top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Aytaç Kardüz, Fahri Belen, Esat Mahmut Karakurt, Selmi Andak, Ömer Halisdemir, Nevzat Yalçıntaş



Bugün 15 Temmuz. Aytaç Kardüz, Fahri Belen, Esat Mahmut Karakurt, Selmi Andak, Ömer Halisdemir, Nevzat Yalçıntaş'ın ölüm yıldönümleri.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

Aytaç Kardüz kimdir?


(d. 1943, Ankara - ö. 14 Temmuz 2022, Bodrum), Eski TRT radyo ve TV sunucusu.


Kardüz, 1943'te Ankara'da doğdu. TV ekranları ve radyoların ilk spikerlerinden birisi olup 1964-1994 yılları arasında 30 yıl boyunca TRT'de görev aldı. İyi kullandığı Türkçesi ve dominant ses tonu ile TRT'nin bir dönem haber bültenlerinde kadın ekran yüzlerinden olup birçok sunucunun yetişmesinde pay sahibi olmuştur. Kıbrıs Harekatı'nı TRT ekranlarından duyuran spikerdir. 1985 yılında Mehmet Tuğrul Ülgen ile evlendi.

Mesleği bıraktıktan yıllar sonra TRT Haber kanalındaki 15 Temmuz Millet Stüdyosu'nda kamera karşısına geçerek temsili haber bültenini sundu. Kanal B'de spiker eğitmenliği yaptı.


Yaşamının son dönemlerini Urla, İzmir'de Darüşşafaka'da geçiren Kardüz, 14 Temmuz 2022'de bayram ziyareti için gittiği Bodrum, Muğla'da fenalaşarak 79 yaşında ölmüştür. Cenazesi memleketi Ankara'ya gönderilerek Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.


Fahri Belen kimdir?



1892 yılında Bolu'da dünyaya geldi. Asıl ismi Meh­met Fahrettin. Bursa Askerî Lisesini tamamladıktan sonra Harp Okuluna girdi. Buradan piyade subayı olarak mezun oldu. Harp Akademisini tamamlayarak kurmaylığa yükseldi. Balkan Savaşına takım komutanı, Birinci Dünya Savaşı’na bölük komutanı olarak katıldı. Kurtuluş Savaşı’nda Doğu cephesinde 12’nci, Batı cephesinde 23’ncü Tümen Kurmay başkanlığı, Kolordu ve Genelkurmay Harekât Şube müdürlükleri görevlerinde yer aldı. Harp Akademisinde Türk Harp Tarihi öğretmenliği yaptı. 1950 yılında korgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra politikaya atıldı. 1950’de Bo­lu, 1954’te Çanakkale Milletvekili seçildi. 1950’de Bayındırlık Bakanlığı, 1961'de Ku­rucu Meclis üyeliği yaptı. Cenevre (1932), Rusya (1934) ve Amerika’ya (1954) seyahatler yaptı. Tarih ve politikayla ilgili yazı ve eserleri vardır. ESERLERİ Harp Tarihi Meselesi (1932), Çanakkale Sa­vaşı (1933), Komünist Rusya (1947), Dünya Nereye Gidiyor? (1952), Nereye Gidiyoruz (1955), Demokrasimiz Nereye Gidiyor? (1958), Demokrasiden Diktatörlüğe (1960), Büyük Türk Zaferi, Afyondan İzmire (1962), Atatürk’ün Askeri Kişiliği (1963), Birinci Cihan Harbinde Türk Harbi (1964), Tarih Işığında Devrimlerimiz (1970), Türk Kurtuluş Savaşı (1973), 20. Yüzyılda Osmanlı Devleti (1973). KAYNAK: C. Dinçtürk / Bolu’dan Yetişenler (s. 24), TBMM Albümü 1920-1994 (s. 178), TDOE – TDE Ansiklopedisi 2 (2002).

Esat Mahmut Karakurt kimdir?



1902 yılında İstanbul’da doğdu. Şûra-yı Devlet üyesi Urfalı Mahmut Nedim Bey’in oğludur. Kadıköy Sultanisi’ni, İstanbul Diş Hekimliği Okulu’nu (1924) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni (1930) bitirdi. Avukatlık, gazetecilik, Galatasaray Lisesi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı. 1954-1960 yılları arasında X. ve XI. Dönem Şanlıurfa milletvekili, 1961-1966 arasında Urfa senatörü olarak görev yaptı. Beyin kanaması sonucu 15 Temmuz 1977’de İstanbul’da öldü. İlk yazıları muhabir olarak çalıştığı Tercüman-ı Hakikat gazetisinde yayımlandı. Daha sonra çalıştığı İleri, İkdam, Cumhuriyet, Tasvir, Yeni Sabah gibi gazetelerdeki polisiye olayları konu alan röportajlarıyla tanındı. Küçük öyküler yazdı. Ama daha çok çoğu sinemaya uyarlanan, olaya dayalı aşk ve serüven romanlarıyla ün kazandı.

Selmi Andak kimdir?



Selmi Andak 1921 yılında İzmir’de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra, Paris’te “École Normale de Musique”de kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı. Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı. Andak, Sezen Aksu’nun söylediği “Ben Her Bahar Aşık Olurum”, Nilüfer “Bir mevsim arıyorum”, Ajda Pekkan “Yeniden”, Neco “O Şarkıyı Henüz Yazmadım”, Nil Burak “Güneş bir kere doğdu” gibi şarkılara imza atmıştır. Selmi Andak’ın yaklaşık 800 bestesi bulunmaktadır.Galatasaray Kulübünün en bilinen marşı Re re re ra ra ra dizeleri ile bilinen GS Kulüp Marşı, Selmi Bey’in eserindir. Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde Sanata Bakış adlı köşenin yazarlığını yapmıştır. 1998’de Devlet Sanatçısı ünvanı alan Selmi Andak 15.07.2010 tarihinde Parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi’nde yaşama veda etmiştir. Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.


Ömer Halisdemir kimdir?



(20 Şubat 1974 – 15 Temmuz 2016), Türk asker. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında görevliyken komutanlığı ele geçirmeye çalışan darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi göğsünden vurarak öldüren ve ardından diğer darbe yanlısı askerler tarafından vurularak öldürülen koruma astsubayıdır. Kendisine vur emri, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı tarafından verilmiştir.


Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir, çocukluğunu Bor, Niğde'nin Çukurkuyu beldesinde geçirdi. Çukurkuyu'da okul sonralarında çobanlık yaptı. Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuğu dünyaya geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Türkiye sınırları içinde ve dışında çeşitli görevlerde yer aldı. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir'in aktardığı bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında öldürdüğü komutan Semih Terzi ile birlikte daha önceden Afganistan'da görev yapmıştı.


15 Temmuz 2016'da darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığına girmeye çalışan Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi, Özel Kuvvetler komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'dan aldığı emir üzerine göğsünden vurarak öldürdü. Bunun üzerine Semih Terzi'nin korumalarından Binbaşı Fatih Şahin ve Üsteğmen Mihrali Atmaca da otuz kurşunla Halisdemir'in hayatına son verdi. Daha sonra ise darbe yanlısı astsubaylar Nedim Şahin ve Gökmen Ata ölü ele geçirilmiş; otuz altısı ise teslim alınarak Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır.

Habertürk, Hürriyet ve Takvim gazeteleri dâhil olmak üzere çeşitli Türk basın kuruluşları, Halisdemir'den "darbe girişimin seyrini değiştiren isimlerden biri" diye bahsetti. 24 Ağustos 2016'da başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu'na katılan Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı askerler ise üniformalarına "Şehit Ömer Halisdemir" yazan apoletler takmıştır.


Halisdemir'in vurulduğu nokta özel bir kaplama ile koruma altına alınarak çiçeklerle süslendi. Dursun Ali Erzincanlı, Halisdemir'in öldürülmesi sonrasında kendisine atfen "30 Kuş" adlı bir şiir yazdı ve bu şiire bir klip çekildi. Ömer Halisdemir'i anlatan "30 Kuş" adlı şiirle aynı isme sahip bir kısa bir film de yapıldı. Ağustos 2016'da Toroslar, Mersin'deki Şehitler Parkı'na kaide ve gövde uzunluğunun toplamı 4.60 metre olan bir heykeli dikildi. Daha sonra Türkiye'deki birçok meydan, cadde, okul ve öğrenci yurdu gibi yerlere kendisinin adı verildi. Ayrıca Niğde'de kendisi için bir hatıra ormanı da oluşturulmuş ve şehirdeki üniversiteye de adı verilmiştir.


Nevzat Yalçıntaş kimdir?




1933 yılında ANKARA doğdu. Yüksek Ticaret ve İktisat Okulu, Fransa Caen Üniversitesi Doktora, İngiltere Londra Üniversitesi London School of Economics and Social Sciences'de Doçentlik Çalışmalarına devam ettikden sonra Profesörlük ünvanını almaya hak kazandı.

TRT Genel Müdürlüğü, Türkiye Gazetesi Başyazarlığı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeliği, Tercüman Gazetesi Yazarlığı, XXI., XXII. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile AGİTPA Türk Grubu Başkanlığı yaptı. Evli ve 2 Çocuk babasıdır.


15 Temmuz 2016 yılında aramızdan ayrıldı.



126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page