top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Marmara Denizi'nde Biyolojik Yaşam Tehdit Altında



Marmara Denizi'nde oksijen seviyesi kritik düzeyde azalırken, çevresel kirlilik ve sıcaklık artışının etkileri artıyor.

Marmara Denizi'nde Oksijen Sorunu

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'nin özellikle ilk 30 metresinin dışındaki alanlarda ciddi bir oksijen azalması yaşandığını ve bu durumun bölgenin ekosistemini tehdit ettiğini açıkladı.

Kritik Bulgular

ODTÜ tarafından gerçekleştirilen 2024 Marmara Denizi seferlerinin ilk bölümünde, sıcaklık, oksijen düzeyleri, kirlilik ve akıntı yönleri gibi birçok parametre incelendi. Prof. Yücel, denizlerin ısınması ve kirlilik arasındaki kısır döngünün, deniz yaşamını tehdit ettiğini vurguladı. Yücel, "Marmara'nın ilk 30 metresi hariç, ciddi bir oksijen azlığı söz konusu. 150-200 metre derinlikte ölçülen oksijen değeri neredeyse yok denecek kadar az" dedi.

Müsilaj Krizi ve Sıcaklık Artışı

Marmara Denizinin yıllar içindeki ısınma ve kirlilik nedeniyle yıprandığını belirten Yücel, "Bu yıl deniz suyu sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştı" diye ekledi. Son seferde elde edilen veriler, Doğu Marmara'da 26 derece, İzmit Körfezi’nde ise 27 derece sıcaklık ölçüldü. Bu değerlerin son 40 yılın ortalaması olan 24-25 dereceden belirgin şekilde yüksek olduğunu hatırlatan Yücel, yaz boyunca su sıcaklıklarının artmaya devam etmesi bekleniyor.

Hidrojen Sülfür Tehdidi

Yücel, oksijen azaldıkça canlıların nitrat kullanarak yaşamaya devam edeceğini, ancak oksijen ve nitrat tükenince hidrojen sülfür gazı üretiminin artabileceğini vurguladı. Bu durum, deniz yaşamını tehdit eden felaket senaryolarına yol açabilir. Yücel, "Hidrojen sülfürlü suların deniz tabanında birikmeye başlaması, kıyıya akması ve yeni müsilajların oluşmasına sebep olabilir" dedi.

Acil Önlemler Gerekiyor

Prof. Dr. Yücel, Marmara Denizi'ndeki azot ve fosfor kirliliğinin büyük ölçüde tarımsal atıklar ve arıtılmamış suların denizle buluşmasından kaynaklandığını belirtti. Acil önlemler alınmadığı takdirde, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin ve ekonomik faaliyetlerin ciddi anlamda tehlikeye gireceği uyarısını yaptı.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page