top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Gazeteci Ergun Hiçyılmaz'ı da yitirdik



İSTANBUL--Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi, 2013 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Sürekli Basın Kartı sahibi Ergun Hiçyılmaz (82) vefat etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Ergun Hiçyılmaz vefatının ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Uzun yıllar gazetecilik mesleğine başarıyla hizmet veren üyemiz Ergun Hiçyılmaz’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz.  Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” denildi.

Ergun Hiçyılmaz’ın cenazesi 13 Şubat 2024 Salı günü (yarın) öğle namazının ardından Üsküdar Bülbüldere Fevziye Hatun Camisi’nden alınarak Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığı’nda toprağa verilecek.


Ergun Hiçyılmaz kimdir?



(d. 1942 / ö. -)
Şair, Yazar, Gazeteci

Eskişehir’de doğdu. Doğum tarihi gün ve ay olarak bilinmemektedir. Sultanahmet Ticaret Lisesi’nde ve Eskişehir Ticaret Lisesi’nde öğrenim gördü. 1960’ta gazetecilik hayatına başladı. Akşam, Yeni Sabah, Yeni İstanbul, Günaydın, Fotospor, Tercüman, Güneş, Yankı, Nokta, Hürgün ve Erkekçe gibi yayın organlarında çalıştı. Bu yayın organlarında yazarlık ve yayın müdürlüğü gibi çeşitli görevler üstlendi. Osmanlı tarihi üzerine araştırmalar yaptı. Oldukça geniş bir belge ve fotoğraf koleksiyonu bulunmaktadır. Gazeteciler Cemiyeti’nden ve TSYD gibi kuruluşlardan yirmi yedi kez ödül aldı. 1986 yılında Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın gazetecisi seçildi. Barış Gazetesi’nin şiir ödülünü kazandı. 1993 yılında Altın Kitaplar ödülünü kazandı. Ayrıca başarılı bir spor yazarı olup federasyon başkanlıkları ve spor yöneticiliği yapmıştır. 1977 yılında Balkan Bisikief Konfederasyonu ve Balkan Gençler Komitesi Başkanlığı'na seçildi. 1979 – 1980 yıllarında Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı yaptı. 1981 yılında Bisiklet ve Motosiklet Federasyonu Başkanlığı'na getirildi. Sanat ve edebiyatla da ilgilenmiş olup Yaprak adlı sanat dergisini yayımladı. Şiir ve hikâyeleri Yelken, Güney, Varlık ve Hisar gibi edebiyat dergilerinde yayımlandı. Türkiye’de ilk sesli kitabın yazarı olup yazılarını “Hayat Sayfaları” ve “Fi Tarihi” başlıklarıyla Sabah grubunda sürdürdü. 2004 ve 2005 yıllarında Takvim ve Sabah gazetelerinde yazdı. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Meydan Larousse, Türkiye ve Ünlüler ansiklopedilerinin spor uzmanlığını yapmış olup “Word Spor” gibi dünya çapındaki bir ansiklopedinin Türkiye yazarlığını üstlendi. İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Türk Spor Tarihi üzerine dersler verdi (Çakır 2002: 37; Işık 2006: 1719-1720). Son dönemde herhangi bir sanal veya yazılı basında görev yapmamaktadır. Kitap çalışmalarını sürdürmektedir.

Ergun Hiçyılmaz, şiirlerinde ve hikâyelerinde bireysel konulara yönelmişt olup Çiçek, Silah ve Aşk, ilk şiir kitabı olup aşk temasının ağır bastığı bir eseridir. Onları Yükseğe As adlı şiir kitabı ise tüm şiirlerini topladığı bir eseridir. Şiirde tarihçiliği ve yazarlığı kadar başarılı değildir. Fi Tarihi adlı hikâye kitabı, tür tekniği, dili ve üslubu açısından son derece başarılıdır. Tarihte yaşanmış olayları, belgelere dayalı kurgusal bir gerçeklikle anlatmıştır. Eski İstanbul'u, Osmanlı Sultanları'nın aşk mektuplarını, o dönemin kantolarını ve kantocularını, Osmanlı sanatına katkıda bulunan azınlıkların hikayelerini, Fehim Paşa'nın çapkınlıklarını anlatır.

Spor tarihimizi belgelerle sunan Hiçyılmaz, Atatürk döneminden itibaren izlenen devletin spor politikasını kronolojik olarak incelemiştir. Ayrıca köklü kulüplerimiz olan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarının tarihlerini kalme almıştır. Azınlıklardan eşcinsellere, Teşkilat-ı Mahsusa'dan günümüz gizli istihbarat teşkilatlarına, Türk tarihinin önemli savaşlarına, Osmanlı dönemindeki İstanbul'un sosyal hayatına dair temalı kitaplara kadar uzanan geniş bir yelpazede, belgelere dayalı ve tarafsız bir üslupla önemli tarih çalışmalarına imza atmıştır. Bu t eserlerinde ayrıntılı bir araştırma yöntemi izlemiş olup elde ettiği belgeleri ve vardığı sonuçları belgesel anlayışıyla okuyucuya sunmuştur. Bu üslubuna özellikle kaleme aldığı biyografilerde de rastlanmaktadır. Çerkez Ethem, Guyan Adası'na Sürülmüş Cemil Bey, Zeki Müren üzerine yazdığı biyografiler, yazın hayatımıza kazandırdığı teknik, dil ve üslup açısından sağlam ve başarılı eserlerdir.

Kaynakça

Çakır, Ö. (2002). “Hiçyılmaz, Ergun”. Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi. C. 5. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları. 37.

Editör (2013), "Lefter Sergisi - Söyleşi: Ergun Hiçyılmaz". http://www.adalarmuzesi.org/cms/projeler/coklu-ortam-multi-media/425-lefter-sergisi-soeylei-ergun-hicylmaz [erişim tarihi: 15.10.2018].

Işık, İhsan (2006). “Hiçyılmaz, Ergun”. Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. C. 4. Ankara: Elvan Yayınları. 1719-1720.

Yazıcıoğlu, Onur (t.y.) "Ergun Hiçyılmaz’la semt takımları üzerine". http://www.goal.com/tr/news/2556/editoryal/2010/02/25/1806866/goalcom-%C3%B6zel-ergun-hi%C3%A7y%C4%B1lmazla-semt-tak%C4%B1mlar%C4%B1-%C3%BCzerine [erişim tarihi: 15.10.2018].

Madde Yazım Bilgileri

Yazar: BÜNYAMİN TAN
13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page