top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

"Ne haram yediler, ne can aldılar. Hiç kimse duymadan hüküm giydirildiler.."




TRABZON - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Trabzon Şubesi'nin, Adalet ve Demokrasi Haftasında, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve tüm demokrasi şehitleri için düzenlediği anma programına Kültür eski Bakanı, Siyasetci ve Yazar Fikri Sağlar'ın konuşması damga vurdu. Sağlar'ın vurgulamaları dün ve bugün sosyal medyada tartışılıyor: Sağlar'ın CHP'de disiplin cezası almasına yol açan laiklik ile ilgili kaygılarının geçen süreçte ve yaşananlarda ne denli haklı olduğunu ortaya koyan sosyal medya tartışmacıları, Sağlar'ın yerel demokrasinin güçlendirilmesi düşüncesine büyük destek verdi.



Dün sabah saatlerinde Trabzon'a gelen Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar, ÇYDD üyelerince havaalanında karşılandı ve birlikte kent gezisi yapıldı.


Ayasofya Müzesinde birlikte yapılan kahvaltıdan sonra Ortahisar Camisi ve çevresini gezen grup, daha sonra Kızlar Manastırı'ndaki resim sergisini ziyaret etti. Buradaki tabloları tek tek inceleyen Sağlar, CHP Trabzon İl Başkanlığını ziyaret ederek yaklaşan seçimlerde yönetime başarılar diledi.





Saat 15:00'de Trabzon Park Restorant'ta gerçekleştirilen Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve tüm demokrasi şehitleri anma programın konuşmacısı Fikri Sağlar'ı yaklaşık 300 kişi dinledi.



Söyleşi ve Panelin açılış konuşmasını yapan ÇYDD Trabzon Şubesi Başkanı Metin Serdar Mumcu, Üçok ve Aksoy için "Onlar, Atatürk ilkelerini benimsediler, Tam Bağımsız Laik ve Demokratik Türkiye Cumhuriyeti yolunda yürüdüler." dedi. Serdar'ın ""Ne haram yediler, ne can aldılar. Hiç kimse duymadan hüküm giydirildiler.." sözleri salonda hüzün bulutlarının dolaşmasına neden oldu.


Kültür eski bakanı, siyasetçi ve yazar Fikri Sağlar, konuşmasında; Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin değerlendirmesini yaptı. Bulunduğumuz zamana değin, faili meçhul cinayetler, derin devlet, emperyalizmin ülkemiz üzerindeki oyunları ve planlarını anlattı. Konuşmasında; " Laik ve Demokratik Türkiye yolunda öldürülen aydınlarımızın yazdıkları ve bizlere gösterdikleri aydınlanma ışığında yolumuza devam edeceğiz" dedi.


Trabzon'a 5 yıl önce geldiğini bu süreç içinde Trabzon'un çok değiştiğini ama Çavdar modern insanların hala varlığını devam ettiği ettirdiğini görmekten mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Fikri sağlar daha sonra şunları söyledi: "Burada çeşitli siyasi partilerin temsilcilerini görüyorum sivil toplum kuruluşlarının temsillerini de görüyorum sanatçı arkadaşlarımı da görüyorum zaten Trabzon Türkiye'nin sanat merkezlerinden biridir Türkiye'deki ressamların yüzde altmışı Trabzon'dan çıkar Bu nedenle Trabzonlu geleceğe bakarken geçmişini de unutmaz geleceğe bakarken de geleceğin çok renkli olmasını isteyerek bakar Bu nedenle trabzonlulara karşı konuşmaktan büyük mutluluk duyuyorum ona göre de düşüncelerimi özetleyeceğim."


Fikri Sağlar daha sonra Türkiye'nin bugün bir işgal altında olduğunu ülkenin çağdaşlaşmasından modernleşmesinden sosyal bir hukuk devleti olmasından rahatsız olanların ve bunu değiştirmeye çalışanların işgali altında bulunduğunu iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sürecin Dönemeç noktası Önümüzdeki 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimdir bunu iyi görmemiz lazım. Türkiye'de yolsuzluk hırsızlık Türkiye'de usulsüzlük almış başını gidiyor; 20 yıldır iktidarda olan olanlar hukuku, yargıyı ikinci olarak da eğitimi değiştirmeyi hedef olarak kendilerine seçmişler ve bu Hedef doğrultusunda yürüyorlar. Bir ülkenin en önemli yatırımı insan yatırımıdır çocuklarımızın eğitimidir bugün okuduğunu anlamayan çocuklar geliştiriliyor. İkincisi yaptıkları en önemli şey yargıyı ele geçirmek. Yargı bugün taraflı ve bağımlı; talimatla dava açıyor aynı şekilde karar veriyor. Bugün 160.000 kişi sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle cumhurbaşkanına hakaretten davalı durumda; 30.000'i yargılanmış 15.000'i ceza almış, ben de onlardan biriyim."


Sağlar daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzüncü yılına geldiğimiz Türkiye'de 20 yılda var olan 20 yıldır iktidar sürecinde görülmedik birçok olayla karşı karşıya kaldık: bunlardan bir tanesi ve en önemlisi fetö hain darbesidir. Fethullah Gülen ve onun Şürekası devletin içine sokularak devletin ikinci bir devlet kurulmasına müsaade edilmiştir. Ne zamana kadar? Yapılan yolsuzluklardan hırsızlıklardan bölüşmek paylaşmak kavgası olana kadar. Durup dururken olmadı 15-25 Aralık'ta bu paylaşma kavgasının ne olduğu görüldü, iyice anladık. Sıfırlama olaylarını da duyduk, neyin sıfırlama olayı olduğunu duyduk. Bugün en zengin bir Cumhurbaşkanına sahip olduğumuzu da biliyoruz."


ÇYDD Trabzon Şubesinin düzenlediği etkinlikte Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar son 20 yılın siyasi gelişmelerini özetledikten sonra Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yaşadıkları zorlukları, Cumhuriyetin kuruluş ve kurtuluş sürecini hangi ilkeler üzerine kurulduğunu anlattı ve şunları söyledi: "Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları emperyalizme karşı savaşırken içte de başka güçlerle karşı karşıya geldiler; siyasal İslamcılarla da mücadele ettiler. Bu siyasal islamcılar ülkeyi yönettikleri son 20 yıl içerisinde kendilerini iyice ortaya çıkarttılar. Laiklik düzeni iyice ortadan kaldırıldı, böyle bir Türkiye'deyiz bugün. Böyle bir Türkiye'den kurtulmanın yolu birlik ve beraberlik içerisinde olmaktan geçiyor; böyle bir Türkiye'den kurtulmanın yolu 2 ayyaş dedikleri Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün gittiği yoldan gitmekle mümkündür; böyle bir Türkiye'den kurtulmanın yolu Türkiye'yi yeniden restore edecek siyasal Kurtuluş mücadelesini sandıkta vermektir; bunun için 6'lı masa önemli bir Sinerji yarattı. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu süreç de bu sinerjiyi daha da güçlü bir biçime getirdi. Onun için Recep Tayyip Erdoğan ve onun şürekası hayli sıkıntı içindedir. Bahçeli'nin daha önceleri söylediklerini unutarak bugün tam teslimiyet halinde Erdoğan'ı desteklemesi de bu süreci geri çeviremeyecektir."




Konuşmasının sonunda Fikri Sağlar'a plaket takdim edildi ve Trabzon'a gelip düşüncelerini seyircilerle paylaştığı için teşekkür edildi.





Adalet ve Demokrasi Haftasında gerçekleştirilen söyleşi ve panel etkinliğine yaklaşık 300 kişi katıldı.


Haber: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı

Kaynak: Metin Serdar ve Özgür Elmas. (teşekkür ederiz-BRT)



381 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page