top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Mucap Ofluoğlu, Atilla Alp Bölükbaşı



Bugün 14 Kasım. Ünlü tiyatro sanatçısı Mucap Ofluoğlu'nun ve fotoğraf sanatçısı, yazar Atilla Alp Bölükbaşı'nın doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak Ofluoğlu'nu saygı ile anarken, sevgili Bölükbaşı'na uzun, sağlıklı, daha verimli nice yaşlar dileriz.



Doğum günü: Mucap Ofluoğlu kimdir?




14 Kasım 1923 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1970’ler başında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda canlandırdığı Cyrano de Bergerac’la ün kazanan sanatçı, 1979’da Moliere’in Hastalık Hastası oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koyan kişi oldu. Bir seslendirme sanatçısı olarak 1960’larda bir çok filmde Öztürk Serengil’e ses vermesi ile tanınmıştır.

1962 yılında Çevirmen Filiz Karabey ile evlendi.

2007’de Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Onur Ödülü’nü, 2006’da verilen Afife Tiyatro Ödülleri’nde ise Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü’nü almıştı.

Dokuz kitabı bulunan Ofluoğlu, Sabahattin Ali’nin 25 Kasım 1946’da yayına başlayan siyasi mizah gazetesi MARKO PAŞA’nın yazar kadrosunda yer almış, 17 Mart 1947’de derginin sahibi ve yazı işleri müdürü olmuştu. İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda yer alan sanatçı, Moliere’in “Hastalık Hastası” adlı oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koymuş, tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatroları’nda oynadığı ‘Cyrano de Bergerac’ rolü ile yapmıştı.

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yapılan yönetim ve tüzük değişiklikleri tiyatro sanatçıları tarafından 10 Mayıs 2012’de protesto edilmiş, usta tiyatrocu da yaptığı konuşma sırasında duygusal anlar yaşanırken hem kendisi hem de tiyatro sanatçıları gözyaşlarını tutamamıştı.

Usta tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu 11 Aralık 2012 günü 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Sanatçı için 12 Aralık 2012 günü saat 10.00’da Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlendi. Buradaki törenin ardından sanatçı için Üsküdar’daki Şakirin Camii’nde cenaze namazı kılındı. Ardından Ofluoğlu, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’ndaki törene, Mücap Ofluoğlu’nun arkadaşları ve yakınları katıldı. Ofluoğlu’nun Türk bayrağına sarılı tabutunun, yıllarca çıktığı tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatro sanatçısı Tijen Par, Ofluoğlu anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koydu.

Törende, tiyatrocu Levent Üzümcü, Ofluoğlu’nun özgeçmişini okudu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, törende yaptığı konuşmada, Türk tiyatrosunun son derece önemli bir ismi yitirdiğini ifade etti. Salonun büyük bölümünün boş kaldığını belirten Şen, “Burada daha çok kalabalık beklerdim. Zannediyorum, Mücap Ofluoğlu’nu son yıllarda televizyon dünyasında yer almaması, katılımın az olmasına neden oldu. Ancak ustalar değerlerinden bir şey yitirmiyor. Kültür dünyamızda, ‘Alimin kaybı alemin kaybı gibidir’ şeklinde bir söz vardır. Mücap usta, bir alimdi. Bir alimi yitirdik. Tiyatromuzun başı sağolsun” dedi.

Ödülleri

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, 2007, Onur Ödülü

2006: 10. Afife Tiyatro Ödülleri – Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü

Kitapları

Fotoğraftaki Çocuk Şiir, Artshop Yayınları,2011,ISBN 978 9989 8778 145

Silinmiş Alkışlar İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,Haziran 2008 İstanbul,ISBN 978 9944 8834 81

Aynada Tiyatro Anıları, Mitos Boyut Yayınları, Mayıs 2006

Suya Yazı Yazanlar, Mitos Boyut Yayınları, Kasım 2003, ISBN 978-975-7468-58-5

Ağlamakla Gülmek Arasında, Mitos Boyut Yayınları, Ekim 1993, ISBN 978-975-7468-62-2

Dünya Bir Sahnedir, Mitos Boyut Yayınları, Sonbahar 1995, 9789758023028

Bir Avuç Alkış (Anılar), Mitos Boyut Yayınları, Mart 1996, ISBN 9789755080528

Aynadaki Anılar – 2 , Anı,Mektup, Çağdaş Yayınları,1991

Mücap Ofluoğlu 40. Sanat Yılı , 87 sayfa,1983 İstanbul

Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar

Cyrano de Bergerac

Cimri

Tartuffe

Hamlet

Kral Lear

Kuru Gürültü

Çayhane

Fizikçiler

Pazartesi Perşembe

Jül Sezar

Yedinci Köpek

Aman Avcı

Ömür Satan Hüsam Çelebi

Hastalık Hastası

Eski Moda

Kaktüs Çiçeği

Filmografisi

Kurtuluş- 1994

Süper Baba – 1993

Hadi Gel Bar – 1992

Bir Tren Yolculuğu – 1988

Biri Ve Diğerleri – 1987

Şahane Kadın – 1961

Günahkarlar Cenneti – 1958

Son Baskın – 1954

Kaldırım Çiçeği – 1953

Kırk Gün Kırk Gece – 1953

Kanlı Para – 1953

İki Kafadar Deliler Pansiyonunda – 1952

Kızıltuğ – 1952

Edi İle Büdü Tiyatrocu – 1952

Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk – 1952

Vatan İçin – 1951

Dertli Pınar – 1943


Doğum günü: Atilla Alp Bölükbaşı kimdir?





14 Kasım 1964 tarihinde Akçaabat’ta dünyaya geldi. Ortamahalle eteklerindeki evinin küçük balkonunda, batan günün kızıllığını yüreğine işleyerek büyüdü. Bakışlarıyla yazdığı şiirlerini  küçücük parmakları kalem tutana dek sadece yüreğine seslendi. İlkokulu Akçaabat Merkez İlkokulu’nda tamamladı. İlk şiir ve hikaye denemelerini bu yıllarda yazdı. Özellikle okuduğu Kemalettin Tuğcu kitaplarının yön verdiği hayal dünyasında kendi kahramanlarını kelimelere sığdırmaya çalıştı. Koleksiyona henüz 9 yaşında iken bir manifaturacıdan aldığı 2. Dünya Savaşı’nı anlatan “Cephe” dergileri ile başladı. Bunu pul koleksiyonculuğu takip etti. O yıllarda çıkan çocuk dergilerindeki “Mektup Arkadaşı” köşelerinde yurdun değişik yörelerinden arkadaşlar edinerek heyecanı bitmeyen mektup yazma ve mektup bekleme dönemini yaşadı.  P.K: 55 numaralı posta kutusu adresi en yoğun uğrak yeri haline geldi. 

Akçaabat Ortaokulu yıllarında fotoğrafla tanıştı. Evlerinin hemen arka sokağındaki “Foto Kemal” ve “Foto Ziver” in bayram fotoğraflarını sergilediği camlardaki karelerde görsel hayallerini aradı.   Önce Almanya işçisi bir ağabeyinin hediye ettiği “Agfa Sensor” marka fotoğraf makinası ile ilk denemelerini yaptı. Dört köşe flaş ile çektiği fotoğrafları kartlara bastırmaya başlayınca heyecanı hayalleriyle buluştu. Komşu fotoğrafhanelerin karanlık odalarında fotoğraf baskı tekniklerini izledi, öğrendi. Film yıkama, birinci banyo, ikinci banyo derken sayı ile bastığı siyah beyaz fotoğraflar yarınlarını tetikledi. Sonra “Zenith” ve “Canon” marka makinalar ile fotoğraf denemelerini geliştirdi.

Gazeteciliğe merak duymaya başladı. Kendi fotoğraflarına yazdığı haber denemeleri ile  “Pulathane” gazetesini tasarladı ama bastıramadı. Bu gazeteyi bastırmak için gittiği Trabzon matbaalarında tavsiyeler alınca hevesini erteleme ama hiç vazgeçmeme kararını aldı.  13 yaşında kendi odasında kurduğu küçük kırmızı odada ilk agrandizörü Çekoslavakya malı “Meopta” ile baskı denemeleri gerçekleştirdi. Bu denemeler hobisini tutku haline getirdi. Değişken asalardaki  siyah beyaz filmler ile arayışlarını çeşitlendirdi. Fotoğraf ve yazıları ile roman kahramanlarını imrendirecek bir hayal dünyası içinde, farklılığını pekiştirecek bir yaşamın izinde yürümeye başladı. 

Eski fotoğraflara ve kartpostallara yönelerek koleksiyon merakını önce biriktirme sonra da düzenli takip ederek zengin bir koleksiyona dönüştürdü. Onları efemera, flateli, film, kitap ve dergiler takip etti. Trabzon’un ilk ve en kapsamlı koleksiyoneri olarak anılmaya başlandı. Trabzon üzerine yazılan bir çok kitaba katkı sundu, bir çok belgesel kitap hazırladı.  Bugün koleksiyonundaki eserlerin büyük bir bölümü “Trabzon Tarih Müzesi” nde sergilenmektedir.

Lise yıllarında başladığı muhabirlikle konulu fotoğraflar çekmeye başladı.  Akçaabat Postası ve Trabzon’da Spor gazetelerinin sahipliğini yaptı. Biri şiir kitabı olmak üzere bir çok kitap yazdı. İstanbul’un gizli hazineleri tarihi mezarlıklar üzerine yaptığı çalışmalar ile adından söz ettirmeye başladı. “Zamana Değer Katanlar” kitabı ile başladığı çalışmalarını “Sofalar” çalışması ile sürdürdü.  “Sinema, Tiyatro, Yönetmenler Sofası”, “Müzisyen ve Bestekarlar Sofası”, “ Şairler Sofası”, “ Plastik, Görsel ve Geleneksel Sanatlar Sofası”  kitaplarını hazırladı. İstanbul’un ölümsüzlüğe emaneti isimleri bir araya toplamayı başardı.

Zaman olgunlaştırdıkça çalışmalarını farklı mecralarda devam ettirerek belgesel çalışmalarına yöneldi.   “Medeniyetler Yolu Gümüşhane”, “Karaca Mağarası”,“ Trabzon Deyince”, “Akçaabat”, “Milli Mücadele’de Trabzon”, Başarılarla Dolu 41. Yıl”, “Doğunun Masal Şehri Trabzon” “Yeşil Nefes Arsin”, Trabzon Deyince/2”, “Dünden Bugüne Akçaabat”, “Hıdırnebi’den Kadırgaya Yayla Şenlikleri” , “Ortahisar”, “Bir Kahramanlık Direnişi: Sargana”, “Trabzon’dan Çıktım Yola”, “Akçaabat’ta Muhacirlik”,  Akçaabat Sporunun Yüz Yıllık Öyküsü”, “Mevlüt Selami Yardım”  adlı belgesel filmler  yaptı. Fransa merkezli Euronews’e yaptığı kısa haber filmlerle çalışmalarını sürdürdü.

Anadolu’nun bir çok yöresini gezdi ve fotoğraflar çekti.  Katıldığı uluslararası yarışmalarda sergilemeler kazandı. Yarışma kataloglarında eserleri yayınlandı.

Kent fotoğrafçısı olarak kentlerin tanıtımına dönük fotoğrafları ile adından söz ettirdi. Özel olarak doğa, kültürel yansımalar, deniz ve deniz yaşamı, su damlalarının gizemli yolculuğu üzerine yaptığı çalışmalar ile 53’ü yurtiçi ve 6’sı yurtdışı (Paris – Dordmund ) olmak üzere 59 kişisel sergiye imza attı. Karma sergilere katıldı, dia gösterileri sundu. Gesam üyesidir.

Atilla Alp Bölükbaşı, Melek Bölükbaşı ile evli. Kızı Çisem ve Oğlu Ali Mert olmak üzere iki çocuk babasıdır.

 

ESERLERİ:

 

Araştırma :

Akçaabat’ta Kara gün ( 1991),

Trabzon’da Kara Gece ( 1991),

Trabzon 91 (İsmail Topal ile),

Akçaabat Spor Tarihi ( 1993),

Akçaabat (1994 Haydar Gedikoğlu ile),

Trabzon’da Spor (201 2  Veysel Usta ve Hikmet Öksüz ile),

Fotoğraflarıyla M.Zeki Sezgin,

Akçaabatlı Bir Başbakan Hasan Saka, Veysel Usta ile (2016)

Akçaabat Spor Tarihi ( 2019)

Zamana Değer Katanlar (2021)

İstanbul Şairler Sofası  (2023)

İstanbul Müzisyen ve Bestekarlar Sofası (2023)

İstanbul Sinema, Tiyatro,  Yönetmenler Sofası (2023)

İstanbul Plastik, Görsel ve Geleneksel Sanatlar Sofası (2023)

Mevlüt Selami Yardım (Biyografi-2024)

Yolu Kartal’dan Geçenler (Melih Yıldız ile 2024)

 

Şiir : 

 

Çocukluğumda Uyuyakaldım ( 2005)

 

Fotoğraf ve Belgesel: 

 

Cumhuriyetin 80. Yılında Trabzon (2003)

Havadan Fotoğraflarla Trabzon (2005 Aydın Topçu ile)

Trabzon (2008 Fazıl Saraç ile)

Fotoğraflarla Trabzon ( 2008  )

Trabzon (2010) 

Anılarda Trabzon (2 cilt, 2006)

Anılarda Akçaabat  (2010 )

Medeniyetler Üzerinde Gümüşhane (2010)

Niğde (2011) 

Bir Deniz Faroz (2012)

Su Perisi (2012)

Doğanın ve Tarihin Kalbi Maçka (2012)

Ağasarın Alası (2013)

Heavenly Drops From the Black Sea  (2014)

Trabzon Deyince (2015)

Eski Zaman Ortahisar (2016 ve  2018 )

Yeşil Nefes Arsin (2016)

Tarihin Nefesi Safranbolu (2016)

Ah Ağasar Ağasar (2016)

Trabzon Camileri (2017)

Akçaabat Mutfağı (2017)

Gökten Su İndirdik ( 2017)

Sevgi ve Sabır Abideleri Doğu Karadeniz Camileri (2017)

Ortahisar (2018)

Mavi Çığlık (2024)

 


Atilla Alp Bölükbaşı, doğumunun 60. yılında, 60. fotoğraf sergisini bugün, İstanbul Beylikdüzü'nde Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde büyük bir katılımla açtı. İlgili haber için bkz: Mavi Çığlık Beylikdüzü'nden yükseldi...www.habercigazete.net

Fotoğraf Çalışmaları:

 



Isparta 1880-1980 (2001)

Trabzon 2000,

Trabzon 2002

Trabzon 2006

Trabzon Gezi Rehberi (2006)

Niğde Turizm Envanteri (2007) 

Bir Şehir Var Yaylada Erzurum (2011)

Maçka Gezi Rehberi  (2012)

Trabzon Turizm Envanteri (2012)

Trabzon Mutfağı(2015)

Şehir  Eskişehir (2016)

Akçaabat (2017)


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page