top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

İYİ Parti adayı Ali Coşkun: Ataşehir için projelerim hazır!



ATAŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIYLA SÖYLEŞİ: 2

İYİ PARTİ ADAYI ALİ COŞKUN: ATAŞEHİR İÇİN PROJELERİM HAZIR!

Söyleşi: Alâettin BAHÇEKAPILI

- Sayın Ali Coşkun, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Ataşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığınız partinizin genel başkanı Sayın Meral Akşener tarafından 25 Ekim’de açıklandı. Aradan 2 buçuk ay geçti neredeyse, öteki partiler adaylarını -en azından bu söyleşinin yapıldığı 10 Ocak 2024 tarihi itibariyle- belirleyemediler. Bu nedenle, Haberci Gazete’nin sizinle başlattığı adaylarla söyleşi yapma uygulamasına ikinci kez konuk oluyorsunuz. İsteğimizi geri çevirmediğiniz için teşekkür ederiz. Önceki söyleşimizde açıklama olanağı bulamadığınız projelerinizin ayrıntılarına değinebileceksiniz böylece. Sizin çocukluğunuz, gençliğiniz burada geçmiş ve hâlâ Ataşehir’de yaşayan bir kişisiniz. Bu Ataşehir’in sorunlarını yaşamışsınız, yakından biliyorsunuz anlamına da gelir. Yine de sizi adaylığınız açıklandığından beri her yerde, her mahallede görüyoruz, pek çok kesim ve kişiyle iletişim halindesiniz. Şimdiye kadar yaptıklarınızı siz anlatsanız bize.

 - Teşekkür ederim Sayın Bahçekapılı. Meslek ilkelerinize, adalet anlayışınıza saygı duyduğumu belirtmek isterim. Öteki adayların açıklanmamış olmasından doğan bu avantajı değerlendirme olanağı verdiğiniz için teşekkür ederim.



Geçen söyleşimizde ifade ettiğim gibi,  Ataşehir’in çözüm bekleyen sorunlarının başında imar ve mülkiyet sorunları geliyor. Yıllardır sürüncemede kalmış, çözülememiş bu sorunları  -başkan seçildiğimde, İYİ Parti anlayışı burada yerel yönetime geldiğinde- ivedilikle ele alacağım ilk işlerden olacağını ifade ettim. Bu anlamda, partisel olarak oluşturduğumuz uzmanlardan, mühendis ve mimarlardan oluşan ekip çalışmalarını sürdürüyor, temel parametrelerde bildiğimiz sorunun ayrıntılarını tespit ediyor ve çözüm yollarını araştırıyor. Biz bu ekibe Çözüm Masası diyoruz.   1 Nisan 2024 sabahı itibariyle bütün yetkili yönetim ve kurumlarla işbirliği yapacağız ve komşularımızın imar ve mülkiyet sorunlarının çözümünde hem HAKİM, hem de HAKEM olacağız. Kentsel Dönüşüm Projelerinin sağlıklı ve vatandaş lehine uygulanması için gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gerekse Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte, işbirliği içinde vatandaşlarımızın en iyi şekilde kazançlı çıkması için her türlü gayreti göstereceğiz ve bu sorunları hızlıca çözmüş olacağız.

      - Sizi, muhtarlıklarda, dernek ve vakıflarda, mahallelerde esnaf ile söyleşirken de görüyoruz.



     - Evet, herkesle iletişim kurup  nasıl bir Ataşehir hayal ettiklerini, sorunlarının neler olduğunu, çözüm odaklı bir yönetimden neler beklediklerini anlamaya, yol haritamıza eklemeye çalışıyorum. Ayrıca hep ifade ettiğim gibi, insana dokunmak benim hayat felsefemin temel hedeflerindendir. Siyaset dünyasını bunun gerçekleşmesini kolaylaştırdığı için seviyorum.

    - O nedenle mi, babanızın çalışkanlık ve tutku dolu adımlarını izleyerek, genç yaşta atıldığınız iş dünyasında demir-çelik ve inşaat sektöründeki yatırımlarınız yanında siyasete de girdiniz; 2017’de siyasi hayatınız başladı, İYİ Parti’nin Kurucular Kurulu’na katıldınız, orada üst görevler aldınız ve şimdi de, Ataşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildiniz? Öf çok uzun oldu bu soru, ama siz anladınız!

 - Evet, bütün bunlar “insana dokunmak” hayat felsefeme denk düşen çalışmalar, görevlerdir.

- Bunun için mi, geçen söyleşimizde sorduğum  “ seçim süreçlerinde yurttaşlara çok yakın davranan kişilerin seçildikten sonra fildişi kulelere çekildikleri, ulaşılmaz oldukları çok yaşanan bir olgudur. Sizin uygulamanız ne yönde olacak?” sorusunu yanıtlarken, “ İYİ Parti’nin yönettiği bir Ataşehir’de öyle olmayacak. Kapımız, gönlümüz gibi yurttaşlarımıza açık olacak. Ataşehirimizi Ataşehirli komşularımızla birlikte yöneteceğiz. Her an temas halinde olacağız.” dediniz?



 -Evet, öyle. Şimdiden faaliyette olan ÇÖZÜM MASASI, 1 Nisan’dan sonra da işlev görecek.  Ataşehirli komşularımız için bir mobil hat uygulamasını kullanımlarına sunacağız. Ataşehir’de ikamet eden her vatandaşımız bu mobil uygulama üzerinden belediyemizin hizmetlerine, bilgilendirmelerine ulaşabileceği gibi şikâyetlerini de bu uygulama üzerinden yapabilecekler. Bu uygulama üzerinden  komşularımızın bildirdiği, herhangi bir aksaklık, ÇÖZÜM MASASI’nda değerlendirilecek, Belediyemiz personeli, eğer problem kendi sorumluluğundaysa hemen müdahale ederek problemi çözecek veya başka bir kurumun, örneğin İSKİ’nin, İGDAŞ’ın sorumluluğundaysa ilgili kuruma bildirerek problem çözülünceye kadar takip edecekler. Problemler çözüldükten sonra problemi bildiren komşumuza mobil uygulama üzerinden problemin çözüldüğünü gösterir fotoğraf veya bilgilendirme mesajı gönderilecek. Bu mobil uygulamamızın Ataşehirli komşularımıza sürpriz katkıları da olacak.




- Fotoğraf dediniz de, aklıma geldi: Çalışma masanızın üzerindeki çerçevelerde gördüğüm çocuklarınızdan yola çıkarak Ataşehirli çocuklar için neler yapmayı düşündüğünüzü sormuştum. Siz de   “Çocuklarımıza borçluyuz, diye düşünüyorum: Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak zorundayız. Bunun için kaynakların vahşice tüketilmesinin önüne geçmeli;  kaynaklar sürdürülebilir bir şekilde kullanılmalı.” diyerek, çocuklarda farkındalık oluşturmaya yönelik projenizden söz etmiştiniz. Söyleşimizi okuyan Ataşehirliler “bu kadar mı?” diye soruyorlar, ne dersiniz?


   - Evet, çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır. Çocuklarımız çok yararlı planlarımız var: Ülkemizde her yıl 1 milyondan fazla, Ataşehir’de 4 bine yakın çocuk nüfusumuza katılıyor. Belediye hizmetleri çocuklardan başlamalı ilkesinden hareketle Ataşehir’de çocuk yuvası ve kreşlerin sayısının arttırılmasına çalışacağız. Bunların bütün mahallelere dengeli biçimde dağılması için yapılacak çalışmayı ön plana alacağız. Böylece genç annelerin üretime ve aile ekonomisine katkı sağlayabilmeleri için olanak da yaratmış olacağız. Annelerin gebelik sürecinde ve yeni doğan çocukların anne-babalarının doğumdan büyütülmeye kadar olan süreçte vereceğimiz eğitim ve katkılarla yanlarında, yakınlarında olacağız. Çocukların okul dönemlerinde ailelere ve çocuklarımıza katkı olarak belediyemizin de yapacakları olacak: Devletin yapması gerektiğine inandığımız öğrencilere beslenme desteği (sabah kahvaltısı ve/veya öğlen yemeği) verme uygulamasını gerekli izinler alınarak ve olanaklar ölçüsünde Ataşehir’de belirleyeceğimiz pilot okullardan başlayarak uygulamaya koyacağız.

- Çocuk bu, büyür; genç olur… “Nerde belediye”, diye bağırmalarına fırsat verecek misiniz?

- Düşüncelerini ifade etme özgürlüğü adına, bizlere katkı sağlayacakları düşüncesi ile tabiiki evet. Gençlerimiz bizlerin emaneti devredeceği mirasçılarımızdır, bunu unutmayacağız.  

    Gençlerin  kültürel çalışmalara ve spor olanaklarına kavuşabilmesi için gerekli yatırımları yapacağız/yaptıracağız. Ataşehir’deki kültür kulüpleri, spor kulüpleri desteklenecek, eksikleri giderilecek. Ataşehir’deki spor potansiyelini karşılayacak, ilçeyi ulusal ve uluslararası standartlara eriştirmek için tesislerin yapımına öncelik verilecek. Ataşehir mutlaka  spor komplekslerine  kavuşturulacak, her mahallesinin hizmet alabileceği, yararlanacağı yüzme havuzlarının olmasına çalışılacak; tesislerin yapımında İBB’nin ve Bakanlığın bu alandaki sorumluluklarını harekete geçirecek girişimlerde bulunacağız.

- Ya “bunlar bize yetmez” derlerse…

- Gençlerin boş vakitlerini geçirebilecekleri, yararlı biçimde değerlendirebilecekleri belediyemizce işletilecek mekânların açılmasına, bu mekânların yer ve fiyat bakımından ulaşılabilir olmasına çalışacağız.  

   Üniversite öğrencilerinin cüzi bir ücret karşılığı kurs vereceği, ortaokul ve lisede okuyan öğrencilere yönelik merkezler kurarak hem üniversite öğrencilerimize maddi katkı sağlamış olacağız, hem de çocuklarımızın özel ders ve takviye  eğitimleri sürecine onlara ve ailelerine destek sağlamış olacağız    

Ataşehir daha bugünden ÜNİVERSİTE KENTİ olma yolundadır. Buralarda okuyan öğrencilerin kariyer planlamaları, staj imkânları ve iş imkânları sunabilecek, kurum ve şirketlerle işbirliği çerçevesinde hareket ederek gençlerimizin geleceği için her türlü faaliyeti yapacak ve yürütecek Gençlik Merkezlerimiz olacak.    

Bu Gençlik Merkezlerimiz aynı zamanda  meslek edindirme kursları ve eğitimleri, programlama, yapay zekâ uygulamaları konularında yine kurumlarla ve şirketlerle iş birlikleri yaparak eğitimler ve kurslar düzenleyerek gençlerimizin iş ve kariyerlerine ışık tutacak çalışmaların merkezi olacaktır.

     Kuracağımız kütüphanelerle milli kütüphane, üniversite kütüphaneleri, uluslararası kütüphaneler gibi dijital ortamda hizmet sunan tüm bilgiyi ilçemiz kütüphanelerinde çocuklarımızın , gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.



- Şimdi ben, keşke genç olsaymışım, diyeceğim de… Neyse. Benim gerçeğim belli bir yaşa gelmek, İstanbul’un gerçeği ise DEPREM tehlikesi altında bulunmak. Hazır, değerli bilim insanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ile de fikir alışverişinde bulunmuşsunuz, neler yapabileceksiniz belediye başkanı olursanız?

-1. Derece Deprem kuşağında yer alan İstanbul’umuzdaki kentsel dönüşüm çalışmalarının Ataşehir’de destekçisi, teşvikçisi olacağız. İBB’nin yaptırmış olduğu similasyon çalışmalarını da gözönüne alarak , en önemli yatırımın insanın yaşatılması olduğunu da bilerek, imkânlarımızın öncelikli olarak bu yönde kullanılmasına çalışılacak.

   



  Sayın Üşümezsoy’un Yeni süpürgeler iyi süpürür… Eski süpürgeler ise burası zaten temizdi deyip kafasından temizlediğini zanneder. Sembolik olarak anlatmaya çalıştığım bu, ama gerçekten yeni bir bakış açısı lazım. Gerçekten yeni bir bakış açısı olmalı. Yeni bir bakış açısı ile yeni bir belediye başkanlığı Ataşehir’in kazancı olur kanaatindeyim” demesi basına zaten yansıdı.

      Ataşehir’de özellikle  2000’li yıllardan önce, o zaman geçerli olan mevzuata göre yapılan yapıların yoğunlukta bulunduğu mahallelerde imar planlarının parsel bazlı değil ada bazlı çıkarılması için gayret gösterilecek, kentsel dönüşüme bütüncül bakılacak, kentsel dönüşümün “yerinde dönüşüm” prensiplerine göre yapılması, mülk sahiplerinin mevcut daire alanlarından kayba uğramaması için çalışılacak, mahalle sakinlerinin dönüşüm sırasında en yakın birimlerde en uygun koşullarda ikamet etmesi, kentsel dönüşümde yaratılan yeni kamu alanlarının yeşil alan ve bütün toplumu ilgilendiren yatırım alanı olarak kullanılması sağlanacak.    

Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması sırasında kamuya terk edilecek alanlarda o mahallede yaşayan kadın ve erkeklerin yararlanabileceği etkinlik alanları, el sanatları atölyeleri, eğitim ve kurs birimleri, spor alanları, seminer odalarını içeren kültür evleri yapılacak.   

  Ataşehir’in fiziki altyapısını yenileyen, yeşil alanları çoğaltan, otopark sorununu çözen, çocuklara oyun, yaşlılara dinlenme alanları yaratan modern ve marka kent kimliğiyle bir çekim merkezi olması sağlanacak.   

Yeşil alanları, sosyal donatı alanlarını arttırıcı çalışmalar yapacağız.

- İstanbul’un da, Ataşehir’in de öncelikli sorunlarından biri de ulaşım.

- Çok doğru. Öncelikle, İBB’nin ve Ulaştırma Bakanlığı’nın  metro yatırımlarının güney-kuzey doğrultusuyla beraber doğu-batı doğrultusunda hizmet etmesini sağlayacak gerekli yatırımların yapılması için girişimlerde bulunulacak. Bir de Ataşehirimizin mahalleleri arasında ulaşımı sağlamak için  özellikle metro istasyonlarının konumları dikkate alınarak rink seferleri düzenleyeceğiz.

  Otopark sorununu çözmek için ana arterlerdeki sorumluluğundan ve İmar Hukukundaki zorunluluklardan dolayı İBB’nin harekete geçmesini sağlamaya çalışacağız, ara sokaklarda trafiği, yaya akışını, çocukların-yaşlıların serbestçe dolaşımını engelleyen park yapmalarının önüne geçecek yatırımlara ağırlık vereceğiz. Yürüme mesafesinde yeraltına ve yerüstüne katlı otoparkların yapılmasına çalışacağız. Yer üstü otoparklarda iki araçlık katlı portatif otopark imkânı sağlayacağız.

    Ataşehir’de bisiklet kullanımının özendirilmesiyle ve gerekli altyapının yapılmasıyla hem spora, hem de trafik sorununun azaltılmasına hizmet edilecek. Bisiklet park noktaları, araç park sorununu azaltıcı işlev görecek.

-İnsan tarihsel ve kültürel bir varlıktır. İnsanın bu özelliklerine yönelik çalışmalarınız olacak mı? 

- Çok doğru söylüyorsunuz, insan tarihsel ve kültürel bir varlıktır; doğduğu saf haliyle kalmaz. Tarihsel bir varlıktır, fizyolojik ve sosyolojik olarak uzun bir geçmişten süzülerek gelen birikimlerin ürünüdür. Kültürel bir varlıktır, evet doğduğundan itibaren çevresindeki koşulların ve kültürel değerlerin şekillendirmesine, biçimlendirmesine uğrar.

     Bu anlayışla, nispeten yeni bir yerleşme olduğundan tarihi yapılar ve tarihsel miras bakımından yoksul olan ilçemizde, var olan cami, mescit, cemevi, kabir, anıt ağaç, tarihsel yapı gibi değerler kıskançlıkla korunacak, bunlarla birlikte,  yoğun göç alan ilçemizde ikamet edenlerin geldikleri bölgenin özelliklerini yansıtan etnografik, tarihsel, giyim-kuşam-yemek kültürlerini yansıtan bir KENT MÜZESİ projesi hayata geçirilecek.



-Burada sizin tarihe ve kültüre verdiğiniz önemi vurgulamak isterim: İş insanı kimliğinizle, dostum, arkadaşım, meslektaşım olan rahmetli Servet Somuncuoğlu’nun “Taştaki Türkler”, “Saymalıtaş”, “Damgalarım Göçü” gibi kapsamı ve oylumu bakımından benzeri olmayan yapıtlarının  basılmasına katkı sundunuz, kalıcı hale getirdiniz.  Türkmen Alevi Ocakları Birliği Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı’nın Kurucu Başkanı olarak, Alevi tarihini gün yüzüne çıkarmak için de çalıştığınızı biliyorum. Duyduğuma göre, Macaristan’da bile iz bırakan Türklerden biri olan Gül Baba ile ilgili bir kitaba destek olacakmışsınız.

- Evet, doğru duymuşsunuz. Türk-Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. Yılı olması nedeniyle 2024 Yılı Türk-Macar Kültür Yılı olarak ilan edildi hükümetlerce.  Bu nedenle Munzur Üniversitesi Öğretim görevlisi ve Vakfımızın Bilim Kurulu Başkanı Dr. Coşkun Kökel’in Gül Baba adlı kitabını Türkmen Alevi Ocakları Birliği Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı’nın  bir hizmeti olarak çok yakında kültür dünyamıza sunacağız.

-Ne iyi, ne güzel. Ayrıca söyleşi içinde haber oluyor bu.

-Doğrudur. Bizler Hayal peşinde koşmayacak, verdiğimiz her sözü belli bir zaman içinde yerine getirecek, gerçekçi projelerimizin hayata geçirilmesinin Ataşehirlinin vergileriyle mümkün olduğu bilinciyle hareket edecek ve denetime açık olacağız. Bu denetimde ve kamuoyunun bilgilendirilmesinde yardımını isteyeceğimiz kurumların başında da basın-yayın gelecek; toplumun nabzını tutan yerel basında hiçbir ayrıma yol açmadan, eşit mesafede durarak çalışmalarını kolaylaştıracağız; bildiğimiz sorunlarını gidermek için gayret göstereceğiz.  

   Ayrıca, Ataşehir’lilerin ailesinin bir bireyi olduğumuzu unutmayacak, bütün sorunlarıyla ilgilenecek, istek ve taleplerine her zaman açık olacak, her Çarşamba günü saat 10.00-18.00 arasında gerçekleştireceğimiz Halk Buluşması ile sorunların, taleplerin bize yüzyüze iletilmesini sağlayacak, düşünce alışverişinde bulunacak ve çözüm odaklı olacağız.     Bu söylediklerimizi oluşturacağımız daha güzel, daha gelişmiş, daha modern Ataşehir için yapacaklarımızın bir “önsöz”ü olarak kabul etmenizi rica ediyoruz.

-Sayın Ali Coşkun, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

- Asıl ben ikinci kez Haberci Gazete okurlarıyla buluşturduğunuz için size teşekkür ederim

 

 Kaynak: Ataşehir Haberci Gazete, 15 Ocak 2024, S:79, s:1, 4-5

1.925 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page