top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Fitnat Hanım, İlhan Tarus, Ülkü Adatepe, Gani Müjde, Sevinç Aktansel, Aydın Bulut, Ömür Varol...



Bugün 27 Kasım. Fitnat Hanım, İlhan Tarus, Ülkü Adatepe, Gani Müjde, Sevinç Aktansel, Aydın Bulut, Ömür Varol ve Meltem Yılmazkaya gibi ünlülerin doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayanları saygıyla anarken, yaşayan değerlerimize uzun, sağlıklı ve mutlu ömürler dileriz.


Doğum günü: Fitnat Hanım kimdir?



(d. 27 Kasım 1842 - ö. 1911), Türk Divan şairi.

Son dönem Osmanlı edebiyatının önemli bir kadın şairidir. Çok sayıda gazeli bulunur. Edebiyatın yanı sıra hattatlıkta da ünlüdür.


1842 yılında Trabzon'da doğdu. Babası uzun süre Trabzon'da kaymakamlık yapan Hazinedarzade Osman Paşa kethüdası Ahmet Paşa, annesi Sapcan Hanım'dır.

Aslen Ordu'nun Aybastı kazasından olan Ahmet Paşa, Canikli Hazinedârzade Süleyman Paşa sülalesindendir. Bir Çerkes beyinin kızı olan Sapcan Hanım, Ahmet Paşanın ikinci eşidir. Ahmet Paşanın ilk eşinden Mihriban ve Maviş adında iki kızının daha olduğu biliniyor. Sapcan Hanım, Ahmet Paşa ile evlendikten sonra Emine ismiyle anılmaya başlamış ve aile içerinde "Çerkes Hanım" olarak tanınmıştır.

Fıtnat Hanım babası Ahmet Paşa'yı 1838'de kaybetti. Annesi, Ahmet Paşa'nın kardeşi Hazinedar Osman Bey ile evlendi. Bu evlilikten ve dört çocuğu daha olmuş; ancak bilinmeyen bir sebeple daha sonra ayrılmıştır. Bu sırada Fıtnat Hanım Ahmet Paşa'nın amcazadelerinden Trabzon valisi Abdullah Paşanın yanında yetişti. Beş yaşlarında iken İstanbul'a getirilerek öğrenimine başladı. Zamanın tanınmış hocalarından özel dersler aldı. Hoca Latif Efendi'den Arap ve Acem dillerini öğrendi; Fındık Hafız'dan Kur'an eğitimi aldı. Eski Mısır Mollası Şakir Efendi'den Hafız Divanı'nı öğrendi. İyi bir hattat olarak yetişti. Ayrıca Ethem Pertev Paşa'dan şiir dersleri aldığı bilinir.

Fitnat Hanım genç yaşında Ahmet Bey adında birisiyle evlendirildi. Evlendikten sonra tahsiline devam etti. Eşi, kendisinin şiir yazmasını, güzel giyinmesini, çok okumasını yasaklamış ve kirpiklerini kestirmiş ve bunun üzerine çift boşanmıştır. Fıtnat Hanım, ikinci evliliğini Bahriye Nezareti mektupçusu Mehmet Ali Bey'le yaptı. Bu arada bitişik evde oturan teyzesi Nefise Hanım'ın oğlu Ahmet Mithat Efendi ile aralarında duygusal bir yakınlaşma oldu. Aralarındaki mektuplaşma, 1940'lı yıllarda yayımlandı.

Altmışlı yaşlarında Bursa'da yaşadığı bilinir. 1911 yılında İstanbul'da ölmüş ve Edirnekapı Mezarlığına defnedilmiştir.

Sanatı

Şiirlerini ve yeteneğini keşfedip onu edebiyat dünyasına tanıtan Süleyman Nazif'tir. Edebi başarılarının yanı sıra hattatlığı ile de ünlüdür, kendi elleriyle yazdığı bir Kur'an'ı Süleyman Nazif Bey'e hediye etmiştir.

Fitnat Hanım'ın Divanının yanında nesir eserleri de mevcuttur. Meyden, sagerden, sevilenden, söz eden içli yazılarıyla aşkı feryatlaştıran, lirik şiirleriyle klasik ekole bağlı bulunan Fitnat; ilhamından özveride bulunmamak düşüncesiyle aruz kalıplarına uymak istemiş bu yüzden imale ve zihaflardan kurtulamamıştır. Yazıları anlatım bakımından oldukça ağdalıdır. Aydın kişilerin zevkini gözetmiştir.

Fitnat Hanım'ın önemi; şekilde değil, özdedir. Kimi yadırganan sözler bir olgunluk, bir varlık gösterir onda. Fitnat'ı yükselten de bu özelliğidir.


Doğum günü: İlhan Tarus kimdir?

Bakınız:


Doğum günü: Ülkü Adatepe kimdir?

Bakınız:


Doğum günü: Gani Müjde kimdir?



27 Kasım 1959, İstanbul doğumlu olan Gani Müjde, lise yıllarındn itibaren Gırgır ve Fırt adlı müzah dergilerinde görev almaya başlamış, daha sonrasında ise Laklak adlı derginin editörlüğünü üstlenmiştir. Müjde, sektördeki tecrübesini pekiştirmek için yakın dostlarıyla birlikte Limon adlı mizah dergisini çıkarmış ve bu dergideki Peynir Kemisi adlı köşede yazılar yazmaya başlamıştır. Tükenmez Kalem adındaki şirketi kurfuktan sonra NTV'de ekranlara gelen Gündem Dışı programında pek çok söyleşi gerçekleştirmiştir. Mimar Sinan Üniversitesi, Sinema - Televizyon bölümünden mezun olan Gan Müjde, Kahpe Bizans filmiyle birlikte geniş bir kitlenin ilgisini çekmeyi başamıştır. Filmin senaristliğini de yine mizah dünyasının sevilen isimleri olan Fatih Solmaz ve Kemal Kenan Ergen ile birlikte üstlenmiştir.


Pek çok televizyon ve sinema projesinde senarist olarak görev alan Müjde 2008 yılında da başrolde Ata Demirel'in yer aldığı Osmanlı Cumhuriyeti filminin yönetmenliği üstlenmiştir.

Doğum günü: Sevinç Aktansel kimdir?


Doğum günü: Aydın Bulut kimdir?



Bulut, 27 Kasım 1968 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi, Sinema - Televizyon Bölümü'nde mesleğinin teorisini öğrenerek mezun oldu. Ömer Lütfi Akad, Duygu Sağıroğlu gibi usta yönetmenlerle çalışarak mesleğe alıştı. 1994 yılında yönetmenliğini yaptığı ilk filminin senaryosunu da kendisi yazdı. 2003 yılındayönettiği “Sultan Makamı” adlı dizide Şevket Çoruh, Başak Köklükaya, Uğur Polat, Dolunay Soysert, Kerem Atabeyoğlu gibi oyuncular rol aldı. 2005 yılında yönetmenliğini yaptığı “Ihlamurlar Altında” adlı dizide Bülent İnal, Tuba Büyüküstün, Sinan Tuzcu, Özge Borak, Billur Kalkavan, Nur Sürer birlikte rol aldı. 2009 yılında yönetmenliğini yaptığı ve Tomris Giritlioğlu'nun yapımcılığında çekilen “Bu Kalp Seni Unutur mu?” adlı dizide; Bülent İnal, Melis Birkan, Berrak Tüzünataç, Okan Yalabık, Engin Hepileri, Hale Soygazi, Salih Güney oyunculuk yaptı. 2012 yılında “Dila Hanım” adlı dizide; Erkan Petekkaya, Hatice Şendil, Mahir Günşiray, Hülya Darcan başrollerde oynarken yönetmenliğini Aydın Bulut yapmıştır. 2015 yılında yönetmenliğini Aydın Bulut’un yaptığı “Bir Deniz Hikayesi” adlı dizide rol aldı. Ödülleri : 2009 - 28.İstanbul Film Festivali - Halk Jürisi Ödülü (Başka Semtin Çocukları) 2008 - 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj, En İyi Genç Yetenek Ödülü. 2001 - İstanbul Uluslararası Kısa Film Günleri İkincilik Ödülü 1997 - Öğrenci Filmleri Yarışması, Üçüncü Film 1996 - İFSAK Kısa Film Yarışması Belgesel Başarı Ödülü Filmleri ve Dizileri : 2015 - Bir Deniz Hikayesi (TV Dizisi)(yönetmen) 2014 - Sevdam Alabora (TV Dizisi)(yönetmen) 2013 - Benimle Oynar mısın? (Sinema Filmi) (yönetmen, senarist) 2012 - F Tipi Film (Sinema Filmi) (yönetmen) 2012-2013 - Dila Hanım (yönetmen) 2011 - Tövbeler Tövbesi (TV Dizisi) (yönetmen) 2011 - Bizim Yenge (yönetmen) 2010 - Deli Saraylı (TV Dizisi) (yönetmen) 2009 - Bu Kalp Seni Unutur mu? (yönetmen) 2008 - Başka Semtin Çocukları (yönetmen, senarist, yapımcı) 2005 - Savcının Karısı (yönetmen) 2005 - Ihlamurlar Altında (yönetmen) 2004 - Hızlı Adımlar (yönetmen) 2003 - Sultan Makamı (yönetmen) 2002 - Aşk ve Gurur (yönetmen) 2002 - Azad (yönetmen) 2001 - İngiliz Kemal (yönetmen) 1997 - Unutmadım (yönetmen, senarist) 1997 - Babaanne (yönetmen, senarist) 1997 - Gazi Mahallesi (yönetmen) 1994 - Çiçek (yönetmen, senarist)

Doğum günü: Ömür Varol kimdir?



Türk gazeteci ve sunucu Ömür Varol, 27 Kasım 1975’te doğdu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV- Sinema bölümü mezunudur. 1992 yılında TRT İstanbul Haber merkezinde staj yaptı. 1993 yılında Kanal 6'da Bu Sabah adında sabah haberleri programında muhabirlik yaptı. Can Okanar ve Oğuz Haksever'in bulunduğu kadroda çalıştı. 19 yaşındayken editörlüğe terfi etti. 1996 yılında Show TV'de Reha Muhtar'ın Ateş Hattı ekibine katıldı. 3 yıl sonra haber müdürü oldu. 2003 yılında Show TV'den ayrıldı. 2007 yılında Fox TV'ye geçti burada haber müdürlüğüne devam etti. Fox Magazin bölümünü hazırlayıp sunan isim oldu. Fox TV yöneticileri reytinglerdeki başarıdan etkilenip prime time'da program yapmasını talep edince ortaya Bizden Kaçmaz adlı magazin programı çıktı. 2011 yılına kadar burada devam etti. Ömür Varol şu sıralar atv'de yayınlanan Elin Oğlu adlı Talk show programını Sinan Çalışkanoğlu ile beraber sunmaktadır. Son olarak Nihat Doğan ve Bircan İpek ile birlikte Söylemezsem Olmaz programının modaratörlüğünü üstleniyordu.

Doğum günü: Meltem Yılmazkaya kimdir?



27 Kasım 1984 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Yılmazkaya, tiyatro kurslarına gitmiş ve 13 yaşından beri animatörlük yapıp eğitimini almıştır. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin iki yıllık eğitimine devam etti. Burslu olarak okuduğu Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümünden mezun oldu. Meltem Yılmazkaya, sinema ve dizilerde oyunculuk yaptığı gibi bazı sanat okullarında drama dersleri vermektedir.

MELTEM YILMAZKAYA FİLMLERİ VE DİZİLERİ 2018 - Cici Babam (Sinema) 2016 - Kaçma Birader (Sinema) 2015 - Dedemin Fişi (Sinema) 2013 - Güldür Güldür (TV Dizisi) 2013 - Aldırma Gönül (TV Dizisi) 2012 - Aşkın Halleri (TV Dizisi) 2011 - 5'er Beşer (TV Dizisi) 2011 - Adım Bayram Bayram (TV Dizisi) 2010 - Şen Yuva (TV Dizisi) 2009 - Benim Annem Bir Melek (TV Dizisi) 2009 - Aile Saadeti (TV Dizisi)

61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page