top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

"İzmir Körfezi'ndeki Kirliliğin Sorumluluğu İktidardadır!"




ANKARA- DP Sözcüsü, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, bir açıklama yaparak, İzmir Körfezi'nde son dönemde artan kirlilik ve ekosistem tahribatının, sadece İzmir halkını değil, tüm çevresel dengeyi tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini belirterek "İzmir Körfezi'ndeki Kirliliğin Sorumluluğu İktidardadır!" dedi.

Altıntaş, "İzmir Körfezi'ndaki kirliliğin sorumluluğu iktidardadır" dedikten sonra, "Bu kirliliğin kaynağı ve çözümünün önündeki engellerin asıl sorumlusu ise merkezi iktidardır. Ne yazık ki, hükümet, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin körfez kirliliğini azaltmak amacıyla uluslararası finans kuruluşlarından sağladığı kredilere onay vermemekte, ayrıca devlet bankalarından finansman sağlanmasına da engel olmaktadır. Bu durum, belediyenin sorunun çözümü için adım atmasını imkânsız hale getirmektedir." ifadelerini kullandı.

 DP Sözcüsü, İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş "İktidarı, üzüm yemek yerine bağcıyı dövmeyi tercih etmekle" suçlayarak "İzmir halkını ve yerel yönetimi cezalandırma politikası güdülmektedir. Bu süreçte yalnızca halk değil, aynı zamanda İzmir’in zengin ekosistemi de AK Parti'nin seçim hesaplaşmalarına kurban edilmektedir." dedi.

Körfezdeki balık ölümleri ve denizdeki oksijen seviyesinin düşüşünün, tahribatın en somut göstergesi olduğunu, İzmir Körfezi'nde olması gereken 6 miligram/litre oksijen seviyesinin, bazı yerlerde 1,8'e hatta sıfıra kadar gerilediğini, kabul edilemez bu tablo karşısında hükümetin, körfeze dökülen yedi derenin temizlenmesi ve sanayi kaynaklı kirliliğin önlenmesi için herhangi bir etkili adım atmadığını ifade ederek şöyle dedi:

"Mevzuata göre körfeze akan suları kirleten fabrikaları denetlemekle yükümlü olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, asli sorumluluğunu yerine getirmemekte ve bu sorunu siyasallaştırarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yüklemeye çalışmaktadır. Bakanlık, bilimsel gerçekler ve uzman görüşlerini göz ardı ederek, asıl çözümü uygulamak yerine, sadece cezai yaptırımlara başvurmaktadır. Ancak bu yaklaşım, sorunu çözmek bir yana, daha da derinleştirmektedir.

İzmir Körfezi'nin ve çevresinin kurtarılması için yerel yönetim ile merkezi hükümet arasında işbirliği sadece gerekli değil, aynı zamanda zorunludur. İzmir halkı ve İzmir’in ekosistemi, siyasi hesapların üstünde tutulmalı ve tüm taraflar bu acil duruma çözüm üretmek için birlikte çalışmalıdır. İzmir’in geleceği, sağlıklı bir çevreye ve sürdürülebilir bir ekosisteme bağlıdır. Bu sorunun çözümü ertelenemez ve yalnızca işbirliği ile mümkündür.

Tüm yetkilileri görevlerini yapmaya, kirliliğe karşı etkin önlemler almaya davet ediyorum."


Haber: BRT Basın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı



1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page