top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Ümit Tokcan, Nalan, Tuluyhan Uğurlu, Yavuz Donat, Ercüment Behzat Lav




Bugün 15 Kasım. Ünlü sanatçılar Ümit Tokcan, Nalan, Tuluyhan Uğurlu ile gazeteci Yavuz Donat'ın, ayrıca yazar-aktör Ercüment Behzat Lav'ın doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak Tokcan, Nalan, Uğurlu ve Donat'a sağlıklı, huzurlu, daha başarılı ömür dilerken, merhum Lav'ı saygıyla anıyoruz.

Ümit Tokcan kimdir?



(d. 15 Kasım 1944, Ordu), Türk halk müziği sanatçısıdır.

Yaşamı

Batum'dan göçen Kafkas kökenli bir ailenin oğlu olarak Ordu'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Ordu´da, lise eğitimini İstanbul´da bulunan Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. Orta öğrenim yıllarında Ordu Musiki Cemiyeti'nde ilk müzik çalışmalarına başladı. Lise yıllarında devam ettiği Türk Musikisi Cemiyeti´nde, Neriman Tüfekçi ve Nida Tüfekçi gibi sanatçıların öğrencisi oldu.

Sanat hayatı

1966 yılında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun açmış olduğu "Türk Halk Müziği Stajyer Ses Sanatçılığı" sınavını kazandı. Stajyerlik süresi içinde; Neriman Tüfekçi, Nida Tüfekçi, Tuncer İnan, Yücel Paşmakçı gibi usta sanatçılardan dersler aldı. 1969 yılında askere gitti.

Askerlik görevi süresince tüm memlekette daha çok tanınmaya başladı. Askerlik dönüşü Türkiye Radyo Televizyon Kurumu İstanbul Radyosu'nun kadrolu ''Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı'' oldu. Konservatuardan mezun olduktan sonra sanat yaşamını Aksaray Musiki Cemiyeti'nde devam ettirdi. Daha sonra İstanbul Radyosu'na girdi. 1974'te Şirvan ile sinemaya geçti.

15 yıl süren sahne hayatının ardından 1987 yılında tekrar Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na kadrolu sanatçı olarak geri döndü. Türkiye´nin çeşitli yörelerinde ve yurt dışında birçok kez konser veren Ümit Tokcan, bilhassa geniş ses sahası, ses rengi ve kıvrak hançeresi ile seslendirdiği Orta Anadolu´nun bozlak ve türkülerini, ayrıca; Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesi türkülerini ustaca yorumlaması ile kendini sanat camiasına kabul ettirdi. 22 adet kaset ve yedi adet long play sahibi olan Ümit Tokcan, çeşitli yörelerden 60 kadar da türkü derleyerek Türk Halk Müziği repertuarına kazandırdı. "Hekimoğlu Türküsü", "Oy Bi Sigara Ver Bana", "Yayladan Mı Geliyon", "Sokak Başı Meyhane" gibi parçalar derleyerek seslendirdiği türkülerden bazılarıdır. Ümit Tokcan, hâlen Türkiye Radyo Televizyon Kurumu İstanbul Radyosu'nda Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.


Tuluyhan Uğurlu kimdir?



15 Kasım 1965’de İstanbul’da doğdu. Yeteneği 4 yaşında keşfedildi ve aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne kabul edildi. 7 yaşında devlet tarafından açılan Harika Çocuklar Sınavını kazanarak yurt dışında yüksek müziği eğitimi yapmaya hak kazandı. Lise ve konservatuvarın ardından eğitimini Viyana Müzik Akademisi’nde tamamladı. Akademide master yaparken, sanat yaşamının en ciddi kararını vererek, klasiklere veda etti ve sadece kendi eserlerini seslendirmeye başladı. Canlı konser kayıtlarından oluşan Go With God ve Kutsal Kitaplardan Ayetler isimli ilk iki albümünde hayranı olduğu Bach’dan esinlenerek inanç konularına eğildi.

1996’da Türkiye’de İstanbul Kanatlarımın Altında film müziği ile ünlendi. Cumhuriyetin 75. yıl kutlamaları için Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri, büyük depremin ardından Şehrin Gözyaşları isimli eserlerini besteledi ve bunları albüm haline getirdi. Çeşitli belgesel müzikleri de yazan sanatçı son piyano eserlerini Beyazıt’ta Zaman isimli albümde topladı. Aynı dönemde ilk senfonisi olan Senfoni Türk ‘ü de tamamladı. Bu eserinde senfoni orkestrası, mehter takımı, Türk Müziği enstrümanları ve piyanoyu bir arada kullanarak, Türk Klasik müziğinde bir ilke imza attı.

Tuluyhan Uğurlu, 2003 yılından itibaren Klasik Müzik dünyasında yapılmamış bir ilke imzasını atarak, konserlerini konser salonlarının dışına taşıyarak, tarihi mekânlarda gerçekleştirmeye başladı.

Uğurlu 2006 yılında Dünya Başkenti İstanbul isimli bir albüm yaptı. Albümün tanıtım konserlerinde 250’nin üzerinde farklı mekânda sahneye çıktı. 2009’da Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME’nin isteğiyle Akdeniz kültürünü desteklemek amacıyla Akdeniz isimli bir albüm yaptı.

Temmuz 2010’da çıkan ve İstanbul’un dününden çok bugününü ve yarınını anlatan Sonsuza Kadar İstanbul’un ardından 2017’de sevilen eserlerinden oluşan Best Of Tuluyhan 1, 2018’de ise Best Of Tuluyhan 2 satışa çıktı.


Nalan Tokyürek kimdir?



Nalan Tokyürek, 15 Kasım 1973 tarihinde Eskişehir’de polis bir baba ve ev hanımı bir annenin üçüncü kızları olarak dünyaya geldi. Babasını tayini sebebiyle 3 yaşındayken İstanbul’a taşındılar. İlkokula İstanbul’da başladı. 5.sınıfa kadar İstanbul’da okudu. Babasının tayini çıktığı için taşındıkları Afyon’da ilk okulu bitirdi.

1984 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitimi, Kanun öğrencisi olarak ortaokula başladı. Lise ve üniversite öğrenimine de aynı okulda şan bölümü öğrencisi olarak devam etti. Klasik Türk Müziği eğitimini bu okulda tamamladı.Daha üniversitede öğrenciyken, okul arkadaşlarından kurulu bir grupla Beşiktaş Sokak Bar’da yaptığı programlarla İlk sahne deneyimini kazandı.

1993’te Ataköy Regatta, Twins Bar’da sahne almaya başladı. O dönemlerde Garo Mafyan, hazırladığı bir albüm için solist aramaktaydı. Çalıştığı barda Nalan’ı dinledikten sonra albümü onun okumasını istedi. Şarkılar hazır olduğu icin kısa sürede albümü tamamladılar.

İlk albüm, 1994’te “OF AMAN” adıyla piyasaya çıktı. 800.000-lik satışla o dönemde çıkan albümler içinde en başarılı albüm oldu. Akıllarda albümünün adıyla bütünleşerek, ‘Of Aman Nalan‘ olarak kaldı; öyle tanındı, öyle sevildi.

1994 ile 2000 yılları arası haftanın her günü sahneye çıkan Nalan, alerjik astımı ortay çıkınca doktorların uyarısınca sahne dünyasına veda etmek zorunda kaldı.

Babasının en büyük hayali ve isteği olduğundan dolayı onun anısına 2007 yılında “TÜRK SİNEMASI KLASİKLERİ” adı ile bir Türk Sanat Müziği albümü çıkarttı. Bu albüm özellikle yorum ve icrası ile bu dalın duayenleri arasında çok beğeni topladı. Nalan müzik ve nota bilgisini, nota ile şarkı söylemeyi bir çok kişiye bu işin nasıl yapılacağını gösterdi.Sonrasında üreten ve beste yapan bir Sanatçı olma özelliğine geri dönerek 2009 yılında “DEMODE” albümü ile yeniden çalışmalarına devam etti.

İlk albümü, 1994 de “Of Aman” adıyla piyasaya çıktığında uzun süre “Of Aman Nalan” adıyla anılmıştır. Nalan toplam 9 solo albüm yayınlamıştır.Yakın zamanda Kaş ya da Fethiye’ye yerleşme kararı aldı.

Albümleri :

1994 – Of Aman

1995 – Cansuyum

1997 – Usul Usul

2000 – Nalan

2002 – Nalan

2003 – Cayır Cayır

2005 – Adresi Biliyorsun

2007 – Türk Sineması Klasikleri

2009 – Demode

Yavuz Donat kimdir?



15 Kasım 1942 Bor Niğde doğumlu, gazeteci.


Yeşildere Mahallesi'nden Haleplioğulları'ndan Mehmet Emin Bey ile Hadiye Hanım'ın oğludur.


İlk, orta ve lise eğitimini Mersin'de tamamladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.


1963 yılında Ulus gazetesinde köşe yazarlığına başlayan Donat, sırasıyla Akşam, Tercüman, Meydan, Milliyet ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığını sürdürdü.


Halen Sabah gazetesinde yazmaya devam etmektedir.


Donat, evli ve iki çocuk babasıdır.


Kitaplar:


Buyruklu Demokrasi

Demirel'in Yokluk Yılları

Öncesi ve Sonrasıyla 28 Şubat

Özal'lı Yıllar

Sandıktan İhtilale

Cumhuriyetin Kara Kutusu Süleyman Demirel Anlatıyor


Ercüment Behzad Lav kimdir?



(d.İstanbul, 15 Kasım 1903 - ö. 17 Kasım 1984, İstanbul)


1903 yılında İstanbul'da doğdu, 17 Kasım 1984 tarihinde İstanbul'da öldü.

İstanbul Sultanisi'ni bitirdikten sonra Darülbedayi'de aktörlük yaptı.

Dört yıl süre ile Berlin'de Stern Müzik Konservatuvarı ve Reinhart Tiyatro Akademisi'nde öğrenim gördü.

Dadaizm, fütürizm, kübizm ve sürrealizm akımları etkilerini şiirine yansıtmış, Cumhuriyet dönemi şiirimizde serbest ölçünün ilk uygulayıcılarından öncü bir şairdir.

Ercüment Behzad LAV Eserleri

  • S.O.S. (1931)

  • Kaos (1934)

  • Açıl Kilidim Açıl (1940)

  • Mau Mau (1962)

  • Üç Anadolu (1964)

  • Bütün Eserleri (1996)

Şiirlerinden Örnekler

BİR KAHRAMANIN MİDESİ

Vahşi hayvanlara yediriyorlar ölülerimizi Beyazlar bizimle savaşınca Bizse kendimiz yiyormuşuz Onları haklayınca

Böyle de olsa Daha şerefli bir mezar değil mi

Hayvan bağırsaklarından Bir kahramanın midesi?

MEKTUP'TAN

Sen bir asmasın, küpe salkımlarla asma bellim..

Elim değmesin, değmesin dilim sana, asma bellim..

Küpe salkımlarında, kütür kütür, buğulu üzüm başlar, asma bellim..

Niye kendini sevdiğin zamanlar; daha olmadan başkasınının, öper dudakların suda, dudaklarını,

Niye sana benziyor köpükler, güneşe sarılırken? Niye şu bulut, kaçırmıyor seni ve kaçmıyor senden balıklar?

Niye çarpınca mantılar sana kanat, niye ağzımda yüreğim, niye içerim göz göz, niye gözlerim pervane?

OYNUYOR AY

Oynuyor ay Mor salkımlı suda Oynuyor ay

Üşüyor kalp Şehvet durunca Üşüyor kalp

Düşüyor baş Kara taş yastığa Düşüyor baş

Çekiyor su Örümcek uykusu Çekiyor su

Geçiyor tren Hecin katarlı Cin düdüklü tren

RÛHÜL KUDÜS

Melih Cevdet'e

I. Avrupalı İsâ sırasına göre ihtilâlcidir İçlidir sofudur sırasına göre Affeder geldi mi işine Kin güder gelmedi mi de Zulmü sevmez çekinmez zulümden de

Dostluğu da düşmanlığı da açıktır Ara sıra haksızlığa başkaldırır Her şeyi bağlamaz oluruna Ama iş Afrika'ya geldi mi Hân-ı Yağma

II. Ne devrimcidir ne de ihtilâlci Amerikalı İsâ Makine insan tipi iş adamı Hasmını kündeden atmak günah mı?

Sandık başında oy pusulası, Birdir Yeni Dünya'nın Siyah'ıyla Beyaz'ı Bir yanıl da sandığa yaklaş Biter ensende Beyaz'ın sopası Yaşasın İnsan Hakları Beyannâmesi Sonsuz hürriyet içindeler Karası Kızılderilisi Melezi

III. Afrikalı İsâ tam İsâdır Kin gütmez affeder unutur Sabrı sonsuzdur

Hoş görmeli fenalığı Böyle buyurmuş Beyaz Tanrı Sefâlet onun cilvesi Lûtfu inâyeti hediyesi

Bu çilenin mükâfatını Kara Böcekler Ahrette görecekler Ruhlarının akıyla çıkarlarsa bu sınavdan Cennet bahçelerinden derecekler Dünyada erişemedikleri nimetleri Kara Böcekler

Hak taalâ Hazretleri Karaları sınamak için yarattı Beyaz Efendileri


27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze


bottom of page