top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

'Havlu hareketi' yaygınlaşıyor






Yunan adalarında başlayan 'sahiller halkındır' eylemleri Ege kıyılarına yayılmakta. Önceki gün Çeşmede başlayan 'havlu hareketi', Ayvalık'ta da uygulandı.


Çeşme’de havlu hareketi: ‘Beach club’ önüne havlu serip güneşlendiler

İzmir'in Çeşme ilçesinde bir araya gelen çeşitli dernek ve platformlar, Ovacık’taki Azmak Koyu’nda ‘havlu hareketi’ etkinliği gerçekleştirdi. Onlarca kişi, girişi 600 lira olan 'beach club’ta güneşlenenlerin şaşkın bakışları arasında havlularını kumsala serip Anayasa ve Kıyı Kanunu’ndan kaynaklanan haklarını kullandı.


İzmir Çeşme Gücücek Koyu’nda plaj işletmesine karşı çıkan ve ihalesinin iptal edilmesi için bir süre önce protestolar başlatan bölge sakinleri ve örgütlenmeler, eylemlerini havlu hareketine çevirdi.


Denize girecek kıyı kalmadığını, tüm koy ve plajların girişi 600 ile 1500 lira arasında değişen işletmelere kiralandığını belirterek bu duruma tepki gösteren üç dernek ile iki platformun çağrısıyla havlu hareketi başlatıldı.


Yunanistan'da aynı gerekçeyle başlatılan ve büyük oranda başarıya ulaşan, ülkemizde ise ilk kez yapılan havlu hareketine katılan onlarca vatandaş, üzerinde “Koylar halkındır, halkın kalacak”, “Kıyılar ücretsiz, halkındır”, “Halkın plajı ücretli olmaz” pankartlarla kıyıda yürüdü, kıyıyı kapatan işletmeleri alkışlarla protesto etti.


'Havlu hareketi' yayılıyor: Ayvalık'ta oturma eylemi




Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, plajlara ücretsiz girilememesini ve kıyıdaki yapılaşmayı protesto eden bir grup, sahile havlu serip oturma eylemi yaptı: "Kıyılar halkındır."


Artı Gerçek - Komşu Yunanistan'da plajlara ücretsiz erişim talebiyle başlatılan 'havlu hareketi' Türkiye'de de yayılmaya devam ediyor. Çeşme'deki Azmak Koyu'nda yapılan eylemin ardından, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde de "Kıyılar halkındır" sloganıyla eylem düzenlendi. Turistik Altınova Mahallesi'nde sosyal medya üzerinden 'Altınova Koruma Girişimi' adı altında birleşen bir grup, kıyıdaki yapılaşmayı ve plaj işletmelerini protesto ederek sahile havlu serip oturma eylemi yaptı. İşletmelere kiralanan plajların ücretsiz kullanıma açılması için talepte bulunan eylemciler, kıyılara yapılan yüksek katlı binaları da protesto etti. 'DESTEKÇİLERİMİZİN SAYISI ARTIYOR' Altınova Koruma Girişimi'nden Ayşe Hundi, "Altınova Koruma Girişimi'nin çağrısıyla komşularımız ve destekçilerimiz, kıyıların beton yapılar ve şezlonglar ile işgaline karşı havlu hareketi başlattı. Gittikçe sayısı artan destekçilerimiz kumsalımızda toplanıyor ve 'Kıyılar halkındır' diyor" diye konuştu. 'DEVLET YERİNE HALK SAHİP ÇIKIYOR' Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kavurmacı, sahillere sahip çıkmak için toplandıklarını söyledi. Prof. Dr. Kavurmacı, "Burada devletin sahip çıkmadığı kıyılara, halk olarak sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi. Kavurmacı, "Arkada kocaman bir bina inşaatı var. Zemine baktığınız zaman, kıyıya inşa edildiği görülüyor" diyerek yasaya dikkat çekti: 'BURASI NORMALDE AFET BÖLGESİ' "Yasalara baktığınız zaman, 'Kıyılar, devletin hüküm tasarrufundadır' diyor. Fakat ilgili bakanlıkların tasarrufunda belediyelere bırakmışlar. Belediyeler gereğini yapmıyor. Kıyı kenar çizgilerine dikkat edilmeden, bu zemine yüksek katlı binalar yapılarak kıyılar katlediliyor. Altınova'da 4 kilometre alanda kıyı erozyonu da mevcut. 30 sene önceki uydu görüntülerine göre, kıyı çizgisinin 100 metre daha ileride olduğu görülüyor. Devlet de bu erozyonu tespit ettiği için 4 kilometrelik hatta dalgakıran yapmış. Burası normalde doğal afet bölgesi. Doğal afetin olduğu bölgeye, bu kadar katlı inşaat izni verilmemeli." 'EMEKLİLER PARALARINI YATIRDI AMA...' Dört sene önce Ayvalık'ı beğenerek ev aldığını söyleyen Zeki Nergiz ise gelinen noktada sahillerin kendilerine kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Kıyıya yüzlerce ev yapıldığını ve vatandaşların mağdur edildiğini anlatan Nergiz, "Emekliler paralarını buraya yatırdı ama kimse sahilden, kumdan faydalanamıyor. Bu nedenle burada toplandık. Ranta kurban edilmemeli" dedi.

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page