top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Nebahat Akın yazdı: Sağlıklı olmak için...



Sağlıklı olmak için yaşın önemi var mı, dersiniz…

Güzelce’deyiz, yaş kemale erse de gene de havuza girmek istiyorum. Biliyorsunuz, sitemizde 3 tane olimpik havuz, 3 tane de küçük çocuk havuzu var. Boyu 50m eni 20m olan havuzlar 2,5-3m derinliğinde... Havuzlardan biri, sanıyorum yüzme bilmeyenler için, 1.40 metreden başlayarak giderek derinleşiyor; bu yıl işte bu sığ havuzda yüzmeye çalışıyorum. Yüzmeyi kendi kendime öğrendiğimden, suya tam paralel uzanamadığım için yavaş yol alırdım. Olsun, gene de havuzu boydan boya durmadan 10 kez gidip 10 kez dönerek 1000 m yüzer, su içinde hareketler yaparak spor saatimi tamamlardım. Her sabah, yürüyüş sonrası yüzmek bana canlılık veriyordu, mutlu oluyordum. Belki de kış-yaz kahvaltıda bol bol mevsim salataları yemem ve de sıcak-soğuk demeden yürümek ve hareket etmek uzun yaşama sebebim olabilir, kim bilir.



Dün, havuzda oğlumun ellerinden tutup yüzmeye çalıştım, yapamadım. Oysa iple can simidine tutunup da havuzda gezdirilmekten çok hoşlanır ve keyif alırdım. Yapamadım. Göğüs kafesi içindeki organlarım ağrıdı, nefes almada zorlandım, ayak parmaklarıma kramp girdi. Nedenini düşündüğümde; ben öne doğru eğik yürüyorum. Yıllar oldu bilgisayar başından ayrılmadan çalışıyorum, geçmişteki bilgi boşluğumu telafi için kitaplar okuyor, üzerlerine yazıyorum. Bi de kulakta kulaklık, elimde tığla pencere tabloları üretmem, okudukça okumaktan, yazdıkça yazmaktan hoşlandıkça yetişirim çabasından iç organlarımın kireçleneceği, vücudumun öne doğru eğileceği aklıma gelmediği gibi arada kalkıp hareket etmek veya başka işler yapmak aklımın ucundan bile geçmedi.

Doktor, ‘iç organların ve kalp kapakçığın kireçlenmiş’ diyor. Evet dirseklerimin, parmak eklemlerimin, diz kapaklarımın eğrildiğini görüyorum. Lütfen, bu yazıyı örnek alın! Bütün gün oturarak çalışmak zorundaysanız, dik oturun, arada ellerinizi bırakarak arkanıza yaslanıp karnınızı içinize çekin, boynunuzu ve omuzlarınızı geriye doğru esnetin, biraz bekleyin, ayağa kalkıp iki üç adım atın… Gene karnınızı içinize çekerek ellerinizi havada birleştirip kaslarınızı gerin o durumda biraz bekleyin, çabuk çabuk hareket etmeyin, ağır ağır kaslarınızı gerin. Bu küçük hareketler 5 dakikanızı alacaktır, ama sağlık için elzemdir.

Oldubitti, çalıştığımda bile ev işlerimi kendim yapardım. Öğretmenlik yaptım, çocuklarımı, torunlarımı büyüttüm, acı tatlı deneyimlerim oldu… Yürüdüm, yüzdüm neredeyse bir asırlık yaşantım içinde yeni şeyler öğrenmek, bir amaca yönelik hedefe varmak için çabaladım hep. Durup dinlenmeksizin okumalarım, yazmalarım hep uzun yaşamak için hem de beyin jimnastiği olsun beynim gelişsin diyeydi, ama vücut şeklimi bozdum.

Şükür ki, okuduklarım bana sağlıklı beslenmeyi öğretti. Günde 2 defa 8 ve 16 saat aralıkla yemek yiyorum. Yemeklerden yarım saat önce ve 2 saat sonra bol bol su içiyorum. Böbrekleri yormamak için suyu oturarak içmek gerekli. Sağlıklı besleniyorum. Yemeğimi yavaş ve çok çiğneyerek ağızdaki sindirimi tamamlamayı başardım, kilo alıp da et hamalı olmadım.

Öğünlerin dışında hiçbir şey yemeyin, az ekmek tüketerek yemeği de ağır ağır yerken beyin “ben doydum” diyecek siz de dolayısıyla az yemiş ve doymuş olacaksınız. Bir hafta sabırla uygularsanız fark etmeden, zorlanmadan alışacaksınız, ilaveten de zayıflayacaksınız. Görüşürüz.

Nebahat AKIN

90 Neboş 2022



240 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page