top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Nâzım'a Ataşehir'den dünya şiiriyle sevgi...



İSTANBUL/ATAŞEHİR- Ataşehir Belediyesi'nin gelenekselleştirdiği Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri'nin 5.'si bugün saat 19.30'da Atatürk Mahallesi'ndeki Amfili Park'ta Fransız şair konukların da katılımıyla başladı. Nâzım Hikmet'in aramızdan ayrılışının 60. yıldönümünü yaşadığımız süreçte düzenlenen şiir günlerinde, odak noktada Nâzım'ın olmasına karşın, dünya şiirinin örneklerini Fransız şair konuklardan dinlemek Ataşehirli seçkin izleyicilere büyük keyif verdi.



Dört gün sürecek Nâzım Hikmet Şiir Günleri bugün, Amfili Park'ta yapılan açılış töreniyle başladı. Şiir Günleri'nin direktörü şair Haydar Ergülen'in "hoşgeldiniz" konuşmasıyla başlayan törende, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, "yerel yönetimlerin kültüre ve sanata değer vermesinin ve desteklemesinin" önemine değinerek başladığı konuşmasında, şiirin evrensel tanımıyla Anadolu türkülerinin benzeşmesine dikkat çekti. Kayhan, "dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmelere biraz soldan bakıyorsanıt, biraz da söylediğinizi cesaretle dile getirme yürekliliğini gösteriyorsanız, ceza almanız, cezalandırılmanız mukadderdir." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: " Bu anlamda ülkemizde cezaevinde kalmamış yazar, şair, sanatçı yok gibidir. Bu cezayı çekenlerin başında da Nâzım Hikmet gelir. Nâzım 12 yılı aşkın bir süre ülkesinin hapishanelerinde çile çektikten ve en güzel şiirlerini yazdıktan sonra, zorunlu olarak yurt dışına çıktı. Yurt özlemiyle yana yana genç sayılacak bir yaşta vefat etti. İsteği, Anadolu'da bir köy mezarlığına gömülmekti; onu bile sağlayamadık, mezarda başucuna bir çınar ağacı dikemedik, bunun acısını azaltmak için böylesi etkinliklere önem veriyoruz."




  1. Uluslararası Nâzım Hikmetd Şiir Günleri'nin onur konuğu olan ünlü şair Ahmet Telli de açılış törenindeki konuşmasında kentleşmenin yarattığı olgulara dikkat çekerek "Devrim dediğimiz bulgu en çok bataklıklarda yetişen çiçek gibi köklenmiş, paslanmış kentlerde gerçekleşecektir. Devrim düşüncesi kentlerde gelişir ve orada olur, gericiliğe karşı mücadelede de ancak kentlerdeki emek örgütlenmesinin özgürleşmesi ile mümkündür." dedi. Telli, şiir günlerine Nâzım Hikmet adının verilmesinin gayet isabetli bulduğunu belirterek, "Nâzım'ın insanların ve sanatın özgürleşmesi için çok adımlar attığını" dile getirdi. Telli sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncekileri ve sonrakileri asla unutmadan onun o büyük adımını unutmamak için böyle bir adı bugüne vermiş oldukları için teşekkür ediyorum." Telli, alkışlanan konuşmasının ardından genç şairlerden ve kendi şiirlerinden örnekler sunarak Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri'ne renk kattı.

Fransa'dan gelerek Nâzım Hikmet Şiir Günleri'ne katılan şairler Claire Lajus, Vincent Calvet, Sylvain Cavailles ve Lætitia Gaudefroy Colombot sundukları şiirlerle sanatın evrensel dilini örneklendirdi.


Şiir Günleri etkinliğinin bu ilk günü Dengin Ceylan'ın piyano resitali ve Mahmut Çınar bağlama, gitarı eşliğinde okunan Nâzım şarkılarıyla sona erdi.




TARİHİ TAŞ MEKTEP’TE ŞİİR YOLCULUĞU


Şiir Günleri’nin ikinci gününde (yarın) ise; şairler, müzisyenler ve şiirseverler Büyükada’ya doğru keyifli bir yolculuğa çıkacak. İBB tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından kültür-sanat mekânı olarak yeniden kapılarını açan Büyükada’daki Taş Mektep, Erkan Irmak’ın “Kayıp Destan'ın İzinde: Nâzım Hikmet, Kuvâyi Milliye ve Manzaralar'ın Anlattıkları” söyleşisine ev sahipliği yapacak. Sonrasında ise konuk şairlerin katılımıyla şiir dinletileri düzenlenecek.


ŞİİR KEYFİ AMFİLİ PARK’TA DEVAM EDECEK


Şiir Günleri’nin üçüncü günü saat 17.00’de Türkçenin günümüzdeki en önemli şairlerinden ve 3. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri’nin onur konuğu Şükrü Erbaş’ın, konuşma ve şiir okuma programıyla devam edecek. Ardından Ataşehir Belediyesi 5. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri, onur konuğu şair Ataol Behramoğlu’nun imza ve söyleşi etkinliğiyle hız kazanacak. Programın devamında ise konuk şairlerin katılımıyla şiir okumaları gerçekleştirilecek. Üçüncü gün programının son etkinliği ise saat 21.00’de Latif Tiftikçi'nin tek başına oynayacağı Nâzım Hikmet’in "Benerci Kendini Niçin Öldürdü?" adlı tiyatro oyunu ile son bulacak.


BUHARA PARK’TA NÂZIM HİKMET ÖLÜMSÜZLÜĞÜ İLE ANILACAK


Şiir Günleri’nin dördüncü ve son etkinlik programı ise 10 Eylül Pazar günü Fetih Mahallesi Buhara Park’ta gerçekleştirilecek. Program ilk olarak saat 14.00’te Prof. Dr. Baki Asiltürk’ün, “Cumhuriyet Dönemi Şiirimiz ve Nâzım Hikmet’in 60. Ölüm Yıl Dönümü” isimli konuşmasıyla başlayacak. Devamında ise saat 15.00’te yazar – gazeteci Alâettin Bahçekapılı’nın “Mektuplardan Çıkan Yoldaş Nâzım” ve Osman Bozkurt’un “Her Yerde Muhalif Nâzım” isimli söyleşi programlarıyla devam edecek. Programda ayrıca Alâettin Bahçekapılı’nın “Ağaçlar Nâzım İçin Mektup Açtı” Nâzım Hikmet 60. Yıl Mektupları Sergisi de yer alacak.


Program saat 15.30’da Fransız Şiir Paneli, saat 16.30’da yazar Buket Uzuner’in “Nesiri Besleyen Nâzım” - “Şiirin Beslediği Romanlar: Benim Şairlerim” adlı söyleşisi ve 17.30’da konuk şairlerin şiir okumalarıyla sürecek. Saat 19.00’da başlayacak Haluk Çetin’in gitarı eşliğinde “Ataol Behramoğlu Şiir Dinletisi” etkinliğiyle “Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Günleri” son bulacak.

Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı





59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page