top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Kıyı'nın yeni sayısında Mustafa Ruhi Şirin'e kapsamlı dosya...




(BRTAJANS-Özel haber) Yayıncılık yaşamında 63. yılını sürdüren KIYI Kültür Sanat Dergisi'nin 321. sayısı (Temmuz-Ağustos-Eylül 2024) okurlarıyla gecikmeli olarak buluştu. Ancak okurlarına Bayram (30 Ağustos Zafer Bayramı ve Dünya Barış Günü) armağanı gibi gelecek bu sayının ATARDAMAR bölümündeki dosya konusu çocuk edebiyatının önde gelen yazar ve şairlerinden Mustafa Ruhi Şirin.

      Kesintilerle de olsa, yayın yaşamını 63. yıldır sürdüren KIYI dergisinin 321. sayısı yine dopdolu olarak okurlarına ulaştı. Fethi Yılmaz'ın sahipliği, Alâettin Bahçekapılı'nın sanat yönetmenliği, Zekeriya Saka, Bekir Gerçek, Mehmet İş ve Ömer Turan'ın yazı kurulu üyeliği, Mustafa Reşat Sümerkan'ın görsel danışmanlığı ve Emriye Demirkır'ın tasarımcılığında yayımlanan KIYI'nın bu sayısında dosya konusu çocuk hakları savunucusu, şair Mustafa Ruhi Şirin. Kapsamlı bir dosya, her okurun arşivine girecek değerde...

Dosyanın editörü Alâettin Bahçekapılı'nın giriş yazısı şöyle:




ÇOCUK YAZINI/KÜLTÜRÜ/SAVUNUCULUĞUNUN TEMEL TAŞLARINDAN: MUSTAFA RUHİ ŞİRİN

        “Coğrafyayla, milletle, dille sınırları çizilmemiş bir alana, uçsuz bucaksız çocukluğa kendini adamış” bir insan. “Çocuk kültürü ve bunun en önemli kollarından biri olan çocuk edebiyatı konusunda devamlılık arayışı içinde” bir şair.  “Etkinliklerinin hem düşünsel oluşumunda hem de uygulanmasında bir ‘kurmay’ anlayışıyla sorumluluk üstlenen” bir eylemci. “Dünyaya hâlâ şaşırarak bakan, çocuklar gibi olan bitenin neden ve nasıl öyle olduğunu merak eden, sorgulayan, dünyanın sorunlarına çoğu yetişkinin aklının ucundan bile geçmeyecek çözüm önerileri getiren”, “yüreğinin kapıları tüm canlılara ve ama özellikle çocuklara sonuna kadar açık” bir düşün insanı.  “Eserleriyle çocuklara felsefe yapma yolunu açan” “50 yıla yakın emeğiyle hesapsız bir şekilde çocuğun yanında olan”, “şiir sütüyle çocukları beslemeye ve sevgiyi zamanında dağıtmaya devam etmekte” olan bir şair, yazar, iletişimci.  ”Bizden tek istediği, çiçeklerle dolu bir bahçeye, gizli bir bahçeye, ‘yitirilmiş’ bir dünyaya, çocukluğa doğru onunla birlikte usul usul yürürken ona eşlik etmemiz.”

     Hadi öyleyse…

     Trabzon'un Of ilçesinin Uğurlu Köyü'nden başladığı yürüyüşünü, yurdumuzun her yerinde ve dünya coğrafyasının pek çok noktasında kalbinde çocuk sevgisini, beyninde çocuk kültürü bilgisini gezdirerek sürdüren şair, yazar, iletişimci Mustafa Ruhi Şirin'i konuk ediyoruz Atardamar bölümümüzde.

     Bu Atardamar'da  Şirin ile yaptığım bir söyleşiden sonra "dünyanın bu en küçük çocuğuyla" yolları bir biçimde kesişmiş yazın ve bilim dünyasından dostları, meslektaşlarının değerlendirmeleri var: Yazın’ın her dalında çocuk ötüşlü sözcükleriyle "beyinsel gökyüzümüze yeni yıldızlar çakan" Şirin'i tam da tahtına yerleştiren ürünler. Şiirini, çocuk kültürüne katkılarını, kurucusu ve yürütücüsü olduğu Çocuk Vakfı aracılığıyla dünyanın bütün çocukları için gösterdiği gayretini, çocuk hakları savunuculuğundaki bitmez tükenmez enerjisini/önderliğini alkışlayan yazılar...

      İmzasını basılı olarak ak kâğıtta gördüğü 1978'den günümüze çocuk ve yetişkin yazınına/kültürüne tam 107 yapıtı kendi adıyla, 17 yapıtı da takma adlarla armağan etmiş verimli bir kültür insanı Şirin. Kendini bütün coğrafyaların çocuklarına adamış: "Çocuklar yaşlı ebeveynlerinin dayandığı baston" olduğu için değil, "haklarıyla doğan çocuk" oldukları için...

     "Al gözüm seyreyle" Mustafa Ruhi Şirin! Kalbinden öpülecek bir değer!

     İyi okumalar."

KIYI'nın Mustafa Ruhi Şirin'e ayrılan ATARDAMAR bölümünde, yazarla Alâettin Bahçekapılı'nın oylumlu bir söyleşisi, Abdülkadir Budak, Atakan Yavuz, Beyhan Kanter, Doğan Gündüz, Gülten Dayıoğlu, Medine Sivri, Nazmi Ağıl, Sedat Sever, Şener Şükrü Yiğitler ve Y. Bekir Yurdakul'un Şirin'i çeşitli açılardan irdeleyen yazıları yer alıyor.

KIYI'nın 321. sayısında ayrıca, Bahri Ömeroğlu, Bekir Gerçek, Fatma Aras, Fulya Bayraktar, Gülçin Sahilli, Hasan Kantarcı, Hatice Eğilmez Kaya, Homa Djassemi, Kenan Sarıalioğlu, Kudret Emiroğlu, Mustafa Topaloğlu, Müfit Semih Baylan, Nilüfer Uçar, Oya Gündüz Aksu, Ömer Turan ve Yaşar Bedri'nin yazın-sanat-kültür ürünleri ilgiyle okunacak değerde.

Öte yandan, derginin sanat yönetmeni Alâettin Bahçekapılı, bu sayının Atardamar bölümünde değerlendirilemeyen Şair Şeref Bilsel ve Yazar Fatih Erdoğan'ın yazılarına gelecek sayıda yer vereceklerini açıkladı.

 


      

      

180 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page