top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Haberci Gazete yayında: Ali Coşkun ile söyleşi...



İSTANBUL/ATAŞEHİR- (BRTAJANS) Dünyanın ve ülkemizin yaşadığı pandemi döneminde zorunlu olarak yayımına ara veren Haberci Gazete, yeniden yayımlanmaya başladı. Mesleğinin 60. yılını yaşayan Gazeteci, Yazar Alâettin Bahçekapılı'nın yönetiminde tabloid boyutta yayımlanan 8 sayfalık Haberci Gazete'nin 78. sayısı 50 bin basıldı ve bugünden itibaren Ataşehirli okurlarıyla buluşmaya başladı.

Haberci Gazete'nin bu sayısında sürmanşette TMMOB Mimarlar Odası'nın 9 Aralık'ta düzenlediği 23 bilim insanının konuşmacı olarak katıldığı Otoriterlesme ve Afet Koşullarında Yerel Yönetimler Sempozyumu'nun haberiyle kitle örgütlerinin Ankara'da 10 Aralık'ta gerçekleştirdiği Emeklilerle ilgili miting haberi yer alıyor.

Ataşehir'deki 17 mahalleye bugün ulaştırılmakta olan Haberci Gazete'nin 50 bin basılan bu sayısında, önemli bir söyleşi de yer alıyor. 31 Mart 2024'te yapılacak Yerel Yönetim Seçimleri'nde Ataşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilk açıklanan İYİ Partili Ali Coşkun ile gazetenin genel yayın yönetmeni Alâettin Bahçekapılı'nın yaptığı bu söyleşide Coşkun, Ataşehir ile ilgili düşüncelerini ve projelerini açıklıyor.

Ataşehir Belediye Başkan Adayı Ali Coşkun'un dün akşam saatlerinde yerel basın mensuplarıyla yaptığı toplantı sırasında da açıkladığı bu görüşlerini sunuyoruz sizlere.


ATAŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIYLA SÖYLEŞİ: 1


İYİ PARTİ ADAYI ALİ COŞKUN: ATAŞEHİR’E İYİ GELECEĞİM!




Söyleşi: Alâettin BAHÇEKAPILI


- Sayın Ali Coşkun, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Ataşehir Belediye Başkanlığı’na adaylığı ilk açıklanan siyasetçi siz oldunuz. Bu nedenle söyleşi dizimize sizden başlıyoruz. Ayrıca, çocukluğunu, gençliğini burada geçirmiş ve hâlâ Ataşehir’de yaşayan bir kişisiniz. Bunu da değerli buluyoruz. Size ilk sorumuz, Ataşehir denildiğinde hemencecik dile getirilen sorunla ilgili olsun: İmar planları ve mülkiyet sorunları… Ataşehir’e belediye başkanı olursanız, bu sorunları nasıl ve ne sürede çözebileceğinizi düşünüyorsunuz?

 - Teşekkür ederim Sayın Bahçekapılı. Evet, Ataşehir’in çözüm bekleyen sorunlarının başında geliyor imar ve mülkiyet sorunları. Yıllardır sürüncemede kalmış, çözülememiş bu sorunlar. Artık dayanılamayacak, ertelenemeyecek bir noktadayız. O nedenle şimdiden liyakatli kişilerden oluşturduğumuz bir ekip sorunun üzerinde çalışıyor.  İmar problemi yaşayan mahallelerimizin bu sorununu ivedilikle çözülmek ilk ele alacağımız iş olacak.




 

- Bu, yalnızca ilçe belediyesiyle çözülebilecek bir sorun değil.

- Evet, bunun bilincindeyiz. İmar Planı problemi olan mahallelerimizin öncelikle 1/5000’lik nazım imar planlarının yapılması için İBB ile yakın işbirliği içinde olmayı sağlayacağız. Gerekirse, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile gerekli tüm görüşmeleri sağlayıp, düzenli ve ısrarlı bir şekilde konunun takibi yapılacak.   Mülkiyet problemi olan alanlarda ise planlama ve imar uygulaması çalışmaları yaparak,  son derece hassas davranarak soruna çözüm getirilecek. Baktık ki,  yapılan tüm çalışmalar neticesinde, imar ve mülkiyet problemlerine hakkaniyetli, yani vatandaşlarımızın lehine  çözüm yolu geliştirilemiyor, zaten deprem tehlikesi nedeniyle devreye alma durumunda kalacağımız kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmaya, geliştirmeye çalışacağız.  Etaplar halinde geliştirilecek kentsel dönüşüm projelerinin her adımında Ataşehir Belediyesi görev alacak ve vatandaşlarımızın hak mağduriyetine sebep olacak hiçbir adım atmayacak ve attırmayacak!

- Yani çalışmalarda hem hakim, hem de hakem olmayı mı düşünüyorsunuz?

-Evet, öyle, bu sorun yalnızca ilçe belediyesinin yetkileriyle çözülemeyeceği için, bütün yetkili yönetim ve kurumlarla işbirliği yapacağız, hem HAKİM, hem HAKEM olacağız. Kentsel Dönüşüm Projelerinin sağlıklı ve vatandaş lehine uygulanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte, işbirliği içinde vatandaşlarımızın en iyi şekilde kazançlı çıkması için her türlü çalışma yapılacak.

-Kuşkusuz ilçe belediyesinin yetki, sorumluluk ve gücünü aşan bu tür sorunları çözmede geniş bir işbirliği zorunlu. Ancak, belediyenin gücünü ve yetkisini aşmayan konular da vardır herhalde. Bunları da Projeler sözcüğüyle ifade edebiliriz. Birkaçını saymanızı istesek?


Yaşam ve Prestij Merkezleri

-  Ataşehir İlçesi’ndeki ekonomik çeşitliliği arttırmak, ekonomiyi ve gelir dağılımını tabana yaymak, insanlarımızı AVM’lerden çıkartmak ve daha samimi ve insancıl mekânlar yaratmak temel amacıyla geliştirdiğimiz projemize YAŞAM ve PRESTİJ MERKEZLERİ adını koyduk.  Son derece modern ve konforlu olacak bu merkezlerle İlçemizde sosyalleşmeyi ve ticari faaliyetleri ilçe geneline yaymayı düşünüyoruz.  İlçe genelinde yakın konumdaki 3-4 mahallede birer tane olmak üzere tamamiyle sokak ölçeğinde ve ergonomik ölçülerdeki bu alanlarda alışveriş mekanları, kafe ve restoranlar yer alacak; çeşitli sokak aktiviteleri gerçekleştirilebilecek, örneğin sokak müzisyenleri, sokak ölçeğinde mini tiyatro, meddah, cambaz oyunları, çeşitli dinletiler gibi etkinlikler yapılabilecek. Buralarda Eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları halk oyunları, koro gösterileri gibi faaliyetlerini sergileyebilecek;  Anneler Günü, 23 Nisan, Cumhuriyet Bayramı, Ramazan Bayramı gibi özel günlerde sponsorların veya kurumların yapacağı faaliyetlerle hem Ataşehir esnafını hem de Ataşehirliyi mutlu kılacak organizasyonlar buralarda gerçekleştirilebilecek.

     Ayrıca, ebeveynler YAŞAM ve PRESTİJ MERKEZLERİ’nde vakit geçirirken, çocuklar için de mobil kreşler veya çeşitli etkinlik alanları tasarlanacak.

     Özellikle söylemek istiyorum; bu merkezlerin her biri farklı konsepte yapılacak. Böylelikle ilçede ziyaret edilecek mekân sayısı artacak; aynı zamanda yaratılan bu çekim merkezleriyle İstanbul’un farklı yerlerinden de ziyaretçilerin gelerek ilçenin ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanacak.  

Temel amaç; Ataşehir İlçesi’ndeki ekonomik çeşitliliği arttırmak, ekonomiyi ve gelir dağılımını tabana yaymak, insanlarımızı AVM’lerden çıkartmak ve daha samimi ve insancıl mekânlar yaratmaktır.

-Kuşkusuz böyle bir uygulamayla yaratılan mekânların çevresindeki gayrimenkullerin de değerlerinin yükseleceğini bekleyebiliriz.

- Bu Yaşam ve Prestij Merkezleriyle bağlantılı olarak ATA CADDELER oluşturma projemiz de var.  Her mahallemizde en az bir tane olmak üzere prestij caddeleri yapılacak. Ana konsept bu caddeler yayalaştırılacak. Hemşerilerimizin rahatça aileleriyle yürüyebilecekleri ve sosyal yaşamlarını geçirebilecekleri mekânlar olacak.

-Sayın Ali Coşkun, modern ve konforlu binalarıyla da bilinen Ataşehir’in önemli bir özelliği daha var: Özel üniversitelerinin ve özel sağlık kuruluşlarının çokluğu. Bunlara dönük bir çalışmanız olacak mı?   



-Hem üniversitelerimiz, hem de hastanelerimiz işbirliği içinde olacağımız değerler/zenginliklerimizdir. Üniversitelerimizde yerel durumun ve özelliklerin ortaya çıkarılması için araştırmalar yapılmasını teşvik edeceğiz; bilim insanlarının çalışmalarındaki bulgularından yararlanmaya çalışacağız. Ayrıca, belediyemizde verimliliği arttırmak, belediye kaynaklarını maksimum düzeyde kullanmak için üniversitelerimiz, teknoparklar ve teknoloji kurumları ile beraber belediyede YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI geliştirilecek. Böylece, Belediyemize ait araçları en iyi ve verimli şekilde kullanma; hangi personelin hangi alanda en verimli olacağını saptama;  Belediyemizin kaynaklarının en verimli ve en tasarruflu biçimde kullanma ve projelerin desteklenmesi hedeflerimize ulaşmada yapay zekâ uygulamaları bize yardımcı olacak.

      Üniversitelerimizin ilgili kürsüleriyle işbirliği yaparak günün pik (sabah-akşam) saatlerinde trafik yoğunluğunun yaşandığı kavşak, dörtyol, cadde, sokak vb.. alanlarda alınacak önlemler konusunda projeler geliştirilmesine yardımcı olacağız.

       Çok doğru olarak dile getirdiğiniz özel hastanelere yönelik uygulamalarımız da olacak. Örneğin, İhtiyacı olan hemşerilerimize ilçedeki özel hastanelerle protokoller imzalayarak diyetisyen, fizyoterapi, fizik tedavi, psikolojik destek ve psikiyatri tedavileri yapmak, madde bağımlıları için tedavi olanakları sunmada kolaylıklar getirilecek; sosyal politikaların geliştirilmesinde işbirliği içinde olunacak.



-Çalışma masanızın üzerindeki çerçevelerden çocuklarınız gülümsüyor size ve bize. Belli ki, çocuklarınızı çok seviyorsunuz, bu doğaldır. Ya Ataşehirli çocuklar?


Çocuklar ve Ataşehir

- Çocuklarımıza borçluyuz, diye düşünüyorum: Çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak zorundayız. Bunun için kaynakların vahşice tüketilmesinin önüne geçmeli;  kaynaklar sürdürülebilir bir şekilde kullanılmalı. İlçemizde açığa çıkan evsel atıkları, çöpleri toplamanın belediyemize ekonomik olarak ciddi bir yük getirmesi zorunludur. Hem çocuklarımıza sürdürülebilir kaynaklar bırakmak hem de ekonomik olarak tasarruf sağlamak için geri dönüştürülebilir çöplerin kaynağında ayrıştırılması teşvik edilecek ve desteklenecek. Bu durumda hem çöp toplamaya ödenen para azalacak, hem gelir elde edilecek ön önemlisi dünyamızdaki kaynakları tüketmemiş olacağız. Vatandaşlarımız evlerinde topladıkları geri dönüşüm maddelerini kuracağımız Mobil uygulama sistemiyle belediyeye bildirecekler; ekiplerimiz bu tür maddeleri kapılarından alacaklar.

-Kaynağında ayrıştırma, çocuklarımıza daha temiz, daha yaşanır bir dünya bırakmakta işlevsel; ancak bu uygulamanın içinde olacaklara hemen sağlayacağı bir yarar da olmalı…


Atakart, Taksi surunu, Çözüm Masası

-Çok doğru. Bunu da düşündük. Başkaca işlevleri de olacak ATAKART diye bir projeyi hayata geçireceğiz. Biriktirilen geri dönüşüm maddeleri karşılığında hemşehrilerimizin ATAKART’larına puanlar yüklenecek. Komşularımız bu puanları istedikleri gibi harcayacaklar.

 -Seçim süreçlerinde yurttaşlara çok yakın davranan kişilerin seçildikten sonra fildişi kulelere çekildikleri, ulaşılmaz oldukları çok yaşanan bir olgudur. Sizin uygulamanız ne yönde olacak?

-Çok doğru söylüyorsunuz, genellikle böyle olur. Ama İYİ Parti’nin yönettiği bir Ataşehir’de öyle olmayacak. Kapımız, gönlümüz gibi yurttaşlarımıza açık olacak. Ataşehirimizi Ataşehirli komşularımızla birlikte yöneteceğiz. Her an temas halinde olacağız. Karşılaştıkları herhangi bir aksaklığı bize bildirmelerinin işimizi ne denli kolaylaştıracağınız bilinciyle hareket edeceğiz. Komşularımız yaşadıkları sokakta veya ilçemiz sınırları içinde karşılaştıkları herhangi bir problem, diyelim ki çöp kutusunun sokak hayvanları tarafından dağıtılması, yolda herhangi bir çukur, yanmayan bir sokak lambası, patlayan su borusu, gaz kokusu vb… böyle bir problem gördüklerinde mobil uygulama ile hemen resmini çekerek veya yazarak belediyede kuracağımız ÇÖZÜM MASASI’na bildirecekler. Belediyemiz elemanları, eğer problem kendi sorumluluğundaysa hemen müdahale ederek problemi çözecek veya başka bir kurumun, örneğin İSKi’nin, İGDAŞ’ın sorumluluğundaysa ilgili kuruma bildirerek problem çözülünceye kadar takip edecekler. Problemler çözüldükten sonra problemi bildiren komşumuza mobil uygulama üzerinden problemin çözüldüğünü gösterir foto veya bilgilendirme mesajı gönderilecek. Ayrıca her çarşamba günü saat 10.00-18.00 arası Halk Buluşması gerçekleştireceğiz. Sorunlar burada da bize iletilebilecek.

-Engellilere, yaşlılara yönelik projeleriniz de olsa gerek?

-Var, olmaz mı! Engelli komşularımızın ve ailelerinin mutluluğu da çok önemli. Onlar için Ataşehir Belediyesi’ne ait parkların içerisinde tüm finansmanı tamamen belediye tarafından karşılanacak mini kafelerde engelli kardeşlerimizin iş hayatına aktif bir biçimde katılımı sağlanacak. Kendilerinin üreteceği yiyecekleri kendilerinin servis edeceği mekânlarda hem onlar çok mutlu olacak aileleri ile birlikte, hem de komşuları leziz ve uygun fiyatlardan faydalanacak.

   Bir diğer projemiz ulaşıma dönük: İstanbul’un en büyük sorunu malumunuz taksi sorunu. Bu sorunun tamamını değilse bile bir kısmını çözeceğiz. 70 yaş üzeri komşularımız ile engelli ve hasta komşularımızın evlerinden ilçe içerisinde pazar, alışveriş merkezleri, banka veya belediye ile devletin kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşımları küçük rink araçları ile sağlanacak. ÇÖZÜM MASASI üzerinden bir telefonla önceden bildirmek kaydı ile komşularımıza ücretsiz taksi hizmeti verilecek.

   Bir başka projemiz de; bir bölümü İlçe sınırları içerisinde bulunan Kayışdağı Ormanı’nda gençlerin güvenle treking yapabileceği ortamlar oluşturmak ve orman içinde uygun zeminde “Macera Adası” konseptinde bir alan yaratmak. Bu alanın etrafında da komşularımızın yiyecek/içecek ihtiyaçlarını giderecek mekânlar tasarlanacak. Bu tasarlanan mekânların işletmeleri tamamen şeffaf ve komşularımızın bilgisi ve denetimi dahilinde ihale edilecek. Tabii, Kayışdağı ormanlarının bir bölümünün Maltepe sınırları içinde bulunduğunu da unutmayacak, ortak bir çözüm bulacağız.



-Korkarız ki, o ortamlar da, parklar, caddelerde olduğu gibi başıboş sokak köpeklerinin yaşama alanına dönüşür!

-Bu, ülkenin en yakıcı sorunlarından biri. Başıboş sokak köpekleri meselesini çözmek için gayret göstereceğim. Batı medeniyetinin standartları örnek alınacak ve komşularımızın sokaklarda, parklarda ve dahası Kayışdağı Ormanı içerisinde yapılacak yürüme parkurunda gönül rahatlığı ile yürüyüşlerini yapacakları güvenli ortamlar oluşturulacak.

       Sokakta başıboş köpeklerin tamamı toplanarak, 24 saat boyunca kamerayla izlenen barınaklara nakledilecek. Uzman veteriner hekimlerin gözetiminde aşıları yapılacak, kısırlaştırma işlemleri tamamlanacak. Sahiplendirme için ilçemiz bünyesinde faaliyet gösteren hayvansever dernekler ile ortaklaşa hareket edilip yoğun kampanyalar düzenlenecek ve komşularımızı sahiplenme konusunda teşvik edecek dil ve yöntem kullanılacak. Ve en önemlisi barınakların yönetimi için hayvansever dernekler ile işbirliği yapılacak ve barınakları dileyen her komşumuzun dilediği saatte ziyaret edeceği bir ortam oluşturulacak.

       Ve bu barınağın finansı için barınağın hemen yanı başında bir evcil hayvan hastanesi/oteli kurulacak. Ataşehirli komşularımızın diledikleri halde evdeki hayvanlarını teslim edecekleri bu dost hastane/otel’in tüm geliri de barınaktaki sahipsiz köpekler için kullanılacak.

-Anladığımız kadarıyla, İYİ Parti’nin belediye başkan adayı olarak, yoğun bir hazırlık dönemi geçirmiş ve önemli eksikliklerle ilgili projeler geliştirmişsiniz. Daha sonraki yayınlarımızda burada anlatma olanağı bulamadığınız çalışmalarınızı tanıtabilmeyi umarak son bir sorumuz daha var. Bütün belediyelerde en çok tartışma konusu olan husus ihalelerdir. Buradaki tutumunuz ne olacak?

-Ataşehir Belediyesi’nin dışardan alacağı tüm hizmetlerin önceliği Ataşehir esnafının olacak. Ataşehirlinin ödediği her kuruşun yine Ataşehir’de kalması için alınan ilke kararı harfiyen uygulanacak. Bu uygulama şeffaf ve denetlenebilir olacağı gibi herhangi bir suistimale de asla göz yumulmayacak.

-Sayın Ali Coşkun, verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, yerel seçimlerdeki yarışta size de başarılar dileriz.

-Uzun bir aradan sonra, Haberci Gazete’yi yeniden Ataşehirlilerle buluşturduğunuz için, asıl ben teşekkür ederim. Size özel bir şey söyleyeyim mi? Ataşehir'e İYİ geleceğim. Tüm Ataşehirlilerin yeni yılını gönülden kutlarım.


Kaynak: Haberci Gazete, 15 Aralık 2023, S:78, s:1-4-5


 

8.126 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3 Comments


rasim tolga haldız
rasim tolga haldız
Dec 27, 2023

Ya ataşehirden Haberi olmayan . Kendi arkadaşlarına rant oluşturacağım diyip dediklerini yapmayacak tipleme . Sen önce trollerin gündemini bırak.. en basiti başıboş dediğin gündem Amerika destekli örgütün sözü . herkes biliyor.

Like

kursunmuammer50
Dec 26, 2023

Battal ilgezdi gerçek bir başkan çalışkan ve dürüst adayım yine kendisidir

Like

kursunmuammer50
Dec 26, 2023

Battal ilgezdi başkası yalan

Like
bottom of page