top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Erdoğan Alkin, Güner Sümer, Dinçer Sümer, İsa Çelik




Bugün 19 Mart. Erdoğan Alkin, Güner Sümer, Dinçer Sümer, İsa Çelik'in doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak; "İyi ki doğdunuz" diyoruz.


Doğum günü: Erdoğan Alkin kimdir?



Erdoğan Alkin, 19 Mart 1936 tarihinde İstanbul’da doğdu. Orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladı. 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İktisat Teorisi Kürsüsü’ne asistan olarak atandı. 1963 yılında OECD bursu ile Hollanda’ya gitti ve Lahey Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi Planlama Bölümü’nden 1964 yılında mezun oldu. Bir süre Hollanda Merkezi Plan Bürosu’nda “Fellow” olarak çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönerek 1967 yılında doçent, 1973 yılında profesör oldu.

Prof. Alkin, halen İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Uluslar arası Ticaret Bölüm Başkanı olup, aynı zamanda Birmingham Üniversitesi Avrupa-Türkiye Merkezi İcra Komitesi üyesidir.

Prof. Erdoğan Alkin’in, “İktisat” (16 baskı), “Fiyat teorisi”, “Gelir ve Büyüme Teorisi”, “Uluslararası Ekonomik İlişkiler”, “Turkey’s International Economic Relations” adlı kitapları yanında, G. Tintner’in “İktisatçılar için Matematik ve İstatistik” adlı kitabının tercümesi İstanbul ve Uludağ Üniversitesi yayınları arasındadır. Prof. Alkin ayrıca Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin “İktisada Giriş” kitabının makroekonomi bölümü yazarıdır.

Alkim üç gün önce panele katıldı

İ.Ü. İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti(İFMC) tarafından 37.si düzenlenen İktisatçılar haftasının Prof. Dr. Toktamış Ateş Anısına düzenlenen ilk gününde “Cumhuriyetin 90.Yılında Ekonomi-Sanayi-Finanas-İstikrar” başlıklı Mustafa Uysal’ın yönettiği ilk oturumunun Doç, Dr. Ekrem Keskin ve Süleyman Onatça ile birlikte panelisti olan Prof. Dr. Erdoğan Alkin son derece açık net bir konuşma yapmış; “Siyasi istikrarla ekonomik istikrar birbirine bağlıdır. Görülen siyasal kargaşanın öncelikle ekonomik sıkıntı yarattığıdır.Tam demokrasi olmadan bu işler yürümez” demiştir. Prof.Dr. Erinç Yeldan’ın tespitlerine katıldığını da ifade eden Alkim; “Türkiye’nin büyümesi istikrarlı değil. Dışardan veya içerden bir kriz çıktığında anda gelen paranın sahibi haklı olarak parasının geri ister, ekonomi büyük darbe alır” görüşünün yanında eğitime de değinerek; “Üniversitede her şey özgür olmalıdır” demiş, üniversitelerden büyük kopuş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirmişti. Oturum sonunda İFMC Başkanı Vahap Adıyaman’ıın ısrarlarına rağmen öğle yemeğine kalmayan Alkin “Dersim var diyerek” ayrılmıştır. Ani ölümü onunla iki gün önce birlikte olan geniş iktisat camiasını şok etmiştir. 28 Mart 2013'te aramızdan ayrıldı.


Doğum günü: Güner Sümer kimdir?



19 Mart 1936 tarihinde Ankara, Nallıhan’da dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak doğmuştur. Babası kumaş tüccarı Hafız Mustafa Sümer’dir. Annesi ise Makedonya’dan göç eden varlıklı bir ailenin kızıdır. Yazar Adalet Ağaoğlu (d.1929) ablasıdır. Dr. Cazip Sümer (d.1925-ö.1975) adında abisi ve işadamı Ayhan Sümer (d.1930) adında kardeşi vardı. 1938 yılında ailesi ile birlikte Ankara’ya taşındı. İlkokul, ortaokul ve lise’yi Ankara’da Ankara TED Kolejinde okudu.

Lise yıllarında iken Ahmet Oktay, Yılmaz Gruda, Bekir Çiftçi, Ülkü Arman, Güner Sümer ve Ferit Edgü “Mavi dergi” adı ile bir dergi çıkardılar. Derginin kadrosunda: Attila İlhan, Özdemir Nutku, Yılmaz Gruda, Ahmet Oktay, Demirtaş Ceyhun, Demir Özlü, Ece Ayhan, Tahsin Yücel gibi isimler vardır. 1952-1956 yıllarında çıkardığı mavi dergisinin etrafında toplanan sanatçılar Serbest Şiir (I. Yeni , Garip Şiiri) garipçilere karşı çıkmış, şairane bir sanat anlayışının temsilcisi olmuş; bir süre sonra da toplumsal gerçekliliğin sözcüsü olmuşlardır.


Güner Sümer, Edebiyata ve sanata bu dergi ve bu ortam ile giriş yapmıştır. Mavi dergisi ilk beş saçıkmıştır. İlk beş sayısından sonra ve 22 sayı olarak SON MAVİ adı ile 1952 – 1956 yıllarında çıkmış, Güner Sümer ise kurucuları arasında olduğu bu dergide şiir hikâye ve oyunlar yazmıştır.

1960 yılında öğrenim gördüğü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ayrılıp Paris‘e giden Güner Sümer, Charles Dulin’de tiyatro eğitimi gördü. Théâtre National Populaire’de Jean Vilar ve Théâtre de France’ta J.L. Barrault’dan yönetmenlik öğrenimi gördü, asistanlık yaptı. 1962 yılında Ankara’ya döndü.

Ankara Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ve Sahne Z`de amatör çalışmalarda bulunmasının ardından, 1962 yılında Arena Tiyatrosunu kurdu. Burada oyunculuk ve yönetmenlik yaptı.

1964 yılında Paris’te tanıştığı yazar Tezer Özlü‘yle evlenerek Ankara’ya yerleşti.


Yazdığı ve yönetmenliğini de yaparak Ankara Sanat Tiyatrosunda 1965 yılında sahnelediği Bozuk Düzen adlı oyunu haftalarca kapalı gişe oynadı.

Yarın Cumartesi adlı oyunuyla Ankara Sanat Sevenler Derneğince 1965 yılında en iyi yönetmen seçildi.

Eskişehir Belediye Tiyatrosunda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. Asaf Çiğiltepe‘nin 1967 yılındaki ölümünden sonra Ankara Sanat Tiyatrosu (AST)’ı yönetti.


Güner Sümer’in yazdığı Hüzzam adlı tiyatro oyunu ilk kez 1984-1985 sezonunda, Olcay Poyraz rejisiyle sahnelenmiş ve sonrasında tam 12 yıl boyunca 503 kez sahnelenmiştir.

İlk eşi olan Tezer Özlü‘den 1967 ynbul’a taşındı. Gazetelerde telif ve uyarlama fotoromanları yayımlandı. 1970 yılında İstanbul Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu olan Güner Sümer, ayrıca kamera karşısına da geçerek sinema filmlerinde rol aldı. 1975 yılında Oyuncu Suna Selen‘le evlendi. Bu evliliğinden olan oğlu Sinan Sümer de sonradan oyuncu oldu.

1976 yılında senaryosunu Umur Bugay‘ın yazdığı yönetmenliğini Zeki Ökten‘in yaptığı “Kapıcılar Kralı” filminde Kemal Sunal, Şevket Altuğ, Bilge Zobu, Güler Ökten, Feridun Çölgeçen, Sevda Ferdağ, Sevil Üstekin ile birlikte rol aldı.


Güner Sümer‘in yazdığı “Bozuk Düzen” ve “Yarın Cumartesi”, Haldun Dormen (1965) ve Bilge Olgaç (1988) tarafından sinemaya aktarıldı. Haldun Dormen‘in ilk k Zeki Ökten‘in yaptığı “Bozuk Düzen” adlı film 1966 Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi erkek oyuncu (Müşfik Kenter) ödüllerini kazandı. Bu filmde Ekrem Bora, Müşfik Kenter, Belgin Doruk, Salih Güney ve Ayfer Feray, Metin Serezli, Nedret Güvenç, Bedia Muvahhit, Altan Erbulak, Turgut Boralı, Nisa Serezli, Nurhan Nur, Erol Keskin, İsmet Ay, Yılmaz Köksal, Hadi Çaman, Hüseyin Kutman, Tuncel Kurtiz, Suna Keskin, Zeynep Tedü gibi oyuncular rol almıştır.

Evlilikleri : 1.eşi: 1964 yılında yazar Tezer Özlü ile evlendi. 1968 yılında boşandı. 2.eşi: Güner Sümer, 1975 yılında tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen ile evlendi. Bu evliliğinden Sinan Sümer (d. 2 Kasım, 1975) adında bir oğlu vardır.

Güner Sümer, 27 Nisan 1977 tarihinde Ankara’da 41 yaşında kanser hastalığından ölmüştür.

Yönettiği tiyatro oyunları : 1969 – Sınırdaki Ev : (Slawomir Mrozek) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1968 – Eskici Dükkanı : (Orhan Kemal) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1968 – Victor Ya Da Çocukların İktidarı : (Roger Vitrac) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1967 – Durand Bulvarı (Armand Salcrou) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1966 – Küçük Burjuvalar : (Maksim Gorki) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1965 – Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç (Hüseyin Rahmi Gürpınar) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1965 – Bozuk Düzen : Güner Sümer – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Ayak Bacak Fabrikası : Sermet Çağan – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Yosma : Ruzante – Ankara Sanat Tiyatrosu 1963 – Gizli Ordu : Brendan Behan – Ankara Sanat Tiyatrosu 1963 – Mezarsız Ölüler : jean-paul-sartre – Ankara Sanat Tiyatrosu


Rol aldığı tiyatro oyunları : 1967 – Durand Bulvarı (Armand Salcrou) – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1967 – Müfettiş : (Nikolay Vasilyeviç Gogol) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1966 – 72.Koğuş : (Orhan Kemal) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1966 – Pazar Gezintisi : (George Mitchele) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1965 – Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç (Hüseyin Rahmi Gürpınar) – Ankara Sanat Tiyatrosu 1965 – Arturo-Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı : Bertolt Brecht – Ankara Sanat Tiyatrosu 1965 – Bozuk Düzen : Güner Sümer – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Ayak Bacak Fabrikası : Sermet Çağan – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Yosma : Ruzante – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Cehennem Dansı : August Strindberg – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Ayak Bacak Fabrikası : Sermet Çağan – Ankara Sanat Tiyatrosu 1964 – Yosma : Ruzante – Ankara Sanat Tiyatrosu 1963 – Godt’u Beklerken : Samuel Beckett – Ankara Sanat Tiyatrosu – 1963 – Gizli Ordu : Brendan Behan – Ankara Sanat Tiyatrosu 1963 – Ölü Canlar : Nikolay Vasilyeviç GogolArthur Adamov – Ankara Sanat Tiyatrosu 1963 – Mezarsız Ölüler : Jean Paul Sartre – Ankara Sanat Tiyatrosu

Filmleri : Oyuncu : 1976 – Kapıcılar Kralı (Nuri) (Sinema Filmi) 1974 – Kartal Yuvası (Sotiri) (Sinema Filmi) 1974 – Esir Hayat (Sinema Filmi) 1974 – Diyet (Fabrikatör Salim ) (Sinema Filmi)


Eserleri: : 1988 – Yarın Cumartesi (Tiyatro oyunu) 1965 – Bozuk Düzen (Tiyatro oyunu) 1983 – Hüzzam (Tiyatro oyunu) 1983 – Baba ile Oğul (Tiyatro oyunu)

Uyarlama : 1960 – Kel Şarkta (Eugène Ionesco‘dan, Sahne Z ekibi ile birlikte Ankara Radyosu için)

Çeviri: 1963 – Gizli Ordu (Brenden Behan‘dan çev.) 1975 – Küçük Burjuvalar (Maksim Gorki‘den)

Şiir-Düzyazı: 1954-1956 – Şiirler/Düzyazılar

Öykü: 1954 – Öyküler Ölümünden sonra tüm eserleri Adalet Ağaoğlu tarafından hazırlanarak basıldı: 1983 – Toplu Eserleri (2 cilt) Adı Nalan isimli tamamlanmamış bir de romanı vardır.



Doğum günü: Dinçer Sümer kimdir?



19 Mart 1937'de İzmir'de doğdu. 1957'de İzmir Namık Kemal Lisesini bitirdi. 1961 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1960'dan itibaren çeşitli tiyatrolarda yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. Polonya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek tiyatro üzerine araştırmalarda bulundu. Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Burada dramaturji dersleri verdi. Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanı oldu. 1998 yılında Sümer'e Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Tiyatro Yazarları Derneği ve Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu yönetimlerinde bulundu. 9 Eylül 2019 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü sırada vefat etti.

Edebi hayatına şiir ve öyküyle başlayan Sümer'in yazıları ve şiirleri 1953 yılından itibaren Türk Dili, Varlık, Cumhuriyet, Dost ve Yeditepe gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. 1955 ve 1965 yılları arasında Güne Bakan, Denize Çıkan Cadde ve Küçük Kızın Adı Ayşe adlı üç şiir kitabı basıldı. Daha sonra tiyatroya yöneldi ve Konak Sahnesi'nde tiyatro macerasına başladı. 1970 yılında ilk oyunu olan Kâtip Çıkmazı yayımlandı. Bu eserinde İzmir'in bir kenar mahallesinde, yoksul kesimlerden olan insanların hüzünlü yaşamlarını anlattı. Aynı yıl “Küpe Çiçeğinin Ölümü” ile TRT Sanat Ödülleri Yarışması Radyo Oyunu Dalında; "Gecenin Bir Yerinde" ile de aynı yarışmanın Televizyon Oyunu Dalında Başarı Ödülü'nü aldı. 1976'da yazarın ilk romanı olan Bozuk Bir Şey yayımlandı. Bu eserinde toplumda her an rastlanabilecek olan insanların yaşadığı olayları gözler önüne serdi.

1976'da yazarın en bilinen oyunlarından olan ve defalarca sahnelenen Eski Fotoğraflar adlı tiyatro eseri yayımlandı. Sevtap adlı bir kadın ve Seyit adlı bir erkekten oluşan bu iki kişilik dramda Sevtap'ın hayat yolculuğu sırasında yaşadıklarıyla, Seyit'in geleceği birbirine bağlı ve değişken şekilde işlendi. Sümer bu oyunuyla 1997 yılında TDK Oyun Ödülü'nü kazandı. İlginç bir kurguya sahip Eski Fotoğraflar 1998 yılında sinemaya da uyarlandı. Senaryosunu Sümer'in yazdığı, Necef Uğurlu ve Jülide Övür‘ün yönetmenliğinde çekilen filmde Sevtap'ı Bennu Yıldırımlar, Seyit'i ise Ahmet Uğurlu canlandırdı.

Sümer'in Aklımda Kalan Masallar adlı kitabı 1983 yılında yayımlandı. Sümer çocuklar için yazdığı bu eserinde masalsı ve lirik bir anlatım kullandı. Aynı yıl basılan Karacaoğlan'da ise 17. yüzyılın en önemli halk şairlerinden biri olan Karacaoğlan ve âşık olduğu Sanem'in hikâyelerini anlattı. 1987'de çocuk oyunu olan Meddah Amca basıldı ve yazar bu eseriyle TBMM Kültür Sanat Kurulu Ödülü'nde üçüncü oldu. Sümer 1992'de yayımlanan, kendisinin ikinci ve son romanı olan Bir Düş Müydü O İzmir'de okuyucuyu kendi çocukluğunda içinde bulunduğu İzmir'e götürdü. İzmir'i ve İzmir'in insanlarını edindiği gözlemler sonucu romanında aktardı.

1994 yılında yayımlanan Toplu Oyunları 1'de "Eski Fotoğraflar", "Gül Satardı Melek Hanım", "Kâtip Çıkmazı" ve "Maviydi Bisikletim" adlı dört oyunu toplandı. 1997'de basılan Toplu Oyunları 2'de "Gecenin Kulları" ve "Memuroğlumemur" birlikte yayımlandı. Sümer, 1997'de yayımlanan Ortakçılar'ı Talip Apaydın'ın aynı isimli romanından uyarlayarak bir oyuna dönüştürdü. Yazar bu oyunla Bakırköy Belediyesi Uyarlama Oyun Yarışmasında Yunus Emre Büyük Ödülü'nü aldı. 2003'de basılan Toplu Oyunları 3'de "Ali Ayşe'yi Seviyo" ve "Beni Dünya Kadar Sev", 2008'de de Toplu Oyunları 4 eseriyle de "Sandalım Kıyıya Bağlı" ve "Marion ile Memet" oyunlarını topladı.

Sümer ayrıca "Gelinin Muradı", "Çileli Bülbül", "İstanbul'un Kızları", "Bağdat Hatun", "Kurtuluş" ve "Cumhuriyet" adlı film ve dizilerde rol aldı.


Doğum günü: İsa Çelik kimdir?


Fotoğraf: Alâettin Bahçekapılı (2018)


19 Mart 1944'te Gülnar'da doğdu. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FIAP'ın Artist of FIAP ” (AFİAP) unvanına sahip Türk fotoğrafçıdır.


1958'de fotoğraf çekmeye başladı. 1970'te Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İşletme İktisadı bölümünü bitirdi. 'İnsan' adlı ilk kişisel sergisini 1973'te açtı, toplamda yaklaşık 100 adet kişisel sergi açtı, dia pozitif gösterileri yaptı, karma sergilere katıldı, yurt içi ve yurt dışında pek çok sergi, yarışma ve bienalde fotoğrafları sergilendi. Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarında değerlendirme kurulu üyelikleri yaptı.

Ağırlıklı olarak portre fotoğrafları ve Anadolu uygarlıkları fotoğrafları çekti. Özellikle çocuk fotoğrafları çekti ve yazdığı masallar birçok çocuk dergisinde yayınlandı, çocuk kitapları illüstrasyonları yaptı. Afiş, poster, kitap, plak, kaset ve CD kapakları tasarladı, çizgi film çalışmaları yaptı. Arasında Mehmet Aydın’ın 1987 yapımı Küçüğüm'ün de olduğu pek çok sinema filminde oynadı. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Ankara Film Festivali Seçici Kurul Üyelikleri yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde ve İstanbul Kültür Üniversitesi'nde Temel Fotoğrafçılık dersleri verdi.

Görsel Sanatçılar Derneği (GSD) Başkanlığı, Perde ve Sahne Sanatçıları Sendikası (PERSAİŞ) Yönetim Kurulu Üyeliği, Mimar Sinan Üniversitesi' ne bağlı Fotograf Enstitüsü' nün kuruluşunda Danışma Kurulu Üyeliği yaptı. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK'ın onur üyesidir.

2008'de ellinci sanat yılı, "Ateş Üstünde Elli Yıl" adıyla çeşitli etkinliklerle kutlandı.

2018'de Çukurova Ödülü verildi.


İsa Çelik 2018'de Alâettin Bahçekapılı ile...

Kitapları

  • Nazım Hikmet Foto-Grafik Çalışmalar Albümü

  • Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi

  • El sanatları

  • Osmanlı'dan Bugüne Türk Fransız İlişkileri

  • Nevşehir

  • İsa Çelik fotoğraf albümü - Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi Dizisi

  • Dur Gitme (Öykü)

  • Naldöken ” (Öykü)

  • Ağaçtan İnsana Zeytin Anıtları

331 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page