top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

KIYI'nın Mustafa Duman'lı 319. sayısı okurlarla buluştu



(BRTAJANS-Özel haber) Yayıncılık yaşamında 63. yılını sürdüren KIYI Kültür Sanat Dergisi'nin 319. sayısı (Ocak-Şubat-Mart 2024) okurlarıyla buluştu. Bu sayıda ATARDAMAR bölümündeki dosya konusu halk kültürü araştırmacısı Dr. Mustafa Duman. Dergide ayrıca Cumhuriyet'in 100. Yılı nedeniyle kaleme alınmış inceleme yazıları da var.

Kesintilerle de olsa, yayın yaşamını 63. yıldır sürdüren KIYI dergisinin 319. sayısı yine dopdolu olarak okurlarına ulaştı. Fethi Yılmaz'ın sahipliği, Alâettin Bahçekapılı'nın sanat yönetmenliği, Zekeriya Saka, Bekir Gerçek, Mehmet İş ve Ömer Turan'ın yazı kurulu üyeliği, Mustafa Reşat Sümerkan'ın görsel danışmanlığında yayımlanan KIYI'nın bu sayısında dosya konusu halk kültürü araştırmacısı Dr. Mustafa Duman.


KIYI'nın 319. sayısının başyazısında okurlara şöyle sesleniliyor:

"Sevgili okurlarımız, merhaba!

     Titrek güvercin kanatlarını kültürün ve sanatın engin ufuklarına doğru açmış olan Kıyı dergisinin yeni bir sayısıyla karşınıza çıkarken, yeni bir yılın da kapısını açıyoruz: Ülke özelinde toplumsal, siyasal, ekonomik zorluklarla, doğasal yıkımlarla geçmiş bir yılı geride bıraktık, dünya genelinde  -bölgesel de olsa-  bütün insanlığı etkileyen savaşlar, kan ve gözyaşının egemenliğinde bir yılı…  Bütün bu olguları yan yana getirdiğimizde, doğal olanı karamsarlığa, yılgınlığa, kırgınlığa kapılmadır; ancak kültürün ve sanatın iyileştirici, aydınlatıcı, geliştirici gücüne inanan bizler, asla öyle olamayız, umutsuzluğa gönlümüzde, beynimizde yer veremeyiz. Gelecek güzel günlere olan inancımızı ve bu uğurda toplumun bizden beklediği çaba gösterme, didinme, emek harcama, gayret etme özgörevini asla karşılıksız bırakamayız. Zor olanı başarmak, dağdan yuvarlanmış kayayı yeniden dağın tepesine taşımak gereği inandığımız bir davranıştır; Sisyphos gibi…

      Bu inancımızın, özgörevimizin bir örneği de, elinizde 319. Sayısını tuttuğunuz Kıyı dergisidir. 63 yıl önce Karadeniz’in hırçın dalgalarının ana kucağı Trabzon’da  “son Argonot”lar gibi yola çıkmış önderlerimizin başlattığı koşuyu, çabayı sürdürüyoruz/sürdüreceğiz.

      Varsın, ülkemizde bir yılda yayımlanan kitap sayısı 69 bini ancak aşabilsin; varsın bunların ancak yarısı kültür ve yazınla ilgili olsun. Yayımlanan gazete-dergi sayısı 4 binlere düşsün varsın, bunların ancak yüzde 54’ü dergi olsun varsın, biz sürdüreceğiz okuyucumuzun beyinsel gökyüzüne her sayıda yeni yıldızlar çakmayı…

     Ülkemizde haftalık, aylık, iki, üç ve altı aylık olarak ortalama 2 bin 200 dergi yayımlanıyor; bunların içinde edebiyat/tarih konulu olanların oranı ancak yüzde 8,6. Bir bu açıdan kültürel/sanatsal yoksulluğumuzu düşünün, bir de tüm dergilerin yıllık satış miktarının (trajının) 43 milyon kadar olduğunu. Yani nüfusumuzu 80 milyon olarak düşünsek, kişi başına yarım dergi ancak düşüyor, hem de yılda. Bir kitap da düşmüyor kişi başına, o da bir toplumsal yara.

     Bütün bunlar varsın olsun. Biz vazgeçmeyiz özgörevimizden. Çünkü ulu ozanımızın dediği gibi “Umut, umut, umut/ Umut insanda.” Buna, yani insanımıza, umutlu olmaya inanıyoruz.

      Gönül kapınızı tıklattığımızda, elimiz boş değil, işte bu Kıyı var, sizlere getirdiğimiz.

      Yeni yılınız da, kültür ve sanattaki birlikteliğimiz de kutlu olsun.

      Yaşamımızın üstünde koruyucu kanatlarıyla mavi bir çatı oluşturan Cumhuriyetimizin 100. Yılı da varolsun, kutlu olsun.

      Okuyunca göreceğiniz gibi, Cumhuriyetimizin 100. Yılına ilişkin “Özel Bölüm”ümüzün ikincisine yer verdik bu sayıda. Bu özel bölüme emek veren yazarlarımıza  (Sabrı Dilber, Mustafa Topaloğlu, Yüksel İskender Aksu, Çağla Yılmaz) teşekkür ediyoruz. Bir teşekkürümüz de, dosya konumuzu oluşturan Atardamar’a katkıda bulunanlara (bkz. aşağıdaki sayfa) ; Dr. Mustafa Duman’a ayırdığımız bu bölümde 12 ayrıntılı, duygusal, bilgi dolu yazı var değerli kalemlerin ürünü.

       Ayrıca bu sayıda, Kudret Emiroğlu, Zekeriya Saka, Bekir Gerçek, Prof. Dr. Aydın Ayan, Mustafa Balel, Saber Moghaddami, Emel İrtem, Müfit Semih Baylan, Hasan Kantarcı ve İbrahim Tığ’ın emek ürünlerini, yazılarını da okuyabileceksiniz. Beğeneceğinizi umarız.

       Gelecek sayımızda buluşmak umuduyla."


Dr. MUSTAFA DUMAN'I TAKDİMİMİZDİR...

KIYI dergisinin 319. sayısında yer alan ATARDAMAR bölümünün başlangıç yazısı ise şöyle:



     

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page