top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Kardeş Alman belediyesinin tanıtım ofisi Ataşehir'de açıldı

Güncelleme tarihi: 23 Kas 2021



İSTANBUL-ATAŞEHİR: Ataşehir'de bu akşam, Almanya'nın Monheim am Rhein Belediyesi'nin tanıtım ofisi açıldı. 8 yıl önce Ataşehir Belediyesi ile kardeş belediye olan Monheim am Rhein Belediyesi'nin iki ilçe ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan Monheim Uluslararası İş Merkezi tarafından desteklenen tanıtım ofisinin açılışına Monheim Belediye Başkanı Daniel Zimmermann ile Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin yanısıra Monheim am Rhein Ekonomi ve Finans Müdürü Estelle Daggeroth, Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Protokol Konsolosu Erich Schmid, Uluslararası Ticaret Merkezi (İBC) Monheim CEO'su Gerrit Wein, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yalçın ile birçok iş insanı ve girişimci katıldı.


Zimmermann soru üzerine 60 yıl önce misafir işçi olarak Almanya'ya gelen Türklerin, misafir değil kalıcı olduklarını, ilçesinde nüfusun yüzde 10'unun Türklerden oluştuğunu, ilçelerine Ataşehir Belediyesi'nin girişimleriyle cami ve cemevi yapılmakta olduğunu, geliştirilen kardeşlik ilişkilerinin çok olumlu yönde ilerlediğini, bunu karşılıklı ekonomik ve kültürel katkılarla da geliştirmek istediklerini dile getirdi.


Sekiz yıl önce Ataşehir Belediyesi ile Monheim Belediyesi arasında başlayan kardeş şehir ilişkisi sürecinde pek çok proje geliştirildiğinin ve iki toplumun birbirini tanımasına büyük katkı sağlandığının açıklanmasının ardından, Ataşehir’de Monheim Belediyesi’nin tanıtım ofisinin açılışıyla bu boyutun ekonomik ilişkilere de yansıyacağı belirtildi.

Açılışta ilk konuşmayı yapan İBC Monheim CEO'su Gerrit Wein İlişkilerin bundan sonra ekonomik ve kültürel boyutta daha büyüyerek gelişmesi için gayret göstereceklerini, iki kentin de bu potansiyeli barındırdığını görmenin mutluluğunu yaşadığını vurguladı. Wein "Bizim burada açtığımız ofisin bir amacı var. O da Ataşehir ve Monheim'ın iş insanlarını buluşturarak yan yana getirmek. Aynı zamanda herhangi bir sorun olduğunda desteklerimizi her zaman sürdüreceğiz. Gelecek şu andadır. İnovasyona dayalı ve sürdürülebilir bütün projeleri desteklemeye hazırız." dedi.




Monheim Belediye Başkanı Daniel Zimmermann “dostlarım” diye başladığı konuşmasında kendini Ataşehir’de “misafir olarak görmediğini” dile getirerek şöyle dedi: “Sizleri karşılayan, ev sahibi bir insan olarak görüyorum kendimi. Ataşehir Belediyesi sayesinde burada temsilciliğimizi açabildik, bu sayede ekonomik ilişkilerimizi de geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Bu kardeş şehir 2014’te gündeme geldi ve o günden bu yana birçok kültürel faaliyetler yapıldı. Müzik alanında, küçük el sanatları alanında birçok faaliyetler… Bugün burada yeni bir aşamaya geçiyoruz; kültürel faaliyetlerin ötesinde şimdi ekonomik faaliyetler ortaklığı söz konusu olacak. Ataşehir ile Monheim am Rein’ın ortak noktaları olduğunu söylemek istiyorum. Ataşehir’deki gökdelenlere baktığımız zaman finans dünyasının, ekonomi dünyasının çok iyi bir şekilde burada temsil edildiğini düşünüyorum. Bizde de çok bina var ama Ataşehir’dekiler gibi yüksek değil. Kültürel faaliyetlerimizi belli bir noktaya getirdik, şimdi ekonomik faaliyetlerle de ortak hareket edeceğiz, bu bizim birbirimizi daha iyi tanımamıza da katkıda bulunacak. Her toplumda, bizde ve burada da bazı önyargılar bulunabilir, biz burada bunu aşabileceğimizi düşünüyoruz.”


Zimmerman, temsilciliğin açılmasına vesile olanlara ve temsilcilikte çalışanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamlarken, projenin ev sahibi olarak Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de şunları söyledi: “Sevgili Monheim Belediye Başkanı 13 yıldan beri görevde. Bir özelliğini size anlatmak istiyorum: Orada çok Türkiye kökenli var, Sayın Başkan görevi sırasında hiçbir ayrım gözetmeksizin çalışıyor; bize bir cami yeri verdi, şu anda cami inşaatı bitmek üzere. Ayrıca Alevi felsefesi doğrultusunda bir cemevi yeri de verdi, bütün vatandaşlarım adına teşekkür ediyorum. İnşaatı bitmekte olan caminin açılışını CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte yapmayı arzu ediyorum, tabii durumu uygun olursa.”

İlgezdi, daha sonra, Monheim’deki Ataşehir Parkı’nın açılışında Atatürk’ün adı anıldığında Almanlardan ve Türklerden oluşan topluluktan büyük bir alkış yükseldiğini belirterek bunun “Atatürk’ün ne kadar büyük bir lider, donanımlı bir lider olduğunu” gösterdiğini vurguladı.





Monheim Belediyesi’nin Ataşehir Tanıtım Ofisi’nin açılışı yapıldıktan sonra konuk belediye başkanı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı’nın sorusunu içtenlikle yanıtlayan Zimmermen önemli mesajlar verdi:

Bahçekapılı: Ben, 1970’li yıllarda Almanya’daki göçmen işçilerle röportajlar yapmış ve TRT’de Sılaya Dönüş adıyla bir dizi programda yayımlamış bir prodüktörüm. O dönemdeki işçilerin özlemleri belli bir birikim sağladıktan sonra Türkiye’ye dönmekti. Ama şimdi görüyoruz ki, 3. Kuşak, belki yakında 4. Kuşak Almanya’ya iyice yerleşti, kökleşti ve yatırımlar yapıyorlar oraya. Yani siz, 1960’larda Almanya’ya işçi beklerken karşınızda insanı buldunuz. Emeğiyle, düşüncesiyle, parasıyla Almanya’ya katkı sunan insanı. Şimdi bu pandemi sürecinde görüyoruz ki, Türkiye Almanya’ya bilim adamı da ihraç etmiş durumda. Bu kardeşliği, bu işbirliğini ben saygı ile karşılıyorum. Sizin bu konudaki düşüncenizi merak ediyorum.”

Daniel Zimmermann: Size katılıyorum, o zamanlar bizim işçi geleceğini umduğumuzu ama gelenin insan oldnuğunu anladığımızı ben de hatırlıyorum. Ve halen görüyoruz ki Almanya’da önyargılılar da var. Kardeş belediye çalışmalarındaki başlıca hedefimiz halkların birbirini tanıması, kardeşliğin sağlanması, birbirimize yardım edebilmektir. Bunun da getirisi Almanya’da yaşayan Türk topluluğunun daha rahat Almanlarla birlikte yaşamasına katkıda bulunmasıdır. Sizin de söylediğiniz gibi, 3. Kuşaktan şu anda Meclis Üyelerimiz var. İki kadın üyemiz Alman vatandaşlığı ile Meclisimiz üyeliğini gerçekleştiriyorlar. Bu da birlikte yaşamamızın ne kadar güzel olduğunu gösteriyor. Biz bunu daha güzelleştirmek, daha ileriye taşımak istiyoruz.”


Monheim am Rhein neresidir, nasıl bir yerdir?




Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde , Ren Nehri'nin sağ (doğu) kıyısında bir kasabadır . Monheim , kuzeyde Düsseldorf'un güney banliyöleri ve güneyde Bergisches Land ile birlikte Mettmann bölgesine aittir . Şehir bölgelerinden (kuzeyden güneye) Baumberg (yaklaşık üçte biri) ve Monheim'dan (üçte ikisi) oluşur.

Monheim'de bir sokak...


Monheim, yaklaşık 850 yıllık kayıtlı bir tarihe sahiptir. İlk olarak 1150'de Grafschaft (Earldom) Berg'de bir balıkçı köyü olarak belgelenmiştir . Monheim, komşu köyler Baumberg ve Hitdorf'u birleştirmesinden on yıl sonra, 1960 yılında şehir statüsü kazandı . 1974'ün sonunda Monheim, Düsseldorf tarafından kuruldu. 1994'ten beri resmi şehir adı Monheim am Rhein'dir . 41 bin dolayında nüfusa sahip ilçe, Avusturya'nın Wiener Neustadt , İsrail'in Tirat Carmel, Almanya'nın Delitzsch, Fransa'nın Bourg-la-Reine, Polonya'nın Malbork ve Türkiye'nin Ataşehir'iyle kardeştir. Üç dönemdir belediye başkanlığını yapan Daniel Zimmermann, üyelerinin çoğu gençlerden oluşan, iklim değişiklikleri, eğitim ve kültür sorunları gibi konuları siyaset sahnesine getiren PETO partisine mensuptur. 40 kişilik ilçe belediye meclisinde iki kadın Türk üye vardır.


Not: Monheim am Rhein Belediye Meclisi üyesi Özge Kabukçu ile BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı'nın yaptığı özel ve kapsamlı söyleşi için sitemizi izlemeyi sürdürünüz.


Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı


79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page