top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz önemli 16 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber

04 Ekim 2021 Pazartesi



1 Erdoğan markette: Fiyatlar gayet uygun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Kısıklı’daki Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazasından alışveriş yaptı. Yanında eşi Emine Erdoğan ile kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar da vardı. Ürünleri inceleyip market arabasına koyan Erdoğan ödemesini nakit yaptıktan sonra marketten ayrıldı. Erdoğan “Gördüğünüz gibi, buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun” dedi. Tanzim marketler için talimat verdiğini söyleyen Erdoğan “Bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatifleri’ne verdiğimiz talimatlar var. Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Böylece vatandaşlarımıza ucuz ve kaliteli ürünü ulaştırmanın ve piyasayı balanse etmenin inşallah gayreti içerisinde olacağız” dedi.


2 En büyük belge sızıntısı: Pandora Papers belgelerinde liderlerden ünlülere yok yok! Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği 12 milyon belgede Türkler’in yanı sıra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Ekvator Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso Mendoza, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in ailesi, Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın çocuğu ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in denizaşırı ilişkileri gözler önüne seriliyor. Çek Cumhuriyeti’nin milyarder popülist Başbakanı Andrej Babis, offshore firmalar üzerinden Fransız Rivierası’nda 22 milyon dolarlık malikane almış. Ürdün Kralı II. Abdullah ise Arap Baharı sırasında Malibu’da 68 milyon dolar ödeyerek üç adet malikane edinmiş. Belgelerde Kolombiyalı şarkıcı Shakira, Alman top model Claudia Schiffer, müziğin efsaneleri Julio Iglesias, Ringo Starr ve Elton John da var. BBC Türkçe sızdırılan belgeleri anlamak için bir rehber de hazırlamış.


3 Rönesans Holding vergi cennetine 210 milyon dolar aktarmış! Son 5 yılda kamudan 16 milyar TL’lik 10 ihale alan Rönesans Holding’in adı tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan ve Deutsche Welle’nin incelediği Pandora Papers belgelerine girdi. 12 milyon belgeyi inceleyen Deutsche Welle, Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak’ın ismine ulaştı. Belgelerde Ayşe Ilıcak’ın adına Britanya Virjin Adaları’nda Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International ve Covar Trading adlı iki şirket kurulduğu görülüyor. İkisinin de kuruluş tarihi 17 Mart 2014. 2015 yılında Covar Trading hesabına 105 milyon 524 bin 132 dolar aktarılıyor. Yine aynı yıl Dolmine International hesabına 105 milyon 212 bin dolar yatırılıyor. Ilıcak’ın vergi cennetine aktardığı 210.8 milyon doların yüzde 40’lık gelir vergisi ödenmiş olsa Türk Hazinesi’nin kasasına 750 milyon TL girecekti. Listede Türkiye’den 220’den fazla isim olduğu iddia ediliyor.

4 İkinci doz BioNTech aşısının etkisi 7 ayda bitiyor Stanford Üniversitesi ve Emory Üniversitesi’nde yapılan araştırma iki doz BioNTech aşısı olanların elde ettiği bağışıklığın kısa sürede bittiğini ortaya koydu. Araştırmacılar ikinci doz aşısını olmuş 46 sağlıklı kişinin 6 ay sonraki kan değerlerini inceledi. Bilim insanları antikor seviyesinin ortadan kalktığını tespit etti. Araştırmayı yürüten Mehul Suthar “BioNTech aşısı ilk etapta koronaya karşı çok yüksek seviyede antikor sağlıyor. Fakat buna karşılık 7 ay içerisinde bu koruma seviyesi 10 kat azalıyor” dedi.

5 Paşinyan da kabul etti: “Aliyev’le konuşmaya hazırım” Güney Kafkasya’da Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir dizi gelişme yaşanıyor. Azerbaycan’ın 20 yıldır Ermenistan işgali altındaki Karabağ’daki topraklarını kısa süren bir savaştan sonra kurtarmasının ardından Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış umudu doğdu. Geçen hafta önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir açıklama yaparak “Hazır olduğunda Paşinyan ile görüşürüm” dedi. Dün bu çıkışa Paşinyan’dan cevap geldi, Ermenistan Başbakanı İlham Aliyev ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. İki liderin ne zaman ve nasıl görüşecekleri henüz bilinmiyor ancak Ermenistan ile Azerbaycan’ın barışması halinde Türkiye’nin de Ermenistan’la sorunlarını aşmasının önü açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önce birkaç kez, Ermenistan’a “Azerbaycan’la barışırsanız, Türkiye’nin kara sınırını açmasının önünde bir engel kalmaz” demişti.


6 Cezayir ve Fransa bir birine girdi; Türkiye’nin adı da karıştı Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 1962’de sona eren Cezayir Savaşı’nda önemli roller üstlenmiş kişilerin soyundan gelen gençlerle buluştu. Cezayir’in kiralık bir hafıza üzerine inşa edildiğini söyledi. Her fırsatta Fransız sömürge mirasının gündeme getirildiğini savunan Macron, “Fransız sömürgesinden önce Cezayir’de bir ulus var mıydı? Daha önce de ülkede kolonileştirilme (Osmanlı İmparatorluğu) yaşanmıştı. Türkiye’nin Cezayir’de oynadığı rolü ve sahip olduğu hakimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor” dedi. Bu açıklamalar sonrası Cezayir, Paris yönetimine nota verdi. Vize kısıtlaması getirdi. Paris Büyükelçisi’ni geri çekti.

7 Kuraklık fena vuruyor: Bir göl daha tamamen kurudu Antalya’nın Elmalı ilçesindeki 850 hektarlık Avlan Gölü neredeyse tamamen kurudu. Son yılların en düşük su seviyesinin görüldüğü göle kuraklık nedeniyle gelmeyen göçmen kuşların yerini küçükbaş hayvanlar aldı. Çorak araziye dönen göl tabanında hayvanlar otlarken, göl çevresinde yapılan sondajlarda suyun çıktığı alan 130 metreye kadar ulaştı.


8 Fenerbahçe, Kasımpaşa’yı devirip Trabzon’dan liderliği devraldı Kadıköy’de Kasımpaşa’yı ağırlayan Fenerbahçe 16’da Berisha ve 45+5’te Gustavo’nun golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. 53’te Travnik skoru 2-1’e getirdi ancak sarı lacivertli takım kalan dakikalarda hata yapmadı. Fenerbahçe, Trabzonspor’a bir günlüğüne devrettiği liderlik koltuğunu geri alıp milli araya ligin zirvesinde girdi. Grip olması nedeniyle Olympiakos maçında kadroda olmayan Mesut Özil, maçın son dakikalarında oyuna girmeyi bekledi. Pereira tarafından bu isteği kabul görmeyince üzerindeki formayı çıkarıp kulübeye fırlattı. Yıldız futbolcu maç öncesi taraftarların kendisini tribüne çağırmasına da olumsuz yanıt verdi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ise hakem kararlarına isyan etti. “Bizim başımıza gelenler hakemler üzerinde sistematik baskı oluşturmaya çalışan takımların başına gelseydi bugün İstanbul’da, Türk futbolunda kıyamet kopuyordu” dedi.


9 Galatasaray 90+11’de bulduğu golle üç puanı aldı Çaykur Rizespor maçı öncesinde hakemlerin istatistiklerini paylaşacağını duyuran Galatasaray, deplasmanda neredeyse her pozisyona itiraz etti. Rizespor 1-0 geriye düştüğü maçta 2-1’i yakaladı. 75’te Mostafa Mohamed’in golüyle maça eşitlik geldi. 86. dakikada Galatasaraylı Berkan Kutlu hem penaltıya neden oldu hem de kırmızı kart gördü. Ancak Rizesporlu Boldrin topu dışarı attı. Maç 11 dakika uzadı. Uzatmaların son dakikasında Galatasaray Morutan’ın golüyle maçı 3-2 kazandı. 14 puanla 8. haftayı 8. sırada tamamladı. Galibiyeti bulunmayan tek takım olan Rizespor ise bir puanda kaldı.


10 Duy da inanma: En popüler James Bond Timothy Dalton’muş James Bond’u bugüne kadar canlandıran aktörler arasında, popülerlik araştırması yapıldı. Casumo şirketinin gerçekleştirdiği araştırmada, IMDb verileriyle hazırlanan listede Timothy Dalton, 10 üzerinden 7.3 puanla ilk sırada yer alırken onu 7.2 puanla Daniel Craig izledi. Üçüncü sırada 6.9 puanla Sean Connery yer alırken; üç sıradaki ismi Pierce Brosnan, Roger Moore ve George Lazenby takip etti. Craig’in son kez Bond olarak görüldüğü Ölmek İçin Zaman Yok (No Time To Die) 1 Ekim’de vizyona girmişti.

11 Osman Kavala: Gökkuşağını görmeyi bekleyeceğim AYM ve AİHM kararlarına rağmen 1434 gündür tutuklu olarak hapiste olan iş insanı Osman Kavala, Karar Gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan’a mektup gönderdi. Ocaktan’ın köşesinde yayınladığı mektupta Kavala “Yağmurun sesini dinleyeceğim ve hayatın nasıl bir mucize olduğunu bize işaret eden gökkuşağını görmeyi bekleyeceğim” dedi.

12

MSB: FETÖ’den 10 ayda 3 bin 243 personel atıldı Milli Savunma Bakanlığı basın sözcüsü Binbaşı Pınar Kara, Ankara’daki bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi. FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü söyledi. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından toplam 27 bin 596 personel için ihraç ve idari işlem uygulandığını açıkladı. Sadece bu yıl 1 Ocak-1 Ekim arasında 3 bin 243 personelin kamu görevinden çıkarıldığını, 147 personelin de göreve geri iade edildiğini belirtti.

13

Üniversitelerde 224 bin kontenjan boş kaldı YKS ek yerleştirme sonuçlarına göre üniversitelerde 126 bin 354 lisans, 97 bin 677 ön lisans olmak üzere toplam 224 bin 31 kontenjan boş kaldı. Kayıt yaptırmayanlarla birlikte sayı daha da artacak. En çok boş kontenjan 11 bin 140’la Anadolu Üniversitesi’nde. İstanbul Üniversitesi’nde 3 bin 308, Ankara Üniversitesi’nde 1250, Akdeniz Üniversitesi’nde 413, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 324, ODTÜ’de 247, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’da 167, Boğaziçi Üniversitesi’nde 29 boş kontenjan var. Tercihlerde tıp, hukuk, diş hekimliği ve eczacılık üst sıralarda yer aldı. En fazla boş kontenjan 3 bin 786 ile Tarih; 2 bin 127 ile inşaat mühendisliği; 1855 ile Türk Dili ve Edebiyatı; 1822 ile fizyoterapi ve rehabilitasyon; 1522 ile mimarlık; 1456 ile Sanat Tarihi; 1376 ile Radyo, Televizyon ve Sinema oldu.


14 Prof. Görür’den Burdur uyarısı: Hazırlıklı olmak lazım Bucak merkezli 4.2 büyüklüğündeki deprem tüm Burdur’da hissedilmişti. Yer bilimci Prof. Naci Görür, bölgedeki hareketliliğin dikkat çekici olduğunu söyledi. 1914’te Burdur’da 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatan Prof. Görür Fethiye-Burdur zonu tehlikeli bir yerdir. Ciddi risk yönetimi yapılarak hazırlıklı olmak lazım” dedi.

15 Bakanlığa göre eylemlere katılanların çoğunun yurt talebi yok Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Sabah Gazetesi’ne konuştu. Türkiye’nin pek çok şehrinde yapılan ‘Barınamıyoruz’ eylemlerini araştırdıklarını, katılanların çoğunun yurt talebi bulunmadığını öne sürdü. Kasapoğlu “Gençleri kendi senaryolarına alet etmek isteyenler var” dedi. CHP’nin gençler üzerinden kendine bir alan açmak istediğini savundu.


16 Ak Partili belediye, bağışlarla yaptırılan öğrenci yurdunu hizmet binası yaptı Balıkesir’de Kızılay’ın hayırseverlerden topladığı bağışlarla ilçenin Paşaalanı Mahallesi’nde yaptırdığı yurdun Ak Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından ek hizmet binasına dönüştürüldüğü ortaya çıktı. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Kızılay’ın şehir merkezinde bulunan bir başka öğrenci yurdunun kapatıldığını söyledi. Bodrum ve terasıyla birlikte 7 katlı binada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık ve genel sekreterlik ofisleri, konferans ve toplantı salonlarıyla bir kafe bulunuyor.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page