top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

İstiklal Marşı'nın kabulü Ataşehir'de kutlanmaya başladı


Emperyalizme karşı verilen ve bütün mazlum uluslara örnek oluşturan Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın simgelerinden biri olan, içeriğiyle Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancı vurgulayan, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güveni dile getiren, Türk ulusunun bağımsızlığa tutkusunu ifade eden İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişi, bugünden kutlanmaya başladı.

Marşın Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan şiirinin 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millit Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesinin yıldönümü hafta sonu tatiline denk geldiğinden Türkiye'deki birçok okulda kutlama töreni bugün yapıldı.

Ataşehir'de okullarda yapılan törenlerde bestesi Osman Zeki Üngör'e, orkestrasyonu Edgar Manas'a ait İstiklal Marşı'nın güftesini kaleme alan Mehmet Akif Ersoy da anıldı.



Ataşehir Küçükbakkalköy'deki Kemal Berktan Ortaokulu'nda eğitim haftası bitiminde yapılan tören İstiklal Marşı'nın öğrenciler tarafından söylenmesiyle başladı. Marşın söylenmesi sırasında sokaklardaki yurttaşların da saygı duruşunda bulunuşu dikkat çekti.

Kemal Berktan Ortaokulu'nda İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü dolayısıyla yapılan törende okulun edebiyat öğretmeni Duygu Demir, günün anlam ve önemine değinen duygulu bir konuşma yaptı.



"Bayrağımız ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, kuşku yok ki ulusumuzun ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan mukaddes bir kavramdır." diyerek başlayan Öğretmen Duygu Demir, Mehmet Akif Ersoy'un destanlaşan bir bağımsızlık savaşını muhteşem mısralarıyla tarihe kazıyan büyük şair, bir irade, bir kültür adamı, bir dava ve siyaset adamı olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletinin derdiyle hemhal olmuş durumunu ise şu sözleri özetler: 'Şiir arayanlar benim kitaplarıma bakmasınlar, ben derdimi anlatıyorum; milletimin derdini anlatıyorum. Ben; bir ruh tutuşturmak istiyorum, diyen gerçek bir fikir abidesi, gönül ehli, millet insanı...

Sezai Karakoç'un 'Kişilik bir bütündür.' sözü bir kıyafetse o kıyafeti en iyi taşıyan kişidir Mehmet Akif Ersoy. Onu anlatmak kelimelerle zor bir iştir ve biz bu zorluğun her safhasında onu, her zaman anlatabilmeyi ve onun gibi yaşayabilmeyi bir görev bilmeliyiz.

İstiklal Marşı'nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif'i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, 'milli mücadele ruhunu' üst seviyede

tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal Savaşı, kuşku yok ki Türk ulusunun ölüm kalım harbi olmuştur. Böyle zamanlarda uluslar kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, ulus, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm hassasiyetiyle anlaşılır ve idrak edilir. Bu kavramlar, o denli mühimdir ki, onlar olmadan adeta yaşamak imkânsızdır. İşte bu sebeplerden dolayı uluslar bunlar uğruna gerektiğinde ölümü bile göze alır. Zira bu kavramlar uğuruna, binlerce hatta yüz binlerce insan şehit ve gazi olduğu içindir ki bunlara mukaddes bir anlam atfedilmiştir ve toplumlar bunları bu şekilde kabul etmiş ve yüreklerinde saklamışlardır."

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma gününde Ataşehir'deki Halil Berktay Ortaokulu'nda bugün yapılan törende günün anlam ve önemi hakkında konuşan okulun Türkçe Öğretmeni Duygu Demir, daha sonra sözü yeniden Mehmet Akif Ersoy'a getirerek şöyle dedi:

"Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nda Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. Çanakkale Savaşı'nı yazdığı bir şiirle anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, topyekün milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşı'na da İstiklal Marşımızı armağan etmiştir. İstiklal Marşı hem Türk uslunu hem de Mustafa Kemal'i mükemmel bir surette anlatan bir destan hüviyetindedir.

Mazide yaşayan şanlı atalarımız, şehit dedelerimiz bize, bu güzel vatanı miras bıraktı. Bundan ötürü bizler de, gelecek kuşaklara bu kutsal emaneti en güzide bir şeklinde taşımak zorundayız. Unutmayınız ki omuzlarınızda atinin sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluğu taşımak ise öyle sanıldığı kadar kolay değildir. Keza çalışmak ister, gayret ister ve yeri geldiğinde ise fedakârlık ister. Bu sebeple bizden sonraki kuşaklara güçlü ve refahın hakim olduğu bir memleket bırakmak ve atalarımızdan intikal eden mirası geleceğe emanet olarak aktarmak için çok çalışmalıyız.

Başta vatan ve ulus sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı'nı bize hediye olarak sunan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bu güzel şiiri emperyalizme karşı ölüm-kalım savaşı vererek sonunda başarıya ulaşmış bir millet adına İstiklal Marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere I. TBMM üyelerimizi saygıyla anıyor ve şükranlarımı sunuyorum."



Kemal Berktan Ortaokulu'nda yapılan tören öğrencilerin şiir okumaları ve hazırladıkları etkinlikleri sergilemeleriyle sona erdi.

Öte yandan, Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Günday, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle 13 Mart Pazartesi günü saat 10.30'da Şehit Akın Sertçelik AİHL Konferans Salonu'nda bir program gerçekleştirileceğini açıkladı. Programda saygı duruşunun ardından ADGSL öğrencilerinin İstiklal Marşı'nı söyleyeceği, Kur'anı Kerim tilavetindan sonra konuşmalar yapılacağı, sinevizyon gösterisi ve öğrencilerin sunacağı "İstiklal Şairi Akif" Oratoryosundan sonra törenin müzik dinletisiyle sona ereceği bildirildi.


Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı


76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page