top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Necmi Tanyolaç, Rüştü Şardağ, Abdullah Yüce, Akın Çakmakçı, Münir Akça, Uğur Kıvılcım



Bugün 27 Kasım. Ünlü gazeteci, spor yazarı Necmi Tanyolaç 11 yıl önce ayrıldı aramızdan, Bestekâr, edebiyatçı, gazeteci-yazar ve 1983-1987 arasında Halkçı Parti'den milletvekili olan Rüştü Şardağ da 30 yıl önce vefat etti. Türk müziği sanatçısı Abdullah Yüce de 29 yıl önce bırakıp gitti bizi. Bugün Akın Çakmakçı, Münir Akça ve Uğur Kıvılcım'ın da ölüm yıldönümü.

BRT Yayın Grubu olarak tüm bu değerlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliriz.


Necmi Tanyolaç kimdir?



20 Kasım 1928'de İskeçe’ de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsünde eğitim gördü. Mesleğe 1950 yılında Zaman Gazetesi’nde adliye muhabiri olarak başladı. Son Posta, Milliyet, Tercüman, Güneş gazetelerinde çalıştı. Yazarlık ve Spor Yönetmenliği yaptı. Meydan ve Gözcü gazetelerinde köşe yazıları yazdı. ”Arka Pencere”,”Taçsız Kral” ve “8.15 Vapuru” kitapları yayınladı. Spor ansiklopedisi yayınlayan kurulun yöneticisiydi.

Necmi Tanyolaç TGC’de 1969–1976 yılları arasında Yönetim Kurulu üyeliği ve 1977–1991 yılları arasında da Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1992 yılı Mart ayında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlığına seçildi. 1994 Mart’ında Genel Kurulda adaylığını koymayarak görevden ayrıldı. Hizmet süresinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel hakları ve basın hürriyetlerini gölgeleyen pürüzlerin giderilmesi konusunda çaba gösterdi. Ayrıca Basın Müzesi ile Darıca Huzurevi’nin kurulmasında büyük emeği geçti. TGC’nin Ramazan ve Kurban Bayramlarında yayınladığı Bayram Gazetesi geleneğinin basın organları tarafından bozulması girişimine bütün imkanlarını kullanarak direndi. TGC Basın Senatosu Başkanlığı yaptı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödüllerini alan ilk Cemiyet Başkanı oldu. Tanyolaç kurucu üyesi olduğu TSYD’nin İki dönem Genel Başkanlığını yaptı. TGC ve TSYD ‘den 20 ödülü bulunuyor. Basın Şeref Kartı sahibi Tanyolaç İngilizce biliyordu, iki çocuk sahibiydi. 27 Kasım 2013'te vefat etti.

Rüştü Şardağ kimdir?



Mehmet Rüştü Şardağ, 1916 yılında, babası Mehmet Âtıf Bey’in görevli olarak bulunduğu Halep şehrinde dünyaya geldi.

Babası I. Dünya Savaşı nedeniyle alay kâtibi ve emini olarak Romanya cephesine gönderildiği için; annesi Kilisli Melek Hanım, iki ablası, bir ağabeyi ile beraber, Rüştü Şardağ bir yaşındayken, İstanbul’a dönmek zorunda kalarak Beylerbeyi’ne yerleştiler. Daha sonra babası da İstanbul’a gelmiş ve orada emekli olmuştur.

Babasının doğduğu Şardağı’ndan ilham ile “Şardağ” soyadını aldılar.

Ankara’da; 4. Ortaokulda Türkçe, Mûsikî Muallim Mektebi, Devlet Konservatuvarı ve Maarif Kolejinde edebiyat dersleri verdi.

1948’de, Milli Eğitim Bakanlığında “Tercüme Kurulu Üyeliği” yaptı.

İzmir Özel Türk Koleji ve Özel Çamlaraltı Lisesi edebiyat öğretmenliği görevlerinde bulundu.

Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu, Devlet Türk Müziği Konservatuvarı ve Manisa Gençlik ve Spor Akademisinde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.

Rüştü Şardağ, mûsikî ile ilk diyaloğunu, henüz on üç yaşındayken, Bağlarbaşı’nda, Teneffüs Sokağındaki evlerinde, büyük ablası Lütfiye Hanım’ın ud ve küçük ablası Münevver Hanım’ın keman çaldığı toplantılarda kurdu. Bu toplantılara katılan, Kadıköylü Tanbûri Fuat Bey, Üsküdarlı Kemânî Ziya Bey ve Lem’i Atlı’dan istifade etti. Bu arada “Üsküdar Mûsikî Derneği”nin çalışmalarına katıldı.

Aynı yıl, İzmir Radyosunun kuruluşu için büyük çaba harcadı, bütün kadroyu oluşturup müdürlüğünü yaptı ve 1652’de Basın Yayın Genel Müdürlüğüne devretti.

“İzmir Sanatçılar Derneği Başkanlığı’nı on sekiz yıl yürüttü.

1985’te kurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosunun kuruluşunda önemli katkılarda bulunarak Sanat Danışmanlığı yaptı. 5 Şubat 1988’de, Başbakan Turgut Özal tarafından, Türk Sanat Müziği’ne hizmeti nedeniyle takdir plaketi verildi.

TRT 1 ve TRT 2’de çok sayıda programda konuşmacı olarak yer aldı ve programlar yaptı.

Güneri Tecer, Sezen Aksu, Sevim Tuna, Gönül Yazar gibi pek çok ünlü sanatçının hocası oldu.

Şarkıları, beste yarışmalarından ödüller aldı.

Rüştü Şardağ, 27 Kasım 1994’te aramızdan ayrıldı. Kabri İzmir Narlıdere Mezarlığındadır.


Abdullah Yüce kimdir?



4 Aralık 1920 tarihinde İstanbul'da doğdu. Türk müziği sanatçısı, şair, oyuncu. Zor ve yoksul bir çocukluk yaşayan sanatçı, eğitimini ortaokulda yarıda bıraktı. Sanata 18 yaşında ilgi duyup beste çalışmalarına başladı. Dört yıl süren askerliğinin ardından ilk çalışmalarını Ali Rıza Beyle yaptı. 1946 yılında en bilinen şarkısı "Bu Ne Sevgi Ah, Bu Ne Izdırap" adlı bestesini yaptı. Aynı yıl sahneye çıktı. 1949'da ilk 45'lik plağı basıldı. 50 civarrında Taş plağı çıktı. Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Kemani Hacı Maksut, Kadri Şençalar, İsmail Şençalar, Edip Erten ve Ali Rıza Bey gibi ustalarla sanatını geliştirdi. Çeşitli sinema filmi ve dizilerde rol aldı. Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Diskografisi Taş Plaklar Bu Ne Sevgi Bu Ne Izdırap / Mahpushane Çeşmesi Bir Sigara İç Oğlan - Türkü / Garip Garip Dolaştım - Şarkı Semaverim Fıkırdar - Halk Şarkısı / Yürüyen Davara - Türkü Gül Doldurdum Sepete - Şarkı / Leyla mı Sevdim Seveli - Şarkı Yaşamak Mümkün mü / Yanarım Ömrüme, Odeon Plak 270656 Akan Göz Yaşım - Bazı Gece Ay Dogar / Bu Senin Şarkın Olsun - Tren , Yolundan *Geçtim 45'lik Plakları Yollar Niçin Bitmiyor / Ne Kadar Dolmaz Çilem Var Kalbime Girdin / Ah Diye Diye Endamı Güzel / Gül Kokulu Saçların Ne Yumurcak Şeysin Sen / Viran Dağlar, Viran Dağlar Hiç mi Gülmeyecek Benim Yüzüm / Gurbette Sevdiğim Bir Gonca İdi Aşkınla Harap Oldum / Bana Ne Kader ki Gülmez Yüze / Her Sabah Yollarda Beklerim Seni Hıçkırarak Ağlarım / Aman Gönül Canım Gönül Aşıkım Ben Selma'ya / Şu Fani Dünya Seherin Vaktinde / Söyle Bana Doktor Ahlarla Geçti Ömrüm / Bence Bayram Ufukta Gün Bitincedir Evvelce Hüdayi / Ne Olur Kimseye Bırakma Beni İnme Turnam İnme / Yeter Artık Bunca Çile İntizar / Leylasını Arayan Bu Ne Sevgi Ah / Hiç mi Gülmeyecek Benimde Yüzüm İntizar'ın devamı / Ne olurdu kalsaydım dizlerinde bir akşam Izdırabım Bitmiyor - Yaşamak Mümkün mü / Uzayıp Giden O Tren Yolları - Gurbette Sevdiğim Yine Sen Bize Arkadaş Oldun / Beni Hatırla Yüce Derdim Büyüktür / Yıllar Boyunca Annem Annem Babam Yok mu / Boş Ver Filmografisi Süper Baba - 1993 Üç Arkadaş Karasevda Hicran Yarası Meyhanecinin Kızı - 1958 Ne Sihirdir Ne Keramet - 1951


Akın Çakmakçı kimdir?



Akın Çakmakçı, (5 Ağustos 1937, Bolu - 27 Kasım 2001, Ankara), Türk mühendis, bürokrat.


5 Ağustos 1937'de ilkokul öğretmeni Ahmet ve ev hanımı Adviye Çakmakçı çiftinin ilk çocuğu olarak doğdu. İlk ve orta okula babasının çalıştığı okulda gitti. 1951 yılında Devlet Parasız Yatılı Sınavı'nı kazanarak Haydarpaşa Lisesi'nde okumaya başladı. 1955 yılında liseyi bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Makine Bölümü'nü kazandı. Bu bölümde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bursiyeri olarak okudu. 1960 yılında Makina Yüksek Mühendisi derecesi ile mezun oldu.

Kariyeri


26 Ağustos 1960'ta MKEK'te mühendis olarak çalışmaya başladı. 1965 yılında Sanayi Bakanı Mehmet Turgut'un Kırıkkale'deki fabrikaları ziyareti sırasında performansı dikkat çekti.[1] Askerlik görevini yaptıktan sonra OECD bursu ile proje planlaması konusunda eğitim görmek için Almanya'ya gitti. 1966 yılında kalite sorunları yaşayan çelik fabrikasına müdür olarak atandı. Bu sırada 29 yaşında olduğu için atamasına karşı çıkanlar olur ancak görevinde başarılı olur. MKEK içinde başarılı olan ve sevilen Çakmakçı "partisi devlet ve hedef millet" şeklinde tanımlanı 1969'da genel müdür yardımcısı, 1978'de genel müdür ve yönetim kurulu başkanı oldu. 27 Mart 1981'de TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliğine seçildi.

1965 yılında dikkatini çektiği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Turgut tarafından 1982 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı’na atandı. Müsteşarlık görevi sırasındaki başarıları, özellikle savunma sanayii alanında modern teknolojilerin uygulanması konusundaki çalışmaları karşılığında İstanbul Teknik Üniversitesi Çakmakçı'ya 1989 yılında fahri doktora verdi. Müsteşar olarak çalıştığı sırada Asil Çelik şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak da çalışmaya devam etti. 18 Ağustos 1994 tarihinde müsteşarlık görevinden emekli oldu.

Emekli olduktan sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde danışman olarak ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde rektör danışmanı olarak çalıştı. 1996 yılında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) genel sekreteri olarak seçildi. Bu görevi sırasında Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla Dünya Bankası ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan sağlanan ödeneklerle pek çok araştıma-geliştirme projesine TTGV ile destek sağladı. 7 Nisan 1999 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Yükseköğretim Kurulu Üyeliği'ne seçildi.[2]

1993 yılında Başkent Grubu tarafından Yılın Bürokratı seçildi. 1994 yılında ODTÜ Parlar Vakfı’nın Hizmet Ödülü'nü ve 1997 yılında Gaziantep Sanayi Odası’nın Sanayimize Destek Ödülü'nü kazandı.

23 Ekim 2001'de Tel Aviv'de düzenlenen bir seminerde rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Tedavi için Ankara'ya getirildi. Ankara'da yatırıldığı İbn-i Sina Hastanesi'nde 27 Kasım 2001'de öldü. Ankara'da düzenlenen tören ve cenaze namazından sonra Bolu'nun Çakmaklar köyünde defnedildi.

Akın Çakmakçı'nın anısında Türkiye Teknoloji Vakfı tarafından 2002 yılından itibaren bilim, teknoloji ve araştırma-geliştirme alanında başarılı tezleri ödüllendirmek amacıyla Dr. Akın Çakmakçı Tez Ödülü verilmeye başlandı.


Münir Akça kimdir?



Ordu'da, 1951 yılında doğan Münir Akça, 1990 yılında Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu'nda sanat hayatına başladı. Daha sonra Bakırköy Belediyesi Tiyatrosunda oyunculuk ve yönetmenlik yapan Akça, Arka Sokaklar, Her Şey Yolunda Merkez, Mavi Kelebekler, Aşk-I Memnu, Emret Komutanım, İz Peşinde, Sırlar Dünyası başta olmak üzere birçok televizyon dizisi ve Sinema filminde rol almıştı.

Uğur Kıvılcım kimdir?


Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Uğur Kıvılcım, 15 Aralık 1942 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.Çocuk oyuncu olarak girdiği sinemada pek çok filmde rol aldı. Sekiz yaşında sahneye çıktı. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çalıştı. 1954 yılından itibaren çok sayıda filmde rol aldı. Semih Sezerli ile olan evliliğinden 1967 doğumlu Kıvılcım Sezerli adında bir oğlu vardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın önemli oyuncularından birisiydi.


Çok sayıda Film ve dizide rol alan Uğur Kıvılcım 'Kadın Değil Baş Belası' filminde darbukacı, 'Güllü' filminde hizmetçi, 'Bülbül Yuvası' filminde Zerrin, 'Adsız Cengaver' filminde Cabbar'ın başı vurulan eşi, 'Gelin Çiçeği' filminde gitarist Uğur, 1973 yapımı 'Yalancı' filminde Ayşe, 'Diyet' filminde işçilerden Şerife, 'Dünden Sonra Yarından Önce' filminde Mübeccel, 'Dudaktan Kalbe' dizisinde Huriye yenge ve 'Eyvah Babam' ile 'Eyvah Kızım Büyüdü' dizilerinde Latife Sultan rollerini canlandırdı.

46 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page