top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

"Mina'nın Çocukları" sergisi Trabzon'da Kızlar Manastırı'nda



Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, “Kolektif ‘Hafıza’” başlıklı karma sergi Trabzon'da renovasyonu tamamlanan Kızlar Manastırı'nda sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Saat 11.00'de yapılan törenle açılan sergi 11 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek. Açılışa Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İş insanı Beril Başaran ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergide konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Açılışını yaptığımız Kolektif yansıma Sergisi’nin şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yine değerli sanatçımız Shirin Abedinirad ve serginin küratörü Ayça Okay hanımefendiyi tebrik ediyorum. Biz büyükşehir belediyesi olarak her zaman sanatı ve sanatçıyı destekliyor; kültür ve sanat etkinliklerine büyük önem veriyoruz. Bu manada geçmişten günümüze farklı kültürlerin ve farklı inançların bir arada huzur içerisinde yaşadığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehir Trabzon’da, bu özel sergiye, böyle özel bir mekânda ev sahipliği yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.



Kızlar Manastırı’nın restorasyonunun geçtiğimiz yıl tamamladığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu, “Büyükşehir belediyesi olarak buraya dünyada bile çok az örneğine rastladığımız özel birkaç dokunuşta bulunduk. Artırılmış gerçeklik ve video teknolojilerinden faydalanarak adeta manastırın faal olduğu tarihi günlere ışınlanmış hissini veren uygulamalar yaptık. Halkımızın hizmetine sunduğumuz eşsiz ve sıradışı bir destinasyon olan kızlar manastırı, işte bugün olduğu gibi açıldığı günden itibaren yaşayan bir müze olarak kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor ve bizler de bundan büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Mina Başaran ve arkadaşlarının anısını yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen sergi, Türkiye'nin dört bir yanından dezavantajlı kız çocuklarının maddi ve manevi gelişimlerine destek olmak, kendilerine güven duymalarını, bedenlerini ve kimliklerini sevmelerini ve her türlü ayrımcılığa karşı durabilmelerini hedefleyen TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında hayata geçiriliyor. Sergide resim, heykel, video ve enstalasyon dahil olmak üzere farklı medyumlarda üretim yapan 11 sanatçının eserleri sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Ayça Okay’ın üstlendiği sergi, içerisinde bulunduğumuz bu zorlu dönemde ortak hafıza ile pozitif bir toplum tasarımı oluşturma fikriyle yola çıkıyor. Sergi kolektif hafızamızı olumlu düşünceler ve geleneklerle temellendirerek, hümanist ve sevgi dolu bir yaşam alanı yaratmanın önemine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Sevgi ve emekten ilham alan sergide Pınar Akkurt, Ramazan Can, Fırat Engin, Leyla Emadi, Didem Erk, Mert Ege Köse, Ouchhh, Erdil Yaşaroğlu, Yiğit Yazıcı, Uğur Ayık Koleksiyonu’ndan Ardan Özmenoğlu ve Feride İkiz Koleksiyonu’ndan Mario Klingemann’ın eserleri yer alıyor. TÜKD İstanbul Şubesi Mina’nın Çocukları Projesi’nin satış amacı gütmeden ücretsiz gerçekleştirdiği sergi ile yeni bursiyerlerine fayda sağlamak için mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.


13. yüzyılda kız öğrencilerin yaşam ve üretim alanı olarak korunma misyonu ile inşa edilen Trabzon Kızlar Manastırı'nda böylesi bir serginin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kapsayacak biçimde açılmasının çok anlamlı olduğu ifade ediliyor.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page