top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Müzik dünyasının acı kaybı: İrkin Aktüze vefat etti




İSTANBUL - (BRTAJANS) TRT İstanbul Radyosu'nun sevilen simalarından, müzik araştırmacısı, Batı Müziği Şube emekli Müdürü İrkin Aktüze'nin vefat ettiği bildirildi. 90 yaşında aramızdan ayrılan Aktüze'nin 25 Kasım Cumartesi günü öğleyin Karacaahmet Mezarlığı'ndaki Şakirin Camisi'nde kılınacak cenaze namazından sonra defnedileceği öğrenildi.


BRT Yayın Grubu çalışanları olarak, uzun yıllar aynı çatı altında çalıştığımız, aynı binada komşuluk yaptığımız İrkin Aktüze'ye Tanrı'dan rahmet diliyoruz.


İrkin Aktüze kimdir?



Müzik araştırmacısı. 1933, Ulucanlar / Ankara doğumlu. İdil-Ural Türk‘ü öğretmen bir anne ile Makedonya Türk’ü hakim bir babanın oğludur. Öğrenimine Yenişehir‘de Mimar Kemal İlkokulunda başladı. Ankara Atatürk Lisesinde Ruhi Su ve Ziya Aydıntan gibi müzik öğretmenleri oldu, dayısı Can Aybars‘tan gitar dersleri aldı. Almanya‘daki mimarlık öğrenimi yanında Siegfried Behrend ile gitar çalıştı. 1954‘te İtalya‘da Cremona‘da katıldığı gitar yarışmasında birincilik kazandıktan sonra Almanya ve Türkiye‘de konserler verdi. 1965’te TRT‘ye girdi. 1968‘de Türkiye‘de kurulan, resmî konservatuar dengi ilk özel konservatuar olan Meleknaz Müzik Okulunda ders verdi. 1970‘te İstanbul İl Radyosu yöneticiliğini, 1980‘de İstanbul Radyosu Müzik Müdürlüğünü üstlendi. Bu arada bazı dergilere ve İstanbul Ansiklopedisi‘ne müzik maddeleri hazırladı. 1995‘te emekli oldu.


Müziği Okumak isimli 5 ciltlik çalışmasında, 1985 yılından günümüze kadar Uluslararası İstanbul Festivali‘nin program kitapları için yaptığı parça açıklamalarını temel aldı. Bu kitap, dört yüz kadar bestecinin solo, oda müziği, orkestral, vokal, koral gibi her türde eserinin açıklamalarını, ayrıca Türk bestecilerinin radyolarda, plaklarda ve konserlerde seslendirilen eserlerini de içerdi.

Herhalde ancak dört, beş ciltte tamamlanacak olan bu çalışma, Aktüze’nin 1985’ten bu yana İstanbul Festivali için yaptığı parça açıklamalarının geliştirilmiş hali. Bestecilerin yaşamlarında yapıtları açısından önemli olmuş olayları da aktarıyor, üstelik sadece ’Beethoven’in yaşlandığında sağırlaşması’ gibi en çok bilinenleri değil. Aktüze’nin kitabından sonra Beethoven’in Missa Solemnis’ini bir kez daha dinledim, değişmiş gibiydi.“ (Orhan Koçak)

ESERLERİ (Araştırma-Sözlük):

Müziği Okumak (5 cilt, 2002-2003), Müziği Anlamak.

HAKKINDA: Asuman Kafaoğlu Büke / Cumhuriyet Kitap (4.7.2002), Orhan Koçak / Müziği Okumak (Virgül, sayı: 56, Kasım 2002).

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page