Bugün 25 Nisan. Şair Sabahattin Kudret Aksal, parkisyon sanatçısı Burhan Öçal, hukukçu Özdemir Özok ve akademisyen İdris Bal'ın doğum günü.
BRT Yayın Grubu olarak aramızdan olmayanları saygıyla anarken, yaşayanlara sağlıklı, mutlu ömürler dileriz.
Sabahattin Kudret Aksal kimdir?
25 Nisan 1920’de İstanbul’da doğan sanatçı 1937’de Özel Işık Lisesi’nden mezun olmuş ve 1943’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirmiştir. Çeşitli liselerde felsefe dersleri verdikten sonra 1940’ta kısa bir süre iş müfettişliği yapmıştır. İstanbul Konservatuarı Müdürlüğü, belediye yazı işleri müdürlüğü, belediye iktisat müfettişliği. Şehir Tiyatrosu Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Sanatçı Belediye Konservatuarı Estetik ve Psikoloji öğretmenliğinden emekli olmuştur. 19 Nişan 1993’te İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.
Edebi Kişiliği:
Edebiyat dünyasına şiirler giren sanatçı, ilk şiirlerinde açık Türkçeyle söyleyişi ve halk ağzına özendiği, nükteli şiirleri ile Garip anlayışına yaklaşır; daha sonraki şiirlerinde ise kapalı, imgeli bir şiir özelliği gösterdiği için İkinci Yeni ile ilişkilendirilir.
Şiirlerinden başka hikâye, tiyatro ve romanları ile de başarılı örnekler veren sanatçı, şiirlerinde yaşama sevincini, gelip geçici kısa süreli mutlulukları; hikâyeleri ve oyunlarında ise psikolojik gözlemlerini ele almıştır.
Eserlerinde insan-çevre-kâinat münasebetlerini araştırmaya yönelik bir tutum görülen sanatçı özellikle yazdığı tiyatrolarla ölmezliğe ulaşmıştır.
Şairanelikten, süsten arınmış sade bir dille yazan ve şekil üzerinde titizlikle duran yazar şiiri ise bir duyguyu, bir düşünceyi en güçlü biçimde veren bir sanat dalı olarak görmüştür.
Kısaca özetleyecek olursak;
İlk şiirlerinde Garipçilerin etkisinde kalmış, yaşamın akışındaki bireysel sevinç ve mutlulukları anlatmıştır. Şiirlerinde “yasama sevincini” işlemiştir.
1960’tan sonra düşünce yönü ağır basan şiirler ortaya koymuştur. Bu şiirlerinde kişinin evrendeki yerini, değerini aramaya çalışmış; felsefi düşüncelere yer vermiştir.
Öykülerinde çocukluk ve gençlik anılarını, yaşamın tekdüzeliğini ele almıştır. Hikâyelerinde psikolojik gözlemler ön plandadır.
Eserleri:
Şiir: Şarkılı Kahve, Gün Işığı, Duru Gök, Bir Sabah Uyanmak, Elinle, Eşik, Çizgi, Zamanlar, Bir Zaman Düşü, Buluşma, Batık Kent
Öykü: Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan
Deneme: Geçmişle Gelecek
Oyun: Evin Üzerindeki Bulut, Şakacı, Bir Odada Üç Ayna, Tersine Dönen Şemsiye, Kahvede Şenlik Var, Kral Üşümesi, Önemli Adam, Bay Hiç, Bir Dalda Üç Ayna
Doğum günü: Burhan Öçal kimdir?
25 Nisan 1959 tarihinde Kırklareli'nde müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Babası sinema işletiyordu. 7 kardeşin en küçüğüdür. Çocukluğunda bir dönem Niğde'ye gitti, bir yıl kadar orada kaldı. Ortaokulu Kırklareli'nde okudu. Liseyi Ankara'da okudu. Sonra Nişantaşı'nda İstanbulBelediye konservatuvarına gitti, ama bitiremedi.
18 yaşındayken babasınaAmerika'ya gitmek istediğini söyledi. Çocukluk arkadaşı Erol Aral o dönemde İsviçre'de okuyordu. Erol'la kardeş gibiydi önce onu ziyaret edip oradan Amerika'ya gitmeyi planladı amaZürih'e varınca orada tam 12 yıl kaldı.
Çok genç yaşta başladığı müzik çalışmalarına yirmidört yaşından itibaren gittiği İsviçre, Zürih'de devam etmektedir. Ve halen 2 ülke arasında gidip gelmektedir.
Burhan Öçal, Darbuka, kös ve her tür perküsyon enstrümanının yanısıra, divan-saz, tanbur ve ud gibi telli Türk çalgılarının da ustasıdır.
1979 yılında katıldığı Zürih Şiir Festivali'nde ilk kez Batı Avrupa izleyicisinin karşısına çıkan Burhan Öçal, o tarihten bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde solo konserler vermektedir.
Müzik çalışmalarında, Klasik Türk Müziği'nin yanı sıra, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki saray müziği ve halk müziğinden etkiler bulunan Burhan Öçal'ın çaldığı enstrümanlar da tıpkı müziği gibi çeşitlilik göstermekte. Darbuka, kös ve her tür perküsyon enstrümanının yanı sıra, divan-saz, tanbur ve ud gibi telli Türk çalgılarının da ustası olan sanatçı, çoğu kez özgün müziğine güçlü sesi ile eşlik etmekte. Müziğine hakim olan atak enerjik, çoşkulu ve mükemmelliyetçi yapısıyla, müzikteki tüm sınırları sonuna dek zorlayan sanatçı, aynı konserde hem vurmalı hem de telli çalgıları bir arada çalarak eleştirmenleri ve izleyicileri şaşırtmakta.
Burhan Öçal tarafından 1991 yılında "İstanbul Oriental Ensemble" adı altında bir orkestra kuruldu.
Burhan Öçal, 1991 yılında Cemal Reşit Rey konser salonundaTürkiye'de ilk konserini verdiğinde İsviçre'nin, Almanya'nın hatta Amerika'nın birçok önemli festivalinde sahne almıştı.
2007 yılında Burhan Öçal & İstanbul Oriental Ensemble gerçekleştirdikleri Fransa turnesi kapsamında konserler verdi. Katıldığı festivallerle onbinlerce kişiyi Türk Müziği ritmleri ile coşturan Burhan Öçal'a Fransız gazeteciler "Darbukanın Şövalyesi" adını taktı.
1986 yılında, tanınmış piyanist Maria Joao Pires ve gitarist Elliot Fisk ile sahneye çıkan sanatçı, bu iki konseriyle klasik batı müziğine de başarılı bir giriş yaptı. Eleştirmenlerden büyük övgüler toplayan bu girişimini 1992'de Joe Zawinul ve Senfonik Orkestrası ile sürdürdü ve halen sürdürmektedir.
1999 ve 2001 yıllarında dünyanın en önemli artist ajanslarından olan ICM ile Amerika'da seri konserler veren Burhan Öçal, 2002 Nisan ayında, İstanbul Oriental Ensemble ile ABD'de turneye çıktı.
Derimod markasının reklam yıldızı oldu.
2004 yılında yönetmenliğini Abdullah Oğuz'un yaptığı "O Şimdi Mahkum" filminde başrolü Yavuz Bingöl, Levent Kazak, Gökhan Özoğuz, Erkan Can veZafer Algöz ile paylaşmıştır.
Almanca ve İngilizce bilen Burhan Öçal'ın müzik dışında gece hayatı yok ama araba tutkusu var. Klasik otomobilleri seviyor. Binek arabasının dışında iki tane Amerikan arabası var. İsviçre'de şarap sevgisi bulaştı. Bir şarap koleksiyonu var.
İlk eşi bir soprano idi. Evlendikten bir yıl sonra boşandı. İkinci eşinden de boşandı.
Albümleri :1989 - The Turkish Butcher's Dance1991 - Sultan Secret Door1992 - "Turkish Traditional Percussion" Burhan Öçal1992 - Black Sea - Karadeniz1992 - Demedim mi?1993 - Burhan Öçal "Turkish Folk Music"1993 - Derviş Mustafa1996 - Jardin Ottoman1997 - Oient Secret1998 - "Seda Oriental Bird" Christopher Dell – Holger Mantey – Burhan Öçal1998 - Burhan Öçal "Classic Ansamble"1998 - Caravaneseria1999 - Grove Alla Turca (Türkiye)2000 - Sultan Osman2001 - Nacht Musik2004 - Sultan Orhan2004 - Trakya All Star-Kırklareli İl Sınırı2005 - Yeni Rüya2006 - Kammerorchester – Howard Griffiths2006 - Oynamaya Geldik2012 - Grand Bazar (Kapalıçarşı)Filmleri :2010 - Yeni Baştan2010 - Şüphe2009 - Türkler Çıldırmış Olmalı: Görev Afrika2008 - Dinle Neyden2007 - n'filtre2007 - O Kadın2006 - Maçolar (Dizi)2004 - O Şimdi Mahkum
Doğum günü: Özdemir Özok kimdir?
1970 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1978-1980 yılları arasında Ankara Barosu Başkan Yardımcılığı, 1982-1987 yılları arasında Türk Hukuk Kurumu Sayman Üyeliği, 1990-1992 yılları arasında Ankara Barosu Başkanlığı, 1993-1997 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyeliği, 1997-2001 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreterliği yapmıştır. 13 Mayıs 2001 tarihinden beri Türkiye Barolar Birliği Başkanı olmuştur. 22 Mayıs 2009 tarihinde Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye Barolar Birliği 28. Genel Kurulu'nda Avukat Özdemir Özok, 353 delegeden 214'ünün oyunu alarak yeniden göreve gelmiştir. 6 ay Houston'da kanser tedavisi gören olan Özok, 24 Nisan 2010'da Houston'da ölmüştür. 2003 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Özok, CHP üyesi olduğu gerekçesiyle bu üyelikten kendi isteği ile çekilmişti.
Özok, evli ve iki çocuk babasıydı.
Doğum günü: İdris Bal kimdir?
1968 yılında Kütahya’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Nottingham Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitim aldı. Manchester Üniversitesi’nde de doktorasını tamamladı. 1998 yılında Polis Akademisi’ne yardımcı doçent olarak tayin edildi. Bunun yanında Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans ile doktora dersleri verdi. Ayrıca Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi'nde de öğretim üyeliği yaptı.
2005-2006 yılları arasında da Politika Merkezi direktörlüğü görevinde bulundu. 2011 yılında yapılan Türkiye genel seçimlerinde de Kütahya milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiştir. Türkiye Hindistan Dostluk Grubu Başkanlığı da yapan Bal, milletvekilliği döneminde Gezi raporu, Çözüm süreci raporu, Arap Baharı raporu, Medya raporu başta olmak üzere 11 rapor hazırlamıştır. 4 Kasım 2014 tarihinde de kurucusu olduğu Demokratik Gelişim Partisi'nin genel başkanlık makamına getirilmiştir. Fakat kendisine yönelik yapılan baskılar ile yalnızlaştırma çalışmaları sebebiyle DGP’den istifa etmiştir.
KİTAPLARI
- Türkiye'nin Sorunları Nasıl Çözülebilir?- Ergenekon-PKK Kıskacında Kabuğunu Kıran Türkiye- 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası- Türk Ermeni İlişkileri- 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası- 21.Yüzyılın Eşiğinde Türk Dış Politikası
Comentarios