top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Gülgün Feyman: Yerel basın önemlidir. Nokta!



İSTANBUL/BEŞYOL- (BRTAJANS)- TRT ve özel televizyonların ünlü sunucusu Gülgün Feyman'ın Meltem Televizyonu'nda yayımlanan, tam program bitiminde babası, emekli albay Altan Feyman'ın ölüm haberini alarak stüdyoyu acılar içinde terk ettiği "Gülgün Feyman ile Haberin İçinden"de tartışılan önemli konulardan biri de "Yerel Basının Sorunları" oldu.

Önceki gün, saat 14.00-15.00 arasında Melten TV'de yayımlanan, Genel Yayın Yönetmenliğini Kerem Akınbay, Program Editörlüğünü Hüzün Yücel ve Yönetmenliğini Kadir Sarıca'nın yaptığı "Gülgün Feyman ile Haberin İçinden"de üç önemli konu tartışıldı. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşmesindeki olasılıkları Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş irdelerken, nüfus artış oranımızın ne anlama geldiğini DP GİK Üyesi İlay Aksoy canlı yayın bağlantılarıyla aktardı izleyenlere.



Gülgün Feyman'ın stüdyo konukları da "Yerel Basının Sorunları" konusunu hem kendi aralarında tartıştı, hem de izleyenlere aktardı. Konu hakkında BRT Yayın Grubu'nun ve Haberci Gazete'nin Genel Yayın Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı, Yenibirgazete.com sitesinin sahibi İsmail Polat, Sarıyer Gazetesi'nin muhabiri Rukiye Ay, Flashistanbul.com haber sitesinin yayın yönetmeni Yaşar Kaba ve yerel gazeteci Sevgi Yazıcı Feyman'ın sorularını yanıtladı. Ordu'dan canlı yayına bağlanan Sefai Uzunyurt da sahada yaşadıkları sıkıntıları ve önerilerini izleyenlere aktardı.



"Haberin İçinden"e uzak bağlantıyla katılan Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin uğradığı helikopter kazasının, suikast olasılığından uzak olduğunu, bunun tamamiyle hava koşullarının yarattığı bir kaza görüntüsü verdiğini dile getirirken, son yıllarda nüfus artış hızımızın yavaşlaması ve hatta düşmesi konusunu DP GİK Üyesi İlay Aksoy değerlendirdi. Aksoy, nüfus artışındaki düşüşün uygulanan ekonomik politikanın bir sonucu olduğunu, yaşam pahalılığının getirdiği bu sonuca, savaştan kaçıp ülkemize gelen milyonlarca kişinin geri dönme niyetinde olmayışlarını ve üreme hızlarını dikkate aldığımızda gelecekte büyük bir sorunla karşılayacağımızı dile getirdi.

Programın "Yerel Basının Sorunları"na ayrılan 20 dakikayla sınırlı bölümünde ilkin söz verilen gazetemizin genel yayın yönetmeni Alâettin Bahçekapılı, genel bir çerçeve çizerek, bu topraklarda ilk Türkçe gazetenin yaklaşık 200 yıl önce yayımlandığını, 1831'de devlet desteğiyle yayımlanan Takvim-i Vekayi'nin yanı sıra o zamanki vilayetlere kırtasiye ürünlerinin basımı için gönderilen matbaa makinelerinde vilayet gazetelerinin de basıldığının dikkate alınmasıyla ülkemizde çıkan ilk gazetelerin "yerel" olduğunu dile getirdi. Bahçekapılı, demokratik ülkelerde basının yasama, yürütme ve yargı erkinden sonra 4. güç olarak kabul edildiğini, bu misyonun yerine getirilebilmesi içinse özgür bir ortam gerektiğini ifade ederek şöyle dedi:



"Birkaç yıl önceki verilere baktığımızda Türkiye'de 134 gazeteci hapis, yüzlercesi yargı kıskacında, 10 bini aşkın işsiz gazeteci var, iş bulabilenlerin çoğu ise sigortasız, güvencesiz. Basın mensupları sendikasız olmaya, toplu sözleşmesiz çalışmaya zorlanıyor. Medyanın yüzde doksanı ekonomik olarak bağımlı, siyasi olarak yandaş ya da yandaş olmaya tutsak. Böyle bir ortamda gazeteciliğin sorunları ortaktır ve özgürlükten yoksun bir ortamda çalışmanın olanaksızlığı söz konusudur."


Programa katılan Yaşar Kaba, yerel basının reklam almada güçlük yaşadığını, dağıtımlarının engellendiğini, Rukiye Ay, yerel basının gelir-gider dengesini kurmada sıkıntı yaşadığını, İsmail Polat, hiçbir bilgi birikimi ve eğitimi olmayanların Cumhuriyet Savcılığına bir beyanname verdiğinde "kendini gazeteci sandığını" dile getirerek basınla ilgili resmi kuruluşların bir çatı altında toplanarak -örneğin- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne bağlanmasını önerdi. Sevgi Yazıcı ise yerel yöneticilerin kendilerini sahiplenmediğini, gazetecilik yaparken reklam alma peşinde de koşturduklarını, bu bakımdan ulusal gazetelerde çalışanlardan ayrıştıklarını dile getirdi.

Meltem TV'de dün saat 14.00-15.00 arasında yayımlanan, Yönetmenliğini Kadir Sarıca, Ana Kumanda görevini Mustafa Topsakal ve kameramanlıklarını Furkan Arda ile Eren Serdaroğlu'nun yaptığı "Haberin İçinden" programı sunucu Gülgün Feyman'ın "yerel basının sorunları için aynı kadroyla, Ordu'dan da Sefai Uzunyurt'un katılımıyla bir program daha yapalım. Çünkü yerel basın önemlidir. Nokta." sözleriyle sona erdi.

Feyman, programı bitirir bitirmez, ısrarla çalan telefonunu açtığında, emekli subay olan babası Altan Feyman'ın (90) ölüm haberiyle sarsıldı.



Müteveffa Altan Feyman, dün Ankara'da CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de katıldığı cenaze töreniyle Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.


BRT Yayın Grubu olarak Altan Feyman'a Tanrı'dan rahmet, arkadaşımız Gülgün Feyman'a ve öteki aile bireylerine başsağlığı ve sabırlar dileriz.


Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı

97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page