top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 12 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 12 Haber

14 Ağustos 2021 Cumartesi



1 Erdoğan, sivil toplumun ve belediyelerin yardım kampanyası yapmasını yasakladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararı, önümüzdeki dönem boyunca çok tartışılacak. Çünkü kararla, Türkiye’de doğal afetlerde sivil toplumun ve belediyelerin kendi kendilerine yardım kampanyası yapması yasaklandı, bütün yardımların bundan sonra AFAD aracılığıyla ve tek bir merkezden yapılması emredildi, hatta bu amaçla bir IBAN numarası bile verildi. Bu karar dün sabah önce yanlış anlaşıldı, “Devlet yine IBAN verdi” tepkileri oluştu. Bu tepkiler haksız da değildi ama kararın kendisine bakıldığında meselenin bugünle sınırlı olmadığı, bundan sonra yaşanabilecek bütün afetleri kapsadığı görülüyor. Muhalefet buna sert tepki gösterdi. Geçen yıl mart ayında başlayan koronavirüs salgınında başta İstanbul ve Ankara olmak üzere CHP’li belediyelerin doğdudan yardım yapması engellenmiş ve bağış hesaplarına el konmuştu. Karadeniz’deki sel felaketi sonrası benzer bir uygulamaya gidildi. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve özel sektörün doğrudan ve nakit yardımlarının AFAD koordinasyonunda yapılmasına karar verildi. CHP’li Seyit Torun bu karara tepki gösterdi ve “Afette bile partizanlık yapılıyor” dedi. Sosyal medya da bunu konuştu. Kullanıcılar, Ege ve Akdeniz’de çıkan büyük orman yangınları için başlatılan “Help Turkey” paylaşımlarına soruşturma açıldığını hatırlattı. “Şimdi devlet halkından yardım istiyor” paylaşımları yapıldı. En çok paylaşılan ise “İktidar Help Turkey diyor” göndermesi oldu.



2 Felaketin esas sebebi, sürüklenen tomrukların kurduğu “baraj”ın patlaması mı? Selin en büyük can ve mal kaybı Kastamonu’nun Bozkurt ilçe merkezinde yaşandı. Bir vadiye yerleşen ilçenin tam ortasından akan Ezine çayı taştı ve taşkın suları neredeyse bütün ilçeyi kapladı, çok sayıda bina yıkıldı, neredeyse bütün binaların alt ve bodrum katlarını ise sel suları tamamen doldurdu. Peki bu denli büyük bir taşkına ne sebep oldu? Söylenen birinci ve en açıkça gözüken sebep, dere yatağının ilçe merkezinden geçen kısmının “ıslah”ında eksik hesap yapılması, yani derenin akması için yeterli genişlik ve derinliğin bırakılmaması, dere yatağına da yapılaşma izni verilmesi. Ama bir ikinci sebep daha söyleniyor: Bu da, Bozkurt’a inen vadinin daha yukarı kısımlarına ormandan kesilmiş olan tomrukların dere yatağına depolanması, yağışla birlikte kabaran derenin bu tomrukları sürüklemesi ve tomrukların ilçedeki köprülerden birinin altında birikip burada bir “baraj” görevi yapması. Su bir süre sonra bu “baraj”ı yıkınca da ilçe merkezi sular altında kalıyor. Seli gösteren çok sayıda video ve fotoğrafta bu “baraj”ın “patlaması” net biçimde gözüküyor. Bu arada selin sorumlusu olarak gösterilen bir başka şey de, Ezine Deresi’nin daha yukarı kesiminde inşa edilmiş olan nehir tipi hidroelektrik santral, yani HES. Şehirde dolaşan “şehir efsanesi”ne göre bu HES “patladı.” Ama aslında bu HES’in klasik barajlar gibi bir gölü olmadığı için böyle bir “patlama”, yani barajın çökmesi veya kapaklarının açılması da söz konusu değil. Ancak yine de, Jeoloji Mühendisleri Odası sel ve taşkından bu HES’i sorumlu tutan açıklama yaptı. BBC Türkçe’nin taşkının sebebiyle ilgili tartışmaları derlediği haber önemli ayrıntılarla dolu. Bu arada Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada da görülüyor, aslında Kastamonu’ya ve Bozkurt’a öyle anormal bir yağmur yağmış, yağmurun fazlalığı yüzünden bir “doğal felaket” oluşmuş da değil.


3 Sel felaketinde can kaybı 40 oldu, valilik de AFAD da kayıp sayısını açıklamıyor Kastamonu, Sinop ve Bartın’ı enkaza çeviren sel felaketinde bilanço her geçen günü daha da ağırlaşıyor. Kastamonu ve Sinop’ta can kaybı 40'a yükseldi. AFAD verilerine göre Bartın’da bir kişinin kayıp olduğu açıklandı. Ancak Reuters’a konuşan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık’ta 20’ye yakın kişiye ulaşılamadığını söyledi. Felaketin merkezi olan Kastamonu Bozkurt’a giden CHP Milletvekili Engin Altay “Tablo vahim. AFAD’a 329 kayıp başvurusu yapıldığı bilgisi bana verildi ve bu kayıpların hepsi sel anında kayıp. Burada ölü sayısının çok olacağını maalesef öngörüyoruz” dedi. Altay’ın bu iddiası sosyal medyada da çok konuşulunca hem AFAD hem Kastamonu Valiliği açıklama yaparak onu yalanladı. Ancak her iki açıklamada da, doğrulanmış ölüm sayılarından söz edilirken kaç kişinin kayıp olduğuna ilişkin bilgi verilmemesi dikkat çekiciydi.


4 Kripto borsada Fenerbahçe Token çılgınlığı: İlk gün yüzde 400 kazandırdı Tanesi 30 liradan satılan Fenerbahçe Token’ler için dün ilk işlem günüydü ve aynen halka arzında yaşanan çılgınlık yeniden yaşandı. Fenerbahçe, 30 saniye içinde 15 milyon liralık, yani 500 bin adet Token’i satmıştı. Dün bu FB Token’lerin işlem göreceği Paribu’ya öyle bir hücum oldu ki, şirketin bilgisayar sistemleri kilitlendi. FB Token almak isteyenlerin yoğunluğu, 30 liralık başlangıç fiyatını gün içinde bir ara 160 liranın üzerine kadar, yani 5 kattan fazla artışa kadar taşıdı. Gün sonunda FB Token 120 liranın üzerinde işlem görüyordu. Yani halka arzdan FB Token alanların daha ilk günden kazançları yüzde 400’ü buldu.


5 Kedilerle ilgili yapılan en saçma araştırma: İnsan da öyle çıkardı Amerika’da Kaliforniya Üniversitesinden bir grup araştırmacı, kedilerin önüne iki seçenek sundu: Ya bir oyuncağı hareket ettirip sonunda mamaya ulaşacaklardı ya da zaten ortada duran mama kabından yiyeceklerdi. Doğal olarak hepsi gidip mama kabındaki zahmetsiz mamayı yediler. Bu “araştırma”nın sonucu da dünyaya “Kediler bedava yemeği emek verip elde edilene tercih ediyor” diye sunuldu. Oysa aynı şartlarda bir araştırma insanlar için yapılsa, büyük olasılıkla aynı sonuç çıkardı. Ama bazı bilim insanlarına göre bu sonuç bir “gelişmişlik” belirtisi. Onlara göre tembellik bir “evrim.”


6 Beşiktaş lige üç puan ve üç golle başladı Süper Lig’de yeni sezon resmen başladı. Ve ilklere sahne oldu. 1.5 yıl sonra taraftarlar tribünlerde yerini aldı. Maça sadece çift doz aşı olan taraftarlar girebildi. Taraftarlar Pasolig üzerinden çift doz aşı olduklarına dair bilgileri paylaştıktan sonra bilet alabildi. Maçı 20-30 bin arasında taraftar izledi. Federasyon yüzde 50 kuralı getirmişti. Maçta Beşiktaş, üstün oynadığı maçta Rizespor’u 3-0 geçti. Maçta Suriyeli göçmenlere yönelik sloganlar da atıldı. “Burada mülteci istemiyoruz” diye bağırıldı. Maç sonrası açıklama yapan Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, sezona galibiyetle başladıkları için mutlu olduklarını belirtirken, Michy Batshuayi’nin önümüzdeki hafta takıma katılacağını söyledi.

7 Taliban durdurulamıyor! Kabil’e 65 km kaldı ABD ve NATO güçlerinin ay sonuna kadar tamamen çekilmeyi planladığı Afganistan’da, yabancı güçlerin çıktığı her yer kısa sürede Taliban’ın eline geçiyor. Örgüt son 10 gündür kentleri, özellikle de yönetim merkezlerini hedef alıyor. Taliban son olarak ülkenin ikinci büyük şehri Kandahar dahil olmak üzere hakimiyet sağladığı vilayet merkezlerinin sayısını 15’e yükseltti. Taliban, Kandahar dışında batıda da 600 bin kişinin yaşadığı Herat’ta da kontrol sağladı. Ayrıca başkent Kabil’in 65 kilometre güneyindeki Pul-i Alem kentine de girdi. Daha önce Afganistan yönetiminin 90 günde yıkılabileceğini tahmin eden, sonra bu süreyi 30 güne indiren Amerikan istihbaratı son olarak Kabil’in bir hafta içinde kuşatılabileceğini söyledi. Afganistan hükümeti hali hazırda ülkenin önde gelen diğer şehirleri Mezar-ı Şerif ve kuzeyde Celalabad’ta denetimi elinde bulunduruyor. Başkent Kabil de Afgan hükümetinin kontrolü altında. Taliban’ın ele geçirdiği Herat’ta Türkiye Başkonsolosluğu bulunuyor. BM insani kriz uyarısı yaptı. Komşu ülkelerden sınırlarını açık tutmalarını istedi. ABD’den sonra Almanya da Kabil’deki elçilik personelinin sayısını azaltıyor.


8 İçinde Atatürk’ün adının da geçtiği bir rezalet İstanbul’da bir müzayede evi, Atatürk’e ait olduğunu iddia ettiği bir bastonu satışa çıkardı. Müzayede evinin söylediğine göre bu bastonu Atatürk’e Türkiye’yi ziyareti sırasında İran Şahı hediye etmişti. Haber duyulunca, Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kültür Bakanlığı inceleme başlattı, hayır resmi müze kayıtlarında böyle bir bastonun varlığından söz edilmiyordu. Bunun üzerine bakanlık incelemesini soruşturmaya çevirdi, müzayedenin de durdurulmasını istedi. Ama müzayede evi satıştan vaz geçmedi, sadece “Atatürk’e ait baston” ibaresini kaldırdı. Baston gerçekten Atatürk’e aitse yerinin müze olması gerekiyor, değilse zaten yapılan bir sahtekarlık.

9 Japonlar, Ay’da gıda üretmeye hazırlanıyor Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay’da gıda üretimi amacıyla proje başlattı. Maliyetini Japon hükümetinin karşıladığı projede, Ay’da kurulacak yetiştirme tesisleri ile “uzun vadeli, sürdürülebilir ve yüksek miktarda gıda üretilmesi” planlanıyor. Projenin hazırlığı Antarktika’nın Ay’ın doğasına benzer bölümlerinde yürütülecek.

10 Arama kurtarmada bir minik mucize Kastamonu’nun Bozkurt ilçe merkezini neredeyse tamamen sular altında bırakan selde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Dün poli özel harekatın arama-kurtarma birimi, Bozkurt’ta bir bina enkazından bir küçük çocuğu canlı çıkardı. Günün yüz güldüren haberi de bu oldu. 11 İzmir ve Mersin’den sonra İstanbul’da kokain operasyonu İstanbul’da jandarma yabancı uyruklu J.A.D.R. ve A.G.A.P.’nin Güney Amerika’dan getirdikleri sıvı kokaini, toz haline getirip satmaya çalıştıkları bilgisine ulaştı. Beyoğlu’nda kaldıkları otele operasyon düzenlendi. Baskında 45 litre sıvı kokain ve 20 kilogram toz kokain ele geçirildi. Bir litre sıvı kokain maddesinde 5 kilo kokain elde edildiği belirtildi.

12 Ayvatoğlu’na 20 yıl hapis istendi Lüks bir araç içerisinde kokain kullanırken çekilen görüntüleriyle gündeme gelen Ak Parti eski çalışanı Kürşat Ayvatoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkındaki iddianame kabul edildi. Ayvatoğlu’nun “uyuşturucu madde ticareti yapmak ve uyuşturucu madde kullanımını özendirmek” suçlarından 20 yıla kadar hapsi istendi. Ayvatoğlu’nun kan, idrar ve saç örneklerinde uyuşturucu ve uyarıcı maddelerden morfin, metamfetamin, kokain ve kokain metaboliti benzoilekgonin tespit edildi. “Burnuma çektiğim madde pudra şekeridir” diye ifade veren Ayvatoğlu adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. Gündem Metro Turizm’e göçmen kaçakçılığı soruşturması Afganistan’daki göçün İran’dan sonra Türkiye’ye giriş kenti olan Van’da her gün binlerce göçmen yakalanıyor. Sosyal medyada, Metro Turizm’e ait bir otobüse otogar dışından bindirilen çok sayıda Afganlı’nın Batı’daki kentlere taşındığına dair görüntüler paylaşıldı. Otobüsün şoförünün “Herkes taşıyor” demesi dikkat çekti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı görüntüler sonrası soruşturma başlattı.

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page