KIYI Kültür Sanat Dergisi'nin yeni sayısı okurlarıyla buluştu. Bu 317. sayıda dosya konusu olarak "Doğa Felaketlerinin Edebiyattaki İzleri"ne ilişkin incelemeler yer aldı.
Üç ayda bir yayımlanan KIYI dergisinin bu sayısında -her sayıda olduğu gibi- ilgiyle/keyifle okunacak, yararlı, değerli özgün şiirler, öyküler, incelemeler, değerlendirmeler var.
Daha önce Ahmet Kutsi Tecer’in ve bir önceki sayıda Ahmet Muhip Dıranas’ın şairliğini büyüteç altına alan yazın öğretmeni, şair Raif Özben'in Dıranas odaklı incelemesinin ikinci bölümünü bu sayıda okunabilecek yazılardan biri; salgın döneminde görsel sanatlardaki gelişmeleri daha önceki sayılarda okurlarla paylaşan Prof. Dr. Aydın Ayan’ın yeni yazdıklarını da.
Derginin ATARDAMAR bölümü, büyük acılara ve can yitimlerine yol açan doğal felaketlerin yazın dünyasındaki yansımalarına ayıldı. KIYI'nın yazı kurulu üyelerinden, şair Mehmet İş, dünya ve ülkemiz şiiri bağlamında konuyu irdelerken, halkbilimi araştırmacısı Dr. Mustafa Duman, deprem ve heyelanlarla ilgili destanları inceledi oylumlu yazısında. Atardamar’ın hazırlayıcısı özgörevini yüklenen Yazar/Gazeteci, yayın kurulu üyesi Alâettin Bahçekapılı ise konuyu roman ve öykülerde araştırıp dergi sayfalarına taşıdı. (Bu yazıyı yarın www.habercigazete.net'te okuyabilirsiniz.) Deprem odaklı üç öyküyü de Zekeriya Saka, Yüksel İskender Aksu ve Olgun Önder kaleme aldı.
Bu sayıda ayrıca, Mustafa Topaloğlu’nun Bir Kültür Hazinesi Trabzon incelemesi ve Hasan Kantarcı’nın Trabzon Otobüs Terminali’ne ilişkin denemesi de ilgi çekebilecek yazılar arasında. İranlı Yayıncı/Şair Saber Moghaddami ve ünlü öykücü Mustafa Balel'in okurlara kapılarını açtığı İran yazınından Nahid Tabatabayee’nin öyküsü de ilgiyle okuyacaklar arasında. Öteki öykülerle, şiirlerle birlikte: Ahmet Zeki Yeşil, Ayfer Yurdakul, Bahri Ömeroğlu, Dilek Bilge, Duran Aydın, Erhan Tığlı, Hüseyin Çevik, Leyla Karataş, Mutlu Özçelik, Ömer Turan ve Yasemin Çargıt'ın kaleminden...
Bilindiği gibi, KIYI dergisi, 62 yıl önce, bir grup aydının Trabzon toprağına ektiği tohumların ağaca duruşunun ve her mevsim çiçekli oluşunun kanıtı/belgesi”dir ve 317 sayıdır “ülkemiz kültürüne, sanatına bütün dünyanın birikimlerini, bütün aydınlık beyinlerin ürünlerini taşıyor.” “Bu -okunmanın, etkilenmenin, aydınlanmanın dışında- karşılık beklemeden yurdun bu köşesinden bütün coğrafyalara yayılan çiçeklerin tohumunu 62 yıl önce toprağa ekenlerden biri Ahmet Selim Teymur. Trabzon’un bu değerli, “iyi bir hâkim, iyi bir müzisyen, iyi bir araştırmacı, hattat, değerli bir gazeteci, yazar, ciltçi, iyi bir fotoğrafçı” nitelemeleriyle yazın tarihine geçmiş aydını”, tam da 100 yıl önce doğdu Trabzon’da. Bu nedenle 2023’ün son KIYI’sında ATARDAMAR bölümü bu değere ayrılmış: TEYMUR 100 YAŞINDA başlığıyla hazırlayacak ATARDAMAR. Dergide ayrıca, 1985’te aramızdan ayrılan Teymur’a bir armağan kitap hazırlığına başlandığı da duyuruldu: "40. ölüm yıldönümünde etkinliklerle Ahmet Selim Teymur’u anmak, anımsatmak istiyoruz. Yazar, sanatçı, hukukçu dostlarını, sevenlerini şimdiden çalışmaya, yazmaya, bizimle iletişim kurmaya çağırıyoruz." denilerek.
Comments