top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Nasuh Mahruki, İlber Ortaylı, Nihat Odabaşı, Payidar Tüfekçioğlu, Ayşe Köker...


Bugün 21 Mayıs. Nasuh Mahruki, İlber Ortaylı, Nihat Odabaşı, Payidar Tüfekçioğlu, Ayşe Köker, Suzan Kahramaner'in doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak aramızda olmayanları saygıyla anarken, yaşayanlara uzun, sağlıklı ömürler dileriz.


Doğum günü: Nasuh Mahruki kimdir?



21 Mayıs 1968 İstanbul doğumludur.


Şişli Terakki Lisesi'nin ardından 1992'de Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu.


Dağcılık sporuyla 1988 yılında Bilkent Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu'nda tanıştı. Üç yıl boyunca topluluğun başkanlığını yaptı. Dağcılık dışında mağaracılık, aletli dalış, yamaç paraşütü, motor sporları, bisiklet ve yelken sporuyla ilgilenmektedir.


1992-1994 yılları arasında eskiden Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını aldı.1995 yılında Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk ve dünyadaki ilk Müslüman dağcı oldu.


1996 yılında yedi kıtanın en yüksek dağına tırmanarak Yedi Zirveler projesini tamamlayan 45. sporcu ve en genci oldu. Sonraki yıllarda da birçok zorlu tırmanış gerçekleştirdi. En önemlileri, Oksijen desteksiz olarak gerçekleştirdiği Cho Oyu, Lhotse ve K2 dağlarıdır. 15 yıl aradan sonra bir kez daha Everest Dağı'na tırmandı.


Liderlik, takım çalışması, kişisel gelişim, kendini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık, disiplin, risk yönetimi gibi konularda motivasyon konuşmaları ve seminerler düzenlemektedir. Bahçeşehir Üniversitesi'nde "Takım Çalışması ve Liderlik" dersi vermiştir.


Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmıştır ve çeşitli televizyon kanallarında belgesel programları hazırlamıştır.


AKUT'un kurucu üyesidir ve halen yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.


Nasuh Mahruki, Himalayalar'da Bhutan Krallığı'na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında geleneksel bir düğün töreniyle Mine Mahruki ile evlendi.


Doğum günü: İlber Ortaylı kimdir?



21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya Bregenz'de bir göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur.


Annesi Şefika Hanım, babası Kemal Ortaylı'dır. 1949 yılında 2 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındılar. Sonra taşındıkları Ankara'da etlik ilkokulunda okudu. Almanca öğrenmesi için kaydettirildiği İstanbul Avusturya Lisesi'nde hazırlık ve ortaokul birinci sınıfı okuduktan sonra Ankara Atatürk Lisesi'ne geçti. Atatürk Lisesi'nden 1965 yılında mezun oldu. Annesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev alan İlber Ortaylı, Rusça'yı, Rusya tarihini ve edebiyatını annesinden öğrendi.


Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Chicago Üniversitesi'nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı. "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti.


Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu.


1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur.. İki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.


2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te hafta sonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu.


2009 Yılında NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adlı bir program yaptı. 2011 yılında Bloomberg HT kanalında da "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yaptı.


Topkapı Sarayı Müzesi'nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır.


İlber Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Başkan yardımcısı ve Avrupa İran Tetkikleri Cemiyeti üyesidir.


İlber Ortaylı; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca bilmektedir.


5 Kasım 2012 - 11 Mart 2013 tarihleri arasında gazeteci-yazar Mehmet Barlas ile beraber "Her Zaman" isimli bir tarih programı yaptı.


1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Daha sonra 1999 yılında eşinden boşandı.


Ortaylı, bilgisayar ve İnternet kullanmayı sevmemektedir. Herhangi bir sosyal medya sitesinde adına açılmış hesapların hiçbiri kendisinin değildir.[13] İlber Ortaylı'nın ayrıca çocukluğundan beri büyük bir tutku ve özenle biriktirdiği minyatür otomobillerden oluşan büyük bir koleksiyonu vardır.


Ödülleri :

2001 - Aydın Doğan Ödülü'ne layık görüldü.

2006 - "Avrupa ile Akdeniz arasında Lazio" ödülü

2007 - Puşkin Ödülü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından


Eserleri:

Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu (1980)

Tanzimattan Sonra Mahalli İdareler

Türkiye İdare Tarihi

Gelenekten Geleceğe (1982)

Osmanlı Toplumunda Aile (2000)


Osmanlı Mirası (2002)

Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek (2006) (Arapça, Yunanca, İngilizce ve Sırpça'ya çevrildi.)

Son İmparatorluk Osmanlı (2006)

Osmanlı Barışı (2007)

Üç Kıtada Osmanlılar (2007)

Tarihin Sınırlarına Yolculuk (2007)

İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı (2008) (Macarca, Yunanca, Sırpça, Makedonca ve Sırpça'ya çevrildi.)

Tarihimiz ve Biz (2008)

Türkiye'nin Yakın Tarihi (2010)


Defterimden Portreler (2011)

Tarihin Gölgesinde (2011)

Yakın Tarihin Gerçekleri (2012)

Cumhuriyetin İlk Yüzyılı (2012)

İlber Ortaylı Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2013)

İmparatorluğun Son Nefesi, Timaş Yayınları (2014)


Eski Dünya Seyahatnamesi, Timaş Yayınları (2014)

Türklerin Tarihi, Orta Asya'nın Bozkırlarından Avrupa'nın Kapılarına, Timaş Yayınları (2015)

Türklerin Tarihi, Anadolu'nun Bozkırlarından Avrupa'nın İçlerine, Timaş Yayınları (Nisan 2016)

İttihat ve Terakki(2016)


Hukuk ve İdare Adamı Olarak Osmanlı Devletinde Kadı(2016)

Osmanlı’ya Bakmak Osmanlı Çağdaşlaşması(2016)

İstanbul'dan Sayfalar(2016)


Doğum günü: Nihat Odabaşı kimdir?



(d. 21 Mayıs 1968, Siverek), Türk moda fotoğrafçısı ve video klip yönetmenidir.

Siverek doğumlu olan Odabaşı; lise düzeyine kadar olan eğitimini sırasıyla Siverek, Diyarbakır ve İstanbul'da aldı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olmasının ardından reklam metni yazarlığı ve sanat yönetmenliği yaptı. Önce video klip yönetmenliğine, 1999 yılında ise fotoğrafçılığa başladı. Kariyeri boyunca çeşitli şarkıcıların video klip yönetmenliğini yapan Odabaşı, yine çeşitli sanatçı ve markalarla fotoğrafçılık çalışmasında bulundu.


İlk yılları ve eğitimi

Sekiz kardeşin en küçüğü olarak 21 Mayıs 1968'de, Siverek'te doğdu. Annesi Nadire Odabaşı,babası ise Abdurrahman Odabaşı'ydı. Doğumundan bir süre sonra ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşse de; babasının Şanlıurfa ve Siverek'te sahibi olduğu arazilerin başına geçmesi gerekliliğinden ötürü, "zor şartlar altında yaşadığını" ifade ettiği Siverek'e döndü.Çocukluk yıllarında resimle uğraşan Odabaşı, çeşitli yarışmalarda derece elde etti. Buradaki Devrim İlkokulu'nda ilköğrenimini tamamlamasının ardından, Diyarbakır'da bulunan Diyarbakır Anadolu Lisesi'nde lise (ortaokul ve lise) eğitimine başladı.[5] Daha sonra İstanbul'daki Kadıköy Anadolu Lisesi'nde öğrenimine devam etti ve 1986 yılında buradan mezun oldu.Sinema-televizyon alanında üniversite eğitimi almak istediğini belirtse de, "anne ve babası için" İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Zorunlu askerlik görevini 2000 yılında, Malatya'da gerçekleştirdi.

Kariyeri

Üniversite yıllarında, üç yıl boyunca Şahika Tekand'dan oyunculuk dersleri almasının ardından Tevfik Gelenbe Tiyatrosu'nda bir yıl süresince oyunculuk yaptı, reklam filmlerinde rol aldı.Sonrasında altı yıl, bir reklam ajansında metin yazarlığı yaptı.[8] Çeşitli fotoğrafçıların yanında sanat yönetmeni olarak çalıştı.1996'da, reklamcılık ve video klip yapımcılığı alanlarında faaliyet gösteren Sanart adlı şirketi kurdu. İlk video klip yönetmenliğini de aynı yıl, önceki bazı video kliplerinin senaryolarını da yazdığı Soner Arıca'nın "Yalvarma" adlı şarkısının video klibini yöneterek gerçekleştirdi.

1999 yılında fotoğrafçılığa başladı. İlk fotoğrafçılık çalışmasını, Seren Serengil'in Şamdan'da yer alacak fotoğraflarının çekimleri için uygun bir fotoğrafçı bulunamaması sebebiyle çekimleri kendisinin yapmasıyla gerçekleştirdi. Bu tarihten sonra çeşitli sanatçıların albüm ve single çalışmalarının fotoğraf çekimlerini de gerçekleştirmeye başladı. 16 Mayıs 2005'te, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen 2. Pantene Güzellik Ödülleri'nde, Yılın Moda Fotoğrafçısı kategorisinde verilen ödülün sahibi oldu. Aynı yıl, Magnum kampanyası kapsamındaki Elizabeth Hurley'in fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi. Bu çalışmanın ardından Hurley ile çeşitli projelerde yer alan Odabaşı, uluslararası kulvarda da çalışmaya başladı. Hurley ile olan çalışmaları, The Sunday Times Travel Magazine ve Easy Living'de yer aldı. Aynı yılın Ekim ayında, Derimod kampanyası için Linda Evangelsta'nın çekimlerini gereçekleştirdi.2 Nisan 2006'da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda organize edilen 1. Fashion TV Moda Ödülleri'nde, En İyi Moda Fotoğrafçısı ödülünü kazandı.

Tüketici Akademisi tarafından 31 Mayıs 2009'da, Çırağan Sarayı'nda organize edilen Avrupa Birliği Kalite Zirvesi'nde verilen 1. Avrupa Birliği Kalite Ödülleri'nde, Onur Ödülü'nü alan isimlerden biri oldu. Yönetmenliğini üstlendiği Gülben Ergen'in "Yalnızlık" adlı şarkısının klibi; 12 Haziran 2009'da düzenlenen 36. Altın Kelebek Ödülleri'nde En İyi Klip ödülünü kazandı.

13 Ocak 2010'da, Kabataşlılar Derneği tarafından gerçekleştirilen 1. Yılın En İyileri ödül töreninde, Yılın Fotoğraf Sanatçısı olarak belirlendi. 6 Mart 2012'de gerçekleştirilen 2. Pal FM Müzik Ödülleri'nde, Hadise'nin "Superman" şarkısına çektiği klip ile En İyi Klip dalında ödül kazandı. 12 Nisan 2013'te gerçekleştirilen 1. Türkiye Müzik Ödülleri'nde, yönetmenliğini üstlendiği Ziynet Sali'nin "Her Şey Güzel Olacak" şarkısının klibi ile En İyi Klip kategorisinde ödül kazandı. Aynı kliple Odabaşı, 6 Mayıs 2013'teki 3. Pal FM Müzik Ödülleri'nde de yine aynı kategoride verilen ödülün sahibi oldu.

Ocak 2013'te yayımlanan ve yönetmenliğini de üstlendiği Gülben Ergen'in "Dünyaları Versem" klibinde yer aldı.15 Nisan 2014'teki 3. Fashion TV Moda Ödülleri'nde ve 13 Mayıs 2015'teki 4. Fashion TV Moda Ödülleri'nde Yılın En İyi Moda Fotoğrafçısı ödülünü kazandı.

Yönetmenliğini üstlendiği Metin Arolat'ın "Karavan" adlı şarkısının video klibi, 4 Ekim 2015'te gerçekleştirilen 42. Altın Kelebek Ödülleri'ndeki En İyi Klip kategorisinde adaylık elde etti. 25 Mayıs 2017'de gerçekleştirilen 6. Fashion TV Moda Ödülleri'nde, Yılın En İyi Moda Fotoğrafçısı kategorisinde verilen ödülün sahibi oldu. Kendisinin yönettiği Demet Akalın'ın "Ah Ulan Sevda" ve "Nazar" ile Funda Arar'ın "Düşman gibi" şarkılarının video klipleri, 10 Aralık 2017'de gerçekleştirilen 44. Altın Kelebek Ödülleri'nde En İyi Klip dalında aday gösterilse de ödülü kazananamadı.


Bugün ayrıca Payidar Tüfekçioğlu, Ayşe Köker, Suzan Kahramaner'in de doğum günü. Kutlamayı unutmayınız.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page