17:30’da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek ‘Nazım Hikmet Dostluk Fotoğraf Sergisi ve Ödül Töreni’ ile devam edecek.



50. ölüm yıldönümünde Alâettin Bahçekapılı, Ahmet Özer ve Ruhi Türkyılmaz mezarı başında
50. ölüm yıldönümünde Alâettin Bahçekapılı, Ahmet Özer ve Ruhi Türkyılmaz mezarı başında

Etkinlik RTİB ve Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonuyla, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği himayesinde düzenleniyor.

Türkiye'deki Anmalar...

Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet Ran, aramızdan ayrılışının 58’inci yıl dönümünde Bodrum Belediyesi tarafından iki güne yayılan etkinlik programıyla anılıyor.

Edebiyat dünyamız için önemli isimler arasında yer alan Nazım Hikmet Ran, ölümünün 58’inci yıl dönümünde yine unutulmayacak. Bodrum Belediyesi, Ran’ın ölüm yıl dönümünde kendisini anmak için bir dizi önemli etkinlik planı yapıyor. Düzenlenecek etkinliklere ünlü isimlerden de katılım sağlanacak.

Memleket hasreti ile Moskova’da yaşamını yitiren Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü olan 3 Haziran öncesinde başlayacak olan anma etkinliklerinde heykel açılışlarından, şiir dinletilerine, ünlü konukların katılacağı söyleşilerden, sergilere kadar 2 gün sürecek bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek.

Günler öncesinden hazırlıklarına başlanan anma etkinlikleri programı 2 Haziran günü saat 14.00’de Umurça Parkı’ndaki Nazım Hikmet heykeli açılışı ile başladı. Park içindeki kütüphaneye Nâzım Hikmet’in adının verilmesinin ardında düzenlenen söyleşiye, Zülfü Livaneli, Mehmet Y. Yılmaz, Muzaffer Akyol, Nebil Özgentürk ve Belediye Başkanı Ahmet Aras katıldı. 2 Haziran günü saat 15. 00’da başlayan “Nazım’la Yürümek” isimli söyleşi, belediye sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlandı. Modaratörlüğünü Nebil Özgentürk’ün üstlendiği söyleşinin ardından 2 Haziran programı Özgür Kıyat’ın “Şarkılarla Nâzım” dinletisi ile sona erdi.

3 Haziran günü gerçekleştirilecek etkinlikler ise saat 10. 00’da Belediye Meydanındaki heykel açılışı ile başlayacak. Heykeltraş Murat Daşkın elinden çıkan Nazım Hikmet heykeli açılışının ardından, “Şiirin Yüzleri” ve ” Nazım Hikmet Takvimleri” sergilerinin açılışları gerçekleştirilecek. Nefes aldığı zamanın yarısını ya sürgünde ya da parmaklıklar ardında geçiren usta şair Nazım Hikmet, aynı gün saat 15. 00’de başlayacak olan “Yaşama Dair” şiir ve söyleşi programı ile anılmaya devam edilecek. Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek şiir-söyleşi programının konukları ise Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan, Mahmut Temizyürek, Zerrin Taşpınar, Salih Bolat ve Başkan Ahmet Aras olacak. Yazdığı eserleri yasaklanan, okuyucularının bile tutuklandığı Nazim Hikmet, bugün okullarda ders olarak anlatılıyor. Tüm dünyada kucak açılan ancak kendi memleketine hep uzak kalan Mavi Gözlü Dev’i anma etkinliklerinin finali ise Genco Erkal’ın “İnsanlarım… ” adını taşıyan tek kişilik gösterisiyle yapılacak. Pandemi tedbirlerinden dolayı kısıtlı sayıda izleyiciyle gerçekleşecek olan program Umurça Parkı’nda gerçekleştirilecek.



12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page