top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Balkan Naci İslimyeli,Haydar Baş,Yıldırım Akbulut,Harun Yavruoğlu,Suavi Süalp, Faik Kurdoğlu,A.Palay



Bugün 14 Nisan. Balkan Naci İslimyeli, Haydar Baş, Yıldırım Akbulut, Harun Yavruoğlu, Seniye Fenmen, Suavi Süalp, Faik Kurdoğlu, Abdurrahman Palay ve Esen Ünür'ün ölüm yıldönümleri.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


Balkan Naci İslimyeli kimdir?



1947 yılında Adapazarı'nda doğan Balkan Naci İslimyeli, 1967 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne girdi. Bölümden birincilikle mezun oldu ve 1973'te asistan oldu.1975'te Avusturya hükümeti bursu ile Salzburg'a gitti. Burada litografi (taş baskı) alanında eğitim gördü. 1977’de “Görsel Sanatlar Öğesi Olarak Kurgu” adlı tezi ile yüksek lisansını bitirdi.1986’da resim bölümünde doçent oldu.1989 yılında New York'a giderek çağdaş sanatlar üzerine çalışmalar yaptı.1996 yılında profesör oldu.

Balkan Naci İslimyeli'nin şiir ve öyküleri Dost, Oluşum, Yazı, Gösteri, Argos, Kitaplık dergilerinde yayımlanmıştır. 14 Nisan 2022'de 75 yaşındayken aramızdan ayrıldı.


Haydar Baş kimdir?



Haydar Baş (28 Ocak 1947 - 14 Nisan 2020) bir Türk siyasetçi ve iş adamıydı.

Bağımsız Türkiye Partisi'nin kurucularındandı ve ölümüne kadar partinin liderliğini yaptı. Aynı zamanda Türkiye'deki Kadiriyye tarikatının alt kolunun lideriydi . Meltem TV, Mesaj TV ve Öğüt , Mesaj , İcmal dergileri ile Yeni Mesaj gazetesi gibi çeşitli medya kuruluşlarının da sahibiydi.

14 Nisan 2020'de Trabzon'da bir hastanede COVID-19 komplikasyonlarından öldü .


Eğitim

Baş, ilk, orta ve lise eğitimini Trabzon'da tamamladı. 1970 yılında Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun oldu. Daha sonra lisansüstü eğitimini, doktorasını ve Bakü Devlet Üniversitesi'nden "profesör" unvanını aldı . Daha sonra Bakü Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Araştırma Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Siyasi kariyer

Siyasete 1970 yılında Milli Selamet Partisi'ne katılarak başlayan Baş , partideki görevi kısa sürdü. Orada Milli Selamet Partisi lideri Necmettin Erbakan , ikilinin çelişkili görüşleri nedeniyle Baş'ı partiden uzaklaştırdı. Sonraki yıllarda Erbakan'ın başını çektiği partilerden uzak durdu.

Siyasete olan ilgisi her zaman devam etti ve 1994 seçimlerinde Doğru Yol Partisi'ni destekledi.

Bağımsız Türkiye Partisi

25 Eylül 2001'de Baş , ölümüne kadar liderliğini sürdürdüğü Bağımsız Türkiye Partisi'ni kurdu.

2007 seçimlerinde partisinin sloganı sayesinde siyasette tanınan bir isim oldu. Ankara'nın Tandoğan meydanında düzenlenen mitingde , "Bu seçimde Ankara'da iş istiyoruz, yemek istiyoruz, Haydar istiyoruz" cümlesi ( Türkçe : İş istiyoruz, aş istiyoruz, bu önleyicilerde Ankara'ya Haydar Baş Bir çiftçinin üzerine yazılan 'ı istiyoruz' pankartı, partinin halk arasında tanınmasını sağlayan " İş , yemek, bu sefer Haydar Baş" sloganını kullanmalarına ilham verdi . [6] 2011 genel seçimlerinde Demokrat Parti'den milletvekili adayı oldu .

2015 seçimlerinde "milli ekonomi modeliyle 500 trilyon ₺'ye gelip herkese ₺500 aylık maaş sağlayacağına' söz verdi. 2017 Türkiye anayasa referandumunda partisi "hayır" oyu kullandı ve Haziran 2018 seçimlerine katılmadı.


Ölüm

Memleketi Trabzon'da, koronavirüs pandemisi sırasında aile üyelerinden sekizinin COVID-19 testi pozitif çıktı . 9 Nisan'da Akçaabat ilçesindeki özel bir hastanede tedavi görmeye başladı. Özel hastanede dört gün tedavi gördükten sonra solunum desteğine ihtiyacı olduğu için yoğun bakıma kaldırıldı. 13 Nisan'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine nakledildi. Baş, 14 Nisan 2020'de COVID-19 komplikasyonları nedeniyle öldü. 73 yaşındaydı.

Baş'ın cenaze namazı 15 Nisan'da Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Yenimahalle'deki Trabzon Sahil Yolu Kenarı Yeni Mahalle Fuar Alanı'nda kılındı . Cenaze namazını oğlu Osman Baş kıldı. Akçaabat ilçesindeki Şehitlik Tepesi'ne defnedildi. Cenaze namazına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Emniyet Müdürü Metin Alper, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Akçabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç katıldı. Ölümünden sonra oğlu Hüseyin Baş parti liderliğine geçti.


Namık Kemal Şentürk kimdir?



(24 Temmuz 1922, Merzifon – 14 Nisan 2020 ), Türk siyasetçi.

Bayburt avukatı Sinan Şentürk'ün (Kitre Köyü'nün Hacıibrahim ailesinden Hüseyin Efendi'nin torunu Hasan Efendi'nin oğlu Nazım Efendi'nin torunu Hasan Efendi'nin oğlu) oğludur . İlk ve orta öğrenimini Merzifon'da, lise eğitimini Erzurum'da tamamladı .

1945 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 30 Temmuz 1945'te İçişleri Bakanlığı'nda Devlet Memuru olarak devlet hizmetine girdi. Amasya'da iki buçuk yıl memur olarak çalıştı . Bu dönemde Merzifon ilçesine bağlı Türmik ve Alıcık Bucak Müdürlüklerinde Merzifon Kaymakam ve Amasya Vekili olarak görev yaptı .

11. Dönem Kaymakamlık Kursu'nun ardından 28 Ekim 1948'de Isparta'nın Sütçüler İlçesi'ne Kaymakam olarak atandı. Sırasıyla Seben, Sarız, Bünyan ve Foça Kaymakamlığı görevlerinde bulundu ve 29 Şubat 1956'da Emlak Müfettişi oldu.

21 Ekim 1977'de Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Cumhuriyet Senatosu üyeliğine seçildi . 1983 yılında MDP'den İstanbul Milletvekili seçildi . Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev yaptı . 14 Nisan 2020'de öldü.


Yıldırım Akbulut kimdir?



( 2 Eylül 1935 - 14 Nisan 2021 [4] ), Anavatan Partisi'nin (ANAP), Başbakan'ın lideri olan bir Türk politikacıydı. Türkiye Bakanı ve iki kez Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı .

Meslek olarak avukat olan Akbulut, 1983 yılında Anavatan Partisi'nin kurucu üyelerinden biriydi. 1983 genel seçimlerinde Meclis'e girerek, 1984'te Başbakan ve ANAP lideri Turgut Özal'ın İçişleri Bakanı oldu . 1987 yılına kadar görev yapan Akbulut, Daha sonra partisinin Meclis Başkanı adayı oldu ve 1989'a kadar bu görevi kazandı.

1989'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan Özal , Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı seçildi . Özal, halefi olarak Akbulut'u Başbakan olarak seçmiş ve ANAP liderliğine seçilmesine ve Türkiye'nin 20. Başbakanı olarak göreve başlamasına öncülük etmiştir. Törensel ve tarafsız duruşuna rağmen iktidarı göreve getirmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Özal'ın 'kuklası' olarak görülüyordu. 1991 ANAP liderlik ön seçimlerinde Mesut Yılmaz'a yenildi ve ardından görevi bıraktı. 1999 yılında ikinci kez Meclis Başkanı seçildi.

Bugüne kadar Türk siyasetinde 'Yıldırım Akbulut', yüksek makamlarda görev yapan ama aslında sadece başka, daha güçlü bir üst adına hizmet eden bir politikacıyı ifade eden 'siyasi kukla' ile eş anlamlı hale geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2014'te Cumhurbaşkanı seçildiğinde , medya Erdoğan'ın 'Yıldırım Akbulut'unun (Erdoğan adına yedek başbakan) kim olacağı konusunda spekülasyonlar yaptı.


Akbulut, bir postacının oğlu olarak Erzincan'da doğdu . Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim gördü . Mezuniyetinin ardından serbest avukat olarak çalıştı.

Siyasi arenaya girmesiyle birlikte Akbulut, Erzincan'dan parlamentoya seçildi . Turgut Özal'ın kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı . Daha sonra 24 Aralık 1987 ile 9 Kasım 1989 arasında görev yapan Parlamento Başkanı seçildi.

Turgut Özal'ın Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra Akbulut, 9 Kasım 1989'da Başbakan oldu ve Türkiye'nin 47. hükümetini kurdu . 15 Haziran 1991'de Anavatan Partisi ön seçimlerini Mesut Yılmaz'a kaptırdı ve görev süresi sona erdi. 1992 yılında Özal'ın talimatıyla partiden ayrılan Akbulut, kısa bir süre sonra geri döndü.

20 Mayıs 1999'da Yıldırım Akbulut, 30 Eylül 2000'e kadar süren TBMM Başkanlığı'na ikinci kez seçildi.

Evliydi ve üç çocuğu vardı. Akbulut, 14 Nisan 2021'de Ankara'da 85 yaşında öldü. Devlet Mezarlığı'na defnedildi .


Harun Yavruoğlu kimdir?



1956 yılında Trabzon’da doğdu.

Yaşamı boyunca 44 kişisel sergi açtı ve birçok karma karikatür sergilerine iştirak etti.

Karikatürleri çok sayıda gazete ve dergilerde yayınlandı.

Katıldığı karikatür yarışmalarında çok sayıda ödüller aldı.

Lütfen dikkat ve Durum karışık isimli 2 karikatür kitabı yayınlandı.

Sanat üzerine televizyon programları yaptı, şiirler yazdı.

Karikatür, mizah ve sanat konularında birçok programa konuk oldu.

Karadeniz yazarlar birliği yönetiminde bulundu ve bir dönem meclis başkanlığı yaptı.

Uzun yıllar Taka gazetesi yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten Harun Yavruoğlu, aynı zamanda günlük karikatürler, köşe yazıları ve haftalık Faroz sayfasını planlayarak aktif bir sanat ve gazetecilik dönemi geçirdi.

Harun Yavruoğlu son karikatür sergisini Paris’te açmış olup, Atina’da açacak olduğu karikatür sergisi hazırlığında sağlık problemleri ortaya çıktı.

Yaşamı boyunca sanata, kültüre ve insana önem veren, çevresinde de büyük sevgi ve saygı gören Harun Yavruoğlu 14 Nisan 2020 tarihinde yaşama gözleri yummuştur.


Seniye Fenmen kimdir?



  • ressam ve seramik sanatçısı. 1918'de doğdu. 1957'de istanbul devlet güzel sanatlar akademisi resim bölümünü bitirdi. 1959'da seramik çalışmalarına başladı. emekli oluncaya kadar mezunu olduğu istanbul amerikan kız kolejinde resim öğretmenliği yaptı. yaşamı boyunca düzenli olarak resim ve seramik sergileri açtı. seniye fenmen tüm yaşamı boyunca istanbullu aydınlar arasında ilerici bir kişilik olarak yer aldı. yakın dostları arasında tanınmış şairler , yazarlar felsefeciler ve müzisyenler vardı. onurlu ve alçakgönüllü bir sanatçı olarak sevildi. sanatçının seramik yapıtlarından 'ağıt'(victims) grotie, dubrovnic savaş karşıtı yapıtlar müzesine alınmıştır. seniye fenmen'in çalışmaları japonya, amerika, fransa, italya, bangladeş, bulgaristan ve finlandiya'da kolleksiyonlarda bulunmaktadır

  • 14 nisan 1997'de, istanbul/levent üst-zeren sokak'taki evine giren hırsızın, bir heykeli bir cinayet aletine dönüştürmesi neticesinde vefat etmiştir.


Suavi Süalp kimdir?











Faik Kurdoğlu kimdir?



Faik Kurdoğlu (d. 1892, Kayseri, Türkiye), (ö. 14 Nisan, 1981), Türk siyasetçi.

Mülkiye, Brüksel Üniverstesi Siyasi ve Ekonomi Bölümünü ve Hukuk Fakültesini bitirdi. İktisat Vekaleti Müsteşarlığı, V. (Ara Seçim), VI., VII.ve VIII. Dönem Manisa Milletvekilliği ile Ziraat - Tarım Bakanlığı yaptı. Evli ve 1 Çocuk babasıydı.

Abdurrahman Palay kimdir?



7 Mayıs 1923 tarihinde İstanbul'da doğdu. Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist.

Öğrenim gördüğü liseyi ikinci sınıfta bırakan Palay, memurluk ve futbolculuktan sonra amatör olarak ilgilendiği sanat hayatında profesyonelliğe 1951 yılında Saat 6 Tiyatrosu`nda başladı. 1952'de Mahmut Moralı'nın desteği ve davetiyle Şehir Tiyatrolarında çalışmaya başladı. Ekrem Reşit Rey'in davetiyle İstanbul Radyosu Temsil (tiyatro) Kolu`nda görev yaptı. Bir dönem Oraloğlu Tiyatrosu'nda çalışan sanatçı, 1954 yılından itibaren kamera karşısında da oyunculuk yaptı, seslendirme çalışmalarında bulundu.

1964'te kendi adına bir tiyatro topluluğu kuran Abdurrahman Palay, daha sonra Arena Tiyatrosu'nda rol aldı. 1963 yılından sonra senaryo yazarlığı, film yönetmenliği ve sinema oyunculuğuna yönelen sanatçı, bir filmde yapımcılık deneyimi de yaşamış, ölümünden önceki yıllarını pansiyon işletmeciliği yaparak geçirmiştir.

Abdurrahman Palay, Yılmaz Güney, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Orhan Gencebay, Göksel Arsoy, Ümit Besen gibi birçok sanatçıyı seslendirmiş, seslendirme yönetmenliği yapmıştır.

Sanatçı; Türk sineması'na n'ayır, n'olamaz sözcüklerini kazandırmış olmasıyla ünlüdür.

Rol aldığı bazı oyunlar

Fırtına Othello Veronalı İki Centilmen Baba Parası Sam Rüzgarları Kurtlar ve Kuzular Bu Akşam Semerkant'ta Kahvehane Cyrano De Bergerac Hamlet Dilekçe Yarış Bitti

Filmografisi (oyuncu)

Meçhul Kadın - 1995 Yumuşak Ten - 1994 Seni Kaybedersem - 1993 Batmayan Güneş - 1993 Akrep - 1993 Aşkın Zamanı - 1990 Ayşem - 1984 Sevmek Yeniden Doğmak - 1984 Yıkılan Gurur - 1983 O Kadın - 1982 Yalan - 1982 Leyla ile Mecnun - 1982 Gazap Rüzgarı - 1982 Şöhretin Sonu - 1981 Ben Topraktan Bir Canım - 1980 Vazgeç Gönlüm - 1980 Benim Gibi Sevenler - 1977 Arzu - 1976 Hesapta Bu Yoktu - 1972 Öldüren Yumruk - 1971 Çifte Yürekli - 1970 Cingöz Recai - 1969 Bir Aşk Türküsü - 1969 Damgalı Adam - 1966 Ayşecik Boş Beşik - 1965 Ahtapotun Kolları - 1964 Keşanlı - 1964 Erkek Fatma Evleniyor - 1963 Yaralı Ceylan - 1963 Kısmetin En Güzeli - 1962 Utanmaz Adam - 1961 Derbeder / Kırık Aşk - 1961 Naylon Leyla - 1961 Yabancı Adam - 1961 Ümitsiz Kapı - 1961 Suçlu Aşıklar - 1961 Yörük Aşkı / Zalim Felek - 1961 Şeytan Kız - 1960 Erkek Fatma - 1959 Kendi Düşen Ağlamaz - 1959 Üç Kurşun - 1959 Ayşe'nin Çilesi - 1958 Çoban Kızı - 1958 Sokak Çocuğu - 1958 İhtiras Rüzgarları - 1958 Kurt Mustafa - 1957 Anası Gibi - 1957 Sönen Ocak - 1957 Kara Bahtım - 1957 Günahsız Yavrular - 1956 Aşıklar Kabesi Mevlana - 1956 Üç Yetimenin Izdırabı - 1956 Katibim - 1956 Yol Palas Cinayeti - 1955 Babaların Günahı - 1955 Hayatımı Mahveden Kadın - 1955 Her Yerde Tehlike - 1955 Kaybolan Gençlik - 1955 Üsküdar'a Giderken - 1955 Görünmeyen Adam İstanbul'da - 1955 Affet Beni Allahım - 1953 Bu Kadın Benimdir (Zavallı Necdet) - 1953 Beklenen Şarkı - 1953 Kahpenin Kızı - 1952 Deli - 1952

Filmografisi (yönetmen)

Hesapta Bu Yoktu - 1972 Altın mı Aşk mı - 1971 Kaderin Oyunu - 1970 Kendi Düşen Ağlamaz - 1969 Gül Ayşe - 1969 Bir Aşk Türküsü - 1969 Ah Bu Kadınlar - 1967 Garipler Sokağı - 1967 Acı Türkü - 1967 Acı Tutku - 1967 Kırık Saz - 1966 Garibim Çalıkuşu - 1966 Zehirli Kucak - 1966 İsyancılar - 1965 Keşanlı - 1964 Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere - 1964 Erkek Fatma Evleniyor - 1963 Yaralı Ceylan - 1963 Kırık Aşk - 1961 Naylon Leyla - 1961 Utanmaz Adam - 1961 Yabancı Adam - 1961 Şeytan Kız - 1960 Erkek Fatma - 1959 Kendi Düşen Ağlamaz - 1959 Kurt Mustafa - 1957 Üç Yetimenin Izdırabı - 1956 Her Yerde Tehlike - 1955 Babaların Günahı - 1955

Filmografisi (senarist)

Hesapta Bu Yoktu - 1972 Altın mı Aşk mı - 1971 Kaderin Oyunu - 1970 Bir Aşk Türküsü - 1969 Gül Ayşe - 1969 Kırık Saz - 1966 Zehirli Kucak - 1966 Garibim Çalıkuşu - 1966 İsyancılar - 1965 Keşanlı - 1964 Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere - 1964 Erkek Fatma Evleniyor - 1963 Naylon Leyla - 1961 Utanmaz Adam - 1961 Şeytan Kız - 1960 Erkek Fatma - 1959 Üç Yetimenin Izdırabı - 1956 Babaların Günahı - 1955 Her Yerde Tehlike - 1955

Filmografisi (seslendirme yönetmeni)

Kördüğüm - 1982 Hak Yolu - 1971 Yumurcağın Tatlı Rüyaları - 1971 Arkadaşımın Aşkısın - 1968 İstanbul Tatili - 1968

Esen Ünür kimdir?



1942’de Bolu’da doğan Ünür, TED Ankara Koleji ve Ankara Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. Gazeteciliğe 1963’te TRT Ankara Radyosu’nda başlayan Ünür, sunduğu gece haberlerinin sonunda ‘Esen kalın’ sözüyle yıllarca hatırlandı. TRT Ankara Radyosu’nun dış yayınlar bölümünde muhabir-spikerlik, TRT Haber Merkezi’nde ve TRT Ankara Televizyonu’nda muhabir-spikerlik görevlerinde bulunan Ünür, 12 Eylül sonrası ilk siyasi seçimlerin yapıldığı 1983’te televizyonda liderlerin katıldığı açık oturumları da yönetti. Yazılı basına Hür Gün’le adım attı. Hürriyet Ankara Bürosu’nda haber servisini yönetti. Hürriyet Haber Müdürü oldu ve ardından Hürriyet’in Washington Temsilciliği görevini üstlendi. Sabah, Güneş ve HBB’de de çalışan ve Parlamento Muhabirleri Derneği üyesi olan Ünür, Star Gazetesi’nde Ankara Temsilciliği ve köşe yazarlığı da yaptı. İşadamı Sakıp Sabancı’nın basın danışmanlığında da bulunan Ünür, daha sonra mesleğe başladığı TRT’ye döndü ve Genel Müdür Danışmanlığı görevinden emekli oldu.Sürekli Basın Kartı taşıyan Ünür, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page